Az Izraeli Védelmi Erők volt vezérkari főnöke: a hadsereg korábban széles körű támadást hajtott végre az Iszlám Állam dzsihadista csoport ellen

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.06.13.A legtöbb problémát továbbra is az elhibázott szankciók okozzák, jelentette ki Németh Szilárd, a Heti TV Pirkadat című műsorában.

Az LMP azt követeli, hogy a kormány függessze fel a nemzeti akkumulátor stratégia végrehajtását.

Az Izraeli Védelmi Erők volt vezérkari főnöke, elárulta, hogy az izraeli hadsereg korábban széles körű támadást hajtott végre az Iszlám Állam dzsihadista csoport ellen.

Meghalt 86 éves korában Silvio Berlusconi korábbi olasz kormányfő.

Belföldi hírek:

Tájékoztattam a frakciót a brüsszeli döntés következményeiről – közölte tegnap Orbán Viktor miniszterelnök közösségi-oldalán. Hangsúlyozta: a kötelező migránskvóta elfogadása ellentétes a magyar emberek népszavazáson hozott döntésével. Brüsszel nem élhet vissza a hatalmával, senki nem mondhatja meg a magyarok helyett, hogy kivel kell együtt élnünk! – fogalmazott a kormányfő.

A legtöbb problémát továbbra is az elhibázott brüsszeli szankciók okozzák, jelentette ki Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő, rezsivédelmi biztos a Heti TV Pirkadat című műsorában. Elmondta. a tizenegyedik szankciós csomag sem érte el azt a hatást, amiről Brüsszel beszélt. Erre a helyzetre a magyar kormány egyértelmű választ adott, ahogy a háborúból, úgy az európai szankciók hatásaiból is ki kell maradni. Németh Szilárd beszélt még az orosz-ukrán háború kapcsán a Magyarországra szállított ukrán hadifoglyokról, akiknek az ügyében nagyon sok támadás éri az országot. A képviselő leszögezte, két álláspont áll egymással szemben, Magyarország egyértelműen a békét támogatja, ami azt jelenti, hogy minden emberélet számít, mindenki fontos. Ezzel szemben áll a háborúpárti álláspont, ami lerombolt házakat, városokat jelent, sebesültekkel, halottakkal, hadifoglyokkal. Végezetül szóba került a magyar birkózás ügye is. Németh Szilárd elmondta, múlt héten a Kozma István Birkózó Akadémia nyílt napján 350 érdeklődő vett részt. Ez azt jelenti, a sportágnak van jövője. Ez a jövő nem csak itt biztosított, hanem a határon túl is, már a Vajdaságban is van az Akadémiának egy részlege. Az egész koncepciónak a mottója: egy szőnyegen, egy helyen.

Csaknem háromszázmillió forint értékben írtak ki pályázatokat fogyatékossággal élők szervezeteinek vagy őket segítő szervezeteknek – jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. Fülöp Attila a Szemléletmód Rehabilitációs Központban elmondta, hogy a pályázatokat három kategóriában írták ki. Az első, több mint kétszázötmillió forint keretösszegű felhívás egyik célcsoportja a fogyatékossággal élő ember, a nekik fenntartott szolgáltatások fejlesztése, másik célcsoportja pedig az ezen a területen dolgozó szakemberek továbbképzése. A másik kategória a segítő, terápiás kutyák kiképzésének támogatására szolgál. A harmadik pályázat az érintett szülőknek szól, mivel az ő mentorálásukra, képzésükre is szükség van – közölte Fülöp Attila. Hozzátette: mindhárom pályázat részletei megtalálhatók a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet honlapján.

A tárgyalások eredményeképpen a kormány több ponton is változtatott a pedagógusok státusztörvényének tervezetén. Ugyanakkor az Országgyűlés elé terjesztett végső változat alapján csorbul majd a tantestületek önállósága, és a béremelés problémája sem oldódik meg – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth Péter alapvetően úgy gondolja, hogy a tárgyalások eredményeként több olyan változtatás is bekerült a kormány által benyújtott tervezetbe, amivel kapcsolatban a Nemzeti Pedagógus Kar teljesen hasonló állásponton volt a szakszervezetekkel. A pedagógus kar elnökének elmondása alapján a tárgyalások során nagyon nagy ellenállást váltott ki a pedagógusok ellenőrizhetősége, valamint a tervezet elején megjelenő néhány – esetleg félreérthető – passzus, amelyek a szólásszabadsággal kapcsolatban csak kételyeket ébresztettek, de ezek végül tulajdonképpen kikerültek, jóllehet az ellenőrizhetőségre vonatkozóan a Munka törvénykönyvére mégis utal a leendő jogszabály.

Az LMP azt követeli, hogy a kormány függessze fel a nemzeti akkumulátor stratégia végrehajtását. Készítsen ahhoz stratégiai környezeti vizsgálatot, mindezt bocsássa társadalmi vitára, majd annak lefolytatása után tárgyalja meg a stratégiát az Országgyűlés! – mondta az LMP társelnöke. Schmuck Erzsébet kijelentette: a stratégiát két éve fogadta el a kabinet, társadalmi vita és az Országgyűlés véleményének kikérése nélkül. Célja, hogy az ország akkumulátorgyártó nagyhatalommá váljon – mondta az ellenzéki politikus, aki szerint azonban a terv végrehajtása inkább akkumulátorgyarmattá tenné Magyarországot.

Külföldi hírek:

Itamar Ben Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter egy sor találkozót tart a rendőrség felsőbb vezetőivel, hogy meghallgassa őket, mert új rendőrfőnököt keres – jelentette az izraeli 13-as csatorna. A jelenlegi rendőrfőnök, Kobi Shabtai többször összeütközésbe került a szélsőjobboldali miniszterrel, aki igyekezett nagyobb ellenőrzést gyakorolni a testület felett. Hivatali ideje januárban lejár, és a jelentés szerint nem valószínű, hogy egyéves hosszabbítást kérne, illetve ha mégis, akkor sem kapna. A 13-as csatorna szerint az eddigi megbeszélések nem hivatalosak, jelenleg csak a regionális parancsnokok érdeklődését és világnézetét hallgatják meg.

Az Izraeli Védelmi Erők volt vezérkari főnöke, Gadi Eisenkot, aki jelenleg az ellenzéki Nemzeti Egység képviselője, elárulta, hogy az izraeli hadsereget 2015-ben egy harmadik fél felkérte támadások végrehajtására az Iszlám Állam dzsihadista csoport ellen. Az izraeli hadsereg a kérésnek eleget téve ,,viszonylag széles körű támadást hajtott végre, és sok ISIS harcost megsebesített” – mondta. ,,Az Iszlám Állam elleni kampány intenzív volt, és messze meghaladta bármely más országét” – tette hozzá. Eizenkot szerint az Izraeli Védelmi Erők „több országban” tevékenykedett a terrorcsoport ellen. „Nem sok olyan ország van a világon, amely tudja, hogyan lehet postai bélyeg méretű célpontokat lokalizálni, és rakétát szúrni egy Izrael körüli 1000 kilométeres körzetben lévő célpontra” – mondta Eizenkot. „A hadsereg számos része részt vett ebben a kampányban: a katonai hírszerzés, légierő, különleges egységek, külkapcsolatok” – tette hozzá.

Izraelt aggasztják azok a hírek, amelyek szerint a Nyugat megállapodást köthet Iránnal – írja az Arutz7. Egy magas rangú izraeli forrás reagált a diplomáciai és biztonsági vezetés aggodalmára, miután olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Irán és a Nyugat megállapodásra juthat. A forrás azt mondta: „Irán tudja, hogy ha 90%-os urándúsítást hajt végre, akkor izraeli támadásra számíthat”. Hozzátette, hogy az USA és a Nyugat is tudja, hogy Izrael vörös vonala a 90%-os dúsítás. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a hivatali ideje elején európai fővárosokban folytatott beszélgetései során megismételte ezt Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában is.

Csak Washington jószándékán múlik az Irán és Washington közötti fogolycsere – jelentette ki az iráni külügyi szóvivő. „Ha a másik fél szándékai őszinték és jóindulatot mutat, már a közeljövőben sor kerülhet a fogolycserére” – szögezte le sajtótájékoztatóján Nasszer Kanaáni, hozzátéve: az ezzel kapcsolatos megbeszélések jelenleg is folynak. Irán börtöneiben több amerikai állampolgár is van, egyikőjüket, az iráni-amerikai kettős állampolgárt kémkedésért tíz év börtönre ítélték, tavaly októberben engedték ki, ám az országot azóta sem hagyhatja el. Apját szintén elítélték, ám őt az iráni hatóságok – egészségi állapota miatt – visszaengedték az Egyesült Államokba. Az elmúlt években az iráni hatóságok kettős állampolgárok és külföldiek tucatjait tartóztatták le. Jogvédők szerint Irán kémkedéssel és nemzetbiztonsággal kapcsolatos – koholt – vádak alapján történő letartóztatásokkal akar engedményeket kicsikarni más államoktól. Teherán ugyanakkor tagadja, hogy ez lenne a célja.

Az ukrán hadsereg visszafoglalta a negyedik települést is az orosz erőktől a Donyeck megyében indított ellentámadásban – közölte az ukrán védelmi miniszter helyettese. Hanna Maljar azt írta, hogy újra kitűzték az ukrán zászlót Sztorozseve faluban. A jelenetről rövid videófelvétel is megjelent a közösségi médiában. A politikus szerint végül „az egész ukrán területet” fel fogják szabadítani. Nem sokkal korábban ugyancsak ukrán tisztségviselők három falu visszafoglalását jelentették be Velika Novoszilka várostól délre. Az ukrán támadóműveletek első sikere Blahodatne község felszabadítása volt. Az orosz védelmi minisztérium nem erősítette meg ezeknek a falvaknak az ukrán ellenőrzés alá kerülését.

Mihamarabbi hozzáférést sürgetett a Nemzetközi Atomenegia-ügynökség (NAÜ) a zaporizzsjai atomerőműhöz és környékéhez, amit a szervezet főigazgatója azzal indokolt, hogy a Nova Kahovka-i gát felrobbantása után az erőmű víztározójában eltérő vízszintadatokat mértek. Rafael Grossi azt mondta, hogy bár az erőmű belsejéből kapott mérési adatok azt mutatják, a vízszint a hét végén több mint egy napig állandó maradt, a víztározó más részén a vízszint tovább csökken, és már mintegy kétméternyi vízszintkülönbségről tudni. „A szivattyúk folyamatos működtetésének legfontosabb feltétele a vízszint magassága” – figyelmeztetett közleményében a főigazgató, aki a héten a tervek szerint maga is ellátogat Zaporizzsjába.

Lemondott miniszterelnöki tisztségéről Romániában Nicolae Ciuca, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt elnöke, hogy a koalíciós egyezmény értelmében átadja helyét Marcel Ciolacunak, a Szociáldemokrata Párt elnökének. A két párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség részvételével alakult nagykoalíció már a Ciuca-kabinet 2021 novemberében történt beiktatása előtt megállapodott a cseréről, amelyet a – hétfőn felfüggesztett – közoktatási sztrájk miatt halasztottak el néhány héttel. A PNL és a PSD nemcsak a kormányfői, hanem több miniszteri poszton is személycserét tervez, a kormányzati tisztségekért újrakezdődött harc miatt pedig kétségessé vált az RMDSZ további kormányzati részvétele. Kelemen Hunor szövetségi elnök jelezte: az RMDSZ nem távozik önként a kormányból, de nem zárja ki, hogy kihagyják a következő kabinetből.

Meghalt 86 éves korában Silvio Berlusconi korábbi olasz kormányfő. Berlusconi múlt pénteken került kórházba Milánóban, hogy kontrollvizsgálatokat végezzenek rajta, miután az elmúlt időszakban leukémiával és tüdőfertőzéssel kezelték. A politikust legutóbb április 5-én szállították kórházba, ahol 45 napot töltött, és több mint tíz napig intenzív kezelésre szorult. Május végén egy lapinterjúban még azt jelentette be, hogy visszatér a politikába, megújítja és továbbra is ő készül vezetni az általa alapított Hajrá, Olaszország! jobbközép pártot. Berlusconi 1994-1995, 2001-2006 és 2008-2011 között vezette Olaszországot. Pártja tavaly október óta két szövetségesével, a Giorgia Meloni miniszterelnök vezette jobboldali Olasz Testvérekkel és a Matteo Salvini vezette szintén jobboldali Ligával kormányoz.

A jelenleg zajló beruházások nyomán Magyarország fogja vezetni az európai ranglistát az elektromos akkumulátorok gyártásában, így nélkülözhetetlenné válik ebben a stratégiai fontosságú iparágban, ami garancia a gazdasági növekedés fenntartására – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a japán DENSO új kapacitásbővítő beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy az autóipari beszállító vállalat elektromos, illetve hibrid meghajtású járművek alkatrészeinek gyártására szakosodott divíziót hoz létre Székesfehérváron. „Azzal, hogy az elektromos autóipar képében teljesen új iparág jön létre, egy új és rendkívül éles verseny is elkezdődött…” – figyelmeztetett.

Időjárás:

Ma főképp a napsütésé lesz a főszerep.

Este is marad a nyugodt időjárás, csillagfényes égboltra számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 19 – 23 fok köré emelkedik.