Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megismételte felhívását, hogy a Shin Bet belbiztonsági szolgálatot is be kell vonni a halálos bűncselekmények kezelésébe

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.06.12.A migrációpárti erők nem adják fel a nyomásgyakorlást, puccsszerűen akarják áterőltetni az EU új migrációs csomagját – mondta Hidvéghi Balázs.

Az LMP szerint a szociális ágazat szempontjából siralmas a jövő évi költségvetés tervezete – mondta Hohn Krisztina.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megismételte felhívását, hogy a Shin Bet belbiztonsági szolgálatot is be kell vonni a halálos bűncselekmények kezelésébe.

„A terroristák műveletének az eredménye: az emberek szenvedése, megfélemlítése és a terror által hátrahagyott romok” – írta Volodimir Zelenszkij.

Belföldi hírek:

A migrációpárti erők nem adják fel a nyomásgyakorlást, puccsszerűen akarják áterőltetni az EU új migrációs csomagját – mondta Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő. A politikus hozzátette: a jövő évi európai parlamenti választások előtt tető alá akarnak hozni egy olyan rendszert, amely visszatérést jelentene a már évekkel ezelőtt kudarcba fulladt kvótarendszerhez, az illegális migráció állandósításához. Erre irányult a mostani, kicsit puccsszerű tanácsi döntés; a szöveget, amelyről a döntés megszületett az Európai Tanácsban, fél órával hamarabb kapták csak kézhez a miniszterek, államtitkárok – jegyezte meg. Elmondása szerint Magyarország és Lengyelország a javaslat ellen szavazott, és több más, elsősorban közép-európai tagállam tartózkodott. Elmondta, most egy olyan rendszert akarnak erőltetni, amely pénzügyi bírsággal sújtaná azokat, akik nemet mondanak az illegális migrációra, és ráerőlteti a tagállamokra azt, hogy az unióba illegálisan érkező bevándorlókat be kelljen fogadni. Közölte: tudható, hogy ha egy ország nemet mond az illegális bevándorlókra, akkor csaknem nyolcmillió forintot kellene minden egyes be nem fogadott migráns után fizetnie az uniónak, ami teljesen elképesztő és felháborító.

Az LMP szerint a szociális ágazat szempontjából siralmas a jövő évi költségvetés tervezete – mondta az ellenzéki párt népjóléti és családügyi szakszóvivője. Hohn Krisztina úgy fogalmazott, hogy az ágazat különböző normatíva-emelései egyenlők a nullával. Mint mondta, a számok magukért beszélnek, hiszen a szociális étkeztetés normatívája csupán kilenc százalékkal emelkedik, miközben 40 százalékos az élelmiszerinfláció. A falugondnoki normatívák is kilenc százalékkal nőnek jövőre, és ez az emelkedés is inkább a garantált bérminimum-emelkedésnek tudható be. Az idősek otthonápolási normatívájánál is alig több mint tíz százalékos az emelés a jövő évre – kifogásolta a politikus. Ezen kívül a szociális tűzifára sem szán többet jövőre a kormány, mint az idén, és a szünidei gyermekétkeztetés támogatása sem változik – sorolta. Az LMP a jövőben is azon lesz, hogy a szociális szektorra költhető források emelkedjenek, és követeli a kormánytól, hogy a felsorolt normatívákat vizsgálja felül és emelje meg – hangoztatta a politikus.

Emléksarkot alakítanak ki a Terrorelhárítási Központ (TEK) területén a Hableány-hajókatasztrófa emlékére – mondta Hajdu János, a TEK főigazgatója a hajó kiemelésének negyedik évfordulóján, a Margit-híd pesti hídfőjénél tartott megemlékezésen. A tragédia helyszíne közelében felállított emlékműnél immár harmadik alkalommal tartottak koszorúzást a TEK vezetői. A főigazgató a megemlékezésen beszámolt arról, hogy a hajó vizsgálati eljárása véget ért, megkezdődött a bontása, így kaptak néhány alkatrészt, ezeket fogják elhelyezni a TEK területén berendezett emléksarokban, a hajó szimbólumaként. A Hableány sétahajó 2019. május 29-én este néhány másodperc alatt süllyedt el a Duna belvárosi szakaszán, a Parlament és a Margit-híd között, miután a Viking Sigyn szállodahajó nekiütközött és felborította. A sétahajón utazó 33 dél-koreai turistából hetet sikerült kimenteni, a kétfős magyar személyzet is életét vesztette. Egy dél-koreai utast eltűntként tartanak nyilván.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők három magas rangú tisztviselője vasárnap Kairóba utazott, hogy találkozzon az egyiptomi hadsereg tisztviselőivel a hónap elején a határon elkövetett halálos támadás kivizsgálásának részeként. Június 3-án egy egyiptomi határőr átszökött Izraelbe, és megölt három izraeli katonát – kettőt egy őrhelyen, egyet pedig néhány órával később egy fegyveres összecsapásban. A támadót ezután lelőtték. Az IDF közölte, hogy a déli parancsnokság vezetője, Eliezer Toledano vezérőrnagy; a hadsereg nemzetközi együttműködési egységének vezetője, Effie Defrin dandártábornok; és a katonai hírszerzési műveletek vezetője, „Gimmel” dandártábornok – akit héberül csak a kezdőbetűivel lehet azonosítani – találkozott az egyiptomi hadsereg tisztjeivel, hogy folytassák a vizsgálatot. Már a történtek után is mindkét fél kifejezte elkötelezettségét az alapos vizsgálat és az igazság feltárása mellett – áll az IDF vasárnapi közleményében.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megismételte felhívását, hogy a Shin Bet belbiztonsági ügynökséget is be kell vonni az arab közösségekben megugrott halálos bűncselekmények kezelésébe, mivel ezen a hétvégén is több gyilkosság is történt. Netanjahu a múlt héten azt mondta, hogy szeretné, ha a biztonsági szolgálat segítené a rendőrséget a bűnözés elleni küzdelemben. Mondta ezt nem sokkal azután, hogy 2009 óta a leghalálosabb nem terrorista tömeggyilkosságban öt embert lőttek le egy autómosóban az ország északi részén. A halálos erőszakhullám idén már 102 arab életét követelte Izraelben, ami messze meghaladja a 2022-es év hasonló időszakában történt 35 gyilkosságot. A szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben Gvir is, akit a halálos áldozatok számának növekedésével egyre többen lemondásra szólítanak fel, sürgette a Shin Bet bevetését a bandák ellen, és azt mondta, hogy a kabinet szavazását fogja kérni a kérdésben.

Három hónappal azután, hogy a koalíció megbuktatta az elektronikus nyomonkövetésre irányuló javaslatot a Kneszetben, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter és Járiv Levin igazságügyi miniszter megállapodott a törvény egy “lágyabb” változatáról, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A két miniszter kormányzati törvényjavaslatként kívánja előmozdítani az új verziót. A javaslat feltételekkel egészíti ki az elektronikus nyomonkövetést: A családtagot, akivel szemben az intézkedést kérik, korábban erőszakos bűncselekmény miatt elítélték, vagy vádemelést nyújtottak be ellene, vagy megsértette a korábbi távoltartási végzést; veszélyre figyelmeztető értékelést adtak be a személy ellen, akire távoltartási határozatot kérnek; valós életveszély esetén a bíróság a feltételek hiánya ellenére távoltartási végzést adhat ki. Továbbra is vita folyik a kormány miniszterei között arról, hogy honnan lesz forrás a javaslat megvalósításához, de ez az utolsó akadály a törvény szavazásra bocsátásáig. A törvény költsége 50 millió sékelt tesz ki.

„Győzni fogunk, mert nincs más földünk, és nincs más utunk. Elszántak vagyunk, és meg fogjuk menteni a demokráciát. Az izraeli társadalom minden rétegéből jövünk: arabok, zsidók, világiak, vallásosak és hagyománytisztelők, mindannyian egy család vagyunk. A jogállamiság és a demokrácia családja. Izrael lelkéért és jövőjéért harcolunk. Nem lesz könnyű, és nem lesz rövid, de egy családként harcolunk mindazért, ami kedves számunkra, és győzni fogunk” – mondta Ehud Barak, izrael korábbi miniszterelnöke egy haifai tüntetésen. „Azon az éjszakán, amikor Gallant védelmi minisztert felmentették, Netanjahu izraeli miniszterelnök beadta a derekát, és mi megnyertük a csatát. Netanjahu megértette, hogy ha újra megpróbálja törvénybe iktatni az igazságügyi törvényt, akkor falba fog ütközni”. „De még nem nyertük meg a csatát” – tette hozzá a volt izraeli miniszterelnök. „A reform mögött állók nem adták fel. Ugyanaz a céljuk, csak más a módszerük. Nem szabad illúziókat kergetnünk: Fokoznunk kell a tiltakozást és azonnal be kell fejeznünk a tárgyalásokat”. „Ennek érdekében a tiltakozásnak fokozódnia kell, és polgári engedetlenségbe kell átmennie. Felszólítok minden izraeli civilt, hogy készüljenek fel a cselekvésre, és amikor a hívás elhangzik – válaszoljanak rá. Harcolni fogunk, és nem fogunk félni senkitől és semmitől” – mondta.

Öt beduin izraeli férfit letartóztattak és vádat emeltek ellenük, mert kövekkel dobáltak meg járműveket Dél-Izraelben, két embert megsebesítve – közölték a bűnüldöző hatóságok. Az izraeli rendőrség és a Shin Bet biztonsági ügynökség közös közleményében azt állítja, hogy a déli Beersheba város közelében lévő Abu Madi klánhoz tartozó öt fiatal több alkalommal is kövekkel dobált járműveket a 25-ös úton. A tisztviselők szerint a férfiak „rasszista és nacionalista indítékkal hajtották végre az autópályás támadásokat… azzal a céllal, hogy kárt okozzanak a zsidóknak”. A rendőrség és a Shin Bet vizsgálata szerint az öt ember az Abu Talul csomópont közelében megfigyelték a Beersheba felé tartó autókat, és megtámadták azokat, amelyekről megállapították, hogy zsidó izraeliek vezetik őket. Támadásaik következtében két ember megsebesült, köztük egy terhes nő, és több autó megrongálódott – állítja a rendőrség.

Irán vallási okokból kifolyólag nem akar nukleáris fegyvereket, ám ha akarna, a Nyugat nem tudná megakadályozni ebben – jelentette ki Ali Hamenei ajatollah, a síita állam legfelsőbb vezetője, akit az iráni állami média idézett.”Az iráni nukleáris fegyverekkel kapcsolatos hírek hazugságok és ezt ők is tudják” – szögezte le Hamenei. Hamenei továbbá úgy vélte, van esély a megegyezésre a nyugati országokkal Irán nukleáris programját illetően – mellyel kapcsolatban Teherán többször hangoztatta, hogy kizárólag békés célokat szolgál -, „amennyiben az ország nukleáris infrastruktúrája sértetlen marad”. Hozzátette: Teheránnak folytatnia kell az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel is, ám a megadott biztosítékok keretein belül.

„A terroristák műveletének az eredménye: az emberek szenvedése, megfélemlítése és a terror által hátrahagyott romok” – írta a közösségi-oldalán Volodimir Zelenszkij ukrán államfő, utalva a Nova Kahovka-i víztározó múltheti felrobbantására, amely miatt ezreket kellett kimenekíteni otthonaikból. Az ukrán államfő képeket is megosztott a mentési munkálatokról. „Mindent megteszünk, hogy a katasztrófa után is biztosítsunk minden alapvető szükségletet az embereknek” − írta. A víztározó szintjének csökkenése miatt az ukrán atomenergia-ügynökség közlése szerint a zaporizzsjai, vagyis Európa legnagyobb atomerőművének utolsó működő reaktorát hideg leállásba helyezték biztonsági óvintézkedésként. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője a következő napokban Ukrajnába látogat az ügyben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tervez telefonbeszélgetést folytatni Olaf Scholz német kancellárral – reagált Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a német kancellár kérésére, hogy Putyinnal beszélhessen. Scholz korábban azt mondta, hogy szeretné fenntartani a kapcsolatot az orosz elnökkel, és hamarosan telefonbeszélgetést kíván folytatni vele – írta a lenta.ru. A politikus megjegyezte, hogy putyinnal az orosz-ukrán háború előtt és alatt is többször egyeztetett telefonon. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő gúnyolódott Olaf Scholz német kancellár azon szándékán, hogy telefonon tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. „Scholz tényleg kész elmondani, hogy ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?” – tette fel a kérdést a diplomata a közösségi-csatornáján.

Őrizetbe vették vasárnap Nicola Sturgeon volt skót miniszterelnököt a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) korábbi vezetőjét a párt finanszírozásának ügyében hosszabb ideje folyó rendőrségi vizsgálat keretében. Néhány hete a volt skót kormányfő férjét, Peter Murrellt, az SNP volt pénztárnokát és pártigazgatóját is őrizetbe vették ugyanebben az ügyben, és még aznap szabadlábra helyezték, de rendőrség annak idején hangsúlyozta, hogy Murrell szerepének vizsgálata folytatódik. Nicola Sturgeon február 15-én, nem sokkal férje őrizetbevétele előtt, teljesen váratlanul lemondott az SNP vezetői tisztségéről és a skót miniszterelnöki posztról. Indoklásában több okot is felsorolt, de azt nem említette, hogy lemondásának köze lenne a Skót Nemzeti Párt finanszírozása ügyében folyó vizsgálathoz. Azóta utódját is megválasztották és beiktatták Humza Yousaf, az SNP-kormány volt egészségügyi minisztere személyében.

Időjárás:

Ma főképp napos idő lesz, azonban néhol kisebb felhők zavarhatják a napsütést.

Este nyugodt, csillagfényes égbolt várható.

A hőmérséklet jellemzően 18 – 23 fok köré emelkedik.