Herzog: Izrael ellenségei kihasználják az igazságügyi reform megosztottságát

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.06.01.A köztársasági elnök meglátogatta a kórházban a Koszovóban megsérült, már idehaza lábadozó magyar katonákat.

Leszavazták az MSZP akkumulátorgyárakról szóló határozati javaslatát, az ellenzéki frakció a törvényalkotási bizottság elé viszi indítványát.

Herzog: Izrael ellenségei kihasználják az igazságügyi reform megosztottságát.

Megsemmisítette az ukrán haditengerészet utolsó hadihajóját, a Jurij Olefirenkót az orosz légierőnek az odesszai kikötő katonai részére mért csapása – jelentette ki Igor Konasenkov.

Belföldi hírek:

Weisz Árpád életműve páratlan örökség, sorsa örök figyelmeztetés – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egykori válogatott labdarúgó és sikeres edző budapesti szobrának szerdai avatásán. Gulyás Gergely úgy vélte, ez egyfajta síremlékként is szolgál Weisznek és családjának, valamint a hatmillió zsidó áldozatnak. A műalkotást Gulyás Gergely, Eli Kohen, Csányi Sándor és Giuseppe Saputo közösen leplezte le.

„Eli Cohennel sok megbeszélendőnk van, hiszen a közel-keleti béke a mi érdekünk is, az antiszemitizmus minden formáját elítéljük, az Ábrahám Megállapodások kiterjesztését pedig támogatjuk” – írta közösségi oldalán a magyar külügyminiszter. „Most már kilencedik éve lehetek külügyminiszter, de ez nekem is új: izraeli külügyminisztert még soha nem fogadtam Budapesten. Az utolsó ilyen látogatásra ugyanis még 2010 januárjában került sor” – ismertette Szijjártó Péter. Izrael stratégiai partnerünk, gazdasági együttműködésünk rekordmagasságban van, amit most az űripar és a védelmi ipar területére is kiterjesztünk. Egyetértünk a globálisan egyre súlyosabbá váló terrorfenyegetésekkel szembeni fellépés fontosságában és abban, hogy az illegális migrációt is meg kell akadályozni! – hangsúlyozta a miniszter.

A köztársasági elnök meglátogatta a kórházban a Koszovóban megsérült, már idehaza lábadozó magyar katonákat. Novák Katalin azt írta a közösségi-oldalán, hogy a Magyar Honvédség főparancsnokaként személyesen is megköszönte a helytállásukat, és mihamarabbi gyógyulást kívánt nekik. Észak-Koszovóban pénteken robbantak ki a zavargások. Az összecsapásokban 27 – a KFOR békefenntartó misszióban részt vevő – magyar katona sérült meg, 12-őt közülük már hazaszállítottak.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke szerdán munkaebéd keretében látta vendégül az az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vezetőit, köztük Aleksander Ceferin elnököt a Karmelita Kolostorban – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A találkozón Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke is részt vett. Az UEFA küldöttsége a tegnapi labdarúgó Európa-liga döntőre érkezett Budapestre, amelyet az AS Roma és a Sevilla vívott a Puskás Arénában.

Miután az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén leszavazták az MSZP akkumulátorgyárakról szóló határozati javaslatának tárgysorozatba vételét, az ellenzéki frakció a törvényalkotási bizottság elé viszi indítványát. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a fenntartható fejlődés bizottságának szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: határozati javaslatuk a szélerőművekre vonatkozó szabályozáshoz hasonlóan kikötné, hogy a települések határától számított 12 kilométeren belül csak akkor lehessen akkumulátorgyárat építeni, ha azt a helyi lakosság népszavazáson jóváhagyja. A javaslatban további feltételként szerepel, hogy a beruházónak és az üzemeltetőnek szigorúan be kell tartania a környezetvédelmi, illetve a munkavédelmi szabályokat. Az indítvány tartalmazza továbbá, hogy 25 aranykoronánál magasabb minőségű termőföldre ne lehessen akkumulátorgyárat építeni.

Külföldi hírek:

Jichák Herzog Izrael Állam elnöke szerint Izrael ellenségei kihasználják az igazságügyi reform megosztottságát. Az elnök elmondta, hogy a múltban kételkedtek benne, amikor azt mondta, hogy „ellenségeink ünneplik” az izraeli társadalom zűrzavarát, de pészah után elhitték. „Soha nem volt még olyan pészahunk, amely során három különböző fronton támadtak ránk” – mondta, utalva az áprilisi libanoni, gázai és ciszjordániai terrorizmusra. Az elnök a koalíció és az ellenzék képviselői között megbeszéléseket folytat az igazságügyi reform konszenzusos változatának kidolgozása érdekében. Yair Lapid ellenzéki vezető és Benny Gantz miniszter azonban azzal fenyegetőzött, hogy felhagy a tárgyalásokkal, ha a koalíció olyan törvényjavaslatokat terjeszt elő, amelyek „a kormányzati rendszer megváltoztatását” célozzák.

Három nappal az olasz hajóbaleset után, amelyben egy izraeli állampolgár életét vesztette, szerdán utalt először Izrael arra, hogy a halott a Moszad kémszolgálat egykori tagja volt, neve említése nélkül. A halott nevét lehozták az olasz médiában, olyan publikációkban, amelyek szerint izraeli és olasz titkosszolgálati ügynökök találkozójára került sor a hajó fedélzetén. A szolgálat nevében a Miniszterelnöki Hivatal tett közzé közleményt: „…Izraelbe szállították a nyugdíjas moszados koporsóját, aki az olaszországi Maggiore-tó viharos időjárási körülményei következtében meghalt a hajókatasztrófában. A szervezetben betöltött szolgálata miatt több nem fedhető fel róla.” „A Moszad elveszített egy becses barátot. Elhivatott és profi alkalmazott volt, aki életét Izrael Állam biztonságának szentelte évtizedeken keresztül, nyugdíjba vonulása után is. A szolgálat fájlalja a veszteséget, és osztozik a család gyászában.” Később a nap folyamán az olasz médiában arról számoltak be, hogy a Moszad felvilágosítást kért az olaszoktól a balesettel kapcsolatban. Négy személy halt meg, amikor hétfőn hajójuk felborult, majd elsüllyedt az észak-olaszországi Maggiore-tón. Az utasok egy részének sikerült biztonságban kiúsznia, a többieket a helyszínre hívott mentőcsapatok mentették ki.

Izrael első miniszterelnöke, David Ben-Gurion 1948. május 26-án írta alá az IDF megalapításáról szóló parancsot, és az Izraeli Védelmi Erők május 31-én kezdte meg működését. „A nép és a haza biztonságát mostantól kezdve ennek a hadseregnek a kezére bízzuk” – írta Ben-Gurion az erőket létrehozó rendeletében 75 évvel ezelőtt. Ahogyan a héber honfoglalók vezetői sarlóval és karddal kötötték össze életüket, úgy kötötték össze az államalapítók a függetlenséget és a biztonságot” – mondta Herzi Halevi, az IDF vezérkari főnöke ez alkalomból kiadott napi parancsában. „75 év telt el. Izrael egy erős és fejlődő ország, és ahogy a virágzó társadalmaknak lenni szokott, sok átalakulás történik benne. A biztonsági kihívások is változnak, és velük együtt az IDF is. „…Folytatjuk és betartjuk az ígéretet, hogy mindannyian a haza és Izrael szabadságának védelmére, valamint az ország és polgárai biztonságának fenntartására szenteljük magunkat” – zárta üzenetét Halevi.

Elfogták a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet hét feltételezett pénzügyi támogatóját szerdán Németországban egy nagyszabású razzián. A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint országszerte egyszerre több mint kilencven helyszínen tartottak házkutatást. A műveletben ezernél is több rendőrt mozgósítottak. Elfogatóparancs alapján őrizetbe vettek hét embert, három német állampolgárt, egy német-marokkói kettős állampolgárt, valamint egy török és egy koszovói állampolgárt. Mint írták, a megalapozott gyanú szerint adományokat begyűjtő és továbbító közvetítőként tevékenykedtek egy nemzetközi hálózatban, amely az Iszlám Állam támogatására szerveződött. Legkevesebb 65 ezer eurót juttattak el szíriai dzsihadistákhoz vagy kapcsolattartókhoz.

Megsemmisítette az ukrán haditengerészet utolsó hadihajóját, a Jurij Olefirenkót az orosz légierőnek az odesszai kikötő katonai részére mért csapása – jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Állítása szerint a támadást precíziós fegyverekkel hajtották végre. A tábornok a szerdai hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erők egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét több mint 530 főben nevezte meg. Mint mondta, közülük több mint kétszázan a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el. Ott Konasenkov szerint a leghevesebb összecsapások Avdijivka közelében zajlottak, ahol az ukrán erőket Kransznohorivkánál és Jaszinovaténél több helyen kiverték állásaikból. A tájékoztatás szerint Advdijivkánál megsemmisült a Szkala rohamzászlóalj vezetési és megfigyelőpontja, valamint a 110. gépesített dandár rakéta- és tüzérségi raktára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Ukrajnán kívül más országokat is meg akar szerezni Vlagyimir Putyin orosz elnök – írta meg az Unian. Putyin már nem fél attól, hogy nyílt agresszornak tűnjön, jegyzi meg Zelenszkij. Vlagyimir Putyin orosz diktátor a Szovjetunió visszaállítását tűzte ki uralmának céljául, így „az orosz agresszió következő potenciális célpontja Fehéroroszország lehet.” Zelenszkij szerint Putyin egyértelmű célja a Szovjetunió visszaállítása.

Újabb, ezúttal békés tiltakozásba kezdtek a koszovói szerbek Zvecanban, miután hétfőn erőszakos összecsapások voltak a koszovói rendőrség, a NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó erők (KFOR), valamint a szerbek között. Miközben a KFOR katonái szögesdróttal vették körbe az önkormányzat épületét, a szerbek egy mintegy 250 méteres szerb zászlót feszítettek ki a hivatal előtti téren – számolt be az eseményekről internetes oldalán egy pristinai napilap. A szerbek tiltakozása akkor kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat. A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg. A hivatalba igyekvő új polgármestereket a szerbek ismét megállították. A koszovói rendőrség különleges egységei a helyszínre vonultak, ahol könnygázzal igyekeztek feloszlatni a tömeget. A konfliktushelyzet eszkalációjának megakadályozására kapcsolódott be a KFOR. Az összecsapások során 30 KFOR-katona és több mint 50 szerb sérült meg.

Kisida Fumio japán miniszterelnök az éves japán költségvetésből családtámogatásra előirányzott összegnél nagyobb, mintegy 3,5 ezer milliárd jen. azaz mintegy 9 ezer milliárd forintnyi gyermekgondozásra szánt összeg elkülönítésével bízta meg kormányát a demográfiai válság kezelése érdekében – közölte Goto Sigejuki japán gazdasági miniszter. A kormányfő korábban arra tett ígéretet, hogy a következő három évben megduplázzák a gyermekgondozási támogatásokat, hogy ezzel is elősegítsék a születések csökkenő arányának növekedési pályára állítását. A kormány előzetes becslése szerint ennek érdekében évente mintegy 3000 milliárd jenre van szükség a gyermekgondozási segélyek és más kapcsolódó juttatások kiterjesztésének fedezésére. Az intézkedések célja a felsőoktatás támogatása, a szegénységben élő gyermekek bántalmazásának megelőzése és a fogyatékossággal élő gyermekek orvosi ellátásának biztosítása. A gazdasági tárca vezetője hozzátette: a finanszírozási forrásokkal kapcsolatban nem alakult ki vita az ülésen.

Az Egyesült Arab emírségek bejelentette, két hónapja kilépett az Egyesült Államok vezette, a Vörös-tenger és a Perzsa(Arab)-öböl térségét felügyelő tengerbiztonsági koalícióból. Abu-Dzabi a döntést azt követően hozta még be, hogy az ország felülvizsgálta biztonsági kapcsolatait „minden érintett féllel” – tájékoztatott a WAM helyi állami hírügynökség a külügyminisztérium közleményére hivatkozva. A tárca mindazonáltal kiemelte, hogy Abu-Dzabi elkötelezett a párbeszéd és a diplomácia irányában a régió biztonsága és stabilitása erősítése érdekében, valamint továbbra is kiáll a nemzetközi jog által szabályozott tengerbiztonság mellett. A bahreini székhelyű Egyesített Tengerészeti Erők célja a térségben zajló kalóz- és terroristatevékenység elleni küzdelem. A régión halad át a világ néhány legfontosabb hajózási útvonala és az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség erősödése óta pedig több hajót ért támadás.

Időjárás:

Ma már ismét a napsütésé lesz a főszerep, fülledt meleg idő várható.

Este mindenütt nyugodt csillagfényes égbolt a valószínű.

A hőmérséklet jellemzően 24 – 29 fok köré emelkedik.