Benjamin Netanjahu: Izrael fel fog lépni Irán ellen

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.06.02.Nem kerülhet napirendre egy háborúban álló ország csatlakozása a NATO vilniusi csúcstalálkozóján – jelentette ki Szijjártó Péter.

Több mint ezer ember vett részt tegnap este, a Belügyminisztérium előtt, az oktatásért és a státusztörvény bevezetése ellen meghirdetett demonstráción.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök is csatlakozott azokhoz a hangokhoz, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy Izrael fel fog lépni Irán ellen.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra utasította a szerb és a koszovói vezetőket, hogy a lehető leghamarabb rendezzék a térségben eszkalálódó konfliktust.

Belföldi hírek:

Nem kerülhet napirendre egy háborúban álló ország csatlakozása a NATO vilniusi csúcstalálkozóján, az észak-atlanti szövetség nem válhat az ukrajnai konfliktus részesévé, az ugyanis a harmadik világháború kockázatával járna – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a NATO informális külügyminiszteri ülését követően arról számolt be, hogy szomszédos államként hazánkban hatványozottan jelentkeznek a háború negatív hatásai, ezért a kormány mielőbb békét szeretne, azonban ez az álláspont továbbra is kisebbségben van a transzatlanti térségben. Emlékeztetett, hogy a katonai szervezet tavaly kimondta, hogy nem részese az ukrajnai konfliktusnak, s mindent megtesz az Oroszországgal való közvetlen konfrontáció elkerülése érdekében. „Számunkra a ragaszkodás ehhez a döntéshez életbevágóan fontos, (…) továbbra is ennek kell lennie az alapnak. Ez kell, hogy meghatározzon mindent, ami a NATO Ukrajnával kapcsolatos tevékenységét, benne a csúcstalálkozóra való felkészülést alakítja” – vélekedett.

A Fidesz szerint a baloldali háborúpárti nyomásgyakorlás folyamatos, de a kormánypártok nem fogják hagyni, hogy Magyarországot belesodorják a háborúba – erről Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója beszélt.

Jöhet bármilyen digitális fejlesztés az oktatásban, a pedagógus nem pótolható – jelentette ki a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára a Digitális trendek című konferencián. Rétvári Bence azt mondta: Magyarország nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő teljesítményt nyújtott az elmúlt években a digitális oktatás fejlesztése terén. A pedagógusokat azonban nem kiszorítani, hanem segíteni fogja a mesterséges intelligencia – szögezte le, megjegyezve: a tanár személyisége és ahogyan motiválni tudja a tanulókat, nem váltható ki semmi mással. Az államtitkár hangsúlyozta: a pedagógusokat egyre jobban meg kell becsülni. Ezt szolgálja az új életpályatörvény is, amely a korábbi, életkoralapú bérezés helyett teljesítményalapú bérezést javasol – tette hozzá.

Több mint ezer ember vett részt tegnap este a Belügyminisztérium előtt az oktatásért és a státusztörvény bevezetése ellen meghirdetett demonstráción. Az eseményt a Tanítanék Mozgalom, valamint egy közismert ellenzéki aktivista, Molnár Áron „noÁr” szervezte, mivel szerintük a státusztörvény nem a közoktatás minőségének javításáról és az oktatás szabadságának elismeréséről szól, hanem kicsinyes bosszú és hatalomfitogtatás. A rendezvényen feltűnt Jámbor András, valamint Hajnal Miklós politikus, de jelen voltak az Amnesty International Magyarország aktivistái is.

Külföldi hírek:

Israeli PM Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanjahu miniszterelnök is csatlakozott azokhoz a hangokhoz, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy Izrael fel fog lépni annak érdekében, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson. „Hallom az összes Iránnal kapcsolatos kiadványt, ezért világos üzenetem van mind Iránnak, mind a nemzetközi közösségnek: Izrael mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy Irán atomfegyverrel rendelkezzen” – mondta Netanjahu egy videoüzenetben. A megjegyzések azután hangzottak el, hogy az ENSZ nukleáris megfigyelő szerve tegnap lezárta az iráni atomprogrammal kapcsolatos két vizsgálatot, valamint olyan hírek közepette, amelyek szerint Izrael attól tart, hogy az Egyesült Államok újabb nukleáris megállapodás felé halad Teheránnal, amelyet Jeruzsálem keserűen ellenez.

Irán teljesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség két követelését a magasan dúsított uránrészecskékkel és egy olyan helyszínnel kapcsolatban, ahol mesterséges uránt találtak – derül ki a The Associated Press által ismertetett bizalmas jelentésekből. A NAÜ jelentései némileg enyhítik a Teheránra nehezedő nyomást, amely évek óta eszkalálja programját, amióta az Egyesült Államok 2018-ban egyoldalúan kilépett a világhatalmakkal kötött nukleáris megállapodásból. Ugyanakkor továbbra is egyre több uránt halmoz fel, amely minden eddiginél közelebb van a fegyverkezési szinthez, ami aggasztja a szakértőket. A bécsi székhelyű NAÜ két bizalmas negyedéves jelentésében, amelyet a szervezet tagállamaihoz juttattak el, az ellenőröknek már nem voltak kérdéseik a földalatti Fordo-i létesítményében talált, 83,7 százalékra dúsított uránrészecskékkel kapcsolatban. Ez az elmúlt hónapokban feszültséget váltott ki, mivel a 90%-ra dúsított urán már fegyverminőségű anyagnak minősül.

Európa békéjének és biztonságának kulcsa a Nyugat-Balkán stabilitása, s ennek megoldása a térség európai uniós integrációja – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök az albán parlament plenáris ülésén Tiranában. Novák Katalin elmondta, hogy Európa kritikus időszakát éli, bajban van, nehézségekkel küzd. Ezek közé tartozik az ukrajnai háború és következményei, a Nyugat-Balkán stabilitásának törékenysége, az illegális migráció nyomása Európára, a demográfiai kihívások, valamint Európa világpolitikai súlyának szerepe a jövőben, ennek megkérdőjeleződése. Novák Katalin kiemelte: az, hogy milyen súlya lesz Európának a jövőben, hogy képes lesz-e megőrizni azt a gazdasági, politikai és demográfiai erőt, amit ma képvisel a világban, azon múlik, hogy képes lesz-e bölcs válaszokat adni, megtalálni és megőrizni a békéhez, biztonsághoz, gyarapodáshoz vezető utat. A köztársasági elnök szerint Európa békéjének és biztonságának kulcsa a Nyugat-Balkán stabilitása, s ennek kulcsa a térség európai uniós integrációja.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO oslói megbeszélésén tartott sajtótájékoztatón arra utasította a szerb és a koszovói vezetőket, hogy próbálják meg a lehető leghamarabb megoldani a térségben eszkalálódó konfliktust. A külügyminiszter kiemelte, hogy a növekvő feszültség és egy esetleges konfliktus veszélybe sodorhatja a térség európai integrációs törekvéseit. Az elmúlt napokban, Koszovóban erőszakos tüntetések robbantak ki, miután a koszovói szerbek összetűzésbe kerültek a pristinai kormány rendfenntartó erőivel. Az események hétfőn véres összetűzésekbe torkolltak, amelynek részeként több tiltakozó és a KFOR katonái – köztük magyarok is – megsérültek. A szerbek egyébként azt ellenzik, hogy a korábbi önkormányzati választásokon győztes albán polgármesterek elfoglalják a helyüket a városházán.

Oroszország támogatja Szerbiát a koszovói helyzet rendezésében, álláspontja szerint tiszteletben kell tartani a koszovói szerbek jogait és érdekeit – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak. Peszkov szerint nem szerepel a tervek között a Vlagyimir Putyin orosz és az Alekszandar Vucsics szerb elnök közötti kapcsolatfelvétel a koszovói helyzet kiéleződése miatt, de Moszkva és Belgrád között diplomáciai csatornákon keresztül folyamatos a kommunikáció. A szóvivő a Kreml támogatásáról biztosított minden olyan lépést, amely elősegíti a Koszovó körül kialakult akut helyzetből való kilábalást és az összes érintett fél jogainak biztosítását szolgálja.

Barátok között ma Moldovában, az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján – írta a közösségi médiában Orbán Viktor. Az oldalára feltöltött kép tanúsága szerint a magyar miniszterelnök Alekszandar Vucsics szerb elnökkel és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökökkel is találkozott Moldovában, ahol 45 európai ország, valamint az európai uniós központi intézmények vezetőinek részvételével szerveztek csúcstalálkozót. A magyar miniszterelnök az eseményen Andrej Plenkovics horvát miniszterelnökkel, Ilham Alijev azeri államfővel, valamint Zeljka Cvijanoviccsal, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagjával is informális megbeszélést folytatott. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár üzenetében kiemelte, a magyar kormányfő mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz a csúcstalálkozón.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hivatalos látogatást tett Örményországban, ahol találkozott Nikol Pasinján miniszterelnökkel és Mher Grigorján miniszterelnök-helyettessel, valamint Gnel Szamoszján miniszterrel – közölte a Miniszterelnökség. A közlemény szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábbi, 2021-es látogatásával elkezdődött a diplomáciai kapcsolatok visszaállítása, melynek eredményeképp tavaly decemberben a két ország között ismét nagyköveti szintű kapcsolat létesült. A felek eredményes tárgyalásokat folytattak többek között gazdasági és kulturális témákban – jelezték.

Az Európai Parlament képviselői jóváhagyták hogy továbbra is Pelczné Gáll Ildikó legyen az Európai Számvevőszék magyar tagja – tájékoztatott az uniós parlament. Az EP brüsszeli plenáris ülésén 303 szavazattal, 278 ellenszavazattal és 52 tartózkodás mellett támogatta Pelczné Gáll Ildikó jelölését az Európai Számvevőszék tagjainak sorába. Pelczné Gáll Ildikó, akit a magyar kormány jelölt a feladatra, korábban az Európai Parlament képviselője, majd alelnöke volt, mielőtt 2017-ben csatlakozott az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszékéhez. Kinevezéséről az uniós tagállamok szakminisztereinek tanácsa hoz végső döntést – tájékoztattak. Az Európai Számvevőszék feladata az EU bevételeinek és kiadásainak ellenőrzése, az uniós költségvetés végrehajtásának szabályossági és hatékonysági vizsgálata.

Időjárás:

Ma még melegebb, fülledt, napos idő várható. A nap folyamán kialakulhatnak helyenként kisebb esők.

Este mindenütt felerősödik a szél, de nyugodt, csillagfényes éjszaka várható.

A hőmérséklet jellemzően 25 – 29 fok köré emelkedik.