Yair Lapid és Benny Gantz ma találkozót folytat, hogy közösen válasszanak két jelöltet a június 14-i bírói kiválasztási bizottságba

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.05.31.Orbán Viktor miniszterelnök levélben küldte el jókívánságait Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek a Horvát Köztársaság nemzeti ünnepe, a horvát államiság napja alkalmából.

Az LMP szerint a 2024-es költségvetéssel az ország működését fenntarthatóbb irányba kellene elmozdítani.

Yair Lapid és Benny Gantz ma találkozót folytat, hogy közösen válasszanak két jelöltet a június 14-i bírói kiválasztási bizottságba.

Moszkvában több épület kisebb károkat szenvedett dróntámadás következtében – közölte kedden Szergej Szobjanyin polgármester.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök levélben küldte el jókívánságait Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek a Horvát Köztársaság nemzeti ünnepe, a horvát államiság napja alkalmából – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden. „A nemzeti szuverenitás számunkra itt, Közép-Európában az egyik legfontosabb érték. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország az elsők között biztosította feltétel nélküli támogatásáról Horvátország ezirányú törekvéseit, és szintén az elsők között ismerte el az ország függetlenségét” – idézte fel levelében Orbán Viktor. Hozzátette: Horvátország schengeni csatlakozása hazánk és Közép-Európa számára is egy jelentős, közös történelmi siker. Az európai közösség belső határainak megszűnése számos új lehetőséget teremt kapcsolataink fejlesztésében mind a gazdasági együttműködés, mind polgáraink mindennapi életének vonatkozásában – húzta alá.

Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter az Országházban. Kiemelte: háborús időkben olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja hazánk biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést. Ezért a jövő évi büdzsé fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll. A pénzügyminiszter azt mondta: háborús időkben kiemelten fontos a stabilitás és a tervezhetőség, ezért a 9 éve bevezetett gyakorlat szerint még nyáron az Országgyűlés elé terjesztették a következő évi költségvetést. Az elektronikusan benyújtott törvényjavaslat már elérhető az Országgyűlés honlapján.

Az LMP szerint a 2024-es költségvetéssel az ország működését fenntarthatóbb irányba kellene elmozdítani, nemcsak gazdasági, hanem ökológiai és társadalmi szempontból is. Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese a jövő évi költségvetésről azt mondta, a 2024-es büdzsé nem ad választ semmilyen valós és fontos kérdésre, nem foglalkozik például a Magyarországot sújtó energiaproblémával, így továbbra is megmarad az a kiszolgáltatottság, amely az elmúlt évtizedekben jellemezte az országot.

Különösen meg kell becsülni azon országokat, amelyek féken tartják az illegális bevándorlási folyamatokat, így növelni kell Egyiptom pénzügyi támogatását is – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető az egyiptomi kollégájával, Számeh Sukrival közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a két ország kapcsolata mindig is a kölcsönös tiszteleten alapult, és ebből hazánk rendkívül sokat profitál mind biztonsági, mind gazdasági téren. „A magyar-egyiptomi együttműködés jelentőségét az is növeli, hogy mindketten a békepárti globális többséghez tartozunk” – szögezte le. „Azt szeretnénk, ha a háborúnak Ukrajnában mielőbb vége lenne. Azt az álláspontot képviseljük, hogy ennek a háborúnak harctéri megoldása nincsen, csak a diplomácia, csak a tárgyalások, csak a tűzszünet, csak a béketárgyalások vezethetnek el a kívánt eredményhez” – tudatta.

Külföldi hírek:

Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának főnöke Izraelbe érkezett, hogy megfigyelje az Izraeli Védelmi Erők kéthetes hadgyakorlatát. Az izraeli védelmi erők szerint Michael Erik Kurilla tábornok először a hadsereg 504-es egységét látogatta meg, amely az emberi hírszerzésre specializálódott. Később a CENTCOM főnöke csatlakozott egy próbafelméréshez a védelmi erők gyakorlatának részeként, amely egy többfrontos háborút szimulál. Kurilla, Herzi Halevi altábornagy, az IDF főnöke és más tisztviselők megbeszélést folytattak az amerikai és az izraeli hadsereg közötti együttműködésről is – teszi hozzá a hadsereg.

Az izraeli ellenzéki pártok vezetői, Yair Lapid és Benny Gantz ma találkozót folytat, hogy közösen válasszanak két jelöltet a június 14-i bírói kiválasztási bizottságba – mondta egy ellenzéki forrás. Bár a két törvényhozói helyből legalább az egyiket egy koalíciós jelölt fogja betölteni, a konvenció szerint az egyiket általában egy ellenzéki Miniszternek tartják fenn – feltéve, hogy az ellenzék képes egyesíteni a szavazatokat egy konszenzusos választás mögött. Lapid Jesh Atid pártja Karine Elharrar miniszterét javasolta erre a helyre, míg Gantz Nemzeti Egység pártja saját jelöltet állít egy zárt ajtós, névtelen választás alapján.

Agyonlőttek egy izraelit Ciszjordánia északi részén, a biztonságiak üldözőbe vették a merénylőt – jelentette a The Jerusalem Post című újság hírportálja. A harmincas éveiben járó izraeli férfit a Ciszjordánia északi részén, Dzsenintől nyugatra található Hermes nevű település közelében ölték meg fegyveres terrortámadásban az izraeli hadsereg közleménye szerint. A mentőszolgálat mellkasán és vállán lőtt sebekkel, súlyos állapotban szállította kórházba, ahol nem tudták megmenteni, belehalt sérüléseibe. Az izraeli biztonságiak üldözőbe vették az elkövetőt, ellenőrző pontokat állítottak fel, hogy korlátozzák a rendelkezésére álló menekülő útvonalakat. Az áldozatot egy mellette elhaladó járműből lőtték le. Az Izraelben és Ciszjordániában elkövetett palesztin támadásokban idén húsz izraeli halt meg, és többen súlyosan megsérültek.

Izraeli telepesek csoportjai tüntettek több helyszínen is este Meir Tamari tegnapi meggyilkolása miatt. Többen is azon a helyen gyűltek össze, ahol Tamarit egy palesztin támadásban lelőtték Hermesh közelében.

Meghalt Izrael egyik vezető rabbija. A százéves Gerson Edelstein rabbi elsősorban a nem hászid askenázi zsidóság vezetője volt a háredi közösségen belül, de kimagasló tudása miatt széles körű tiszteletnek örvendett. A rabbi sávuot után került kórházba és kedden érte a halál. A temetési szertartás délután fél négykor vette kezdetét Bnéj-Brákban, százezrek részvételével. Edelstein rabbi egész lényével a tóratanulásra és az istenszolgálatra összpontosított, bátran harcolt a szombat szentségének megőrzéséért, ezernyi tanítványt állított, ugyanakkor minden hozzá fordulót melegen fogadott és bölcs tanácsokkal látott el” – búcsúzott Jicchák Goldknopf lakásügyi miniszter.

Moszkvában több épület kisebb károkat szenvedett dróntámadás következtében – közölte kedd reggel Szergej Szobjanyin polgármester a közösségi-csatornáján. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz főváros ellen Kijev által indított „terrortámadást” nyolc repülőgépszerű drónnal hajtották végre. Ezek közül hármat rádióelektronikai eszközökkel földre szállítottak, ötöt pedig Pancir-SZ típusú légvédelmi rakétarendszerrel lőttek le Moszkva megyében. Andrej Vorobjov, a moszkvai régió kormányzója is beszámolt róla, hogy a légvédelem több, a főváros irányába tartó drónt lelőtt. A közösségi médiában videó jelent meg arról, hogy egy repülő szerkezetet a levegőben semmisítenek meg Moszkva megyében. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a támadás ügyében eljárást indított.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette, hogy a dróntámadás a „kijevi rezsim” válasza volt arra, hogy Oroszország vasárnap eredményes csapásokat mért egyik döntéshozatali központjára. Az objektumot azonban nem nevezte meg. Peszkov közölte, hogy Putyin a kezdetektől fogva operatív tájékoztatást kapott a dróntámadásról, és hogy az incidenssel kapcsolatban nem tervez beszédet mondani. A szóvivő a történtek okán méltatta az orosz katonai tárca, a légvédelem és a helyi hatóságok tevékenységét. Azt hangoztatta, hogy a támadás ismételten alátámasztotta, hogy indokolt a „különleges hadművelet” folytatása, és kitűzött céljainak elérése.

Csehországot közvetlenül ugyan nem fenyegeti konfliktus, de a hadseregnek fel kell készülnie minden eshetőségre, még a legkevésbé valószínűre is – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök kedden a dél-morvaországi Brünnben. A kormányfő Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnökének Prágában elhangzott kijelentésére reagált, miszerint jelenleg nem lehet kizárni egy Oroszország-NATO konfliktust sem, s annak Csehország, mint az észak-atlanti szövetség tagja az első pillanattól kezdve részese lenne. Fiala szerint a cseh vezérkari főnök kijelentését annak összefüggéseiben kell értelmezni. Petr Fiala Ingrida Simonyte litván kormányfővel Brünnben folytatott tárgyalásai után nyilatkozott újságíróknak. Elmondta: elsősorban a fehéroroszországi helyzetről, a NATO keleti szárnyának megerősítéséről, valamint az Ukrajnának nyújtandó további segítségről cseréltek véleményt.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Oslóban arról beszélt, hogy arra számít, hogy a szervezet tagországai továbbra is támogatni fogják Ukrajnát. A norvég politikus a NATO-külügyminiszterek szerdán kezdődő találkozója előtt mondott beszédet Oslóban. Stoltenberg utalt arra is, hogy a nyugati demokráciák körében nem látszanak annak jelei, hogy a szövetségesek belefáradtak volna Ukrajna támogatásába. Mint fogalmazott, arra számít, hogy a vilniusi csúcson olyan tervek kerülnek napirendre, amelyek segítik Ukrajna átállását a szovjet idők fegyverzetéről a NATO-ban használatos fegyverzetre.

Az Európai Parlament azért kívánja megakadályozni, hogy a 2024 második félévében Magyarország töltse be az uniós tanácsi elnökséget, mert az intézmény baloldali többségének nem tetszik Magyarország békepárti álláspontja – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben. Varga Judit, a tagországok európai ügyekért felelős minisztereinek tanácskozását megelőzően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte, az EP kezdeményezése az intézmény frusztrációját mutatja, hiszen a magyar tanácsi elnökség egyik prioritása az lesz, hogy a jogállam, a jogállami elvek működését az európai uniós intézmények munkájában is ellenőrizze. Magyarország ellenőrizni kívánja egyebek mellett, hogy az Európai Parlament, mely „korrupciós botrányokban fürdik”, betartja-e saját szabályait és az uniós jogelveket. Ellenőrizni akarja továbbá, hogy az Európai Parlament az európai demokráciát és az európai állampolgárok, vagy saját hatalmi érdekeit érdekét szolgálja-e – emelte ki az igazságügyi miniszter. Kijelentette: egyértelmű, hogy az EP kezdeményezérére öt évvel ezelőtt kezdett eljárás esetében továbbra is politikai nyomásgyakorlásról van szó.

Időjárás:

Ma változóan felhős-napos időjárás lesz a meghatározó. Helyenként kisebb csapadék is előfordulhat.

Este mindenütt lecsökken a felhőzet, nyugodt csillagfényes égbolt várható.

A hőmérséklet jellemzően 23 – 28 fok köré emelkedik.

Rovatok: Egyéb