A Moszad volt vezetője, Jossi Cohen optimistán nyilatkozott az Izrael és Szaúd-Arábia közötti történelmi békemegállapodás elérésének esélyeiről

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.05.30.Eli Cohen izraeli külügyminiszter hétfő este landolt Zágrábban, Európái útja során megáll Magyarországon is.

Megújulnak a 3-as metrópótlóbuszok egykori sávjai, rövidesen több sávot használhatnak az autósok.

A Moszad volt vezetője, Jossi Cohen optimistán nyilatkozott az Izrael és Szaúd-Arábia közötti történelmi békemegállapodás elérésének esélyeiről.

Végleg le kell zárni Törökország EU-csatlakozási folyamatát az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber szerint.

Belföldi hírek:

Eli Cohen külügyminiszter hétfő este landolt Zágrábban. Európái útja során megáll Magyarországon, Ausztriában, Horvátországban és Szlovákiában is. A tervek szerint Cohen találkozik Szijjártó Péterrel, és bár a részletek még nem ismertek, nem kizárt, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel is. Cohen részt vesz az Austerlitz-formátum, az Ausztria, Szlovákia és Csehország regionális fórumának ülésén is. Cohen összesen öt külügyminiszterrel találkozik majd a négynapos út során. Egy előkészített nyilatkozatában Cohen úgy fogalmaz, hogy közép-európai útja „megerősíti stratégiai együttműködésünket barátainkkal, és lehetőséget teremt Izrael számára diplomáciai és gazdasági érdekeinek előmozdítására a kontinensen”.

A román külügyminisztérium “teljes mértékben ellenzi” Novák Katalin magyar államfő nyilvánosan megfogalmazott üzeneteit, amelyek a csíksomlyói búcsú alkalmával hangzottak el – derül ki a tárca által kiadott közleményből, írja a maszol.ro. A külügyminisztérium azonnali átiratban értesítette Magyarország bukaresti nagykövetét, hogy elfogadhatatlannak tartja a magyar államfő által tett nyilvános üzeneteket, annak ellenére, hogy Románia már többször is jelezte, hogy visszafogottságra lenne szükség, amikor Novák Katalin ide látogat. Azt pontosan nem tudni, hogy a magyar köztársasági elnök melyik nyilatkozata váltott ki esetlegesen rossz érzéseket.

A felújított 3-as metró átadása után megújulnak a pótlóbuszok egykori sávjai, rövidesen több sávot használhatnak az autósok, ami csökkenti a mellékutcák forgalomterhelését, és biztonságosabb lesz a biciklis közlekedés is – írta közleményében a BKK. Kiemelték, hogy új szakaszába lép az Újjáéledő sugárutak elnevezésű városfejlesztési koncepció: a felújított 3-as metró átadása után már nincs szükség buszsávokra a Váci út-Üllői út tengelyen, így a korrekciós munkák, kátyúmentesítés után átalakítják a sávokat. Az ezzel kapcsolatos munkálatok több hétig tartanak. A Váci úton a Göncz Árpád városközpont és a Dózsa György út közötti szakaszon a jövőben 2×3 sávon haladhatnak a gépjárművek. A Gogol utca és a Nyugati tér közötti szakaszon új kerékpársávok jönnek létre, a Nyugati téren pedig három új gyalogátkelőhely létesül. A Bajcsy-Zsilinszky úton a Nyugati tér és a Deák Ferenc tér között visszaáll a metrópótlás előtti forgalmi rend, azaz 2×2 sávon haladhatnak az autók, és mindkét irányban lesz közös busz- és kerékpársáv. A Deák Ferenc teret és a Kálvin teret összekötő Károly körúton és Múzeum körúton szintén a metrópótlás előtti forgalmi rend lép életbe: 2×1 kerékpársáv és 2×2 forgalmi sáv lesz használható – közölte a BKK.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a határrendészet harcosai letartóztattak hat keresett személyt Júdeában és Szamáriában, valamint a Jordán-völgyben. A szamáriai Dzseninben végzett akció során gyanúsítottak masszívan tüzeltek az izraeli erőkre, akik visszalőttek. Sebesüléseket azonosítottak. Továbbá gyanúsítottak robbanóanyagokkal dobálták a harcosokat. Kár keletkezett több katonai járműben. Az akció során a csapatok fegyveralkatrészeket és katonai felszereléseket találtak és foglaltak le. A hadsereg jelezte, hogy értesült egy sebesült palesztinról, aki sérüléseit a csapatokra dobott robbaszószerkezet következtében szerezte. A letartóztatott személyeket átadták a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra. A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint a 37 éves Asraf Muhammad Amin Ibrahim meghalt, miután az izraeli katonák hason és mellkason lőtték a dzsenini razzia során.

Az izraeli védelmi minisztérium és a haditengerészet hétfőn közölte, hogy a közelmúltban sikeresen végrehajtották a Vaskupola légvédelmi rendszer hajóra szerelhető változatának újabb tesztsorozatát. A hónap eleji tesztre azt követően került sor, hogy a C-Kupola néven ismert rendszert novemberben hadrendbe állították az INS Oz Sa’ar 6 osztályú korvetten. A mostani teszt során az INS Magen Sa’ar 6 osztályú korvettre szerelt C-Kupola olyan lövedékeket fogott el, amelyek olyan fenyegetéseket szimuláltak, amelyekkel a rendszer valószínűleg a tengeren szembesül.

A Moszad volt vezetője, Jossi Cohen az INSS – Institute for National Security Studies – konferencián beszélt, és optimistán nyilatkozott az Izrael és Szaúd-Arábia közötti történelmi békemegállapodás elérésének esélyeiről. „Lehetséges-e Szaúd-Arábia normalizálódása Izraellel? Becslésem szerint, és ez személyes ismereteimen alapul, abszolút lehetséges” – mondta Cohen. Szerinte „valóban egy új korszak van a Közel-Keleten, amelyben bátor vezetők, mint például a bahreini király, az Egyesült Arab Emírségek elnöke, a marokkói király, tudják, hogyan lehet elérni a normalizációt”. „A kapcsolataink Bahreinnel és az Emírségekkel tökéletesek. Semmi negatívumot nem tudok róluk mondani. Mégis, Abu Dhabi megérti, hogy van egy keletről érkező fenyegetés, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Beszélni kell, hogy a gonosz ne jöjjön ránk. Vegyék figyelembe a relatív méretüket és a regionális érdekeket is”. mondta Cohen.

Légicsapás érte Damaszkusz környékét hétfőn, a szíriai állami média katonai forrásokra hivatkozva Izraelt vádolta a támadással. Sebesültekről nem tudni. A SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint az arab ország légvédelme a rakéták nagy részét megsemmisítette, csupán anyagi károk keletkeztek. Legutóbb május 2-án volt légitámadás Szíriában, az Aleppó tartományban lévő nemzetközi repülőteret ért támadással Damaszkusz szintén Izraelt vádolta. Úgy tudni, az izraeliek a repülőtér melletti lőszerraktárat vették célba. A szíriai hadsereg közleménye szerint a rakétákat a Golán-fennsík irányából lőtték ki. Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők és a libanoni Hezbollah állásaira.

Aláírta az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés (CFE) felmondásáról rendelkező törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök, a dokumentumot a jogi információk hivatalos portálján hétfőn tették közzé. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak nyilatkozva arra a kérdésre válaszolt, hogy milyen következményekkel jár a CFE-szerződés orosz felmondása. Úgy vélekedett, nem lesznek közvetlen konzekvenciák, „mert valójában ez már egy élettelen mechanizmus volt”, és Oroszország ezzel a lépéssel de facto összhangba hozta a valósággal. Elismerte ugyanakkor, hogy ezen a területen, valamint „a fegyverzetellenőrzés, a stratégiai stabilitás területén nagy vákuum keletkezik, amelyet sürgősen be kell tölteni elméletileg új nemzetközi jogi aktusokkal, amelyek szabályoznák ezt a helyzetet”. Ez gyakorlatilag az egész világ érdeke, de ehhez szükségünk van működő kétoldalú kapcsolatokra számos állammal, amelyekkel jelenleg nem rendelkezünk, és nem is a mi hibánkból” – hangsúlyozta Peszkov.

Olena Zelenszka ukrán first lady közzétett egy videót a közösségi-oldalán amin az látszik, hogy gyerekek rohannak Kijev utcáin, miközben robbanások hangzanak a térségben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége azt írta a bejegyzéshez, hogy „ennek nem szabadna megtörténnie”.

Aláírja a lengyel elnök azt a törvényt, amelynek értelmében állami vizsgálóbizottságot hoznak létre az orosz befolyás és nyomás feltárására a belbiztonság és az energetika terén – a döntést maga Andrzej Duda jelentette be hétfőn. Közölte egyúttal, hogy utólagos normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól. A törvényt még pénteken szavazta meg a lengyel parlament. Duda azzal indokolta meg jóváhagyását, hogy a lengyel közvéleménynek átlátható módon kell értesülnie arról, az orosz befolyáshoz miként viszonyultak a Lengyelországban a fontos posztokat betöltő emberek. Az orosz befolyásról Lengyelországban komoly vita zajlik, miközben Ukrajnában háború dúl, amely gazdasági, energetikai válságot is kiváltott – mutatott rá az elnök.

Végleg le kell zárni Törökország EU-csatlakozási folyamatát az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber szerint. Az Európai Parlament jobbközép pártjait összefogó szövetség német vezetője Recep Tayyip Erdogan török elnök választási győzelme után egy nyilatkozatában kiemelte, végleg „félre kell tenni” a török EU-csatlakozás ügyét, mert „inkább gátolja, mint segíti” a közösség és az 1999 óta tagjelölt ország kapcsolatát. „Az EU továbbra is nyitott a partnerségre, hiszen Törökország közvetlen szomszéd, és sok a közös kihívás. Azonban elvárásai is vannak: a tisztségében megerősített államfőnek a társadalom összefogására és az ország modernizálására kell törekednie, és együtt kell működnie az EU-val az Oroszország és Ukrajna közötti béke megteremtésében, a migrációs politikában és Ciprus helyzetének rendezésében is” – áll az interjúban. Mindenekelőtt pedig „Erdogannak azonnal hozzá kell járulnia Svédország NATO-tagságához” – jelentette ki a bajor Keresztényszociális Unió politikusa.

Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be július 23-ára Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban. A kormányfő a helyhatósági választások eredményére hivatkozott a döntés indoklásakor, amelyen az országot koalícióban kormányzó pártok, a Spanyol Szocialista Munkáspárt és az Együtt képesek vagyunk vereséget szenvedtek, elveszítve az irányítást a tartományok és nagyvárosok többségében. „Mint miniszterelnök, és mint a szocialista párt főtitkára, első személyben vállalom a felelősséget az eredményekért. Úgy gondolom, hogy erre választ kell adni, a népakaratnak alávetve demokratikus mandátumunkat” – hangsúlyozta Pedro Sánchez rendkívüli televíziós beszédében.

Japán felszólította Észak-Koreát, hagyjon fel a műhold felbocsátására vonatkozó terveivel, melyekről Phenjan nem sokkal korábban tájékoztatta a szigetország hatóságait. A japán miniszterelnök egyúttal az észak-koreai rakétakilövések leállítását sürgette. A japán elnöki hivatal közösségi-üzenetében Kisida Fumio kormányfő leszögezte: bármilyen rakéta felbocsátása, „akkor is, ha azt műholdnak nevezik”, megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának Észak-Koreára vonatkozó határozatait. Macuno Hirokazu kabinetfőtitkár kiemelte, hogy az ilyen jellegű műveletek a Japánban élők biztonságát fenyegetik, Tokió ugyanis nem zárja ki, hogy a műhold áthaladhat Japán területén. A japán védelmi tárca közleményében aláhúzta, hogy „minden, a szigetország területét fenyegető rakétát megsemmisítenek”. Szöul hétfőn szintén felszólította Phenjant, vonja vissza tervét.

Időjárás:

Ma már a felhős égbolt veszi át a főszerepet, helyenként és időnként azonban továbbra is kisüthet a nap.

Este mindenütt nyugodt, eseménytelen időjárás várható.

A hőmérséklet jellemzően 21 – 26 fok köré emelkedik.