Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök átszervezéseket fog végrehajtani az Államügyészségen és a Legfőbb Ügyészségen, ha a kompromisszumos tárgyalások meghiúsulnak

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.05.26.Varga Mihály pénzügyminiszter a heti kormányinfón elmondta, hogy a védelem költségvetése a 2024-es büdzsé.

Az Európai Bizottság (EB), az Európai Unió jóváhagyta a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséről szóló szerződések módosítását – közölte Szijjártó Péter.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök átszervezéseket fog végrehajtani az Államügyészségen és a Legfőbb Ügyészségen, ha a kompromisszumos tárgyalások meghiúsulnak.

Bejelentette Azerbajdzsán és Örményország a két ország közötti területi vita rendezését.

Belföldi hírek:

Tegnap estétől a Tóraadás napjára emlékezünk. 49 nappal, azaz hét héttel peszách másnapja után ünnepeljük sávuotot, a tóraadás ünnepét. Sávuot ünnepe annak a szellemi tanulságnak a jelentőségét emeli ki, hogy az elnyomás megszűnése és a politikai szabadság kivívása nem lesz teljes, míg meg nem koronázza a szellem, a fegyelem és a kötelességek egysége, amely a Kinyilatkoztatásban és a Tóra adásában teljesedett ki. Az ünnep Izraelben egy-, a diaszpórában két napos. Peszách és szukot mellett ez a harmadik zarándokünnep.

Hiába akarja Brüsszel, hogy 2023 végére hazánk szüntesse meg a rezsicsökkentést – közölte a tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, hogy a védelem költségvetése a 2024-es büdzsé, mivel bizonytalan időszakban is olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja az ország fizikai és gazdasági biztonságát. Az inflációról Varga Mihály azt mondta, hogy 2024-től jelentősen csökkenni fog. A Heti TV kérdéseire ezúttal nem jutott idő.

Az Európai Bizottság (EB), az Európai Unió jóváhagyta a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséről szóló szerződések módosítását, ezzel lehetővé válik a paksi beruházás felgyorsítása – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a közösségi-oldalán. A miniszter azt mondta: „a szerződésmódosítással és az európai uniós zöld lámpával lehetővé válik, hogy a következő évtizednek a legelején már szolgálatba álljanak a paksi blokkok, úgy, hogy az építkezés során a legszigorúbb nukleáris szabályokat alkalmazzuk”. Hangsúlyozta, Magyarország energiaellátásának hosszú távú biztonságát garantálja az új paksi beruházás. „Az új paksi beruházás jelenti annak garanciáját, hogy hosszú távon meg tudjuk őrizni a rezsicsökkentés vívmányait és fenn tudjuk tartani Európa legalacsonyabb árait a magyar emberek számára” – tette hozzá.

Az LMP azt kéri a kormánytól, ne adjon el termőföldeket, hanem adja bérbe azokat olyan gazdáknak, akik ökológiai gazdálkodást végeznének rajtuk. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke azt mondta: a kormány már meghirdetett 22 ezer hektárnyi területet, és további 40 ezer hektárnyi eladását tervezi, amelyből 300 milliárd forinttal gyarapítaná a költségvetést. Emlékeztetett arra, hogy a 2015-16-os földárveréseken főleg a nagybirtokok gyarapodtak, szerinte a mostani pályázat is a nagy földbirtokrendszert erősítené. Ez ellentétes az Európai Unió céljával, mely szerint 2030-ra a mezőgazdasági területek 25 százalékán ökológiai gazdálkodást kellene folytatni – mondta. Az ugyanis jobban ellenáll a szélsőséges időjárásnak, ráadásul a nagyüzemi birtokokon vegyszeres gazdálkodás folyik – tette hozzá. Megjegyezte: Magyarországon jelenleg a területek mindössze 6 százalékán végeznek ökológiai gazdálkodást.

Külföldi hírek:

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a hírek szerint átszervezéseket fog végrehajtani az Államügyészségen és a Legfőbb Ügyészségen, ha koalíciójának az ellenzékkel folytatott tárgyalásai az igazságügyi reformról meghiúsulnak. Ahelyett, hogy azon dolgozna, hogy a kormány ellenőrzése alá vonja az igazságügyi kinevezési bizottságot, amely a kormány reformterveinek kulcsfontosságú része, egy magas rangú tisztviselő azt mondta, hogy Netanjahu inkább a két hivatalra fogja összpontosítani a figyelmét, amelyek alapvető szerepet játszanak abban, hogy milyen büntetőügyeket indítanak. Korábban, a héten Netanjahu már kijelentette, hogy a koalíciónak az igazságszolgáltatás átalakítására irányuló erőfeszítései most visszatérnek a napirendre, miután a kormányzó blokknak sikerült elfogadtatnia a költségvetést. Az elnöki rezidencián már két hónapja folynak a tárgyalások, és kevés jel utal arra, hogy a felek közel állnának egy kompromisszumhoz.

Az Izraeli Védelmi Erők, a Jamam terrorelhárító egység és a határrendészet erői a szamáriai Al-Jamun palesztin faluban letartóztatták Maher Aszeid terroristát, aki közel kilenc hónappal ezelőtt a Jordán-völgyben lövöldözős terrortámadást hajtott végre egy katonákat szállító busz ellen. Szeptember 4-én Aszeid, fia és unokaöccse lövéseket adtak le egy elhaladó járműből egy buszra az 578-as úton, a Jordán-völgyben, megsebesítve a sofőrt és több katonát. A biztonsági erők rövid időn belül elfogták Aszeid fiát, aki egyébként röviddel később belehalt égési sérüléseibe és unokaöccsét. Mindkettő dzsenini lakosok. A kigyulladt jármű közelében tartóztatták le őket fegyverekkel. A terroristáknak legalább 20 golyót sikerült kilőniük a buszra, a szélvédőt célozva. A lövöldözésben eltalált sofőr megállt az út szélén, az autó utasai pedig üzemanyagot öntöttek a buszra és megpróbálták felgyújtani. Egy Molotov-koktélt is be akartak vetni, ami viszont tüzet okozott a járművükben, ezért kellett elhagyniuk menekülés közben.

Oroszország folyamatosan terrorizálja Ukrajnát éjszakai támadásaival – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, leszögezve, hogy csak az elmúlt éjszaka 36 orosz drónt lőttek le. Köszönetet mondott az ukrán légvédelemnek a „100 százalékos teljesítményért”. Az ukrán légerő jelezte, hogy az oroszok iráni gyártmányú, Sahíd 136 és 131 típusú, pilóta nélküli légi eszközökkel indítottak támadást északi és déli irányból. „Az ellenség kétségkívül kulcsfontosságú infrastruktúrákat és katonai létesítményeket vett célba az ország nyugati régióiban” – olvasható a légierő közösségi-csatornáján. A kijevi katonai adminisztráció vezetője közölte, hogy a fővárost több hullámban is támadták drónokkal, ebben a hónapban ez volt a 12. támadás Kijev ellen.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentette, Oroszország legitim célpontnak tekinti az F-16-os gépeket. Ukrajna hónapok óta igyekszik rávenni a nyugati államokat arra, hogy adjanak amerikai gyártmányú F-16-os vadászbombázókat az Oroszország elleni harchoz, az Egyesült Államok pedig nemrég engedélyezte is az európai országoknak azt, hogy saját készletükből átadjanak Kijevnek, sőt a napokban hivatalosan is kezdetét vette az ukrán pilóták kiképzése a géptípusra.

Válaszul Svédország vele szemben tanúsított konfrontatív politikájára, Oroszország szeptember 1-jétől megszünteti göteborgi főkonzulátusának tevékenységét, és ugyanezzel a hatállyal visszavonja hozzájárulását a szentpétervári svéd főkonzulátus tevékenységéhez – tájékoztatott az orosz külügyminisztérium, miután bekérette Svédország moszkvai nagykövetét, és közölte vele a döntést. Az indoklás szerint Moszkva Stockholm részéről nyíltan ellenséges cselekedetnek minősítette, hogy április 25-én a svédországi orosz diplomáciai képviselet öt alkalmazottját nemkívánatos személynek minőstették. Az orosz diplomáciai tárca hangsúlyozta, hogy a svéd hatóságok ezen intézkedése tovább súlyosbította a kétoldalú kapcsolatokban kialakult helyzetet, amely példátlan mélypontra jutott, egyebek között a Svédországban zajló oroszellenes kampány következtében.

Bejelentette Azerbajdzsán és Örményország a két ország közötti területi vita rendezését. Ilham Aliyev azeri elnök és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Moszkvában tárgyalt. Aliyev a Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács ülésén kijelentette, hogy Örményország elismerte Hegyi-Karabahot Azerbajdzsán részeként, így lehetőség van a békemegállapodásra. Pasinján megerősítette, hogy Örményország és Azerbajdzsán megállapodott egymás területi integritásának kölcsönös elismeréséről. „Azerbajdzsán együttműködése az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamaival – Örményország kivételével – harminc éve sikeresen fejlődik. Az Azerbajdzsán és Örményország közötti kapcsolatok normalizálásának komoly előfeltételei vannak a területi integritás és szuverenitás kölcsönös elismerése alapján. Az orosz fél kezdeményezésére háromoldalú találkozót tartottak Oroszország, Örményország és Azerbajdzsán vezetői” – hangoztatta a találkozón Aliyev.

Jana Černochová cseh és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a Pentagonban aláírta a Csehország és az Egyesült Államok közti védelmi megállapodást. A Csehország és az Amerikai Egyesült Államok közti védelmi együttműködési szerződést jóval az aláírása előtt jóváhagyta a cseh kormány, melynek miniszterelnöke nagyon fontos lépésnek nevezte a megállapodást. „Ez kétségtelenül egy olyan lépés, amely megnöveli országunk és állampolgáraink biztonságát” – fogalmazott Petr Fiala cseh kormányfő. Jana Černochová cseh védelmi miniszter szerint a szerződés lehetővé teszi a közvetlen együttműködést a cseh és az amerikai hadsereg között. „A kooperáció kiterjed a NATO keleti szárnyának megerősítésére, a szövetséges tevékenységek logisztikai támogatásra, védelmi infrastruktúrájának megszilárdítására és az interoperabilitás javítására” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Hatévi kihagyás után, megkezdte újabb nagyszabású éleslövészeti gyakorlatát Dél-Korea és az Egyesült Államok. A gyakorlatot a két Koreát elválasztó tűzszüneti vonaltól mindössze 25 kilométerre tartják meg, noha Phenjan követelte, hogy ne rendezzenek ilyet a közelében. A dél-koreai védelmi minisztérium közlése szerint 1977 óta 11 alkalommal tartottak „kombinált megsemmisítési tűzerő gyakorlatot.” Az első csütörtöki lövészetet, amely 130 percig tartott, Pocseon-si térségében, szárazföldön és levegőben, mintegy 70 egység 2500 katonájának és a két ország különböző rakétarendszereinek bevonásával hajtották végre – írta a Yonhap dél-koreai hírügynökség. A gyakorlat öt részből áll, és várhatóan június közepéig tart. Mun Szeong Muk, a dél-koreai nemzeti stratégiai kutatóintézet elemzője szerint Phenjan ezt a gyakorlatot is ürügyként használhatja fel saját nukleáris arzenáljának tesztelésére, fejlesztésére és modernizálására.

Időjárás:

Ma is alapvetően a napos, meleg időé lesz a főszerep. Helyenként kissé megerősödhet a felhőzet és csapadék előfordulása is lehetséges.

Este Mindenütt kitisztul az ég, nyugodt csillagfényes égbolt várható.

A hőmérséklet jellemzően 22 – 25 fok körül alakul.