Az izraeli hadsereg nagyban fokozta az iráni célpontok elleni csapásokat Szíria területén – közölte Joáv Galant izraeli védelmi miniszter

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.05.24.Módosult a választási törvény, a választás előtti egy évben nem lehet időközi választásokat tartani és képviselő-testületeket feloszlatni.

Diplomácia kudarc a háború, amelynek sohasem szabadott volna megtörténnie, mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Az izraeli hadsereg nagyban fokozta az iráni célpontok elleni csapásokat Szíria területén – közölte Joáv Galant izraeli védelmi miniszter.

Horvátország nem haladt előre megfelelően az európai uniós tagság 10 éve alatt – vélekedett ki Zoran Milanovic horvát államfő Sibenikben.

Belföldi hírek:

Novák Katalin vétója után került ismét a honatyák elé szavazásra a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvény, amelyet eredetileg április 11-én szavazott meg a parlament. A köztársasági elnök azért küldte vissza az Országgyűlésnek a törvényt, mert a korrupció elleni anonim panasztételről szóló részben volt egy olyan passzus is, amely szerint azok ellen is panaszt lehetett volna tenni az állami és önkormányzati szerveknél, akik kétségbe vonják a házasság és család alkotmányjogilag elismert szerepét, vagy a „gyerekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelem és gondoskodás, valamint születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát”. Aláírás helyett emiatt a rész miatt küldte vissza megfontolásra a képviselők elé a jogszabályt, amit aztán a keddi ülésen a kifogásolt rész nélkül szavaztak meg.

129 igen szavazattal és 57 ellenében elfogadta az Országgyűlés azt a Büntető törvénykönyvet módosító javaslatot, amely szerint a jövőben nem büntethető rágalmazás és becsületsértés miatt, aki a közügyek szabad megvitatásakor, sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására. Lényeges, hogy a változtatás csak a sajtótermékekre vonatkozik.

Módosult a választási törvény is, szűk egy évvel a 2024-es önkormányzati és EP-választások előtt – 130 igen, 51 nem szavazattal és 6 tartózkodás mellett. A fideszes módosító javaslatban egyrészt az szerepelt, hogy a választás előtti egy évben ne lehessen időközi választásokat tartani se képviselő-testületeket feloszlatni. Időközi választás helyett a választási lista alapján adhat képviselőt az a párt, amelyik addig a mandátum birtokosa volt, az Országgyűlésben és az önkormányzatokban is. Ezt a parlament és a képviselő-testületek működőképességének biztosításával indokolták. A törvény hatályba lépése után a jövő évi önkormányzati választásig már nem tűzhető ki időközi választás, a már kitűzöttek pedig elmaradnak, csak akkor kell megtartani azokat, ha a kampány már elkezdődött.

Jövőre egy jelentősebb összeggel, 13,8 milliárddal rendelkezik a Nemzeti Együttműködési Alap, és a pályázatokat október másodikán fogják a civileknek meghirdetni, közölte Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában. Hozzátette, a szervezeteknek egy hónapjuk lesz a szükséges dokumentációk elkészítésére. Az államtitkár beszélt arról a nemzetközi konferenciáról, amelyet Budapesten rendeztek a német kormány és az EU együttműködésében az elhagyott zsidó temetők kapcsán. Mint megjegyezte, találkozott a konferencia szervezőivel, a beszélgetésből azt szűrte le, hogy a magyarországi temetők felújítására európai forrás nem áll rendelkezésre, ők is elsősorban a kormány támogatására számítanak. Szalay-Bobrovniczky Vince beszámolt arról is, a Mazsihisz új elnökével már telefonon beszélt, gratulált neki, személyes találkozóra még nem került sor. Bár az is igaz, jól ismerik egymást, hiszen az elmúlt években a Holokauszt Dokumentációs Központ kapcsán szoros munkakapcsolat alakult ki közöttük. Ami a zsidó felekezetek közötti viszonyt illeti, Szalay-Bobrovniczky Vince szerint az elmúlt hónapokban igen erős kritikák hangoztak el a Mazsihisz leköszönő elnöke részéről a kormánnyal és a többi zsidó felekezettel szemben. A politikus szerint fontos, hogy például a most megválasztott Mazsihisz elnök és az EMIH vezetője is azt mondta, szükség van a békére, az együttműködésre. Az államtitkár ennek kapcsán hozzátette, ha kell, a kormány segíti az együttműködést.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Herci Halevi altábornagy arra figyelmeztetett, hogy Irán nukleáris programjával kapcsolatban lehetnek „negatív fejlemények”, amelyek Izraelt reagálásra késztethetik. „Irán minden eddiginél nagyobb előrelépést ért el az urándúsítás terén. Behatóan tanulmányozzuk a nukleáris képességhez vezető út egyéb szempontjait is” – mondta egy konferencián, amelynek a herzlijai Reichman Egyetem Politikai és Stratégiai Intézete adott otthont. Megjegyezte, hogy Irán belefolyik „mindenbe, ami körülöttünk van, és mindenkivel, aki ellenünk van”, beleértve a stratégiát, a hírszerzést és a finanszírozást. „Nekünk vannak képességeink és másoknak is vannak. Képesek vagyunk ütést mérni Iránra. Nem vagyunk közömbösek az iránt, amit Irán ki akar körülöttünk építeni, és Iránnak nehéz közömbösnek lennie az általunk követett irányvonal tekintetében”.

Az izraeli hadsereg nagyban fokozta az iráni célpontok elleni csapásokat Szíria területén – közölte Joáv Galant izraeli védelmi miniszter. A tárcavezető egy biztonsági konferencián azt mondta, hogy hivatalba lépése óta az izraeli csapások száma az irániak ellen Szíriában kétszeresére emelkedett. „A művelet részeként módszeresen mérünk csapásokat az iráni hírszerzési képességekre Szíriában. Ezek a támadások jelentősen hátráltatja a Forradalmi Gárdát abban, hogy megvesse a lábát néhány kilométerre az izraeli határtól” – ismertette a védelmi tárcavezető. Galant mindemellett azzal is vádolta az Iszlám Köztársaságot, hogy civil hajókat alakít át fegyverek – drónok, illetve rakéták, hírszerzési tevékenység folytatására képes berendezések – hordozására képes hadihajókká, amelyeket aztán az ország határaitól távol állomásoztatna.

Az izraeli biztonsági erők az elmúlt éjszaka lerombolták Mutaz Szalah al-Kawadzsa palesztin terrorista otthonát a Ramallah melletti Ni’lin faluban, aki március 9-én lövöldözős terrortámadást hajtott végre Tel Avivban a Dizengoff utcában, meggyilkolva Or Eskar izraeli polgárt és megsebesítve két másikat. A művelet során erőszakos lázadás tört ki, gyanúsított autógumikat gyújtottak fel, petárdákkal, kövekkel és robbanóanyagokkal dobálták az izraeli erőket. A csapatok tömegoszlató eszközökkel valamint lövésekkel reagáltak, amik sérüléseket is azonosítottak. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Nem fizettethetik meg a magyar gazdákkal az Ukrajnának nyújtott segítség árát, az, hogy Ukrajna jelenleg nem tudja biztonságosan exportálni agrártermékeit, nem jelentheti azt, hogy a magyar gazdák fizetik meg a megtámadott országnak nyújtott segítség árát, mivel nem tudják eladni saját terményeiket – jelentette ki Győri Enikő európai parlamenti (EP-) képviselő Brüsszelben, öt uniós tagország, a Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia gazdái által szervezetett tüntetésen kedden. Győri Enikő magyar újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett, az Európai Bizottsággal megállapodás született az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozóan. A megállapodáshoz viszont az kellett, hogy az érintett országok összefogjanak, a brüsszeli testületi ígéretek betartatásához pedig az, hogy az érintett országok gazdái hallassák a hangjukat.

A háború eszkalációja helyett tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, mert az ukrajnai háborúban minden nap sok ember hal meg – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a katari gazdasági fórumon. A magyar kormányfő John Micklethwaittel, a Bloomberg főszerkesztőjével folytatott beszélgetésében rámutatott: Magyarország azért tekint a fősodratú európai nézőponttól eltérő szemszögből az ukrajnai konfliktusra, mert szomszédos a háborúban álló országgal, amelynek területén jelentős magyar kisebbség él, amelynek tagjai közül többen életüket vesztették az összecsapásokban. A miniszterelnök a diplomácia kudarcának nevezte a háborút, amelynek sohasem szabadott volna megtörténnie. Orbán Viktor szerint a konfliktusban nem az a fő kérdés, hogy ki támadott meg kit, hanem, hogy mi fog történni a következő reggel: újabb emberek fognak meghalni.

Németországban készült videó egy tehervonatról, amely rengeteg páncélozott harci járművet szállított Ukrajna felé. Svédország még januárban tett ígéretet Kijevnek arra, hogy az Afganisztánban is bevetett járműveket átadja, hogy ezzel is támogassa Ukrajna Oroszország elleni harcát. Azt nem lehetett tudni, hogy Stockholm mikor tervezi átadni a Stridsfordon 90, azaz CV90-es harckocsikat, de a Németországban látott konvoj azt jelzi, hogy nem is terveztek nagy bejelentést a transzfernek.

Megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése az F–16-os vadászgépekre. Ez megnyitja majd az utat ahhoz, hogy az ukrán erők megkapják a védelmükhöz szükséges vadászgépeket – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője kedden Brüsszelben, az EU-tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozására érkezve. Boris Pistorius német védelmi miniszter bírálta Magyarországot, amiért szerinte Budapest blokkolja az Ukrajnának nyújtott további katonai segélyt. – Csalódott és ingerült vagyok magyar barátaink viselkedése miatt – jelentette ki.

Horvátország nem haladt előre megfelelően az európai uniós tagság 10 éve alatt, ideje felhagyni az EU idealizálásával és bálványozásával – jelentette ki Zoran Milanovic horvát államfő Sibenikben. A horvát elnök a megyei ünnepi közgyűlésen vett részt a tengerparti városban, ahol elmondta: Horvátország első tíz évét az EU-ban „túlzott lelkesedés nélkül” értékeli. Az EU nem teljesítette azokat az elvárásokat, amelyekért a horvátok nem küzdöttek elég kitartóan – fogalmazott. Hangsúlyozta: ezek Horvátország nemzeti érdekei. Milanovic szerint az EU mechanizmusai nem demokratikusak, és a politikai felelősség rendszere szűkebb, mint Horvátországban.

Magyarország minden szükséges és lehetséges intézkedést meghozott a koronavírus-járvány óta annak érdekében, hogy felkészüljön egy esetleges következő egészségügyi válságra, és képes legyen megóvni az emberek életét – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Genfben. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közgyűlésén emlékeztetett, hogy az elmúlt három év számos kihívást rejtett magában, és ezek között az egyik legsúlyosabb a koronavírus-járvány volt. „A nemzetközi közösség legfontosabb feladata most a felkészülés lenne egy esetleges jövőbeli hasonló kihívásra” – figyelmeztetett, azonban leszögezte, hogy ehhez „el kell kerülni a nemzetközi egészségügy túlpolitizálását”. ” Ha a geopolitikát összetévesztik az egészségügyi kérdésekkel, az sok ember életébe fog kerülni, és ezt senki nem akarja” – fogalmazott.

Időjárás:

Ma egy kisebb hidegfront hozhat változást. Kicsit hűvösebb, de még mindig változóan felhős-napos időben lesz részünk. Kisebb záporok, zivatarok is előfordulhatnak.

Este mindenütt megszűnik a csapadék és kitisztul az ég.

A hőmérséklet jellemzően 20 – 26 fok köré emelkedik.