A szombat kimenetele után országszerte ismét izraeliek százezrei fognak tüntetni

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.04.29.

Ma is folytatódik Ferenc pápa háromnapos apostoli látogatásának programja.

Vallásturisztikai kincseink Magyarország szellemi-lelki központjai is, nem csupán az örökségünk, a jövőnket is jelentik – hangsúlyozta Nacsa Lőrinc.

A szombat kimenetele után országszerte ismét izraeliek százezrei fognak tüntetni a koalíció tervezett igazságügyi felülvizsgálati reformja ellen.

Szükségállapotot hirdettek az Ecuadorral, Kolumbiával, Brazíliával és Chilével közös határ mentén is Peruban, az illegálisan érkező bevándorlók miatt.

Belföldi hírek:

Tegnap megkezdte Ferenc pápa háromnapos apostoli látogatását. A katolikus egyházfő a Sándor-palota előtti téren Novák Katalin köztársasági elnök fogadta, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott. A nap további részében a Szent István-bazilikában egyházi személyekkel találkozott. Programja ma is folytatódik, Ferenc pápa a nap folyamán magánlátogatást tesz a vak gyerekeket gondozó Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban. Ezt követően a budapesti Rózsák terén található Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban szegényekkel és menekültekkel találkozik, majd átmegy a szintén a téren lévő Istenszülő oltalma-templomba a görögkatolikus közösséghez. A délután folyamán a Papp László Budapest Sportarénában fiatalokkal találkozik, este pedig magántalálkozón fogadja a magyarországi jezsuita közösséget szálláshelyén, az Apostoli Nunciatúrán. Az egyházfő holnap a Kossuth téren tart szentmisét, majd az esti órákban visszaindul Budapestről Rómába.

Vallásturisztikai kincseink Magyarország szellemi-lelki központjai is, nem csupán az örökségünk, a jövőnket is jelentik – hangsúlyozta Nacsa Lőrinc vallásturizmusért felelős miniszteri biztos a budapesti Szabadság téren Ferenc pápa látogatása alkalmából rendezett kültéri vallásturisztikai kiállítás megnyitóján. Ez lesz a harmadik alkalom, hogy Ferenc pápa meglátogatja a magyarságot – Csíksomlyó és a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után -, óriási megtiszteltetés ez Magyarország és a magyarság számára – jelentette ki a kereszténydemokrata politikus. Hozzátette, „Magyarország szeretettel fogadja Ferenc pápát, hiszen ezeréves keresztény államként van mit megmutatnunk neki és van mit tanulnunk tőle”. Nacsa Lőrinc felidézte, hogy az eucharisztikus kongresszus után Ferenc pápa azt nyilatkozta, sok értéke van a magyaroknak. „Mi is így gondoljuk, a Kárpát-medencében számos épített érték van, de érték a magyar nemzettudat is, amely államunkat fenntartotta minden bajban” – fogalmazott a miniszteri biztos.

A magyar orvostársadalom 80 százaléka visszalépett a Magyar Orvosi Kamarába, így Ő maga is, mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Heti TV Pirkadat című műsorában. Hozzátette, azért döntött a visszalépés mellett, mert véleménye szerint a Kamara nagyon fontos, szükség van rá. Ez az a szervezet, amely képes hatékonyan képviselni a szakmát, sőt a különböző etikai ügyekben is sokkal hatékonyabban tud eljárni, mint bármely más, akár kinevezett intézmény. Szlávik János egy örömteli hírről is beszámolt, értesülései szerint akár hónapokon belül is kijöhet az a rendelet, amely az állapotos anyák kötelező HIV szűrését írja elő. Nagyon fontos volt, hogy a döntéshozók így határoztak, hiszen csak az elmúlt évben négy HIV pozitív terhes anyát is találtak. A szűrés azért is fontos, mert a terhesség első harmadában, amennyiben megtalálják a fertőzést, akkor gyógyszeres kezeléssel el lehet érni, hogy az újszülött egészségesen jöjjön a világra. Látni kell azt is, hogy ma már a nők körében is megemelkedett a HIV pozitív esetek száma, ezért is van szükség az állapotos nők szűrésére. A szakember kijelentette azt is, hogy mindezek mellett nagyon nagy szükség van a gyerekek, fiatalok körében a felvilágosításra. Ezzel számos nemibetegség megelőzhető lenne – mondta.

Idén csaknem kilencvenhatezer tanuló: 82 600 nyolcadik, 7 800 hatodik és 5 300 negyedik évfolyamos diák felvételizett középfokú nevelési-oktatási intézménybe – közölte az Oktatási Hivatal. A tájékoztatás szerint az általános középfokú felvételi eljárásban a nyolcadikosok mintegy 97 százaléka – 80 236 tanuló – nyert felvételt valamely középiskolába. A felvettek majdnem háromnegyede az első helyen, több mint 90 százalékuk pedig az első három helyen megjelölt területek egyikén folytathatja tanulmányait. A tanulók közül 34 375-en technikumba, 27 863-an gimnáziumba, míg csaknem 15 ezren szakképző iskolába nyertek felvételt. 1 745-en szakgimnáziumokban, 1 044-en szakiskolákban, 282-en pedig készségfejlesztő iskolákban tanulhatnak tovább. A hat évfolyamos gimnáziumokba 4 624, míg a nyolc évfolyamosokba 3 262 diák jutott be – írták.

Külföldi hírek:

Az Izrael-párti republikánus floridai kormányzó, Ron DeSantis Izraelbe érkezett, egy globális kereskedelmi misszió harmadik szakaszára, amelyet alig burkolt utazásnak tekintenek, hogy megerősítse külpolitikai agendáját egy esetleges 2024-es elnökjelöltség előtt. DeSantis a héten Japánban elhárította az elnöki székért indulásának esélyeit, és újságíróknak azt mondta: „Nem vagyok jelölt. Majd meglátjuk, hogy ez változik-e és ha igen, mikor”. Donald Trump volt elnök azonban máris jelöltként számolt DeSantisszal. Trump kampánya támadó reklámot tett közzé a potenciális rivális ellen, miközben a WPA Intelligence e heti felmérése szerint, ha DeSantis lesz a republikánus jelölt, akkor Joe Biden elnököt verné meg a Fehér Házért folytatott versenyben. DeSantis utoljára 2019-ben járt Izraelben, amikor határozottan kiállt a ciszjordániai telepek mellett, és a zöld vonalat átlépve megállt a Gus Etzion ipari parkban. Florida államnak komoly múltja van az Izrael melletti kiállásban, beleértve BDS mozgalom betiltása mellett szóló törvényeket. DeSantis Japánból és Dél-Koreából érkezett Izraelbe, és Nagy-Britannia felé folytatja útját.

A szombat kimenetele után országszerte ismét izraeliek százezrei fognak tüntetni a koalíció tervezett igazságügyi felülvizsgálati reformja ellen. Izrael szerte több mint 150 helyen tartanak a tervezett igazságügyi reform elleni demonstrációt. A héten, csütörtökön egyébként a koalíció és a kormány igazságügyi reformprogramjának támogatói megpróbáltak egy minden eddiginél nagyobb tűntetést létrehozni, bemutatva, hogy a támogatók többen vannak. A mostani, szombati tüntetés folytatja a hetekkel ezelőtt elkezdődött reformellenes tüntetés-sorozatot.

Mindent meg kell tenni annak megakadályozására, hogy Oroszország nukleáris létesítményekkel zsarolja a világot − hangoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, a csernobili atomerőmű-baleset évfordulója alkalmából. Zelenszkij hozzátette, hogy egy évvel a terület visszafoglalása után a csernobili zónában működő tudományos és biztonsági vállalkozások már ismét a szokásos rendben működnek. Szavai szerint Ukrajna és a világ nagy árat fizetett a katasztrófa következményeinek felszámolásáért, amely még most is tart. A csernobili atomerőművet a tavaly február végén kezdődött Ukrajna elleni háború elején foglalták el az orosz csapatok, és március végén, április elején vonultak ki onnan.

Oksana Markarova, Ukrajna egyesült államokbeli nagykövete a közösségi-oldalán tette közzé az Egyesült Államok három pontos béketervezetét az orosz-ukrán háború lezárásával kapcsolatban. Ünnepélyes keretek között, a Capitol Hill előtti sajtótájékoztatón mutatták be az amerikai alsóház orosz-ukrán háború lezárásával kapcsolatos határozattervezetét. A bejelentésen a republikánusok és a demokraták is képviseltették magukat, a határozat ugyanis kétpárti támogatást élvez. Magának a tervezetnek a címe is beszédes, a békekövetelések „A képviselőház álláspontja Ukrajna győzelmének feltételeiről” nevet kapták.

Négy harminc év körüli grúz állampolgárt vettek őrizetbe a hollandiai repülőtéren, miután megpróbáltak feljutni egy Izraelbe tartó járatra – négy izraeli állampolgár adatait használva. A holland hatóságok őrizetbe vették őket, és jelentették az ügyet a Népesességi és Bevándorlási Hatóságnak. Az Izraelben elvégzett előzetes vizsgálat során kiderült, hogy az általuk megtestesített polgárok közül kettő már nem él.

Hollandia egyelőre nem küldhet vissza menedékkérőket Olaszországba, ahol elsődlegesen kérelmezték a menekültstátuszt, mivel a dél-európai országban nincs elegendő befogadó létesítmény – döntött csütörtökön a legfelsőbb közigazgatási bíróság szerepét betöltő holland államtanács. Az ügyben egy nigériai és egy eritreai férfi fordult az államtanácshoz, egyikük korábban háromszor kért menedékjogot Olaszországban, majd Hollandiában. A másik Olaszországon keresztül érkezett Európába, de ott nem nyújtott be menekültstátusz iránti kérelmet. A dublini rendelet szerint a menekültügyi eljárást abban az országban kell lefolytatni, ahová a menedékkérő először érkezik. „Mivel Olaszországban jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő befogadó létesítmény, fennáll a valós veszélye annak, hogy a menedékkérők alapvető szükségleteit nem lehet kielégíteni, így visszaküldésük sértené emberi jogaikat” – indokolta döntését az államtanács.

Magyar beruházásokat adtak át Laoszban 160 millió dollár értékben, a kormányzati kötött segélyhitelprogram keretében víztisztító telepet és korszerű húsfeldolgozó üzemet avattak fel, illetve elektronikus népességnyilvántartási rendszert hoztak létre − közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Vientiánban. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a laoszi kollégájával, Szaleumxay Kommaszittel közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködése a kölcsönös tiszteletre és a barátságra épül, és minden túlzás nélkül mondható, hogy igazi sikertörténetről van szó.

Szükségállapotot hirdettek az Ecuadorral, Kolumbiával, Brazíliával és Chilével közös határ mentén is Peruban, mert az illegálisan érkező bevándorlók Dina Boluarte államfő és kormánya szerint már az ország biztonságát fenyegetik azzal, hogy a bűnözős jelentős részéért ők a felelősek. Az elnök a kormányülés után sajtótájékoztatót is tartott a témában, és kijelentette, hogy az intézkedés célja „a belső rend fenntartása és a lakosság alkotmányos jogainak megóvása”. A most megfogalmazott rendeletben az ellenőrzési feladatokkal a rendőrséget bízták meg, hozzátéve, hogy szükség esetén a hadsereg támogatását is igénybe vehetik. Boluarte jelezte: az alkotmány reformjára is javaslatot tesz a parlamentnek, hogy állandó jelleggel lehetővé tegyék a katonaság beavatkozását is a határ menti területeken. A válsághelyzetért az államfő elsősorban az ország korábbi vezetését,- Pedro Pablo Kuczynski elnököt és csapatát – tette felelőssé. Boluarte szerint Kuczynski „szabad beutazást” tett lehetővé a migránsoknak Peru északi részén keresztül.

Időjárás:

Ma egy újabb érkező hidegfront határozza meg időjárásunkat. Mindenütt felhős, helyenként esős időre készülhetünk.
Este fokozatosan csökkenni kezd a felhőzet.
A hőmérséklet jellemzően 15 – 23 fok körül alakul.