Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.04.16.

Minden adott a jó és baráti magyar-amerikai kapcsolatokhoz – mondta a miniszterelnök.

Egyelőre nincs lehetőség az árstop megszűntetésére, mert nem csökkent annyira az infláció.

A pedagógus érdekképviseletek nem látnak okot az újabb sztrájk elhalasztására.

Az idei Élet menetén az egykori munkaszolgálatosokra emlékeznek.

Hírek:

A miniszterelnök kijelentette, hogy minden adott Magyarország és az Egyesült Államok jó és baráti kapcsolataihoz. Orbán Viktor megerősítette, hogy a két ország alapvető kérdésekben egyetért, a gazdasági együttműködés pedig sikertörténet. Ugyanakkor a jelenlegi nemzetközi helyzet megítélésében véleménykülönbség van a két ország között. Mint mondta, Amerika a világ legbiztonságosabb helye, onnan másképp látják a háborút, amely Magyarország szomszédságában zajlik. Budapesten elvárják, hogy Washingtonban megértsék Magyarország speciális helyzetét, azt, hogy – szavai szerint – nem lehet bepréselni egy háborús szövetségbe. Orbán Viktor utalt rá, hogy a kapcsolatok mindig nehezebbek egy demokrata elnökkel, mint egy republikánussal.

A kormány visszahívta a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bankban tisztséget betöltő magyarokat és ez azt is jelenti, hogy kilép a bankból. A döntés előzménye, hogy az Egyesült Államok szankciókat jelentett be 50 intézmény és magánszemély, köztük a bank és annak három vezetője ellen. Egyúttal arra is figyelmeztették a magyar vezetést, hogy a sokak által orosz kémbankként emlegetett pénzintézet veszélyt jelent a magyar nép biztonságára és szuverenitására, akárcsak a szomszédos országokéra. Erről David Pressmann, budapesti amerikai nagykövet beszélt a hét közepén tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján. Orbán Viktor közölte, Magyarországot nem kell figyelmeztetni arra, hogy a biztonságát meg kell őriznie Oroszországgal szemben.

A miniszterelnök közölte, egyelőre nem lát lehetőséget az árstop megszűntetésére. Orbán Viktor szerint az infláció jelenlegi csökkenése ugyan biztató, de nem elég. Mint mondta, arra számít, hogy a nyár elejére jobb lesz a helyzet. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint viszont eredményes a szankciós infláció elleni vakcina. Nagy Márton bizakodását azzal támasztotta alá, hogy márciusban nulla egész két tized százalékkal csökkent a drágulás mértéke. A Központi Statisztikai Hivatal erről szóló jelentéséből azt a következtetést vonta le, hogy már tetőzött az infláció, ami teljesen összhangban van a kormányzat várakozásaival. Az elemzők viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy az új adatok csalódást jelentettek. Az infláció ugyanis még mindig 25 százalék fölött van és ez minden uniós országénál sokkal rosszabb eredmény. Ráadásul még februárról márciusra is összességében 0,8 százalékkal emelkedtek az árak, ezen belül csak az élelmiszereké 1,5 százalékkal.

A pénzügyminiszter is bizakodóan nyilatkozott, Varga Mihály megerősítette, hogy a kormány tovább csökkenti az államadósságot és a költségvetési hiányt, a magyar gazdaságot az idén és jövőre is növekedési pályán tartja. Külön kiemelte, hogy a piacokon töretlen a bizalom a magyar gazdaság iránt, a magyar bankszektor a romló nemzetközi környezetben is erős és működőképes. A miniszter egyébként hosszú idő után először egyeztetett a jegybank elnökével és megállapodtak, hogy ezután ezt rendszeressé teszik. Matolcsy Györggyel egyetértettek abban, hogy a háborús és szankciós válság közepette kulcsfontosságú a szoros együttműködésük. Úgy fogalmaztak, hogy a közös munka segíti az infláció letörését, a kamatok mérséklését, a hiány és az államadósság csökkentését.

A háborús helyzetre és a szankciókra hivatkozik a Belügyminisztérium a hozzá tartozó egészségügy gondjainak megoldásakor is. Mint közölték, ezek ellenére változatlanul az a kormány célja, hogy javuljon a betegek ellátása a háziorvosoknál, a szakrendelőkben és a kórházakban is. A beteg az első címmel tartott országos értekezletet a kórházi vezetőknek Pintér Sándor belügyminiszter. Ott voltak az érdekképviseletek vezetői is és így ők is tájékoztatást kaptak a jelenlegi helyzetről.  Többek között elhangzott, hogy folytatják az orvosok és az ápolók béremelését is. Az orvosoké legutóbb januárban 11 százalékkal nőtt, az újabb ápolói béremelés pedig júliustól lesz. További célnak nevezték a koronavírus-járvány miatt megnövekedett várólisták csökkentését.

Holnaphoz egy hétre újabb sztrájknapot hirdettek meg a pedagógus érdekképviseletek. Így akarnak tiltakozni többek között amiatt, hogy június 1-jétől megszűnne a közalkalmazotti jogviszony, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt akar bevezetni. A szakszervezetek szerint viszont az új státusztörvény hátrányos lenne a pedagógusoknak, ennek következtében pedig még többen hagynák el a pályát. A kormány képviselőivel folytatott szerdai egyeztetés után azt közölték, lényegében nem változtak az álláspontok, tehát nem látnak okot a sztrájk lefújására. Azt is nehezményezték, hogy csúszik a bérrendezés kérdése. Az érdekképviseletek attól tartanak, hogy a kormány a státusztörvény elfogadásához akarja kötni a béremelést.

Budapesten „túlélőprogram” készül és az első döntéseket már a jövő héten meghozzák. Erről számolt be Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki indoklásul elmondta, a jelenlegi prognózisok szerint augusztusra 76 milliárd forintos hiánya lesz a fővárosnak. Közölte, hogy az utóbbi hetekben több kormányzati szereplővel is egyeztetett, de nem tapasztalt hajlandóságot a helyzet megoldására. Példaképpen említette, hogy az iparűzési adóból és a szolidaritási hozzájárulásból 148 milliárd forintot vont el a kormányzat. Ennek ellenére elérték, hogy március végéig 29 milliárd forintot tudtak megspórolni különféle észszerűsítésekkel. Így például a közösségi közlekedéshez, az ivóvíz-szolgáltatáshoz és a közvilágításhoz szükséges áramot napi áron szerezték be.

Az amerikai elnök a családi gyökerei előtt tisztelgett a hét második felében lezajlott három napos írországi látogatásán. Joe Biden családja ír származású, ő pedig egy kocsmában tartott beszédében úgy fogalmazott, úgy érezte, hazatért arra a földre, amelyet az ükapja elhagyott Amerika kedvéért. Az elnök előzőleg Észak-Írországban járt és ott a napi politikával is kénytelen volt foglalkozni. Látogatása ugyanis tisztelgés volt a 25 éve aláírt egyezmény előtt, amely békét teremtett a térségben. Szorgalmazta is, hogy újra kezdje meg másfél éve szünetelő működését a britellenes katolikus és a koronahű protestáns pártok alkotta felekezetközi belfasti önkormányzat. Biden találkozott az új brit kormányfővel is, de nem ment el Londonba, hanem Rishi Sunaknak kellett hozzá elutaznia Belfastba.

Az amerikai elnöknek írországi programjai közben egy hazai válságra is figyelnie kellett. Joe Biden elmondta, az amerikai hírszerző szervek és az igazságügyi minisztérium teljes körű vizsgálatot folytat az úgynevezett Pentagon-akták ügyében. Szerinte a kiszivárogtatás ténye aggodalomra ad okot, de a bennük szereplő információkban nincsenek aktualitások. A gyanúsítottat – aki a Nemzeti Gárda massachusettsi légibázisának hírszerző egységében dolgozott, és hozzáféréssel rendelkezett katonai hírszerzési rendszerekhez – azóta már őrizetbe is vették. Az amerikai hadügyminisztérium titkos iratai hatást gyakorolhatnak az ukrajnai háború menetére és a hírszerzés jövőjére is.

A lengyel államfő párhuzamot vont az 1940-es katyni mészárlás és az Ukrajnában elkövetett orosz bűntettek között. Andrzej Duda a jelenlegi háború bűnöseinek felelősségre vonását szorgalmazta, hogy ne ismétlődhessenek meg a több mint 80 évvel ezelőtti borzalmak. 1940 tavaszán Sztálin utasítására többek között a katyni erdőben több mint 21 ezer lengyel hadifoglyot – hivatásos és tartalékos tiszteket -, valamint polgári személyeket végeztek ki. A vérengzés évfordulóján minden évben megemlékezést tartanak, a lengyel elnök is ezen beszélt. Duda rémisztőnek nevezte, hogy az oroszok katyni módra gyilkolnak Ukrajnában.

Az orosz elnök eközben arról beszélt, hogy országa ismét az űripar fellendítésébe fogott. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy saját űrállomást terveznek, amely Oroszország előőrse lesz az űrben. Jelenleg az oroszok és az amerikaiak együtt működtetik a nemzetközi űrállomást. Az elnök azonban most azt szorgalmazta, hogy kezdjék meg futószalagon gyártani a különböző feladatokra szánt saját műholdakat. Kiemelt feladatnak nevezte a bolygóközi küldetéseket, amelyeket, mint mondta, a holdprogram újraindításával kell elkezdeni. Putyin az űrhajózás napja alkalmából a Kremlben megtartott ünnepségen beszélt. Ezen a napon rendszeresen megemlékeznek az első ember, Jurij Gagarin űrutazásának évfordulójáról, amely az idén már a 62. volt.

Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. A hagyományoknak megfelelően az Élet menetével emlékeznek a náci haláltáborokban elpusztult magyarokra. Az idén a VIII. kerületi Koltói Anna térről indul a menet és a VII. kerületi Bethlen Gábor térre érkezik. E két helyen van emlékművük a munkaszolgálatosoknak és az idei sétán elsősorban nekik állítanak emléket. A díszvendég Katharina von Schnurbein, az antiszemitizmus elleni harc és a zsidó élet támogatásának európai bizottsági koordinátora. A fellépők között van Csuja Imre, Koltai Róbert és Csonka András színművész. Külön is megemlékeznek a márciusban elhunyt Hajim Topolról, az 1971-ben készült Hegedűs a háztetőn című filmben Tevjét alakító izraeli színészről.

A jövő csütörtökön kezdődik és egy hónapig tart az óvodai beiratkozás. Az általános iskolákba viszont csak csütörtökön és pénteken lehet jelentkezni. Minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. életévét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie, hogy felkészülhessen a majdani iskolakezdésre. A felvételt a szülőnek, gondviselőnek szükséges kérelmeznie. Az oktatási hivatal felhívta a figyelmet arra is, hogy minden gyermek, aki augusztus 31-ig betölti a 6. életévét, tankötelessé válik. Halasztás mindkét intézmény esetében lehetséges, de külön kell kérvényezni.

Időjárás:

Ami az időjárást illeti, tovább tart a csapadékos hétvége. Közepesen vagy erősen felhős időre számíthatunk. Szórványosan előfordulhat záporeső, helyenként zivatar. Sokfelé megélénkül a szél. A hőmérséklet napközben 13 és 20 fok között alakul, estére pedig nulla és plusz 7 fok közé hűl le a levegő.