Izrael a negyedik legboldogabb ország a világon – derül ki az ENSZ-hez tartozó Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata által készített jelentésből

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.03.25.

Magyarország továbbra sem szeretne belekeveredni az ukrajnai háborúba, tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz – jelentette ki Gulyás Gergely.

Elégedetlenek a pedagógusok a minősítési rendszerrel, a tanfelügyelettel és a pedagógusok jelenlegi értékelési rendszerével – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke.

Izrael a negyedik legboldogabb ország a világon – derül ki az ENSZ-hez tartozó Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata által készített jelentésből.

A NATO főtitkára szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nincsenek azonnali béketervei Ukrajnában, így a Nyugatnak hosszú ideig segítenie kell Ukrajnát.

Belföldi hírek:

Magyarország továbbra sem szeretne belekeveredni az ukrajnai háborúba, tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, és továbbra sem vesz részt a fegyverszállításokban – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely azt mondta, az elmúlt hetekben egyre több olyan nyilatkozat látott napvilágot, amely komoly aggodalomra ad okot: nap mint nap hallják, hogy nem kell tűzszünet és folytatni kell a háborút. Ezek nem a magyar kormány által kívánatosnak tartott békés megoldás, hanem az eszkaláció irányába mutatnak – hangsúlyozta. A kormány fenntartja álláspontját, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, életet menteni csak békével lehet – szögezte le a miniszter.

A haza védelmének legfőbb eleme az ember, a nemzeti politika és a korszerű technika önmagában kevés, katonákra van szükség – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Nagykanizsán, az alapkiképzési programban részt vett katonák eskütétele után. Gion Gábor hangsúlyozta, hogy a katonai hivatás állandó készültséget jelent: a munkaidő nem jár le a nap végén, nem akasztják szögre az egyenruhát a 8 óra leteltével. Ezért is elengedhetetlen, hogy a társadalom elismerje áldozatvállalásukat – fűzte hozzá köszöntőjében az államtitkár.

Magyarország szépségét egyszerre adják a természeti kincsek és az itt élő emberek – mondta a köztársasági elnök Fonyódon a felújított Szaplonczay sétány átadásán, hozzátéve, feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet az ország emberi és természeti gazdagságára. Novák Katalin kétnapos somogyi látogatásántöbbek közt arról beszélt: a világot járva tapasztalható, hogy az embereket sok minden összeköti, akkor is, ha különböző kultúrából jönnek, eltérőek az adottságaik, a körülményeik, más nyelvet beszélnek, de sokkal gyakrabban érzik, hogy mi az a különös, ami megkülönbözteti őket. Magyarországot járva sokminden összeköt, mondta az államfő. Somogyország jellegzetességei között említette Fekete István írót és a Kométa gyárat. A gazdag nyelvi hagyományok is Somogyország sajátosságai közé tartoznak, mindezek együtt pedig annyira gazdaggá teszik, hogy azt „egy másik ország is megirigyelhetné” – tette hozzá. Novák Katalin szerint a felújított sétány „nem pusztán kövek összessége”, hanem egy találkozóhely.

Elégedetlenek a pedagógusok a minősítési rendszerrel, a tanfelügyelettel és a pedagógusok jelenlegi értékelési rendszerével – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az érdekképviselet sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatták a Forrás Társadalomkutató Intézettel közösen készített online felmérés eredményeit. Elmondta: a kutatást a pedagógusok értékelési rendszeréről, bérezéséről, valamint az ezeket érintő kormányzati tervekről végezték. Elsősorban azokról a témákról kérdezték a pedagógusok véleményét, amelyek vitát gerjesztettek – tette hozzá. Totyik Tamás szerint a jelenlegi rendszert „rendkívüli módon elutasítják” a pedagógusok, ebben egységes a kollégák véleménye, nem tapasztaltak eltéréseket a települések, az intézménytípusok vagy a különböző korosztályok képviselői között.

Külföldi hírek:

Az igazságszolgáltatás gyengítésére irányuló koalíciós reformterv ellen, a szombat kimenetele után immár 12. alkalommal tüntetnek izraeliek százezrei. A megmozdulások sorra döntik meg az azelőtti legnagyobb tüntetések részvételi rekordjait. A koalíció, az igazságszolgáltatás súlyos gyengítésére irányuló tervei immár közel három hónapja zajló széles körű tiltakozásokat váltottak ki. Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy korábbi felszólalása szerint azonban a tüntetők csak anarchiát akarnak teremteni és ezáltal újabb választásokat kikényszeríteni.

Izrael a negyedik legboldogabb ország a világon – derül ki az ENSZ-hez tartozó Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata által készített jelentésből. A Gallup World Poll adatai alapján a tanulmány hat kulcsfontosságú tényezőt használ fel, hogy segítsen megmagyarázni a boldogság önbevallás szerinti szintjének eltéréseit a világban: társadalmi támogatás, jövedelem, egészség, szabadság, nagylelkűség és korrupciómentesség. A jelentés szerint a világ legboldogabb országa immár hatodik éve Finnország, amelyet Dánia, Izland, Izrael és Hollandia követ. Az idei Boldogságjelentés megállapította, hogy több, egymást átfedő válság ellenére a világ lakosságának többsége továbbra is figyelemre méltóan ellenálló.

Izrael egyre inkább aggódik az iráni atomprogram előrehaladása miatt, és az elmúlt hónapokban izraeli tisztviselők szerint Izrael fokozta a Teherán elleni katonai fellépéssel kapcsolatos háttér- és nyilvános fenyegetéseit, hogy nyilvánvalóan megpróbálja elrettenteni az országot attól, hogy még tovább fokozza atomprogramját. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség február végi jelentése szerint Irán 87,5 kilogramm 60%-os dúsítású urániumot halmozott fel. Szakértők szerint, ha ezt az uránt 90%-os fegyverminőségre dúsítják, akkor ez elegendő mennyiség lenne legalább egy atombomba előállításához. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) továbbra is vizsgálja az iráni földalatti nukleáris létesítményben, Fordóban folytatott tevékenységet, amely magában foglalta legalább kis mennyiségű urán 84%-os tisztaságúvá dúsítását. Az izraeli kormány a katonai beavatkozáshoz egyelőre nem határozott meg nyilvános „vörös vonalat”, ahogyan azt Benjamin Netanjahu miniszterelnök tette 2012 szeptemberi ENSZ-beszédében – mondta a magas rangú izraeli tisztviselő.

A NATO főtitkára szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nincsenek azonnali béketervei Ukrajnában, így a Nyugatnak arra kell felkészülnie, hogy hosszú ideig segítenie kell Ukrajnát akár élet kioltására is alkalmas eszközök szállításával. Jens Stoltenberg egy brit napilapnak adott interjúban kifejtette: Ukrajnában felmorzsoló jellegű háború folyik, és emiatt arról is szó van, hogy megvan-e az ipari kapacitás a támogatás fenntartására. Stoltenberg szerint a háború intenzitására jellemző, hogy Ukrajna jelenleg a nyugati gyártókapacitást meghaladó mennyiségű, napi 4-7 ezer tüzérségi lövedéket használ. Oroszország 20 ezer tüzérségi lövedéket vet be naponta az ukrajnai hadszíntéren, és önkényuralmi rezsimektől, köztük Irántól és Észak-Koreától próbál még több fegyvert beszerezni – mondta az észak-atlanti szövetség főtitkára. Hozzátette: Ukrajnát képessé kell tenni támadó hadművelet indítására és területek visszafoglalására. Kiemelte ugyanakkor, hogy a NATO nem részese a konfliktusnak, és a tagállamok saját hatáskörükben döntenek a fegyverszállításokról.

A keleti fronton, az oroszok által hónapok óta támadott Bahmut körzetében tett meglepetésszerű látogatást az ukrán elnök a hét folyamán. Volodimir Zelenszkij kitüntetéseket adott át a várost védő tüzérségi egység tagjainak. „Sok pusztítást láttam ma a környéken. De a legfontosabb a győzelem, utána mindent újjá fognak építeni” – mondta az ukrán elnök a látogatásról közzétett videón, amin az is látszik, hogy egy nagy csarnokban kitüntetéseket ad át a körzetben harcoló katonáknak. A hírt közlő lap hozzátette, ezt követően egy katonai kórházat is felkeresett a donyecki régió katonai kormányzójával.

Magyarország szerint demográfiai fordulat, európaiak új generációja nélkül Európa versenyképessége nem lesz biztosítható – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben. Orbán Balázs az európai uniós csúcstalálkozó alkalmából magyar újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott: „szükségünk van európai gyerekekre, szükség van új európai nemzedékre”. Magyarország álláspontja nem változott, véleménye szerint ez lehet az európai gazdasági növekedés alapja, nem pedig a bevándorlás, ami sokkal több problémát okoz annál, mint amennyit megold. Magyarország, több más országgal közösen azon munkálkodik, hogy ez bekerüljön az uniós csúcs zárónyilatkozatába – mondta. Azzal összefüggésben, hogy az Európai Bizottság finanszírozná a határellenőrzés erősítését szolgáló fizikai védelmi eszközök beszerzését, Orbán Balázs azt mondta: a javaslat ellenére „áttörésről nem beszélhetünk”.

Négy új amerikai katonai támaszpont létesül a Fülöp-szigeteken a meglévő öt mellett az Egyesült Államokkal 2014-ben aláírt megállapodás alapján – jelentette be ifjabb Ferdinand Marcos. Februárban a Fülöp-szigeteki elnök jóváhagyta azt a négy helyszínt, ahol az Egyesült Államok a már meglévő öt után további négy amerikai katonai bázist létesíthet.”További négy helyszínt jelöltem ki országszerte: lesznek északon, lesznek a Palavan-szigetcsoporton, és lesznek az ország déli részén is” – magyarázta Marcos egy sajtótájékoztatón a Fülöp-szigeteki hadsereg megalapításának évfordulóján rendezett ünnepség után. Marcos a megemlékezésen felszólította a hadsereg jelenlévő tagjait, hogy legyenek éberek, mert a szigetország biztonságát fenyegető külső veszélyek egyre „összetettebbekké” és egyre „kevésbé megjósolhatókká” válnak.

Időjárás:

Ma egy hidegfront határozza meg időjárásunkat. Az ország túlnyomó részén borongós időre számíthatunk.
Este kisebb esők is kialakulhatnak, majd az éjszaka folyamán mindenütt kitisztul az ég.
A hőmérséklet jellemzően 14 – 18 fok között alakul.