Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP képviselője:Stratégiai autonómiára van szükség

Stratégiai autonómiára van szükség

 

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában

az EU és Magyarország helyzetéről beszélt.

 

A politikus elmondta, miután parlamenti hét van, így az EP épületében fognak megemlékezni az 1848-49-es forradalomról. Nyilvánvalóan el fog hangzani az is, tette hozzá, hogy Magyarország már akkor is Európa része volt. Ám az sajnálatos, hangsúlyozta, hogy akkor is és most is Európa némi közönnyel figyeli a magyar nemzeti törekvéseket. Elegendő csak megnézni azt, ami a magyar források visszatartása körül zajlik Hidvéghi Balázs szerint az EB és Magyarország között egy szakmai vita indult el, ami sajnos mára politikaivá vált. Egy olyan vitává, amiben az európai vezető szervek is szerepet játszanak, ők azok, akik elfogadják a brüsszeli adminisztráció által diktált érthetetlen követelményeket.

          A képviselő szerint ugyanez az érthetetlen helyzet alakult ki Kínával kapcsolatban is. Az teljesen egyértelmű, hogy minden tagállam, de maga az EU számára is egy fontos partner Kína, amely nemcsak gazdasági, hanem politikai nagyhatalom is. Ám mindeközben Európa leginkább az USA-ra hallgat, amelyik a konfrontációt tartja fontosnak Kínával szemben. Az igaz, hogy Magyarország például a NATO-ban szorosan együttműködik Amerikával, de ez nem jelentheti azt, hogy minden politikai követelésüket is támogatjuk, jegyezte meg a politikus.

          Ugyancsak a mindenféle kettős mérce a jellemző Paks 2 megépítése kapcsán. Most éppen az atomerőmű megépítésében szerepet vállaló németek próbálnak meg kihátrálni, ami igen komoly problémákat is jelenthet.

          Végezetül Hidvéghi Balázs elmondta, a Fidesz EP képviselői jelenleg egyetlen európai frakciónak sem tagjai, ami hátrányt jelent, hiszen sok, a frakciók adta lehetőségektől elesnek. De mellette előnyt is jelent, hiszen a politikusok szabadabban beszélhetnek az EP-ben. A jövőt illetően, a 2024-es európai választások mutatják meg, hogy lehetséges-e egy új nemzeti-konzervatív frakció létrehozása az EP-ben.

Köszönöm a beszélgetést Breuer Péter