Az izraeli hadsereg az vasárnap éjszaka likvidált egy három palesztin terroristából álló sejtet, mely tüzet nyitott egy katonai állásra

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.03.13.

A magyar érdek az, hogy mielőbb béke legyen – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Egy hét múlva, március 20-a, hétfő délutántól a 3-as metró újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár.

Közelítve a félmillióhoz, ismét több százezren tüntettek Izrael szerte immár a tizedik egymást követő héten a kormány igazságszolgáltatási rendszer átalakítására irányuló erőfeszítései elleni demonstrációkon.

Képmutatónak nevezte Dmitro Kuleba az amerikai filmakadémia védekezését, miután elutasították Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérését.

Belföldi hírek:

A magyar baloldal inkább a nyugati világ háborúpárti álláspontját képviseli, de a magyar érdek az, hogy mielőbb béke legyen – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté a Fidesz és a KDNP által a parlamentnek benyújtott békepárti határozatát ismertetve elmondta, a magyar emberek többször kinyilvánított véleményén alapuló nyilatkozat lényege, hogy egyrészt Magyarország elkerülje a háborús konfliktusba belesodródást, másrészt politikai választ adjon az országot érő politikai nyomásgyakorlásra. Ez a nyilatkozat a békéről szól, azt szeretnénk ezzel elérni, hogy a béke legyen a kulcsszó, ne pedig a fegyver, a fegyverszállítás, a háború, vagy netán a világháború – fogalmazott Kocsis Máté. A fideszes politikus egyértelműsítette: nincs az az ötlet vagy politikai nyomás, az a nyugatról jövő kérés, amelynek eleget téve az ország belesodródhatna a háborúba. A Fidesz frakcióvezetője szerint mára az is világossá vált, ha a nyugati nagyhatalmak nem változtatnak a politikájukon, akkor nagyon közel fog kerülni a világháború, ezt azonban mindenképpen el kellene kerülni.

Esterházy János élete során a magyarság megmaradását és azt a gondolatot képviselte, hogy minden nemzetnek joga van a létezéshez – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a mártírsorsú felvidéki politikus emlékére rendezett ünnepségen a Parlamentben. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke úgy fogalmazott: Esterházy János képviselni tudta a szlovák és magyar, illetve a közép-európai és magyar sorsközösséget egyaránt, valamint azt, hogy mindenkinek kötelessége saját nemzetének megőrzése, értékeinek felmutatása. Szimbolizálja és bizonyítja, hogy a kereszténység és a magyarság nem egymással szemben álló, hanem egymásra mutató valóság – fejtette ki. Semjén Zsolt hangoztatta: ha bármelyik nemzet eltűnne a történelemből, akkor az egyetemes emberiség lenne szegényebb, csonkább.

Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője szerint, Orbán Viktor elismerte, hogy az akkumulátor gyárak idecsábítása miatt, most már gázerőművekre is szükség van, mondta a párt vasárnapi sajtótájékoztatóján. Az LMP szerint egyre kiszolgáltatóbbá teszik Magyarországot, főleg az orosz fosszilis energiáknak. Bakos Bernadett kiemelte, az LMP szerint ez teljes zsákutca, mely ahhoz vezet, hogy feléljük az összes természeti kincsünket.

Egy hét múlva, március 20-a, hétfő délutántól a 3-as metró hétköznaponként újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár, de a Nagyvárad téren és a Lehel téren nem állnak meg a szerelvények. Ezekre a megállóhelyekre állomáspótló busszal illetve egyéb járatok használatával lehet eljutni. Csak hétvégéken kell még mindig pótlóbuszra szállni. Akkor csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között közlekednek a szerelvények, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya Kispest között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni. Karácsony Gergely közösségi oldalán osztott meg egy videót arról, hogyan is fognak kinézni az átadott állomások. A főpolgármester azt írta, az átadás előtt megnézte a felújított és akadálymentesített Nyugati pályaudvar és Arany János utca megállókat, a két állomás közötti alagutat, és a szellőzést biztosító főszellőző alagutat. „Az állomásokon a következő napokban még lezajlanak az utolsó ellenőrzések, alaposan kitakarítják őket és felkészítik átadásra” – fogalmazott.

Külföldi hírek:

Közelítve a félmillióhoz, ismét több százezren tüntettek Izrael szerte immár a tizedik egymást követő héten a szombat kimenetele után, a kormány igazságszolgáltatási rendszer radikális átalakítására irányuló erőfeszítései elleni demonstrációkon. A szervezők szerint országszerte mintegy félmillióan csatlakoztak az izraeli zászlós felvonulókhoz, mintegy 240 000 tüntető gyűlt össze Tel-Avivban, és további mintegy 250 000 az ország 100 más helyszínén, köztük becslések szerint 20 000 izraeli a jeruzsálemi elnöki rezidencia előtt jelent meg. „Ez volt Izrael Állam történetének eddigi legnagyobb tiltakozó éjszakája” – áll a szervezők közleményében. A média számításai szerint Tel-Avivban legalább 200 ezren voltak, ezenkívül 50 ezren jelentek meg a haifai tüntetésen, és több tízezren más városokban. Összesen háromszázezer fő tüntetett országszerte. Kisebb gyűléseket tartottak az ország legalább 95 különböző pontján. A megmozdulások nagyrészt békésen zajlottak.

Az izraeli hadsereg az vasárnap éjszaka likvidált egy három palesztin terroristából álló sejtet, mely tüzet nyitott egy katonai állásra, Dzsit-csomópont közelében, a Szamáriai Regionális Dandár területén. Tűzharc során a sejtet ártalmatlanították, míg egyik tagja feladta magát a Golani-dandár csapatának. Az izraeli erők körében sérülés nem történt. Az incidens után a harcosok három M-16-os puskát, egy pisztolyt és töltényeket foglaltak le, amelyek a terroristák birtokában voltak. A letartóztatott terroristát átadták a biztonsági szervezeteknek kihallgatásra. Az elmúlt hetekben erőket helyeztek ki a környékre, a lövöldözős incidensek mintájának fényében. Vasárnap éjszaka egy jármű négy fegyveressel a katonai állomáshoz hajtott, és közülük hárman M-16-os puskákkal tüzet nyitottak. A helyszínen tartózkodó erők viszonozták a tüzet, és likvidáltak két terroristát, és egy másikat, aki a járműben volt. A negyedik fegyveres elrejtőzött, majd feladta magát, amikor az erők lokalizálták.

„Két izraeli F-16-os vadászgép kísért tegnap egy amerikai B-52-es bombázót, mely átszelte Izrael Állam légterét a Perzsa-öböl felé tartva” – közölte az Izraeli Védelmi Erők Twitteren. „A repülés az amerikai hadsereggel folytatott szoros operatív együttműködés részeként valósult meg, mely fontos elem Izrael Állam és a Közel-Kelet légibiztonságának megőrzésében.” A B-52-es bombázó régióban való újbóli felbukkanása feltehetőleg Irán figyelmeztetésére irányult.

A SANA szíriai állami televízió vasárnap izraeli légicsapásról számolt be az ország északnyugati részén fekvő Hama tartományban Maszjaf közelében valamint a part menti Tartusz tartományban. Egy az Aszad-rezsimhez köthető rádióállomás robbanásokról számolt be. Egy szíriai katonai forrás szerint a támadásban három katona megsebesült és jelentős károk keletkeztek. Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt. A SANA jelentése szerint a légicsapást Észak-Libanon irányából hajtották végre. A támadás aktiválta a szíriai légvédelmi rendszereket. A Maszjaf körüli területet külföldi riportok szerint Izrael már korábban is célba vette. A feltételezések szerint ugyanis az, az iráni erők és az Irán-barát milíciák bázisaként szolgál. A támadás egyébként néhány nappal az Aleppói Nemzetközi Repülőtér elleni szintén Izraelnek tulajdonított légicsapás után történt.

A francia szenátus elfogadta a vitatott nyugdíjreformot: az ellenzéki, jobboldali többségű felsőházban 195 szenátor szavazott igennel 112 nem ellenében. Néhány órával az elfogadás előtt egyébként már hetedik alkalommal tiltakoztak Franciaország szerte százezrek a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelése ellen. A felsőházi szavazás parlamenti legitimációt adott a reformjavaslatnak, és megnyitotta az utat a végleges elfogadás előtt, amely csütörtökön várható. „Fontos előrelépés történt a nyugdíjreform törvénytervezetének széleskörű elfogadásával a szenátusban” – mondta Élisabeth Borne miniszterelnök. „Egyes frakciók obstrukciós kísérletei ellenére a demokratikus vita megvolt” – tette hozzá. „Biztos vagyok abban, hogy meglesz a parlamenti többség is a reform megszavazásához” – hangsúlyozta a kormányfő.

Országjárásba kezdett Aleksandar Vucic szerb elnök egyrészt azért, hogy megismerje az ország minden térségének gondjait, másrészt pedig, hogy megágyazzon a tervek szerint júniusban induló népi mozgalmának, és népszerűsítse elképzeléseit. A szerb közszolgálati televízió szerint Vucic szeretne személyesen is találkozni a szerb állampolgárokkal, hogy közvetlenül ismerje meg gondjaikat, és a saját szemével lássa, melyik térségnek mire van szüksége. Ezzel egyidejűleg az embereket arról is tájékoztatja, hogy nehéz időszak áll Szerbia előtt, és annak érdekében, hogy az ország sikeres legyen, milyen lépéseket kell tenni. Ezek között az elnök a szombati, a dél-szerbiai Vranjéban tartott rendezvényen a Koszovóval fenntartott kapcsolat rendezését említette. Mint mondta, mindenképpen részt vesz a március 18-i ohridi találkozón, amelyre Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hívta meg őt és Albin Kurti koszovói miniszterelnököt.

Képmutatónak nevezte Dmitro Kuleba az amerikai filmakadémia védekezését, miután elutasították Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérését, hogy beszélhessen a vasárnap esti Oscar-gálán. „Az, hogy pezsgőivás közben, gyémántokba és szép ruhákba öltözve megünnepelnek egy háborús filmet, de nem hajlandók meghallgatni egy embert, aki egy tényleges háborút vív, az elképesztő. Pedig ez a háborús történet éppen most zajlik, a szemünk előtt” – mondta felháborodva Kuleba. Egyes médiaforrások szerint egyébként az amerikaiak körében egyre csökken Ukrajna támogatottsága, ezért tekintettek el Zelenszkij felszólalásától.

A háborús elrettentéssel kapcsolatos további, hatékonyabb intézkedésekben állapodott meg az Észak-Koreát irányító Koreai Munkapárt központi katonai bizottsága – jelentette vasárnap a KCNA észak-koreai hírügynökség, egy nappal a tervezett dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlat előtt. A Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elnöklésével megtartott ülésen a döntéseket a jelenlegi biztonsági helyzet tükrében hozták meg – közölte a KCNA, kiemelve, hogy „az Egyesült Államok és Dél-Korea háborús provokációi vörös vonalhoz közelednek”. Részletekről a hírügynökség nem közölt információkat. Csütörtökön az észak-koreai hadsereg rakétatesztet hajtott végre, Kim Dzsong Un pedig elrendelte, hogy az ország hadserege fokozza a felkészülést egy esetleges „valódi háborúra”. Az Egyesült Államok és Dél-Korea ma indította el Freedom Shield, azaz Szabadságpajzs nevű hadgyakorlatát. Szöul és Washington közös manőverei ellen Phenjan többször tiltakozott, a műveleteket pedig egy Észak-Korea elleni támadás főpróbáinak nevezte.

Időjárás:

Ma egy érkező melegfront határozza meg időjárásunkat. Többnyire változóan napos-felhős időre van kilátás.
Este is marad az enyhe idő, tiszta égbolttal.
A hőmérséklet jellemzően 11 – 17 fok köré emelkedik.