Letartóztattak egy jeruzsálemi arab lakost, aki a muzulmán szent hónap, a ramadán idején merényletet tervezett Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter ellen

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.03.04.

Magyarországon kell lennie a legszigorúbb gyermekvédelmi rendszernek – mondta az igazságügyi miniszter az Egyszülős Központ konferenciájának megnyitóján.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) nem szűnik meg, tovább folytathatja tevékenységét – mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára.

Letartóztattak egy jeruzsálemi arab lakost, aki a muzulmán szent hónap, a ramadán idején merényletet tervezett Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter ellen.

Elfogadhatatlan, hogy az ukránok, az Európai Uniótól, az állam működésének támogatására kapott pénzek egy részét, a kisebbségek felszámolása felé tett lépésekre használják – mondta Szijjártó Péter.

Belföldi hírek:

Magyarországon kell lennie a legszigorúbb gyermekvédelmi rendszernek – mondta az igazságügyi miniszter az Egyszülős Központ konferenciájának megnyitóján. Varga Judit kiemelte, a szülők számára a gyermek a legféltettebb kincs, a politikai közösségük számára pedig a gyermek szent és sérthetetlen. Elmondta, a kormány komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy támogassa a gyermeket nevelőket, hozzátette, már a GDP 6,7 százalékát fordítják családtámogatásokra. Ez világszinten is magas, és nemzetközi híre is van már a magyar rendszernek. – A kormány minden szakmai tudásával az egyszülős családok mellett is áll, az ilyen családokban nevelkedő gyermekek például előnyt élveznek a bölcsődei felvételnél, illetve ezeknek a családoknak is elérhetőek a családtámogatási formák – emelte ki Varga Judit. A miniszter a gyermekvédelmi törvényről is szólt, amelyet sokan elleneztek főleg külföldről, de az idő a kormányt igazolta, a jogszabályt pedig szigorítani fogják, a tavaszi parlamenti ülésszakban a Ház elé is kerülnek a javaslatok. – Magyarországon kell lennie a legszigorúbb gyermekvédelmi rendszernek – rögzítette Varga Judit, hozzátéve: „A gyermek szent és sérthetetlen.”

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) nem szűnik meg, a MOK tovább folytathatja tevékenységét az új jogszabályi környezetben is – mondta el a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára. Takács Péter közölte, az orvosi tevékenység végzésének három kritériuma – érvényes működési engedély, azaz a szakvizsgák megléte, a kötelező kamarai tagság és a foglalkozás-egészségügyi engedély – közül a parlament által elfogadott törvény csak a kötelező kamarai tagságot szünteti meg. A kötelező kamarai tagság megszüntetésének az volt az oka, hogy „az elmúlt időszakban a kamara nem köztestületként, hanem politikai aktorként kezdett tevékenykedni” – tette hozzá. Azt mondta, a kamara olyan nyomásgyakorlási eszközöket választott és olyan nyomás alá helyezte a háziorvosokat, ami az új ügyeleti rendszer ellehetetlenítésével járt volna, ezzel pedig a közvetlen betegellátást veszélyeztette volna. „Ezt a kormány nem tartotta helyesnek, lépéskényszerbe kerültünk” – emelte ki Takács Péter. Az egészségügyért felelős államtitkár kitért arra, hogy a kamara a szakmai érdekképviseletet a jövőben is végezheti, az etikai eljárásokat pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács folytatja majd le.

A múlt héten több mint 65 ezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ heti jelentésében. Azt írták: az év nyolcadik hetében 295 600-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 65 300 embernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Utóbbiak közül a betegek 43,7 százaléka gyerek, 29,2 százaléka 15-34 éves felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 20,1 százaléka, 7 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A múlt héten 16 közigazgatási területen nőtt, egy területen csökkent (Nógrád) és három területen (Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom) nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Békés, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében volt, a legkevesebb Pest, Nógrád és Vas vármegyében.

Külföldi hírek:

Letartóztattak egy jeruzsálemi arab lakost, akit azzal gyanúsítanak, hogy a muzulmán szent hónap, a ramadán idején merényletet tervezett Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter ellen. Az izraeli 13-as csatorna híradójának beszámolója szerint a gyanúsított információkat gyűjtött Ben-Gvir tevékenységéről, és azt tervezte, hogy rendőrségi rendszámtáblákat lop el, hogy megtámadja őt a Templom-hegy környékén. A gyanúsított külföldön terrorista elemekkel is találkozott, és pénzt kapott tőlük, hogy segítsenek neki a merénylet végrehajtásában. A rendőrség általi kihallgatása során a gyanúsított beismerte, hogy Ben-Gvir meggyilkolását és holttestének ellopását azért tervezte, hogy tárgyalásokat folytasson és alkudozzon az izraeli börtönökben lévő terroristák szabadon bocsátásáról.

Az Egyesült Államok határozottan elítélte Becalel Szmotrich pénzügyminiszter nyilatkozatát a szamáriai Huwara palesztin falu lerombolására, napokkal azután, hogy telepesek tucatjai egy közelben történt halálos terrortámadásra reagálva pogromot rendeztek a faluban. Szmotrichot a The Marker üzleti napilap által szervezett pénzügyi konferencián megkérdezték, miért „lájkolta” vasárnap este a szamáriai regionális tanács alpolgármesterének, Davidi Ben Zionnak a tweetjét, ami Huwara palesztin falu eltörlésére szólított a pogrom előtt. Válaszában elmondta, azért mert szerinte Huwara falut el kell törölni. Hozzátette: „Isten ments”, hogy ezt a polgárok végezzék, elítélve a tombolást, és azt mondta, „nem szabad anarchiába rángatni minket, amelyben a civilek a saját kezükbe veszik a törvényt”. Szmotrich órákkal később Twitteren közölte: ,,A félreértések elkerülése végett, szavaimmal nem Huwara falu eltörlésére gondoltam, hanem csak arra, hogy célzottan fellépjenek a terroristák és a terrorizmus támogatói ellen, és súlyos árat követeljenek tőlük a környék lakói biztonságának helyreállításért.”

Csak tartós és igazságos békével lehet lezárni Oroszország Ukrajna elleni háborúját – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár a szövetségi parlamentben. A kancellár ismertette, hogy a szövetségi kormány tárgyalásokat kezdett a kijevi vezetéssel és más partnerekkel az Ukrajna szuverenitását és területi épségét szolgáló „jövőbeli biztonsági kötelezettségvállalásokról”. Minden ilyen biztonsági kötelezettségvállalás előfeltétele, hogy Ukrajna „sikeresen megvédje magát”, hiszen „halántékhoz szegezett fegyverrel” egyedül arról lehet tárgyalni, hogy a megtámadott fél aláveti magát az agresszornak. A béke követelése nem lehet egyenlő a nagyobb, erősebb szomszéd előtti megadással – tette hozzá Olaf Scholz, aláhúzva: „ha Ukrajna nem védekezne többé, akkor nem a béke jönne el, hanem Ukrajna vége”.

Az orosz Emberi Jogi Tanács elnöke (PCHR) egy olyan új törvényt szorgalmaz, amely büntethetővé tenné a „ruszofóbiát”. Valerij Fadejev egy ülésen azt javasolta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasításának megfelelően törvényhozási szinten kell kidolgozni a „ruszofóbia” definícióját, hogy a külföldön élő oroszokkal szembeni megkülönböztetésre vagy diszkriminatív intézkedésekre való felhívás büntethető legyen. „Hogyan írjuk bele a törvénybe, hogyan minősítsük jogi nyelven, hogyan minősítsük a cselekményeket?” – tette fel a kérdést Valerij Fadejev, hozzátéve: A mi feladatunk az, hogy megpróbáljuk jogilag megfogalmazni, mit jelent a ruszofóbia, és a büntető törvénykönyv mely cikkelyei használhatók e minősítés alatt, és amennyiben nincs ilyen cikkely, akkor kell erre egy új.

Ismeretlen tettesek az orosz zászló színeivel, három széles csíkban fehér-kék-vörös színűre fújták le a dán főváros, Koppenhága egyik legismertebb és legnépszerűbb nevezetességének számító Kis hableány szobor kőtalapzatát – jelentette a dán média. A 125 centiméteres bronzból készült szoborról a takarítók reggelre eltávolították a festéket, még mielőtt a turisták lefényképezhették volna a műemléket. A koppenhágai Langelinie tengerparti sétányon álló, 110 éves szobrot a múltban többször is megrongálták. Több alkalommal öntötték már le festékkel, a fejét már kétszer lefűrészelték, egy alkalommal pedig a jobb kezét is levágták. A rendőrség vandalizmusnak minősítette az esetet, a hatóságok ismeretlen tettes ellen nyomozást indítottak.

„Elfogadhatatlan az az ukrán javaslat, amelynek értelmében arra fordítanák az Európai Uniótól az állam működésének támogatására kapott eurómilliárdok egy részét, hogy lépéseket tegyenek a nemzeti kisebbségek felszámolása felé” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Genfben. A tárcavezető az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén hangsúlyozta, hogy mivel magyarok milliói élnek hazánk határain kívül, a kormány rendkívül érzékeny a kisebbségvédelem kérdéseire, külpolitikájának egyik fókuszpontja is a külhoni közösségek jogainak biztosítása. Elmondta, Ukrajna 2014 óta folyamatosan és szisztematikusan építi le a nemzeti kisebbségek jogait és ellehetetlenítik a nemzetiségi oktatási intézményeket is. „Semmi extrát nem kérünk, csak a korábbi jogok visszaállítását” – szögezte le.

Romániában egy mesterséges intelligenciát alkalmazó, ION-nak nevezett beszélő robot segíti ezentúl a kormány munkáját, amelyet a kormányülésen „tiszteletbeli tanácsadóként” mutatott be kollégáinak és az ország lakosságának Nicolae Ciuca miniszerelnök. „A ION projekt egy olyan rendszer, amely mesterséges intelligencia segítségével a közösségi médiában megjelenő információkból gyorsan és automatikusan rögzíti a romániaiak véleményét, nézeteit és kívánságait” – magyarázta a kormányfő. Ciuca elmondta: több romániai egyetem és vállalat mesterséges intelligencia-szakértőiből álló önkéntes munkacsoport dolgozik a ION-projekt fejlesztésén, nekik köszönhetően a bukaresti kormány lehet az első, amely mesterséges intelligenciát használ tanácsadóként. A kezdeményezésről beszámoló román média szerint ION egyfajta ügyfélszolgálati terminálja lesz a román kormánynak, amely a közhangulat alakulásáról, a közösségi oldalak legvitatottabb témáiról, az embereket foglalkoztató legégetőbb gondokról hivatott szintéziseket készíteni a kormánytagoknak.

Időjárás:

Ma mindenütt a napsütésé lesz a főszerep.
Este többfelé megélénkülhet a szél
A hőmérséklet jellemzően 9 – 14 fok köré emelkedik.