Ez a szövetség ma is fennáll

Ez a szövetség ma is fennáll

 

Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője, a kiemelt társadalmi csoportokért felelős miniszterelnöki főtanácsadó a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a nyugdíjasokról, de szóba került a magyar gazdák ügye is.

 

 

A politikus elmondta, a kormánypártok mindig is kiemelten foglalkoztak a nyugdíjasok helyzetével. Emlékeztetett arra is, hogy Orbán Viktor még ellenzéki politikusként kötött szövetséget a nyugdíjas szervezetekkel, megígérve azt, hogy a Fidesz-KDNP mindig is képviselni fogja a nyugdíjas társadalom érdekeit. Ez a szövetség ma is fennáll, tette hozzá Nyitrai Zsolt, hiszen a 2010-es kormányváltás óta az Orbán Viktor vezette kabinet az ígérethez híven megőrizte a nyugdíjak értékét, amikor a magyar gazdaság jól teljesített, nyugdíjprémiumot is fizettek az időseknek. Mindezek mellett a polgári kormány a járvány ideje alatti nehéz gazdasági helyzetben döntött úgy, hogy a szocialista kormányok által elvett 13. havi nyugdíjat is visszaadja. Így történt meg, hogy idén a nyugdíjasok egyrészt a 15%-kal megemelt nyugdíjat kapták meg, valamint az ugyanilyen mértékben emelt 13. havi nyugdíjat is. A mostani kormány az Idősügyi Tanács kérésének megfelelően elindított egy nyugdíjasoknak szánt ingyenes magazint, amiben az aktuális híreken túl mindenféle más hasznos segítséget is adnak az időseknek. Pont ez az újság volt az, jegyezte meg a politikus, ami a járvány ideje alatti bezártságon is sokat segített. Minden nyugdíjas ügye fontos, de most a kormány a honvédelmi miniszter kezdeményezésére külön figyelmet fordít a 40 ezer nyugállományú katonára is, akiknek a tanácsára, tapasztalatára nagy szükség van. Az őket képviselő szervezetek is, ahogyan a többi nyugdíjas szervezet is, a megbeszélések során elsősorban arra kíváncsiak, hogy a hibás szankciók miatt kialakult energiaválságot hogyan lehet átvészelni.

Visszatérve a katonák helyzetére, Nyitrai Zsolt arról is beszélt, hogy a honvédségi fejlesztések nagyon fontosak, valamint azt is megjegyezte, felidézve a miniszterelnök szavait, hogy Magyarország egy erős NATO-ban érdekelt. Ez az erős katonai szövetség azt is jelenti, hogy Magyarország támogatja a finn és a svéd NATO csatlakozást, ugyanakkor vannak olyan ügyek is, amiket az országoknak meg kell beszélniük egymással. Ezért is döntöttek úgy, hogy parlamenti delegáció utazik Finnországba és Svédországba, hogy a kialakult félreértéseket tisztázzák.

Végezetül Nyitrai Zsolt beszélt a magyar gazdatársadalom ügyéről is. Közel félmillió emberről van szó, ezért is tartja fontosnak a kormány az Agrárkamara és a Magosz petíciós kezdeményezését, amelyet a hódmezővásárhelyi földadó bevezetése ellen indítottak. Felelőtlenség egy ilyen helyzetben földadót bevezetni, arról nem beszélve, emelte ki a politikus, hogy ez a helyzet legvégül áremelkedéshez vezethet, amit szintén nem szabad megengedni.