A kormány igazságügyi reformja ellen tüntetők hétfőn ismét megtöltötték a tel-avivi vasúti peronokat, hogy Jeruzsálemben részt vegyenek a főtüntetésen

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.02.21.

Magyarország és Kína is a béke pártján áll Ukrajnában, és a két ország kész együttműködni a konfliktus diplomáciai rendezése érdekében – erősítette meg Szijjártó Péter.

Kemény munka vár a képviselőkre, számos törvényt kell meghozni és módosítani, mondta Németh Szilárd, a Heti TV Pirkadat című műsorában.

A kormány igazságügyi reformja ellen tüntetők hétfőn ismét megtöltötték a tel-avivi vasúti peronokat, hogy Jeruzsálemben részt vegyenek a főtüntetésen.

Előre be nem jelentett látogatásra Kijevbe érkezett Joe Biden amerikai elnök – jelentették különböző hírügynökségek.

Belföldi hírek:

Magyarország és Kína is a béke pártján áll Ukrajnában, és a két ország kész együttműködni a világ többi békeszerető államával a konfliktus diplomáciai rendezése érdekében – erősítette meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Vang Ji államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója Budapesten. A minisztérium közleménye szerint a felek plenáris tárgyalásán Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a közvetlen szomszédságban tomboló, súlyos áldozatokat, köztük magyar emberek halálát is követelő háború rendkívül negatív hatással van Magyarországra. „Mi, magyarok, azt gondoljuk, hogy ennek a szenvedésnek, az emberéletek kioltásának minél előbb véget kellene vetni” – szögezte le. Teljesen világos, hogy az emberi életeket csakis azonnali tűzszünettel és a béketárgyalások nyomán létrejövő békével lehet megmenteni, ezért Magyarország elkötelezetten áll a béke oldalán – közölte. „Örülünk annak, hogy Kína is a béke oldalán áll, hogy Kína is a békés megoldást szorgalmazza. Minden egyes nap, ami háborúval telik a szomszédban, sok bajt hoz Magyarországra, Közép-Európára, az egész kontinensre, az egész világra” – tette hozzá.

Kemény munka vár a képviselőkre, számos törvényt kell meghozni és módosítani, mondta Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő, rezsivédelmi biztos a Heti TV Pirkadat című műsorában. Kiemelte a gyermekvédelmi törvényt, amelyen a kormánypártok mindenképpen szeretnének módosítani. Németh Szilárd kommentálta azt a hírt, mely szerint az Európai Bizottság továbbra sem kívánja Lengyelországnak kifizetni az őket megillető pénzeket. A politikus szerint mind a lengyelek, mind a magyarok esetében nem történik más, mint politikai kísérlet a kormányok megbuktatására. A politikus felidézte a miniszterelnök évértékelőjében elmondottakat is, ahol szó volt a háborúról. Mi mindig is a béke pártján voltunk, a miniszterelnök már a legelején elmondta, a szankciós politika az európai gazdaságot fogja hátrányosan érinteni. Mára világossá vált, igaza volt Orbán Viktornak. Végezetül Németh Szilárd megerősítette a miniszterelnök szavait, mely szerint a tavalyi év volt a legnehezebb, és az idei lesz a legveszélyesebb.

Többszereplős területfejlesztési politikában gondolkodik a kormány; az összetettebb stratégia lehetővé teszi az ország komplexebb és gyorsabb fejlesztését – hangsúlyozta Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter. Hozzátette, hogy az eddigieknél is sokkal szorosabb kapcsolatra van szükség a gazdasági és a kulturális élet szereplőivel, a felsőoktatási, tudományos-kutatási területtel. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában (BKIK) tartott eseményen a miniszter stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Dél-Alföld, Dél-Dunántúl és Közép-Magyarország gazdaságfejlesztési zónáiban működő kereskedelmi és iparkamarák elnökeivel. Navracsics Tibor elmondta: a kamarai aláírássorozat célja, hogy a térség szereplőivel intézményes kommunikációt teremtsenek, amely jobb minőségű döntéshozói alapot eredményez.

A kormánypártok nem tudják megvédeni álláspontjukat az akkugyárakról, ha nem vesznek részt a parlamenti ülésen – jelentette ki sajtótájékoztatóján Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. Emlékeztetett: az LMP szerint egy ilyen horderejű kérdésről nem szabad dönteni nyílt vita, átláthatóság és az emberek bevonása nélkül. Pártja ezért azt várta: a Fidesz és a KDNP is legyen jelen a parlamenti vitán, és mondja el érveit, hiszen a gyárak jelen intenzitású építésének semmilyen társadalmi támogatottsága nincs – jelentette ki Csárdi Antal. Az emberek nem akarják, hogy Magyarország fizesse meg a világ akkugyártásához kapcsolódó környezeti terheket – mondta, hozzátéve: a folyamattal az ország nemhogy nem nyer, de egyértelmű vesztese lesz. A politikus a témát hiányolta a miniszterelnök szombati évértékelő beszédéből is.

Külföldi hírek:

A kormány igazságügyi reformja ellen tüntetők hétfőn ismét megtöltötték a tel-avivi vasúti peronokat – igaz kevesebben mint múlt héten – hogy Jeruzsálemben részt vegyenek a főtüntetésen. A kormány arra készül, hogy az igazságszolgáltatási rendszert megreformáló vitatott csomag egy részét szavazásra bocsássa első olvasatban a plénumban.  A tüntetők országszerte különböző helyeken akadalyozták a forgalmat, így például a Jeruzsálem-Tel-Aviv autópályát, a Hemed csomópont közelében. Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter „sürgős” helyzetértékelést rendelt el a jeruzsálemi rendőrség parancsnoki központjában. „Az anarchisták megvadulnak”, állította Ben-Gvir irodájának közleménye, a tiltakozások pedig „kikerültek az ellenőrzés alól”. „Szólásszabadság – igen, anarchia – nem” – közölte a miniszter. „Meg kell őriznünk az élet szövetét, és nem engedhetjük meg, hogy az anarchisták megbénítsák az országot.” – mondta.

Folytatódtak a meghallgatások a Kneszet Alkotmány-, Jogi és Igazságügyi Bizottságában, melyet ismét kiabálások, sértések, kölcsönös vádaskodások és szidalmak jellemeztek a képviselők részéről. „Nemzeti gyásznapnak” minősítették az ellenzék tagjai a mai napot. „Nehéz nap a mai számunkra és sok izraeli polgár számára” – mondta Orit Farkash-Hacohen, a jobbközép Nemzeti Egység párt tagja, majd Szimcha Rothman a Vallásos Cionizmus bizottsági elnökéhez fordulva hozzátette: „Párbeszédre való felhívásaid ellenére nem találtam ebben a bizottságban párbeszédre nyitott hozzáállást. Csalódott vagyok az itt végbemenő folyamat és a vita eredményei miatt.” – mondta.

Jáir Lapid ellenzéki vezető elítélte a tüntetőket, amiért ostrom alá vették a Likud egyik képviselőjének otthonát, aki a kormány radikális igazságszolgáltatási reformtervének egyik legnagyobb szószólója. „Határozottan elítélem a Tali Gotliv képviselő elleni ostromot, akinek a lánya különleges szükségletű, és azt a tényt, hogy a tüntetők nem engedték át, hogy iskolába vigye a lányt” – írta közözsségi-oldalán Lapid, akinek a lánya autista. „Ez nem a mi utunk” – tette hozzá. „Ez nem módja a tiltakozásnak. Erőt küldök Talinak és ölelést a lányának.” A reformterv elleni aktivisták Joáv Kisch likudos oktatási miniszter otthonát is bevették. Összesen nyolc embert vettek őrizetbe a rendőrök a két ház előtt.

Nicolas Sarkozy volt francia elnök ellátogatott a Jeruzsálem óvárosban lévő Siratófalhoz. Az egykori államfőt elkísérte házastársa, Carla Bruni énekesnő és lánya is. Sarkozyéket a Fal rabbija, Shmuel Rabinowitz és a Siratófal Örökségéért Alapítvány igazgatója, Mordechai Eliav fogadta, aki a hely egyedülálló történelmi jelentőségéről beszélt a látogatás során. A szokásoknak megfelelően Sarkozy és Bruni egy-egy üzenetet csúsztatott a kövek közé, majd a helyszín melletti alagutakban tettek egy rövid túrát. Látogatásuk során a házaspár kifejezte érdeklődését az „izgalmas hely” iránt, valamint elmondták, hogy Izraelhez mély barátság fűzi őket. A volt francia elnök 2015-ben már járt Izraelben. Azon a látogatáson elítélte az akkori iráni nukleáris megállapodást, valamint a zsidó állam bojkottálására tett kísérleteket.

Előre be nem jelentett látogatásra hétfőn Kijevbe érkezett Joe Biden amerikai elnök – jelentették a hírügynökségek.  Biden lengyelországi látogatása előtt érkezett az ukrán fővárosba, ahol most jár első alkalommal, amióta Oroszország egy évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát. Kijevi útját biztonsági okokból nem közölték előzetesen. Az amerikai államfő látogatásakor az ukrán fővárosban megszólaltak a légiriadó szirénái, de orosz rakéta- vagy légicsapásokról nem érkezett jelentés. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról nyilatkozott, hogy a látogatás során a nagy hatótávolságú fegyverekről tárgyalnak.  Biden közölte, hogy Ukrajna további 500 millió dollárt értékben kap katonai támogatást az Egyesült Államoktól. Az ügylet részleteit később ismertetik. Tudatta: a csomagban a HIMARS rakétatüzérségi eszközhöz való lőszer is szerepel. Beszélt arról is, hogy Washington hamarosan új szankciókat is bejelent Oroszországgal szemben. Leszögezte: az Egyesült Államok kiáll Ukrajna mellett ameddig kell.

Óvatosságra intette a moldovai kormányt hétfőn a Dnyeszter menti rendezés és az orosz békefenntartók kérdésében Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője. Peszkov szerint Oroszország továbbra is felelős szereplő a Dnyeszter menti rendezésben, és változatlanul ellátja ezzel kapcsolatos feladatait. A szóvivő arra reagált, hogy Dorin Recean új moldovai miniszterelnök, miközben csütörtökön kormánya programját és összetételét a moldovai parlament elé jóváhagyásra terjesztette, azt hangoztatta, hogy az orosz békefenntartókat ki kell vonni „a Dnyeszteren túli területről”, amelyet szerinte demilitarizálni kell.  „Természetesen azt ajánljuk moldovai partnereinknek, hogy legyenek nagyon óvatosak az ilyen kijelentésekkel” – mondta Peszkov.”Már most is nagyon-nagyon feszült a viszonyunk Moldovával, mindemellett a moldovai vezetés mindig az oroszellenes dolgokra összpontosít, és oroszellenes hisztériába is átcsúszik. A konstruktivitás ilyen hiánya aligha segíthet magán Moldován, és természetesen árt a kétoldalú kapcsolatainknak” – hangoztatta a szóvivő.

Időjárás:

Ma mindenütt napos, enyhe idő várható. Este csillagfényes égbolt ígérkezik. A hőmérséklet jellemzően 13 – 17 fok körül alakul.