A kormány politikájának üzenete egyértelmű

A kormány politikájának üzenete egyértelmű

 

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a Magyarországot ért újabb alaptalan támadásról, valamint az antiszemitizmus elleni küzdelemről.

A politikus elsőként arról az esetről beszélt, amikor is nemrégiben az amerikai ENSZ nagykövet New Yorkban a közgyűlésen nyilatkozott arról, hogy Magyarországon oly nagy az antiszemitizmus, hogy Holokauszt emlékműveket gyaláznak. Az államtitkár hozzátette, ezt az egészet el lehetne azzal is intézni, hogy az amerikai diplomata butaságokat beszélt, de mint mondta, fontosnak tartotta utánanézni, hogy miről is volt szó. Mint megjegyezte, az amerikai diplomata egy olyan esetet próbált elmagyarázni, amikor is Stockholman rongáltak meg egy Wallenberg emlékművet. A politikus kijelentette azt is, hogy a magyar kormány az elhangzott mondatok után tiltakozott, és kérte a nagykövetet, hogy a mondatairól szóló bejegyzését is törölje, amit a közösségi médiában tett közzé. Mindezek mellett az is természetes, hogy a magyar kormány további lépéseket is fog tenni ebben az ügyben.

            Szalay-Bobrovniczky Vince beszélt arról is, ami Budapesten történt február 14-én. Mint a történtek kapcsán megjegyezte, egyrészt nagyon tragikus, hogy a szélsőjobb ezt a történelmi eseményt kisajátította magának, ahogy az is nagy probléma, ahogy erre szélsőbaloldali antifasiszta csoportok reagáltak. Nem lehet megengedni, hogy embereket verjenek az utcán. Ugyanakkor az is probléma, jegyezte meg, hogy nincs elég alaposan értelmezve a vélemény nyilvánítás és a gyülekezés szabadsága, hiszen a korábbi években volt már arra is példa, hogy a szélsőjobbosok rendezvényét a rendőrség betiltotta, de végül egy bírósági döntés engedélyezte a vonulásukat.

            Az államtitkár beszélt a magyar kormány antiszemitizmus elleni stratégiájáról, kiemelve, hogy a tavasz végén a stratégia elkészül, és ezt be is adják az EU-nak. A stratégia megerősíti, hogy a magyar kormány politikájának üzenete egyértelmű: zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben. Minden kritizálónak csak annyit kell elmondani, Magyarországon a zsidó közösség tagjai megélhetik vallásukat, itthon nem fordulhat elő az, ami Németországban, ahol az antiszemitizmus elleni küzdelem irányítója, politikusa azt nyilatkozta, a németországi zsidók ne viseljenek kipát az utcán.

            Az államtitkár beszámolt arról, hogy a kormány megkapta a Mazsihisz kérését, hogy a Szeretetkórház felújításához további forrásokkal járuljanak hozzá. A kormányzat és a zsidó felekezet 2017-ben állapodott meg a kórház megújításáról, az állam hatmilliárd forintot biztosított erre, ám az építőipari költségek megugrása miatt további pénzeszközökre van szüksége a Mazsihisznek. A kérés jelenleg a kormány asztalán fekszik, döntés rövidesen várható.

            Szalay-Bobrovniczky Vince beszámolt arról is, hogy nemrégiben Izraelben járt, ahol többek között az új kormány diaszpóraügyi miniszterével és a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadójával is tárgyalt. A megbeszélések sikeresek és előremutatóak voltak, mindezek azt jelzik, hogy a két ország még szorosabbra fűzi kapcsolatait.