Izrael szerte több tízezren tiltakoztak a kormány által javasolt igazságügyi változtatások ellen

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.02.06.

Tarthatatlannak, rossznak nevezte Hidvéghi Balázs, az Európai Parlamentnek Oroszországgal szemben tervezett tizedik uniós szankciós csomag egy részét.

Több mint ötszáz gyerek juthatott el a felújított Operába a Klauzál Lions Klub szervezésében.

Izrael szerte több tízezren tiltakoztak a kormány által javasolt igazságügyi változtatások ellen.

ENSZ-vizsgálatot követelt az Irak elleni 2003-as amerikai invázió ügyében Vjacseszlav Vologyin, az orosz alsóház elnöke.

Belföldi hírek:

Tarthatatlannak, rossznak és életveszélyesnek nevezte Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az Európai Parlamentnek azt a javaslatát, amely az Oroszországgal szemben tervezett tizedik uniós szankciós csomag részeként teljes embargót vezetne be az onnan származó fosszilis tüzelőanyagokra. A kormánypárti politikus hangsúlyozta: a Fidesz EP-képviselőcsoportja nem támogatta a javaslatot és nem vett részt az erről szóló állásfoglalás szavazásában sem, mert szerintük ez már a sokadik olyan határozat ebben a témában, amikor gyakorlatilag „lehetetlen szövegekről” kellene véleményt mondani. Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is. Hozzátette, abból a hamis kijelentésből kiindulva, hogy „ez a mi háborúnk”, egyre inkább belekerül a NATO és a nyugati szövetség ebbe a konfliktusba. „Alapvetően téves megközelítés, hogy Ukrajna a mi háborúnkat vívja, ez csak további eszkalációt vetít előre” – fogalmazott az EP-képviselő.

Az LMP közérdekű adatigényléssel fordul a kormányhoz, hogy megtudja, milyen megállapodást kötött a kabinet a CATL kínai akkumulátorgyártó céggel. Csárdi Antal úgy fogalmazott: ez közadat, „tudnunk kell, milyen adókedvezményeket, illetve egyéb juttatásokat nyújt a kormány annak érdekében, hogy ez a rendkívül környezetszennyező cég itt folytassa a tevékenységét”. Az elmúlt napokban a kormány olyan módon kommunikál az akkumulátorgyártásról, mintha attól Magyarország léte függne, azonban „a valóság ezzel szemben az”, hogy azok működése jelentős környezeti károkat okozhat, illetve kockáztatja az ország víz- és energiaellátását. „Azt gondoljuk, hogy ez nem megengedhető” – mondta Csárdi Antal. Szerinte a kormány „kritika nélkül” szolgálja ki a multinacionális cégeket és nyújt nekik milliárdos, „sokszor százmilliárdos” nagyságrendű támogatásokat. Látni kell azt, milyen anyagi vonzata van az adófizetőknél ezen gyárak Magyarországra költözésének – jelentette ki. „Ahogy Banglades sem lett ruhagyártó nagyhatalom, úgy Magyarország sem lesz akkumulátorgyártó nagyhatalom” – jelentette ki, egyúttal azt is jelezte: érdeklődve várják annak eredményét, hogy ezen cégek magyarországi megjelenése mennyibe kerül a magyar adófizetőknek.

A Demokratikus Koalíció tisztújítási folyamata a 2023. február 5-i tisztújító kongresszussal véget ért. A tisztújítás eredményeként a párt elnöke Gyurcsány Ferenc, ügyvezető alelnöke pedig Molnár Csaba lett – áll a párt lapunkhoz is eljuttatott közleményében. A DK alelnökeinek a tagok Vadai Ágnest, Varju Lászlót, Gy. Németh Erzsébetet és Ara-Kovács Attilát választották, az elnökségi tagok pedig Kálmán Olga, Cserdiné Németh Angéla, Arató Gergely, Gréczy Zsolt, Rónai Sándor, Ráczné Földi Judit, László Imre, Barkóczi Balázs és Varga Zoltán lettek. A párt etikai bizottságának elnöke Nemes Gábor lett. A Demokratikus Koalíció ezzel az elnökséggel vág neki a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választás előkészületeinek – közölték.

Hollik István reagált Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédére. Szerinte Gyurcsány Ferenc teljesen maga alá gyűrte a komplett baloldalt. Szerinte két dolog derült ki Gyurcsány évértékelőjéből: egyfelől az, hogy továbbra is Gyurcsány Ferenc a főnök, másfelől pedig az, hogy ahogy ő fogalmazott „dollárbaloldal” továbbra is a magyar emberek érdekeivel szemben politizál.

Több mint ötszáz gyerek nézhette meg a Pomádé király című meseelőadást az Operában, a Klauzál Lions Klub szervezésében. A majdnem harminc éves szervezet egyik legfőbb célja, hogy minél több rászoruló gyerek jusson el színházba. Az Operával közösen már tizennégy éve szervezik meg jótékonysági eseményüket, ahova az ország minden részéről és a határon túlról is érkeztek fiatalok. Az eseményen átadták a Lions Fairplay Díjat is, melynek idei díjazottja a klub rendezvényének egyik legfontosabb támogatója, a Heti TV tulajdonosa, Breuer Péter lett, értékelve a közel 10 éves társadalmi munkáját. Breuer Péter a helyszínen egy nyilatkozatban elmondta „jó érzés ezt a sok gyereket látni”. Sokan a gyerekek közül most jártak először a felújított Operában.

Külföldi hírek:

Immár ötödik hete Izraelben, országszerte több tízezren tiltakoztak a kormány által javasolt igazságügyi változtatások ellen. A Tel-Aviv-i Habima téren és a Kaplan sugárúton zajló tömeges demonstrációk mellett, Haifán, Be’erseván, Jeruzsálemben, Kfar Szaván, és Modi’inban is kormányellenes tüntetéseket tartottak. Ugyanakkor, Párizsban azelőtt a szálloda előtt is tüntettek szombaton, ahol Benjamin Netanjahu miniszterelnök és felesége tartózkodott, illetve Londonban az izraeli nagykövetség közelében. Az ellenzék vezetője, Jáir Lapid a haifai demonstráción vett részt, míg Tel Avivban a HaBima téren tartott gyűlésen a felszólalók között volt Ron Huldai polgármester, valamint Ron Alseich volt rendőrfőkapitány. Alseich hangsúlyozta, hogy kipát viselő, vallásos cionistaként küzd a jogi reform ellen. A törvényjavaslat államcsínyt jelent, nem kevesebbet, – mondta, hozzátéve, hogy sincs abban semmi zsidó, amit javasolnak. Hívő és megfigyelő zsidóként szégyellem magam a politikusok viselkedése miatt. Többször hallom azt az állítást, hogy a vallási közösség a „nyilvános korrupció pajzsává” vált, – tette hozzá.

Netanjahu hétvégi, Emmanuel Macron francia elnökkel történt párizsi találkozója során, közös nyilatkozatban kifejezte együttműködési szándékát Irán destabilizáló közel-keleti tevékenységei, illetve az ukrajnai offenzívát illetően, Oroszország teheráni támogatása ellen. A francia államfő hangsúlyozta, hogy az ukrajnai orosz agresszió iráni támogatása szankcióknak és növekvő elszigeteltségnek teszi ki Iránt. Franciaország egyetért azzal, hogy Iránnal szemben keménységre van szükség, mivel az atomprogram veszélyes fordulóponthoz jutott, illetve aggodalommal tekint Teherán szerepére az ukrajnai háborúban, – közölte korábban az AFP-nek egy diplomáciai forrás. Netanjahu pedig azáltal, hogy kijátssza az Ukrajna-kártyát, azt reméli, hogy megszilárdítja a nyugati Irán-ellenes frontot – mondta David Khalfa, a párizsi székhelyű Jean Jaures Alapítvány egyik munkatársa.

Vasárnap röviddel fél 6 után megszólaltak a szirénák Izraelben, Szderotban és a Gázai övezettel határos közösségekben. A helyi média szerint nem történt rakétaindítás Gázából Izrael felé, a szirénákat fegyvertűz indította be, a Vaskupola nem aktiválódott. A Magen David Adom egy 30 éves nőt kezelt sokk miatt. Az Izraeli Védelmi Erők egyelőre nem nyilatkozott. A Vaskupola rakétavédelmi rendszer egyébként szombat este aktiválódott egy drón miatt

Naftali Bennett volt miniszterelnök egy videófelvételen arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az invázió első napjaiban biztosította arról, hogy nem fogja megölni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Azt követően, hogy az orosz erők megszállták Ukrajnát, Bennettel való találkozója volt az első diplomáciai esemény, amit Putyin külföldi vezetővel engedélyezett. A volt miniszterelnök szerint mindent, amit a közvetítési erőfeszítések során tett, az Egyesült Államokkal egyeztetett, hangsúlyozva azt is, hogy mindezen erőfeszítések nyomán Putyin beleegyezett abba, hogy nem követeli Ukrajna lefegyverzését, és ugyanezen a hétvégén Zelenszkij lemondott arról, hogy Ukrajna NATO-csatlakozását szorgalmazza. Két nagy engedményt tett nekem, – mondta Bennett a Putyinnal való 2022. március 5-i találkozójáról, hangsúlyozva, hogy az orosz elnök nyomatékosan szavát adta, miszerint nem fogja megöletni az ukrán elnököt. A háború kezdete óta, állítólag több Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg, és Bennett elmondása szerint, a Putyinnal való háromórás találkozó után azonnal felhívta az ukrán elnököt, és közölte vele, hogy nincs veszélyben az élete. Nem sokkal ezután Zelenszkij az irodájából jelentkezett be, mondván, hogy nem félek.

Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár egy interjúban. A szociáldemokrata politikus a Bild am Sonntag című német lapban közölt interjúban kiemelte, hogy Oroszország az Ukrajna elleni háborúval szembeszegül az „európai békerenddel”, amit nem lehet tétlenül szemlélni, ezért Németország pénzügyi és humanitárius segítségnyújtással, valamint fegyverszállításokkal is támogatja védekezést. Mindez nem veszélyezteti Németország biztonságát, hiszen a fegyverszállításokat „gondosan mérlegeltük” és „szorosan összehangoltuk szövetségeseinkkel, elsősorban az Egyesült Államokkal”, ez a közös fellépés pedig „megakadályozza a háború eszkalálódását” – fejtette ki Olaf Scholz. Aláhúzta, hogy Vlagyimir Putyinnal telefonon folytatott megbeszélésein rendre „nagyon világosan” az orosz elnök tudomására hozza, hogy „Oroszország egyedül viseli a felelősséget a háborúért”.

ENSZ-vizsgálatot követelt az Irak elleni 2003-as amerikai invázió ügyében Vjacseszlav Vologyin, az orosz alsóház elnöke. „Húsz éve annak, hogy az Egyesült Államok elkövette a nemzetközösség egyik legnagyobb becsapását. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén (Colin) Powell külügyminiszter tömegpusztító fegyverek előállításával vádolta meg Irakot, bizonyítékként egy fehér anyagot tartalmazó kémcsövet bemutatva. Az ENSZ BT nem hatalmazta fel Washingtont az erő alkalmazására, az amerikai erők mégis megtámadták Irakot” – írta Vologyin. Vologyin szerint az Irak elleni amerikai inváziónak félmillió civil áldozata volt, „az elnököt kivégezték, az országnak pedig vége lett”. Emlékeztetett arra, hogy Powell később elismerte: a kémcsöves jelenet félrevezetés volt. Washingtont mégsem vonták felelősségre sohasem. „Az Egyesült Államok és a kollektív Nyugat egész politikája hazugságokra épül, ahogyan a NATO keleti része is. A minszki megállapodások is átverésnek bizonyultak – csak Powell szerepében ezúttal Merkel és Hollande volt” – írta Vologyin.

A németek többsége szerint túl sok menekültet fogadnak be hazájukban – mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés. Az adatok szerint a lakosság szűk többsége, 51 százaléka érzi úgy, hogy túl sok menekültet fogadnak be Németországban. A németek egyharmada, 33 százaléka szerint éppen megfelelő számú menekültet fogadnak be, 11 százalék szerint pedig túl keveset. Vezető ellenzéki politikusok szerint a menedékkérők ismét erősödő beáramlása és az ukrajnai háborús menekültek együtt túlterhelik az ellátórendszert. A szövetségi kormány magára hagyta az érkezők elhelyezéséért felelős helyi önkormányzatokat, holott a menedékjogi kérelmek száma elérte a havi 30 ezret, ami azt jelenti, hogy az ország elérkezett a teljesítőképessége határához – fejtette ki több lapnak Thorsten Frei, a legnagyobb ellenzéki erőnek, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség szövetségi parlamenti frakciójának igazgatója.

Időjárás:

Ma főképp változóan felhős-napos idő lesz a meghatározó. Este nyugodt, csillagfényes, de fagyos idő lesz. A hőmérséklet jellemzően -1 – 3 fok között tetőzik.