Az izraeli rendőrség a Neturei Karta nevű szélsőségesen anticionista, ultraortodox szekta három tagja ellen folytat vizsgálatot – jelentették

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.01.14.

A montenegrói elnököt fogadta Novák Katalin a Sándor-palotában.

A kormány idei első, szerdai ülésén az aktuális ügyeket tekintette át, többek között az Erasmus kapcsán – mondta Gulyás Gergely.

Az izraeli rendőrség az elenyésző számű, de annál hangosabb Neturei Karta nevű szélsőségesen anticionista, ultraortodox szekta három tagja ellen folytat vizsgálatot – jelentették.

Az Ukrajna elleni „különleges hadművelet” feladatainak bővülése miatt nevezték ki Valerij Geraszimov vezérkari főnököt – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Belföldi hírek:

A montenegrói elnököt fogadta Novák Katalin a Sándor-palotában. A két államfő megbeszélésén szó esett a Magyarország és Montenegró közötti együttműködésről, valamint az elmúlt időszak kihívásairól, az ukrajnai háborúról, a koszovói, illetve a bosznia-hercegovinai helyzetről, valamint a Nyugat-Balkán európai uniós integrációjáról – olvasható a Sándor-palota MTI-hez eljuttatott közleményében. A magyar álláspont szerint az elmúlt időszak kihívásai még inkább rámutatnak arra, hogy az Európában jelentkező problémák csak a nyugat-balkáni országok bevonásával és mielőbbi integrációjával kezelhetők, Európa biztonságának pedig fontos feltétele a nyugat-balkáni régió stabilitása − hangsúlyozták. Novák Katalin biztosította Montenegró elnökét, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett támogatója Montenegrónak, valamint a térség mihamarabbi európai uniós integrációjának.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta: A kormány idei első, szerdai ülésén az aktuális ügyeket tekintette át, többek között az Erasmus kapcsán. A kormány álláspontja szerint elfogadhatatlan és tűrhetetlen, amit az Európai Bizottság Magyarországgal művel, főleg annak fényében, hogy a Brüsszellel történt megállapodás során a szükséges összeférhetetlenségi szabályokat meghozták, sőt, a magyar kormány szigorúbb szabályozásra is hajlandó lett volna. A mostani Erasmus ösztöndíjakat a kormány kifizeti, tehát az idei évre a kormány biztosítja a forrásokat, amennyiben a jövő évi Erasmus-programmal kapcsolatban problémák lesznek, akkor a kormány annak összegét megelőlegezi. Ha az ügynek addigra nem lenne megoldása, amit a kormány nehezen elképzelhetőnek tart, akkor Magyarország az Európai Unió Bíróságán fog pert indítani. A miniszter rámutatott: A nemzetközi adatbázisok szerint a modellváltó egyetemek egy év alatt összesítve 18 százalékkal növekedett a tudományos közlemények száma, a teljes publikációs teljesítmény 13,6 százalékkal, a nemzetközi adatbázisokban indexált közlemények száma pedig 16,7 százalékkal nőtt.

Az Origo kérdésére Gulyás Gergely elmondta: az Európai Parlament működésének átalakítása kérdésében „már a részsiker is siker lenne”. Szerinte ugyanakkor a decemberben kirobbant korrupciós botrány a szervezet maradék hitelét is felemésztheti. Úgy látja, a magyar vagyonnyilatkozatra vonatkozó szabályozás jó, az uniós szabályozást is „ehhez kéne igazítani, ezt javasolni fogjuk”. Hozzátette: Az EP akkor tud komoly intézmény maradni, ha a korrupciós vádakat feltárja, és annak tanulságai levonja. Az EP-nek szigorúbb kritériumokat kell támasztania – emelte ki. A magyar kampányfinanszírozási szabályok hatékonyak, külföldről pénzeket elfogadni törvénytelen, „ha egy párt vagy politikus mégis így teszi, az komoly problémát jelent” – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Azt is elmondta, illúzió azt gondolni, hogy ha valaki milliárdokat ad külföldről, annak „nincsenek kívánságai”.

Külföldi hírek:

Az izraeli rendőrség az elenyésző számű, de annál hangosabb Neturei Karta nevű szélsőségesen anticionista, ultraortodox szekta három tagja ellen folytat vizsgálatot, akik a hét elején a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenin menekülttáborába látogattak, és találkoztak a helyi terrorcsoportok palesztin tagjaival. A jeruzsálemi és Bét Semes-i lakosú férfiakat hétfőn filmre vették, amint a palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport prominens tisztviselőivel, valamint terroristák családjaival találkoztak. Dzsenint a palesztin terrorizmus melegágyának tartják. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató arról számolt be, hogy a férfiakra hosszú börtönbüntetés várhat, ha elítélik őket a terrorizmus támogatásáért. Izraeli civileknek ugyanis tilos belépniük a ciszjordániai A területre, ahol Dzsenin található, mivel az az oslói megállapodások értelmében az a Palesztin Hatóság polgári és biztonsági ellenőrzése alatt áll. A Neturei Karta maroknyi szélsőségesből álló szervezet, mely vallási okokból ellenzi a modern Izrael Államot, rendszeresen tiltakozik a zsidó állam ellen, és a múltban találkozott holokauszttagadókkal és az iráni kormány vezetőivel. A Neturei Karta tagjait palesztin nemzeti színekkel díszített sálakat viselve és palesztin zászlókat tartva fényképezték le. A közösségi médiában megosztott videón látható, amint meglátogatják a Palesztin Iszlám Dzsihád vezető tisztségviselőjének, Bassam al-Szaadi vezető tisztségviselőnek az otthonát, aki Izraelben börtönben van. Szaadi tavalyi fogva tartása volt az egyik oka a tavaly kiújult harcoknak Izrael és a Gázai övezet között. Egy másik videón a páros a dzsenini menekülttábor bejáratánál látható a szintén a Palesztin Iszlám Dzsihádhoz köthető Maher al-Akhras volt terrorista rabbal együtt. Akhras, aki 2020-ban több mint 100 napos éhségsztrájkba kezdett, hogy tiltakozzon az izraeli hatóságok általi fogva tartása ellen, látható, amint a két látogatót dicséri, amiért nem ismerik el Izrael államot.

Lengyelország úgy döntött, hogy nemzetközi koalíció keretében Leopard harckocsikat ad át Ukrajnának – jelentette be a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv) megtartott lengyel-litván-ukrán államfői csúcstalálkozón Andrzej Duda lengyel elnök. A lengyel államfői hivatal honlapján közvetített, Volodimir Zelenszkij ukrán és Gitanas Nauseda litván elnökkel közös sajtóértekezleten Duda egy zászlóaljnyi Leopard harckocsit említett. A lengyel hadsereg esetében egy harckocsi-zászlóalj 14 darab harci járművel van felszerelve. A lengyel elnök közölte: Lengyelország egy nemzetközi koalíció keretében akarja átadni a hadi felszerelést. Ezen koalíció keretében Lengyelország döntést hozott az első harckocsicsoport szállításáról, amely „remélhetőleg a más  államok által felajánlott Leopard- és egyéb harckocsizászlóaljakkal együtt hamarosan megerősíti Ukrajna védelmét” – jelentette ki Duda.

Az Ukrajna elleni „különleges hadművelet” feladatainak bővülése miatt nevezték ki Valerij Geraszimov vezérkari főnököt az egyesített hadseregcsoport parancsnokává közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak. – A védelmi minisztérium (Geraszimov kinevezését) az előttünk álló feladatok nagyságrendjének bővülésével magyarázta. Ehhez nincs mit hozzátennem – mondta a Kreml szóvivője. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán nevezte ki Geraszimov hadseregtábornokot az egyesített haderőcsoport parancsnokává. Helyetteseinek Szergej Szurovikin hadseregtábornokot, a légi- és űrerők főparancsnokot, Oleg Szaljukov hadseregtábornokot, a szárazföldi erők főparancsnokát és Alekszej Kim vezérezredest, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének helyettesét tette meg. A moszkvai katonai tárca indoklása szerint a „különleges hadművelet” parancsnoki szintjének megemelése azzal is összefügg, hogy szorosabb együttműködést kell létrehozni a haderőnemek között, valamint javítani kell a háttértámogatás minden típusának minőségét, és a haderőcsoportok irányításának hatékonyságát is. Peszkov leszögezte, hogy a hadművelet minden korábban kitűzött célja, köztük a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság „felszabadítása” a 2014-es határok között továbbra is érvényben marad.

A svéd katasztrófavédelmi hivatal (MSB) korábban ajánlást fogalmazott meg, hogyan készüljön fel a lakosság egy esetleges krízisre, például hosszabb áramkimaradás esetére. A szervezet pontos listát tett közzé, hogy az úgynevezett válságládába – amelyet minden háztartásba javasolnak – mit rakjanak az emberek. A szervezet szerint többek között kemping gázfőző, hajtókaros rádió, hálózsák, zseblámpa, tartós élelmiszer és orvosi felszerelések szükségesek. Göteborg város vezetői úgy gondolják, egy ilyen csomag összekészítése nagyon költséges lehet, ezért az önkormányzati testület szerdán megszavazta a baloldali képviselők javaslatát arról, hogy a rászorulókat pénzzel támogassák a csomag költségének fedezésében. A testület szociáldemokrata elnöke pontosan nem tudta megmondani a Dagens Nyheter kérdésére, kik kerülhetnek bele a támogatottak körébe és körülbelül hány érintett lehet, ugyanakkor hozzátette, hogy a lakosság védelme nem lehet „osztálykérdés”.

Kanada újabb páncélozott járműveket szállított szerdán Haiti fővárosába, hogy segítse a helyi hatóságokat a bűnbandák elleni küzdelemben, miközben a karibi ország humanitárius válsággal is küzd – közölte a kanadai külügyminisztérium. A szállítmányokat a kanadai légierő juttatta el Port-au-Prince-be. A haiti kormány kérésére már októberben az Egyesült Államok és Kanada katonai repülőgépeken taktikai és páncélozott járműveket szállított az országba, hogy ezzel is támogassák a helyi rendőrséget a fegyveres bandák elleni harcban. Tavaly szeptemberben ugyanis a helyi bűnszervezetek csaknem hat hétig blokkolták az ország fő üzemanyag-terminálját Varreux-ben, súlyosan megnehezítve az ország gazdaságának működését.

Teljesen helyreálltak az amerikai járatok a teljes légiforgalom leállását követően. „A légiforgalmi műveletek újraindultak az Egyesült Államokban, miután az korábban meghibásodott az Notice to Air Missions rendszer, amely biztonsági információkat szolgáltat a repülőgépek személyzetének. A földi leállást feloldották. Továbbra is vizsgáljuk a kezdeti probléma okát” – közölte a légügyi hivatal. Az FAA korábban arra utasította a légitársaságokat, hogy szüneteltessék az összes belföldi indulást, miután a pilótákat értesítő rendszer összeomlott. Az Szövetségi Légügyi Hivatal várhatóan földi késleltetési programot vezet be az órákra leállított járatok elmaradásának kezelése érdekében. A már a levegőben lévő járatoknak engedélyezték, hogy folytassák útjukat a célállomásukra. Egyébként több mint 600 amerikai járatot töröltek.

Időjárás:

Ma mindenütt kitisztul az ég. Délutánra napos idő alakul ki. Este ismét kicsit felhős idő várható, kisebb eső is előfordulhat. A hőmérséklet jellemzően 6 – 9 fok körül várható.