A kormányalakítással megbízott Benjamin Netanjahu az izraeli parlamentben ismertette programját, és bemutatta a kabinet tagjait

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.12.30.

A magyar kormány és az Európai Bizottság között maradtak vitás pontok, de véleménykülönbségek lesznek a jövőben is, mondta Navracsics Tibor.

Amivel lehet, azzal oltassunk, mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Heti TV Pirkadat című műsorában.

A kormányalakítással megbízott Benjamin Netanjahu az izraeli parlamentben ismertette programját, és bemutatta a kabinet tagjait.

Patthelyzet alakult ki az ukrajnai háborúban, nyilatkozta Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

Belföldi hírek:

A magyar kormány és az Európai Bizottság között maradtak vitás pontok, és véleménykülönbségek lesznek a jövőben is, azonban ezeket mindig meg tudták és meg is tudják vitatni – nyilatkozta Navracsics Tibor a Magyar Nemzetnek. A területfejlesztési miniszter a tárgyalási folyamat alatt történt támadásokról elmondta, az Európai Bizottság nem találhatott olyan pontot a politikai ízlésbeli kérdéseken kívül, amelyet kifogásolhattak volna. A miniszter elmondta azt is, hogy szakpolitikai szinten nagyon jó a kapcsolat a bizottsággal, és erre a korrekt viszonyra a közeljövőben is törekedni fognak. „Én végig optimista és elszánt voltam, mindenképpen el akartam kerülni, hogy Magyarország forrást veszítsen” – mondta Navracsics Tibor az interjúban az elmúlt több mint féléves, az uniós pénzek visszaszerzését célul kitűző tárgyalássorozatáról. A lap felidézte: Navracsics Tibor a múlt héten a közösségimédia-felületén videóüzenetben közölte, hogy az év végéig a magyar kormány minden olyan megállapodást aláírt az Európai Bizottsággal, amely biztosítja az európai uniós forrásokhoz való hozzáférést. Mindez lehetővé teszi, hogy körülbelül 130 milliárd forintnyi előleg megérkezzen, és ezzel megkezdődhessen a pályázatok kiírása és elindulhassanak az uniós forrásokkal támogatott fejlesztések. A miniszter a lapnak kifejtette: a teljesítési menetrend utolsó állomása március végén lesz, akkor a magyar törvényhozásnak el kell még fogadnia egy törvénycsomagot, a bizottság pedig arról nyilatkozott, hogy amennyiben a március végi határidő tartható, akkor áprilisban, májusban elképzelhető a források felfüggesztésének megszüntetése.

Lezárult az LMP október közepén indított zöld konzultációja: a csaknem tízezer válaszadó jelentős többsége egyetértett a kérdőívben megfogalmazott javaslatokkal – közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. A magyar lakosság elkötelezett egy zöld fordulat iránt – összegezte az eredményeket Kanász-Nagy Máté, kiemelve: csak fenntartható, zöld megoldásokkal lehet kivezetni az országot az energiaválságból. Elmondta, a válaszadók 95,5 százaléka értett egyet azzal, hogy a kormány mielőbb indítson országos épületszigetelési programot, jelentősen növelve a szigetelt lakóingatlanok mintegy 20 százalékos, az ausztriai mutató alig negyedére rúgó arányát.

Amivel lehet, azzal oltassunk, mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Heti TV Pirkadat című műsorában. Szlávik János elmondta Kínában a koronavírus egy új verziója jelent meg. Több ország is, így az Egyesült Államok is komolyabb ellenőrzést végez a határain, a reptereken. A főorvos beszélt arról is, hogy már itthonról is sokan utaznak el trópusi országokba. Szerencsére az emberek egyre többen kérnek tanácsot, hogy mivel oltassák be magukat az utazás előtt. Arra a felvetésre, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Heti TV egyik kérdésére a kormányinfón azt válaszolta, hogy a terhes anyák HIV szűrését illetően az egészségügyi kormányzatnak kell javaslatot készítenie, a főorvos úgy felelt, a szakma ezt igényli, az egészségpolitikának kell lépnie. Ez egy nagyon fontos lépés lenne, még akkor is, ha nagyon kevés HIV fertőzött van Magyarországon. Végezetül a kormány egészségügyi rendeletei kapcsán Szlávik János azt mondta, bízik abban, hogy sem a kórházát, sem az osztályát nem fogja ez hátrányosan érinteni. Az új szabályok szerint a magánegészségügyben dolgozó orvosok egy részét szeretnék visszavinni az állami szektorba, így csökkentve az orvoshiányt. Ennek a kivitelezése nem lesz egyszerű, majd a jövő fogja eldönteni, hogyan fog ez sikerülni.

Külföldi hírek:

A kormányalakítással megbízott Benjamin Netanjahu az izraeli parlamentben (kneszet) ismertette programját, és bemutatta a kabinet tagjait, miközben az épület közelében tömegek tüntettek tegnap a felesküdő új koalíciós kormány ellen. Netanjahu felvázolta hatodik kormányának három legfőbb irányelvét: Irán nukleáris programjának leállítását, az ország infrastruktúrájának fejlesztését a periférikus területek jobb bekapcsolásával, valamint a belbiztonság és a kormányzás megerősítését. A kormányprogram bemutatását a parlamenten kívül a tüntetők dobolása, trombitálása, megafonos bekiabálása kísérte. A több mint harminc miniszter végső névsorát csak az utolsó pillanatban tették közzé. A fontosabb tárcák közül a Likud párt politikusai közül Joáv Galant lett a védelmi, Joáv Kis az oktatási, Jarív Levin az igazságügyi, Nir Barkat a gazdasági, Chajim Katz a turisztikai, Idit Szilman a környezetvédelmi és Slomó Karai a hírközlési miniszter. Tegnap derült ki az is, hogy Eli Kohen és Jiszrael Katz – ugyancsak a Likud pártból – felváltva lesznek külügy-, illetve energiaügyi miniszterek, s Kohen kezdi az első két évet a külügyi tárcánál. A bel- és egészségügyi minisztériumot a keleti vallásosok Sasz pártjának vezetője, Arije Deri kapta, aki a második két évben a pénzügyek felett fog rendelkezni. Az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártja két tárcát kapott. A pénzügyminiszter, egyúttal a ciszjordániai ügyek minisztere a védelmi minisztériumban Becalel Szmotrics, a Vallásos Cionizmus nevű jobboldali telepespárt jelöltje lesz. A párt még további két tárcát kapott. A jobboldali Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű párt vezetője, Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter lesz. Ez a párt is még két tárcát irányíthat.

Újabb súlyos orosz rakétatámadás érte csütörtökön Ukrajna több régióját, köztük a fővárost, Kijevet. A nemzeti infrastruktúrát célba vevő támadásokra válaszul az egész országban megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az ukrán hatóságok több régióban közölték, hogy jónéhány rakétát megsemmisítettek. Ez a legsúlyosabb orosz rakétatámadás december 16. óta, és a tizedik hullám október óta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napok óta figyelmeztet egy új nagy orosz támadásra. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a közöwsségi-oldalán azt írta, hogy az oroszok több mint 120 rakétát lőttek ki Ukrajnára. Olekszij Aresztovics, egy másik elnöki tanácsadó felszólította a lakosokat, hogy sürgősen menjenek az óvóhelyekre. Óvott attól, hogy a robbanásokról és rakétacsapásokról a közösségi hálózatokon fotókat tegyenek közzé, mert ez akadályozná az ukrán légvédelem munkáját, és elárulná pozícióit. „Ha így tesznek, korrigálják az ellenség hibáit” – írta. Az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klicsko arra szólította fel a lakosokat, hogy készüljenek fel további áramkimaradásokra.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy patthelyzet alakult ki az ukrajnai háborúban, mivel sem Ukrajna, sem Oroszország nem képes jelentős eredményeket elérni. „A helyzet egyszerűen megrekedt. Nem mozdul” – mondta Budanov. Mióta az ukrán csapatok visszafoglalták Herszont november 11-én, a legsúlyosabb harcok a Donyeck megyei Bahmutnál vannak. Máshol védekeznek az oroszok, miközben a tél az ukrán előrehaladást is lelassította az 1000 kilométeres frontvonalon. Budanov szerint Oroszország most „teljesen zsákutcába került,” mivel nagyon súlyos veszteségeket szenvedtek. Meggyőződése ugyanakkor, hogy a Kreml már döntött új tartalékosok mozgósításáról. Hozzátette, az ukrán erőknek továbbra sincs elég erőforrása ahhoz, hogy számos területen előrenyomuljanak. A hírszerzési vezető reagált azokra a jelentésekre is, melyek szerint Oroszország újabb támadást készíthet elő Fehéroroszország felől Kijev ellen. „Mostanáig nem láttam jelét annak, hogy Fehéroroszországból készülnének Kijev vagy az északi területek megszállására” – jelentette ki Budanov, aki szerint Minszk részéről nem várható a mostaninál jelentősebb bevonódás a háborúba, mivel a fehérorosz társadalom nem támogatja ezt, elemzők szerint pedig a 48 ezer fős fehérorosz haderő felkészültsége nem elégséges. „Ezért Lukasenka elnök minden lépést megtesz, hogy megakadályozza országa katasztrófáját” – jegyezte meg a hírszerzési vezető.

Bejelentette az észak-koszovói, többségében szerbek lakta területeken emelt barikádok lebontását Aleksandar Vucic szerb elnök. Az RTS szerb állami televízió tudósítása szerint Vucic elmondta, hogy a következő 24-48 órában eltüntetik a barikádokat. A szerb elnök a bejelentés előtt a dél-szerbiai Raskában a koszovói szerbek képviselőivel tárgyalt. Az elmúlt három hétben szerbek tucatnyi barikádot emeltek Koszovó északi részén, elzárva az utat többek között két szerbiai határátkelő felé. Az akcióval a koszovói rendőrség egy volt szerb tagjának letartóztatása ellen tiltakoztak, aki a hatóságok szerint választási tisztségviselőkre támadt. Egy pristinai bíróság elrendelte, hogy a férfit engedjék ki a fogdából, és helyezzék házi őrizetbe.

A lengyel belügyminiszter döntése alapján a kormányőrség védelmében részesítik Donald Tuskot, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform elnökét, aki életveszélyes fenyegetéseket kapott – közölte Blazej Pobozy lengyel belügyminiszter-helyettes. Pobozy a lengyel közszolgálati televíziónak Tusk előző napi közösségi-oldalán közzétett bejegyzését kommentálta. A volt lengyel kormányfő (2007-2014), az Európai Tanács (2014-2019) és az Európai Néppárt (2019-2022) korábbi elnöke azt írta, hogy levelei között és a közösségi médiában őt és a családját érintő, ellenük irányuló merényletet is kilátásba helyező fenyegetéseket talál. A rendőrség arról tájékoztatta őt, hogy a merénylet veszélye valós, ezért védelmet kért – közölte Tusk. Pobozy elmondta: Mariusz Kaminski belügyminiszter döntése alapján a lengyel kormányőrség védelmét három hónapig biztosítják Tusknak, és a rendőrség is vigyáz rá.

Időjárás:

Ma főképp borongós idő várható. Ennek ellenére folytatódik az enyhülés. Este erősen, és mérsékelten felhős időszakok váltakoznak. A hőmérséklet jellemzően 6 – 11 fok körül alakul.