Beni Gantz leköszönő védelmi miniszter utolsó hivatali napján beszélt a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.12.31.

A Magyar Honvédség katonái befejezték az aktív műveleti szolgálatot a déli határszakaszon mondta Rétvári Bence.

A végéhez ért a magyar űrhajósok kiválasztása, mondta Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

Beni Gantz leköszönő védelmi miniszter utolsó hivatali napján beszélt a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal.

Újonnan gyártott, Szu-57-es típusú, ötödik generációs vadászbombázókat vett át az orosz légierő.

Belföldi hírek:

A Magyar Honvédség katonái befejezték az aktív műveleti szolgálatot a déli határszakaszon, feladataikat a határvadász ezred tagjai vették át. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, az átadás-átvétel alkalmából a hercegszántói határvédelmi bázison tartott eseményen közölte: ezen a határszakaszon idén több mint 263 ezer illegális határátlépési kísérlet történt. Elmondható, hogy akik itt szolgálnak, azok az Európai Unió egyik „leginkább támadott” határszakaszát védik – fűzte hozzá. Jelezte: az illegális határátlépési kísérletek száma két évvel ezelőtt 46 ezer, tavaly 122 ezer volt. A migránsok egyre agresszívebbek, idén 15 rendőr és 29 honvéd sérült meg támadásaik következtében – mondta Rétvári Bence. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára komoly eredménynek nevezte, hogy négy magyar katonából három már szolgált a határnál, tanúbizonyságot téve felkészültségéről, hazaszeretetéről, a béke iránti elkötelezettségéről. A katonák a jogellenes határátlépési-kísérletek megállításán túl 3 ezer embercsempészt állítottak elő, a honvédelmi feladatok szorosabbra fűzték a honvédelmi és a belügyi tárca együttműködését – fűzte hozzá. Balogh János országos rendőrfőkapitány azt hangsúlyozta, hogy a déli határszakasz védelme a rendőrség és a honvédség leghosszabb és legsikeresebb békeidőbeli közös művelete volt.

„A végéhez ért az űrhajósok kiválasztása. A szakemberek az utolsó nyolc fős kört letesztelték a Magyar Honvédség légierejének és szakembereinek segítségével a gyorsulás és egyéb vizsgálatok szempontjából a kecskeméti légibázison. Hamarosan be tudjuk jelenteni a végeredményt a közvélemény felé” – jelentette ki Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos. A kiképzés során folyamatosan értékeléseket készítenek, hogy eldöntsék, ki fog ténylegesen 2024-ben repülni. A többi jelölt szintén részt vesz a programban a földi irányítóközpont területén Amerikában, illetve Magyarországon. Egy kutató űrhajósnak számos kritériumnak kell megfelelnie: a kiváló fizikai-és pszichés állóképességen túlmutatóan nagyon komoly szakmai felkészültséggel kell rendelkeznie. Végig kell vinnie az összes tudományos programot, a műszerekkel történő méréseket, kísérleteket, amiket közben a szakemberek már fejlesztenek. A magyar űrhajósok számára kiadott kísérleti javaslatokat nagyon komoly magyar- és nemzetközi szakemberekből álló csoport válogatta ki. A kísérletek évek óta jelen vannak, például a dózismérésben Magyarországnak évtizedes hagyományai vannak Farkas Bertalan repülése óta. Ezek a kísérletek részét képezik a HUNOR programnak is, de ezentúl több lehetőség nyitott a szakemberek számára. A magyar űrkutatók, a nemzetközi, amerikai, illetve európai ügynökségi szakemberek közösen megvizsgálták ezeket a lehetőségeket.

Lassú ütemben emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A tájékoztatás szerint további enyhe növekedés tapasztalható a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációjában az 51. naptári hétben. A vizsgált városok többségében stagnáló tendencia tapasztalható, emelkedés Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán és Zalaegerszegen mutatható ki, míg csökkenés egyik vizsgálati helyen sem látható – jelezték. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja változatlanul az emelkedett tartományba esik minden vizsgált mintavételi helyen – áll a közleményben.

Külföldi hírek:

Beni Gantz leköszönő védelmi miniszter utolsó hivatali napján beszélt a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal. Gantz a beszélgetés során figyelmeztetett, hogy a palesztinok Izrael elleni agresszív lépései az ENSZ-intézményekben megerősítik a következő kormányban ülő szélsőséges elemeket, és megnehezítik a mérsékeltek dolgát, idézett a Walla hírportál egy izraeli forrást. A beszélgetésről kiadott hivatalos nyilatkozat szerint Gantz hangsúlyozta azokat a fontos kapcsolatokat, amelyek Izrael védelmi szervezete és a politikai szint, valamint a Palesztin Hatóság között alakultak ki. Kritikus a nyílt kommunikációs és koordinációs csatorna fenntartása a biztonsági és polgári ügyekben. Azt is elmondta Abbásznak, hogy az Izrael Állam ellen a nemzetközi fórumokon hozott intézkedések, mint például a Palesztin Hatóság által ENSZ-ben promótált intézkedések, végső soron ártanak a palesztin népnek is, megemelik a falakat és mégjobban megnezehítenek minden jövőbeli politikai folyamatot a felek között. Gantz még szeptemberben az Abbásszal folytatott beszélgetésében hangsúlyozta, hogy a palesztin biztonsági mechanizmusoknak fenn kell tartaniuk a jelenlétet a területén, hogy megfékezzék az eszkalációt Júdea és Szamáriában.

Január 18-tól az izraeli egészségügyi rendszer veszi át a felelősséget a Covid-tesztek elvégzéséért az Izraeli Védelmi Erők Honi Front Parancsnoksága helyett. Ezután, január 31-én a SARS-CoV-2-t influenzaszerű vírusként fogják kategorizálni. A világjárvány-ellenőrző központot bezárják, és a Covid-pácienseket nem kell többé elkülöníteni. Cyrille Cohen professzor, az izraeli egészségügyi minisztérium klinikai Covid-vakcinakísérletekkel foglalkozó tanácsadó testületének tagja elmondta, hogy a cél az, hogy a vírus „endémiás” stádiumba kerüljön. „Reméljük, hogy az egészségügyi rendszerünk meg tud birkózni ezekkel a téli fertőzésekkel, beleértve a covidot is” – mondta Cohen.

Újonnan gyártott, Szu-57-es típusú, ötödik generációs vadászbombázókat vett át az orosz légierő – adta hírül a repülőgépeket gyártó United Aircraft Corporation (UAC). A vállalat rövid közleményében annyit írt, hogy a következő Szu-57-es szállítmány gyártása már folyamatban van, a gépeket várhatóan jövőre veszi át az orosz légierő. A Szu-57-es NATO-hívójel szerinti Felon Oroszország legmodernebb katonai repülőgépe, a PAK FA program eredménye. Arról nincs pontos szám, hány ilyen géppel rendelkezik az orosz légierő, az átadásról készült videón két új gép látható. Ez nyilvánvalóan nem a teljes állomány, hiszen a vadászbombázók rendszeresítése már 2020-ban elkezdődött.

Mustafa Şentop, a török parlament elnöke Nobel-békedíjra terjesztette fel Recep Tayyip Erdogan török elnököt. „Jelöltem Erdogan elnököt a Nobel-békedíjra az Oroszország és Ukrajna közötti béke nevében tett erőfeszítéseiért. Ez az én jelölésem, más országokból is érkeznek majd jelölések” – fogalmazott Mustafa Şentop, a török parlament elnöke. Erdogan még vasárnap bírálta a Nyugatot, mert szerinte az „Ukrajnában provokál Oroszország ellen”. Mint fogalmazott: „Sajnos a Nyugat csak provokál és elmulaszt erőfeszítéseket tenni azért, hogy mediátor legyen az ukrán-orosz háborúban. Törökországként elfogadtuk ezt a közvetítő szerepet 2022-ben, és megkezdtük a Fekete-tengeri gabonafolyosó működtetését”.

Új célokat állított 2023-ra a hadsereg elé Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a hatalmon lévő Koreai Munkapárt ülésén – jelentette a helyi állami média. A KCNA beszámolója szerint a Központi Bizottság hatodik, kibővített plenáris ülésének második napján Kim áttekintette a Koreai-félszigeten és a világban újonnan kialakult, kihívást jelentő helyzetet. Az észak-koreai vezető a politikai helyzet változásaira való felkészülés jegyében új, 2023-ban követendő célokat tűzött ki az önvédelmi képességek megerősítésére – írta a KCNA, amely azonban nem közölt részleteket ezekről a célokról. Kim Dzsong Un megállapítása ugyanakkor arra utalhat, hogy az elszigetelt ország tovább gyorsítja katonai fejlesztéseit. Észak-Korea idén eddig soha nem látott számú rakétakísérletet hajtott végre. Számos rakétaindítás célja a 2021 elején, a Koreai Munkapárt kongresszusán meghirdetett ötéves tervben szereplő kiemelt fontosságú stratégiai fegyverek kifejlesztése volt. Ennek sorában a taktikai nukleáris fegyverek, egy új interkontinentális ballisztikus rakéta, hiperszonikus fegyverek, nukleáris meghajtású tengeralattjárók és egy felderítő műhold szerepelt. A térségben egész évben nagy volt a feszültség Észak-Korea folyamatos fegyvertesztjei közepette.

Szabadlábra helyezését kérte és tagadta az ellene felhozott vádakat bírósági meghallgatásán Pedro Castillo menesztett perui elnök, aki december 7. óta van őrizetben lázadás és összeesküvés vádjával. „Kérem, hogy legyen vége a gyűlöletnek, igazságos jogomként kérem a szabadságomat. Soha nem követtem el a lázadás bűnét” – mondta az 53 éves, tanítóból lett politikus a legfelsőbb bíróságon tartott virtuális meghallgatáson. A volt elnök ügyvédei az elrendelt 18 hónapos előzetes őrizet visszavonását kérték, amelyet a volt elnök egy limai rendőrkaszárnya börtönében tölt le. A 2021-ben megválasztott radikális baloldali politikust azután vették őrizetbe, hogy december 7-én elrendelte az őt alkotmányos vádeljárással menesztő parlament feloszlatását, és rendeleti úton akart kormányozni, amit a kongresszus államcsínykísérletnek minősített.

Időjárás:

Ma helyenként borongós, másutt viszont zömmel napos, kifejezetten enyhe időre van kilátás. Este gyenge DNY-i szél fújhat. A hőmérséklet jellemzően 7 – 14 fok köré emelkedik.