90 éves korában elhunyt a vallásos cionista mozgalom konzervatív szárnyának alapítója, Háim Drukman rabbi

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.12.27.

A kormánynak 2022-ben is Magyarország biztonsága volt az első, a háború ügyében a békét szorgalmazzuk, a migráció ügyében pedig Európa védelmét – jelentette ki Rétvári Bence.

Mintegy negyvenezer látogató, köztük turisták, valamint kétezer óvodás és kisiskolás járt a tizennyolcadik Mikulásgyárban december 1-22. között – közölte az akció szervezője.

90 éves korában elhunyt a vallásos cionista mozgalom konzervatív szárnyának alapítója, Háim Drukman rabbi.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Svédország és Finnország az új évben hivatalosan is tagja lesz a védelmi szövetségnek.

Belföldi hírek:

A kormánynak 2022-ben is Magyarország biztonsága volt az első, a háború ügyében a békét szorgalmazzuk, a migráció ügyében pedig Európa védelmét – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a kormány közösségi médiafelületére feltöltött videóban arról beszélt: 2015 óta szinte teljes mértékben magyar forrásból biztosítják Európa déli határszakaszának védelmét, és a nyomás a déli határszakaszon évről évre nő. Míg két évvel ezelőtt 46 ezren akartak átjönni a határon, tavaly 122 ezren, az idén pedig több mint 260 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg a magyar rendőrök, katonák és határvadászok – ismertette. Rétvári Bence hangsúlyozta: Brüsszel politikája nem változott. Továbbra is folyamatosan jönnek az újabb és újabb javaslatok, amelyek a migrációt ösztönöznék – tette hozzá. A kormánynak azonban Magyarország védelme fontos, hiszen látni, hogy egyre agresszívabbak az embercsempészek – emelte ki. Hozzátette: sokszor felfegyverkezve, fegyverekkel, szúró-vágó eszközökkel ostromolják a magyar déli határt, amelyet hősiesen és higgadtan védenek a magyar rendőrök és a magyar határvadászok.

Mintegy negyvenezer látogató, köztük turisták, valamint kétezer óvodás és kisiskolás járt a tizennyolcadik Mikulásgyárban december 1-22. között – közölte az akció szervezője hétfőn. Zsolnai Endre elmondta: csaknem kétezer segítőjük legtöbbje multicégek dolgozója, valamint középiskolás diák volt, de külföldi önkéntesei is voltak a csütörtök este bezárt Mikulásgyárnak. A gyerekek jelentős részét szervezetten hozták a karitatív akció helyszínére azok a pedagógusok, akik fontosnak tartották, hogy a gyermekek is megtanulják a szolidaritás és az önzetlenség fogalmát. Az idén a Mikulásgyár két helyszínen működött, a pesti oldalon a Városháza Parkban és a budai oldalon az Etele Plázában. Adataik szerint a budai oldalon lakók jóval több ruhát hoztak az adománygyűjtő akció helyszínére, míg a pesti oldalra 25 százalékkal több élelmiszer érkezett. Az élelmiszeradományok közel 85 százalékát magánszemélyek adták, de több mint száz nagyvállalat, tizenegy sportklub és két színház is támogatta az akciót. A rászorulókat a Mikulásgyár honlapján keresztül is lehet még támogatni. „A december 31-ig befolyó összegekből új játékokat, édességeket vásárolnak azoknak a családoknak, akiknek nem csak karácsonykor van szükségük támogatásra” – tudatta a szervező.

Erdő Péter bíboros mutatott be szentmisét december 26-án, karácsony második napján a hallássérültek közösségének a tabáni Alexandriai Szent Katalin-templomban. Szent István vértanú telve volt kegyelemmel és erővel, semmilyen okoskodással nem tudták legyőzni az ő tanítását – fogalmazott homíliájában Erdő Péter bíboros, prímás. – István meglátta a keresztre feszített és feltámadt Jézusban a Megváltót. Megvilágosodott előtte a Szentírás értelme, és tisztán megértette, hogy e nagyszerű valóság fényében mit kell az embernek tennie – mondta a hallássérült hívekhez fordulva a főpásztor. Szent István, akit diakónusnak is nevezünk és első vértanúként tisztelünk. Erdő Péter kiemelte „Isten sosem hagyta magára a népét.”

Az ukrán-magyar határszakaszon 3200-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 2808-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 176 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – írták. Hozzátették: vonattal 85-en, köztük 27 gyermek érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve vasárnap.

Külföldi hírek:

A vallásos cionista mozgalom konzervatív szárnyának alapítója, Háim Drukman rabbi, 90 éves korában elhunyt. Temetése tegnap lakóhelyéről, Merkaz Sapiratól vette kezdetét majd végső nyugalomra a Masu’ot Jichák temetőben helyezték. „Osztozom Haim Druckman rabbi családjának és tanítványainak gyászában. Holokauszt-túlélő, az Or Etzion Jesiva alapítója, Izrael-díjas tudós, akinek élete Izrael szeretetéről szólt. Emléke legyen áldott,” – tisztelgett Jáir Lapid leköszönő miniszterelnök a néhai Druckman rabbi emléke előtt. A rabbi december elején, másodszorra kapta el a COVID-19 vírust. Kezdetben egy orvoscsoport otthonában kezelte, majd a jeruzsálemi Hadasza Ein Kerem kórházba szállították. Állapota rohamosan romlott, azt követően, hogy korábban újraélesztették. Háim Druckman 1932-ben született, a mai Ukrajna területén fekvő Kuty városában, a holokausztot úgy élte túl, hogy először szüleivel együtt bujkált. Azért, hogy az akkori Palesztinába emigrálhasson 1944-ben egy olyan házaspár fiának adta ki magát, akiknek nem volt saját gyermekük. Röviddel a háború után szülei csatlakoztak hozzá. A jobboldali telepesmozgalom alapítójaként, a Gus Emunim kifejezést nappalijában életre hívó, Druckman rabbi oktatóként illetve az izraeli társadalom jelentős politikai erejeként hatást tudott gyakorolni az ország vezetőire és tanítványaira egyaránt. Druckmant az ország vezető politikusai és tanítványai – Becalel Szmotrich, Naftali Bennett, Beni Gantz, nagy elismeréssel méltatták, halálát pedig Izrael népe nagy veszteségének tartják. Izrael Tórája, Izrael népe és Izrael földje volt számára a legfontosabb, óráról órára, napról napra, életét Izrael államnak és a zsidó népnek szentelte – méltatta munkásságát Jitzhák Herzog elnök.

Az izraeli védelmi tisztviselők véleménye megoszlik a Moszkva és Teherán közötti katonai megállapodások általános stratégiai jelentőségét illetően, amelyek keretében eddig több száz iráni drónt szállítottak készpénzért cserébe. Mivel Oroszország a következő napokban aláír egy beszerzési megállapodást, amelynek értelmében további több száz pilóta nélküli támadó drónt kap Irántól, az izraeli tisztviselők attól tartanak, hogy ez egy ugródeszka lehet a fejlettebb szállítások, esetleg hiperszonikus rakéták felé – írta az Israel Hayom.  Izraeli tisztviselők elmondták, hogy az UAV-üzletet a következő napokban írják alá, megerősítve az amerikai médiában korábban megjelent hasonló híreket a két fél között kialakuló katonai együttműködésről, amely bizonyos jelentések szerint soha nem látott szintet érhet el, és komoly regionális fenyegetést jelenthet Izrael számára.Izraeli tisztviselők az Izrael Hayomnak elmondták, hogy Moszkva ragaszkodott ahhoz, hogy készpénzzel fizessen, ne pedig valamilyen cserekereskedelmi megállapodással, hogy elkerüljék a pénzbeli kötelezettségvállaláson kívül bármilyen konkrét vállalást.

Egy négyfős ukrán diverzáns- és felderítőcsoportot likvidáltak az oroszországi Brjanszk megye ukrajnai határán – közölte a határőrizetet is ellátó orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat közönségkapcsolati osztálya. Ukrán ügynökök a közelmúltban több szabotázsakciót is megkíséreltek elkövetni Brjanszk megye vasútvonalain. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Donyeck térségében az orosz csapatok folytatták sikeres offenzívájukat, aminek következtében előnyös állásokat foglaltak el. A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők a Harkiv megyei Kupjanszk irányában mintegy húsz katonát, egy gyalogsági harcjárművet és két járművet, Liman irányában több mint harminc katonát – közük egy diverzánscsoport tagjait – két páncélozott harcjárművet és két kisteherautót, Donyeck régiójában mintegy száz katonát – több mint 35-öt, köztük öt magasrangú tisztet az ukrán 80. ejtőernyős rohamdandár kramatorszki parancsnokságára mért csapás következtében – négy gyalogsági harcjárművet és nyolc egyéb járművet, a donyecki régió déli részén pedig több mint negyven katonát, két páncélozott harcjárművet és három kisteherautót veszítettek.

A civil szervezeteknél dolgozó nőkre vonatkozó tilalom visszavonását sürgette a tálib adminisztráció gazdasági miniszterével tartott megbeszélése során az ENSZ afganisztáni missziójának megbízott vezetője – áll egy hétfői közleményben. „Afgánok millióinak van szüksége humanitárius segítségre, és az akadályok felszámolása létfontosságú” – áll abban a közleményben, amelyet az ENSZ afganisztáni segélymissziója (UNAMA) adott ki azután, hogy Ramiz Alakbarov, az UNAMA ügyvivő vezetője és humanitárius koordinátora tárgyalt  Mohammad Hanif megbízott gazdasági miniszterrel. Hanif minisztériuma szombaton rendelte el, hogy nem dolgozhatnak nők a helyi és külföldi civil szervezeteknél. Az intézkedés ugyan nem vonatkozik az ENSZ-re, de számos programját a rendelet hatálya alá tartozó civil szervezetek hajtják végre.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Svédország és Finnország az új évben hivatalosan is tagja lesz a védelmi szövetségnek, de hogy pontosan mikor, azt nem tudta megmondani. A dpa német hírügynökségnek adott év végi interjúban kijelentette: teljes mértékben bízik abban, hogy a ratifikációs folyamat időben lezárul. Stoltenberg egyértelművé tette: nem számít arra, hogy Törökország sokáig blokkolja a felvételi eljárást. A legkeletibb szövetséges állam mindeddig nem volt hajlandó ratifikálni a Finnország és Svédország NATO-felvételéhez szükséges csatlakozási jegyzőkönyveket. A török vezetés húzódozását azzal indokolja, hogy a két tagjelölt állam „terrorszervezeteket” támogat, mint például a betiltott Kurdisztáni Munkáspártot. Vannak azonban olyan vélemények is, hogy az ódzkodásban szerepet játszhat a felfüggesztett fegyverexport a NATO-partnerek részéről. Így például az Egyesült Államok kizárta Törökországot az F-35-ös vadászrepülőgép programból, miután a török kormány S-400-as rakétavédelmi rendszereket vásárolt Oroszországtól, ami komoly biztonsági aggodalmakat váltott ki a NATO-országok részéről.

Időjárás:

Ma egy hidegfront alakítja időjárásunkat. Este általában kevés felhő, csillagfényes idő ígérkezik. A hőmérséklet jellemzően 8 – 11 fok körül alakul.