Csütörtökön iktatják be a Benjamin Netanjahu vezette új jobboldali-vallásos izraeli kormányt – jelentette be Jarív Levin izraeli házelnök

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.12.28.

Államfői kegyelemben részesül a Budaházy-ügy hét érintettje, miután Novák Katalin köztársasági elnök aláírta az érintettek kegyelmi kérelmeit.

Tartsa meg autómentesnek a Lánchidat a főváros! – sürgette Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője.

Csütörtökön iktatják be a Benjamin Netanjahu vezette új jobboldali-vallásos izraeli kormányt – jelentette be Jarív Levin izraeli házelnök.

Fokozott készültségbe helyezték a szerb hadsereget a korábban Koszovóban történt lövöldözések és robbantások miatt.

Belföldi hírek:

A „dollárbaloldalt” nem érdekli a magyar emberek véleménye – jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hollik István azt mondta: idén új helyzet alakult ki a migrációval kapcsolatban; Magyarország kettős nyomás alatt áll: keletről a háború, délről az illegális bevándorlás miatt. Természetesen Magyarország minden segítséget megad a háború elől Ukrajnából menekülő embereknek. El is indította az ország történetének legnagyobb humanitárius segítségnyújtási akcióját, azonban az illegális bevándorlásra továbbra is nemet mond – tette hozzá a kormánypárti politikus. A migrációs nyomás 2022-ben fokozódott, az Európába irányuló migráció ugyanis nemhogy nem ért véget, hanem egyre erősebb – hangsúlyozta Hollik István, hozzátéve, milliók tartanak és milliók készülnek Európa felé. Ezt jelzi az is, hogy idén a tavalyinál kétszer többen, 260 ezren próbáltak illegálisan bejutni Magyarországra, és az elfogott embercsempészek száma is nőtt az elmúlt évekhez képest; csaknem 2 ezer embert fogtak el a hatóságok embercsempészet miatt – ismertette. „A Fidesz-KDNP-nek viszont továbbra is a magyar emberek biztonsága az első, és 2023-ban is azon fogunk dolgozni, hogy megvédjük Magyarország határait” – mondta Hollik István.

Államfői kegyelemben részesül a Budaházy-ügy hét érintettje, miután Novák Katalin köztársasági elnök aláírta az érintettek kegyelmi kérelmeit. Mint ismert, Budaházy Györgyöt 17 év fegyházra, további 14 vádlottat pedig összesen több mint száz év szabadságvesztésre ítélt terrorcselekmény és más bűntettek elkövetése miatt a fővárosi törvényszék idén márciusban. Korábban több szervezet is felszólalt az ítélet aránytalansága és igazságtalansága ellen, júliusban pedig utcai demonstráción tiltakoztak az úgynevezett Hunnia-perben hozott ítélet ellen. „December közepén érkeztek meg hozzám az úgynevezett Budaházy-ügyben érintettek kegyelmi kérelmei. Mint ismert, 17 személlyel szemben zajlik még ma is, 13 év elteltével büntetőeljárás. Sajnálatosnak tartom, hogy a bíróság közel másfél évtized alatt sem tudott jogerős döntést hozni” – olvasható a Sándor-palota közleményében. A köztársasági elnök hozzáteszi: az úgynevezett Budaházy-ügy is rámutat arra, hogy a bírósági eljárások észszerűtlen elhúzódása elfogadhatatlan, és sérti az emberek igazságérzetét. Felhívom a jogalkotó és jogalkalmazó szerveket, hogy tegyenek lépéseket a bírósági döntéshozatal felgyorsítása érdekében – zárul a Sándor-palota közleménye.

Tartsa meg autómentesnek a Lánchidat a főváros! – sürgette Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője. Az ellenzéki politikus arról beszélt: óriási lépés az „élhetőbb, szerethetőbb” belváros felé, hogy jelenleg a hidat csak a kerékpárosok, a buszok és a megkülönböztetést használó járművek használhatják, a járda elkészülése után pedig a gyalogosok is.” A korábbi forgalmi rend egyetlen közlekedőnek sem vált előnyére” – hangsúlyozta, majd annak a véleményének adott hangot, hogy a híd autómentessé tételével az autósok nem vesztettek sokat, miközben a közösségi közlekedés és a kerékpárosok óriásit nyertek. Hangsúlyozta: ha a Lánchidat nem használhatják a személygépkocsik, az nem okoz fennakadást az autós közlekedésben, azonban nagy lehetőség a sokkal zöldebb közösségi közlekedés számára.

Külföldi hírek:

Csütörtökön iktatják be a Benjamin Netanjahu vezette új jobboldali-vallásos izraeli kormányt – jelentette be Jarív Levin izraeli házelnök. A Knesszet rendkívüli ülést tart majd az új kormány beiktatása alkalmából. A ceremónia előtt Netanjahu frakciója még arra készül, hogy elfogadtasson egy sor törvénymódosítást annak érdekében például, hogy a keleti ultraortodoxok Sasz pártját vezető Arije Deri belügyminiszter lehessen korábbi adócsalási ügye ellenére, illetve hogy a Vallásos Cionizmus pártot vezető Becalel Szmotrics a pénzügyminiszteri tisztség mellett a védelmi tárca élén is pozíciót tölthessen be. Jaír Lapid leköszönő miniszterelnök úgy vélekedett hétfőn, hogy Netanjahu „teljesen őrült” kormányt alakított, amelyet ha nem állítanak meg, akkor „a dolgok még sokkal rosszabbra fordulhatnak”.

Benjamin Netanjahu leendő miniszterelnök telefonon beszélt Aviv Kochavi vezérkari főnökkel, jelentette az izraeli média, egy koordináltnak tűnő szivárogtatás keretében. Ez azért is lehet érdekes, mert egy katonai vezető közvetlen belebonyolódása politikai ügyekbe ritkának számít, és rávilágít a számos izraeli intézményben dúló aggodalomra a Netanjahu és koalíciós partnerei által tervezett reformok miatt. Az azonban biztosan tudható, hogy Kochavi hivatali ideje január 17-én lejár, Herci Halevi vezérőrnagy lesz az utódja. A részleteket ismerő forrás szerint Kochavi kezdeményezte a telefonhívást, és mély aggodalmának adott hangot a hadsereget célzó törvények sokasága miatt, és a károkra, amiket okozhatnak. Kochavi a hívással addig várt, ameddig Netanjahu bejelentette, hogy sikerült kormányt alakítania. Kochavi közölte, aggasztja az a tendencia, hogy a hadseregtől megvonják a jogköröket, és a forrás szerint arra kérte Netanjahut, hogy a végső döntés meghozatala előtt vitassa meg a jogszabályokat a biztonsági szervezetekkel. Netanyahu válaszában elmondta Kochavinak, hogy a hadsereg szakmai álláspontját meg fogják hallgatni.

A Sabak biztonsági szolgálat és az izraeli rendőrség kedden közölte, hogy a biztonsági erők letartóztattak egy izraeli arab, Iszlám Állam dzsihadista csoporttal szimpatizáló férfit, a múlt hónapban Jeruzsálemben elkövetett halálos kettős robbantásos terrortámadással kapcsolatban. A november 23-i támadásban a 26 éves Eszlam Fruk két bombát robbantott két buszmegállóban, a főváros bejárata közelében. A támadásokban két izraeli meghalt, és több mint 20-an megsebesültek. Fruk, a kelet-jeruzsálemi Kafr ‘Akab izraeli lakosa, aki többnyire Ramallah térségében élt, az Iszlám Államhoz való kötődése miatt követte el a támadást. A Sabak szerint a terrorista gépészmérnök, egyedül cselekedett, és az internetről származó útmutatók segítségével készítette el a támadásban használt bombákat. A szolgálat azt gyanítja, hogy Fruk újabb támadást tervezett. Az ügyészek várhatóan a következő napokban vádat emelnek Fruk ellen.

Teljesíteni kell Moszkva Kijevhez intézett javaslatait, különben az orosz hadsereg fogja megoldani a problémát – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a TASZSZ hírügynökségnek adott, kedden közölt interjúban. A külügyminiszter szerint Washington mindent elkövet a konfliktus elnyújtása és súlyosbítása érdekében, amelynek a NATO-országok tényleges részeseivé váltak az ukrán fegyveres erők támogatásával. Lavrov szerint az orosz vezetés, sohasem fenyegetőzött nukleáris fegyver ukrajnai bevetésével. Azt is elmondta, szerinte Moszkva és az EU kapcsolatai történelmi mélypontot értek el. Nehezményezte, hogy lényegében az unió is hibrid háborút hirdetett Oroszország ellen. Felidézte, hogy Josep Borrell, az EU fődiplomatája azt hangoztatta, hogy Oroszországot a csatatéren kell legyőzni. Rámutatott, hogy Oroszországnak sok barátja van a világ más részein. Mint mondta, Moszkva készen áll majd az Európával való együttműködésre, amikor a kontinensen „beszámítható, nemzeti orientációjú politikusok jelennek meg ott, akik megértik az Oroszországgal való egyenlő és kölcsönösen előnyös partnerség fontosságát”.

Fokozott készültségbe helyezték a szerb hadsereget a korábban Koszovóban történt lövöldözések és robbantások miatt. „Szerbia elnöke […] elrendelte, hogy a szerb hadsereg a legmagasabb szintű harckészültségben, vagyis a fegyveres erő alkalmazásának szintjén legyen” – közölte Milos Vucsevics védelmi miniszter. Alekszandar Vucsics utasítást adott arra is, hogy a szerb katonák számát a határtérségben 1500-ról 5000-re növeljék – tette hozzá. Milan Mojszilovics szerb vezérkari főnök elmondta, hogy az államfő a koszovói határra vezényelte őt. A szerb médiában több helyen is megjelent nem hivatalos információk szerint tudni vélik, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Franciaország nagykövetei vasárnap este ultimátumot küldtek a szerb elnöknek, melyben azt követelték, hogy a szerbek 24 órán belül távolítsák el az Észak-Koszovóban emelt úttorlaszokat, barikádokat.

Csúcsszintű azeri-örmény-orosz egyeztetést tartottak a hegyi-karabahi rendezésről – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Szentpéterváron. Putyin Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel és a Nikol Pasinján örmény kormányfővel folytatott hétfői megbeszéléséről tett bejelentést kedden, amikor az örmény vezetőt második alkalommal is külön fogadta a Független Államok Közösségének (FÁK) kétnapos nemhivatalos csúcstalálkozója alkalmából. A háromoldalú megbeszélésről csak annyit árult még el, hogy témája a dél-kaukázusi helyzet rendezése volt, az örmény-azeri kapcsolatrendszer és minden, ami Karabahhoz kapcsolódik. Aliyev és Pasinján megállapodott abban, hogy lemond az erő alkalmazásáról, és a kérdéseket a szuverenitás elismerése alapján oldják meg. A felek megállapították, hogy az orosz békefenntartók kulcsfontosságú szerepet játszanak a régió biztonságának megteremtésében.

Időjárás:

Ma az elmúlt napokhoz képest kicsit hűvösebb idő várható. Este kevés felhő, csillagfényes idő ígérkezik. A hőmérséklet jellemző átlaga reggel 0 – 4, délután 5 – 8 fok körül alakul.