Ma este köszöntik a világ keresztény egyházai Jézus születését és karácsony ünnepét

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.12.24.

Ma este köszöntik a világ keresztény egyházai Jézus születését és karácsony ünnepét.

Idén 44 761 cipősdoboz-ajándékot gyűjtött össze a Baptista Szeretetszolgálat.

Roman Abramovics orosz-izraeli oligarchát lefotózták, amint a Jeruzsálem óvárosában a Siratófalnál tett látogatást.

Horvátország január 1-jén nagyobb ceremónia és ünnepség nélkül lép be a schengeni és euróövezetbe.

Belföldi hírek:

Ma este köszöntik a világ keresztény egyházai Jézus születését és karácsony ünnepét. A karácsony az egyik legnagyobb keresztény ünnep, teológiailag a húsvét ünnepe után a legjelentősebb, amellyel Jézus Krisztus születésére emlékeznek.  Assisi Szent Ferenc az ünnepek ünnepének tartotta. Minden évben december 25-én tartják világszerte, habár nem ezt a dátumot tartják számon Jézus születésének. Jézus Krisztus születésére emlékezik Karácsonykor a keresztény világ, a nem keresztények pedig a szeretet ünnepét tartják. A karácsonyi ünneplés December 24-én a szentestével, karácsony vigíliájával veszi kezdetét, amelyen régi hagyomány szerint virrasztottak, böjtöltek és imádkoztak. E hagyomány nyomai maradtak fent az ilyenkor feltálalt halételekben.

Most, karácsony idején különösen fontos, hogy itt, a keresztény Magyarországon is gondoljunk rá: a keresztény vallás lett a világ legüldözöttebb vallása. Vannak országok, ahol keresztények milliói most is csak titokban vagy a véres terrortámadásoktól való félelemben ünnepelhetik a karácsonyt – hangoztatja közösségi-oldalára feltöltött videójában Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára. Magyarország továbbra is élen jár a keresztény kultúra és az üldözött keresztények védelmében. Továbbra is azt valljuk, hogy meg kell védeni Európa keresztény kultúráját és nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol baj van – mondta. Azbej Tristan kijelentette még a mostani nehéz körülmények közepette is kiállunk az üldözött keresztények mellett.

Idén 44 761 cipősdoboz-ajándékot gyűjtött össze a Baptista Szeretetszolgálat, a felajánlott ajándékokat rászoruló gyermekeknek juttatja el a szervezet. A segélyszervezet közleményében azt írta, a fő gyűjtőpontjuk, a Budapest belvárosában a Városháza téren álló központ idén megújult, modern külsővel várta az adományozókat. A gyűjtési időszak december 20-án zárult le, és országosan több mint négyszáz gyűjtőponton várták az összekészített cipősdobozokat. Az adventi időszakban a segélyszervezetnek összesen 44 761 darab cipősdobozba csomagolt ajándékot sikerült összegyűjtenie és eljuttatnia a rászorulókhoz. „A nehézségek az elmúlt évekhez képest nem csökkentek, ezt a szervezethez érkező számtalan kérés és üzenet egészen világosan jelezte: a gyűjtött cipősdoboz ajándékoknak a kétszeresére is könnyedén hálás gazdát találtak volna a segélymunkások” – írták.

Telepíthető és hordozható áramfejlesztőket, ezerliteres tartályokat és az eszközök feltöltését segítő, a gépjárművek otthoni tankolására is alkalmas mobil üzemanyagtöltő berendezést szállít Kárpátaljára a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A segélyszervezet közleményében azt írták, hogy a térségben hetek óta csak napi néhány órán át működik az energiaszolgáltatás. Az áramfejlesztők a beregszászi máltai szervezet koordinálásával a karitatív létesítmények, szociális ellátást nyújtó és oktatási intézmények működését teszik biztonságosabbá. Az energiaszolgáltatás – folytatták – sokszor csak az éjszakai órákban áll helyre Beregszászon, máskor kora hajnalban tér vissza az áram, az emberek ekkor tudják használni a háztartási gépeket, illetve feltölteni akkumulátorról működő eszközeiket. Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat vezetője úgy tájékoztatott, hogy sok városi szervezet, több iskola, óvoda és szociális feladatot ellátó intézmény kért tőlük áramot, vagy áramfejlesztő eszközt mindennapos működéséhez – tudatták.

Külföldi hírek:

Roman Abramovics orosz-izraeli oligarchát lefotózták, amint a Jeruzsálem óvárosában a Siratófalnál tett látogatást, állítólag fia, Áron bar-micvója alkalmából. Az 56 éves Abramovicsot, az angol Chelsea labdarúgóklub korábbi tulajdonosát Nagy-Britannia és az EU szankciókkal sújtotta Vlagyimir Putyin állítólagos támogatása és Moszkva folyamatban lévő ukrajnai inváziója miatt. Hétfőn Kanada is közölte, hogy szankciókat foganatosít Abramovics ellen, és lefoglalja a hozzá kapcsolódó vagyontárgyakat. Abramovics izraeli állampolgársággal rendelkezik, és többször látták már Izraelben, mióta Oroszország idén megtámadta Ukrajnát. A The Times májusban kiadott, a leggazdagabb emberekről szóló frissített listája szerint a szankciók miatt Abramovicsot a tavalyi 14,5 milliárd dollárról 6,9 milliárd dollárra csökkent nettó vagyonával letaszították Izrael leggazdagabb emberének pozíciójából. Március végén Abramovics részt vett az Oroszország és Ukrajna közötti, török segítséggel zajló béketárgyalásokon, amelyeken nem sikerült megoldani a konfliktust.

A belpolitikai válsággal, valamint azzal, hogy az országnak nincs kormánya, és az alkotmánybíróság sem működőképes, Montenegró azt kockáztatja, hogy az Európai Unió megszakítja vele a csatlakozási tárgyalásokat – jelentette ki Tanja Fajon szlovén külügyminiszter Podgoricában. A szlovén és az osztrák külügyminiszter szerda esti sajtótájékoztatóján elhangzott: eddig Montenegró állt a legközelebb az uniós csatlakozáshoz, ám most már más a helyzet. „Ez a látogatás figyelmeztetés és bátorítás egyben” – hangoztatta Alexander Schallenberg, az osztrák diplomácia vezetője. Montenegróban legutóbb 2020-ban volt parlamenti választás. Az akkor megválasztott kormány azonban idén februárban megbukott, mert a szerb- és oroszbarát pártok nem tudtak közös döntéseket hozni a Nyugat-barát pártokkal. Az azt követő kormány pedig augusztusban bukott meg bizalmi szavazáson a szerb ortodox egyházzal megkötött egyezmény miatt.

Horvátország január 1-jén nagyobb ceremónia és ünnepség nélkül lép be a schengeni és euróövezetbe – írta a Jutarnji List című horvát napilap.  A lap Andrej Plenkovic horvát kormányfőre hivatkozik, aki egy rádióinterjúban elmondta: mindkét, Horvátország számára fontos eseményt jelképesen tervezik megünnepelni. Eszerint az év utolsó napján, éjfélkor a Magyarországgal és Szlovéniával közös határátkelőhelyeken felemelik a sorompókat, jelezve, hogy Horvátország csatlakozott a belső határellenőrzés nélküli európai uniós schengeni övezethez. Davor Bozinovic belügyminiszter a szlovén, Gordan Grlic Radman külügyminiszter a magyar határon várja majd az újévet.  Marko Primorac pénzügyminiszter és Boris Vujcic jegybankelnök egy zágrábi bankautomatából vesz fel ünnepélyesen euróbankjegyeket éjfélkor, jelezve, hogy január elsejétől Horvátországban az euró a hivatalos fizetőeszköz.

Az Egyesült Államok az utolsó ukránig akar Oroszországgal közvetve harcolni – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak. Peszkov arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán Washingtonban megbeszélést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel, és felszólalt az amerikai kongresszus két háza előtt. Az ukrán államfő, akinek amerikai részről további katonai támogatást ígértek, egyebek között azt hangoztatta, nem tudja, hogy milyen az „igazságos béke” Oroszországgal, de biztos benne, hogy kizárja a területi és szuverenitási kompromisszumokat. „Az Egyesült Államok az utolsó ukránig folytatja az Oroszországgal folytatott de facto és közvetett háború irányvonalát” – mondta Peszkov. Kifejezte a Kreml sajnálkozását amiatt, hogy Zelenszkij látogatása alatt egyetlen békefelhívás sem hangzott el, mint ahogy senki sem hozta szóba az orosz aggályokat sem.

Elon Musk amerikai milliárdos, feltaláló egyik vállalata, a SpaceX újabb tízezer Starlink műholdas internetes terminált szállít Ukrajnának segítségül, ha a háború miatt újabb nagyszabású villamosenergia-kiesés történne – közölte Mihajlo Fedorov ukrán digitális átállási miniszter a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva. „A SpaceX és Musk gyorsan reagálnak a problémákra, és segítenek nekünk” – idézte a hírügynökség kedden az ukrán minisztert. Fedorov elmondta, hogy közvetlenül tárgyalt Muskkal. „Arról biztosított minket, hogy folytatja Ukrajna támogatását. Amikor legutóbb tömeges áramkiesés volt nálunk, még aznap írtam neki, ő azonnal reagált, és már tett is bizonyos lépéseket” – mondta Fedorov. A miniszter szerint a következő hónapokban Ukrajna tízezer Starlink terminált fog kapni, amelyek internetes jeleket küldenek műholdon keresztül. Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta az ukrán hatóságok eddig már 22 ezer Starlink terminált kaptak – hangsúlyozta Fedorov, hozzátéve, hogy az új szállítmányról még nem írták alá a szerződést.

Az újabb koronavírus-variánsok terjedésének megakadályozására elkezdték az Indiába érkező külföldi látogatók véletlenszerű tesztelését a repülőtereken – jelentette be Mandavija L. Manszukh, az ország egészségügyi minisztere csütörtökön. Az intézkedéssel az országba érkező külföldiek mintegy két százalékát szűrik. „A pandémia még nem ért véget, A vírus időről-időre változtatja az arcát” – érvelt a miniszter a parlamentben. Csütörtökön Narendra Modi miniszterelnök vezető kormányhivatalnokokkal tárgyalt az ország Covid-19-cel kapcsolatos helyzetéről. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta a higiéniai szabályok betartásának és a maszkviselésnek a fontosságát India-szerte, különösen a közelgő újévi ünnepségekre való tekintettel. Helyi jelentések szerint az ország egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, a Tádzs Mahal csak a belépés előtt elvégzett koronavírus-teszt negatív eredményével látogatható.

Időjárás:

Ma erősen felhős, borongós, de kifejezetten meleg időre van kilátás. Este élénk DNY-i, NY-i szél fújhat. A hőmérséklet jellemzően 8 – 12 fok körül alakul.