Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelölt az utolsó pillanatban bejelentette Jichák Hercog államelnöknek, hogy képes megalakítani új kormányát

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.12.23.

Elértük a célunkat, az év végéig minden olyan megállapodást aláírt Magyarország az Európai Bizottsággal, amely lehetővé teszi az európai uniós forrásokhoz való hozzáférést – közölte Navracsics Tibor.

Elindult a felsőoktatási felvételi eljárás, csütörtök óta lehet jelentkezni a 2023 szeptemberében induló képzésekre.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelölt az utolsó pillanatban bejelentette Jichák Hercog államelnöknek, hogy képes megalakítani új kormányát.

Az Ukrajnának küldött amerikai pénz nem adomány, hanem befektetés a globális biztonságba és demokráciába – jelentette ki az ukrán elnök.

Belföldi hírek:

Elértük a célunkat, az év végéig minden olyan megállapodást aláírt Magyarország az Európai Bizottsággal, amely lehetővé teszi az európai uniós forrásokhoz való hozzáférést – közölte a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor beszámolt arról, hogy a hét elején a magyar kormány nevében aláírta a nemzeti helyreállítási tervvel kapcsolatos megállapodást, csütörtökön pedig az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar operatív programokat és magának a partnerségi megállapodásnak a szövegét. Mindez lehetővé teszi, hogy körülbelül 130 milliárd forintnyi előleg megérkezzen, meg lehessen kezdeni a pályázatok kiírását és elindulhassanak azok a fejlesztések, amelyeket az európai uniós forrásokkal támogatni lehet – fogalmazott a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt fél év „megfeszített” tárgyalásai során támogatták, továbbá azoknak, akik a szakmai anyagokat előkészítették, akik az Európai Bizottsággal egyeztették a magyar elképzeléseket, akik segítették a vállalásokat megtenni, és azokat teljesíteni. Köszönetet mondott azoknak is, akik folyamatosan kritizálták és bírálták munkájukat, „hiszen így ébren tartották bennünk a teljesítményvágyat”. Akik támogattak, és segítettek, nélkülözhetetlenek voltak, akik bíráltak, azok pedig jobb teljesítményre ösztönöztek – jelentette ki a videóban a területfejlesztési miniszter.

A magyar állam nem egy gondoskodó állam, a kormány miatt idén kevesebb kerül a családok karácsonyfája alá – mondta Hohn Krisztina, az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője. Az élelmiszerek több mint 40 százalékos emelkedésében érhető tetten a valós infláció, a magyar családok nagy része élelmiszerre és rezsire költi a pénzét, ezért „torz képet fest” az az inflációs ráta, amellyel a kormány számol. A kormányzati intézkedések nem elég hatékonyak, nem segítenek a rászorulókon – mondta. Hozzátette: jövőre 14 százalékos, illetve 16 százalékos lesz a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése, ebből pedig nem gazdálkodható ki az élelmiszerárak emelkedése. A rezsiárak emelkedése különösen sújtja a szociális szektorban tevékenykedő intézményeket és azok fenntartóit, amelyek nem tudják, hogyan fogják fenntartani például a hajléktalanszállókat, idősek otthonait – sorolta a politikus. Hohn Krisztina hangsúlyozta: a kormányzatnak mind az önkormányzatok, mind pedig a családok esetében támogatnia kellene a zöld beruházásokat, amelyek nélkül nem lehet átvészelni az energiaválságot.

Elindult a felsőoktatási felvételi eljárás, csütörtök óta lehet jelentkezni a 2023 szeptemberében induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre. A megújult felsőoktatási rendszer részeként a pontszámítás a jelentkezők számára kedvezően változik meg. A továbbtanulni készülőknek a hiteles és pontos információkért a felvi.hu oldalra érdemes ellátogatniuk – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Azt írták, hogy a felvételi rendszer megújításának első lépéseként a 2023-as felvételi eljárásban már az intézmények dönthettek arról, hogy hol, mely szakokhoz kérnek emelt szintű vagy középszintű érettségit és milyen minimumpontszámot alkalmaznak szakonként. Az idei évtől teljesen elektronikussá váló felvételi további újdonsága, hogy a kor igényeinek megfelelően a jelentkezők már mobil eszközről is jelentkezhetnek. Kitértek arra, hogy a felvételi megújításával rugalmasabb felvételi rendszer jön létre, hiszen a felvételi kapacitások képzési területenként jelennek meg, nagyobb mozgásteret biztosítva a jelentkezőknek a szakok és egyes telephelyek közötti választásban.

Külföldi hírek:

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelölt az utolsó pillanatban bejelentette Jichák Hercog államelnöknek, hogy képes megalakítani új kormányát. A kormányalakításra kapott, majd tíz nappal meghosszabbított idő lejárta előtt 12 perccel a miniszterelnök-jelölt felhívta telefonon Hercog elnököt, és közölte vele, hogy a jövő héten megalakítja az új izraeli kormányt. Noha Benjamin Netanjahu szerda estig még nem készült el a leendő koalíciós partnereivel megkötött megállapodásokkal, de az elnök értesítéséhez nem kellett bemutatni az egyezményeket. Az ultraortodox askenáziak pártjával és a szélsőségesen jobboldali Zsidó Erő párttal még nem sikerült aláírni a koalíciós szerződést, noha az utóbbi napokban maratoni megbeszéléseket folytattak velük. A keleti vallásosok Sasz pártjával sem jutottak el a paktum megszövegezéséhez és kézjegyükkel ellátásához, de velük a ynet értesülése szerint már nincsenek vitás kérdések, és a Vallásos Cionizmus párttal megszületett az egyezmény. A következő napokban, miután lezárják az utolsó kérdéses pontokat a koalíciós partnerekkel, már elsősorban a Likud párton belül fogják elosztani a kormányzati pozíciókat, köztük a különösen fontos házelnöki tisztet, a védelmi, a külügyi és a közlekedési tárcát. Az izraeli törvények szerint a sikeres koalíciós tárgyalásokról az államelnöknek tett bejelentéstől számított egy héten belül fel kell esketni az új kormányt, de ezt a hét napos időhatárt valójában csak az izraeli parlamenthez, a kneszethez eljuttatott hivatalos értesítéstől számítják. A kneszet azonban legközelebb csak jövő héten fog már összeülni, és ezért akár további két hétig is eltarthat az átmeneti időszak, elhúzódhat az új kabinet beiktatása.

Kéttucatnyi nő tüntetett az afgán főváros utcáin csütörtökön tiltakozásul amiatt, hogy a tálib kormány kitiltotta a nőket az állami és magánegyetemekről. Mindeközben Törökország és Szaúd-Arábia is a rendelkezés mielőbbi visszavonását követeli az afgán kormánytól, mert az „megdöbbentette az iszlám világot”. „Mindent vagy semmit! Ne féljetek! Együtt vagyunk!”- skandálták a tüntetők a kabuli megmozduláson. Az egyik résztvevő később az AP hírügynökségnek azt mondta: a tálib biztonsági erők „megverték és megostorozták a lányokat”, majd hozzátette: „mi még időben el tudtunk menekülni, de több tüntetőt őrizetbe vettek”. A minisztérium keddi döntését elítélő akciósorozathoz több népszerű krikettjátékos is csatlakozott, köztük Rasid Kán és Rahmanullah Gurbaz. Gurbaz – a nemzeti válogatott játékosa – szerint az oktatástól függ Afganisztán jövője, ezért „minden egyes oktatás nélküli nap az ország jövője szempontjából is elvesztegetett nap”- olvasható bejegyzésében. A sportolók mellett a Kabultól 150 kilométerre keletre fekvő Dzsalálábádban, az orvostudományi egyetem férfi hallgatói is utcára vonultak a szolidaritás jegyében, és a vizsgák bojkottálására szólítottak fel mindaddig, amíg a kormány nem vonja vissza a nőkkel szembeni diszkriminatív intézkedést.

Örményország elküldte békeszerződés-tervezetét Azerbajdzsánnak, és kész azt aláírni ebben a formában – közölte Jerevánban a kormányülésen Nikol Pasinján miniszterelnök.  Az örmény kormányfő reményének adott hangot, hogy Azerbajdzsán pozitív választ fog adni a javaslatra. A jereváni feltételekre nem tért ki a kormányfő.  Az Örményországot a korábban Azerbajdzsánhoz tartozó, de magát három évtizede függetlennek nyilvánító Hegyi-Karabahhal összekötő Lacini-folyosóról szólva – amely az egyetlen összeköttetés az anyaország és az örmény többségű területi beékelődés között – Pasinján megjegyezte, hogy a folyosó azerbajdzsáni blokádja miatt a területen már élelmiszerhiány lépett fel.

Két ember életét vesztette, és mások mellett Dmitrij Rogozin volt orosz miniszterelnök-helyettes, a Roszkoszmosz orosz űrügynökség volt vezérigazgatója, valamint Vitalij Hocenko, a Donyecki Népköztársaság kormányfője is megsebesült, amikor ukrán tüzérségi támadás ért egy donyecki szállodát – közölték orosz hírügynökségek. Rogozin, aki Cári Farkasok elnevezéssel katonai tanácsadó csoportot alapított az elcsatolt szakadár köztásaságok fegyveres alakulatainak haditechnikai támogatására, a Telegram-csatornáján azt írta, hogy egy szűkkörű tanácskozáson vett részt a szállodában, amelyet a nyolc éve tartó Donyec-medencei konfliktus során egyszer sem ért támadás. Megállapítása szerint „valaki kiszivárogtatta az információt” az eseményről, mire „120 vagy 155 milliméteres” ágyúkból lőni kezdték a létesítményt. Rogozin közölte, hogy műteni fogják egy, a jobb lapockája fölé fúródott háromszor négy milliméteres fémszilánk miatt. A volt Roszkoszmosz-vezér egy, a Kommerszant című lapnak név nélkül nyilatkozó asszisztense azt mondta, hogy az orvosok szerint a repeszt egyelőre nem lehet eltávolítani. Az informátor szerint Rogozin, akinek állapota stabil, nem kívánja, hogy „Oroszország más régióiba” evakuálják, amíg a többi sebesült állapota nem stabilizálódik. Arról, hogy a támadásban két ember életét vesztette, csütörtök reggel Gyenyisz Pusilin, az Oroszország által elcsatolt Donyecki Népköztársaság vezetője tett bejelentést. Pusilin a történteket terrortámadásnak minősítette.

Az Ukrajnának küldött amerikai pénz nem adomány, hanem befektetés a globális biztonságba és demokráciába – jelentette ki az ukrán elnök az amerikai Kongresszusban tartott beszédében. Volodimir Zelenszkij azt ígérte, hogy a támogatást a lehető legnagyobb felelősséggel használják fel, ami segítséget ad ahhoz, hogy „felgyorsítják a győzelmet. Az államfő a Képviselőház és Szenátus együttes ülésén megköszönte a Kongresszus által korábban megszavazott pénzügyi támogatási csomagokat. Kifejtette, hogy harctéren az orosz erők fölényben vannak a lőszert és tüzérségi eszközöket tekintve, amit az Ukrajnának támogatásként szállított eszközök ellensúlyoznak ugyan, de megjegyezte, hogy ezek „nem elegendők”. Az amerikai katonai eszközök felhasználását illetően Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta, hogy soha nem kért amerikai katonákat a tankok és egyéb eszközök kezeléséhez, azt az ukrán katonák elsajátítják.

Időjárás:

Ma jelentős enyhülés bekövetkezése várható időjárásunkban. Erősen felhős és átmeneti napos időszakok, valamint területek váltakoznak. Este helyenként előfordulhat jelentéktelen eső, de a maximum hőmérséklet éjszaka akár elérheti a 12 fokot is. A hőmérséklet a nap folyamán jellemzően 5 – 11 fok köré emelkedik.