Halász János: Debrecenben minden fejlesztés átgondolt

Debrecenben minden fejlesztés átgondolt

 

Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a parlamenti menetrendről és a városi beruházásokról.

 

A képviselő legelőször az őszi parlamenti ülésszakról beszélt. Mint elmondta, valóban feszes menetrendben dolgoznak, de ez egyrészt természetes, hiszen ez évek óta így zajlik. Folyamatosan nyújtják be, a kormány és a minisztériumok a különböző törvényjavaslatokat, amelyekről a bizottságokban, és végül a plenáris ülésen döntenek. Ráadásul, tette hozzá, minden plenáris hétnek vannak kötött szabályai, azaz ilyenkor kerül sor a napirend előtti felszólalásokra, az interpellációkra és az azonnali kérdésekre. Mindezek mellett foglalkozni kell azokkal a törvényekkel, javaslatokkal is, amelyeket az Európai Bizottsággal történt megállapodás miatt kell megtárgyalni, elfogadni. A menetrend feszessége miatt lesz négy napos a mostani plenáris hét. A politikus szerint pont a sok feladat miatt nem került még sor a finn és svéd NATO-csatlakozás parlamenti ratifikálására. De mihelyst lesz rá idő, úgy természetesen dönteni fognak erről is.

Halász János beszélt a rövidesen megépülő debreceni akkumulátorgyárról, amelyik Európa legnagyobb ilyen üzeme lesz. Mint megjegyezte, vannak, akik tiltakoznak, de ők leginkább csak saját magukat, illetve pártjukat szeretnék fényezni, mondandójuknak semmilyen szakmai alapja nincsen. Debrecenben minden fejlesztés átgondolt, ami azt is jelenti, hogy minden ilyen hasonló döntést megelőz egy környezetvédelmi hatástanulmány is. Így történt ez az akkumulátorgyár esetében is. Mindez világosan leszögezi, hogy semmilyen környezetvédelmi probléma nem merül föl, a város ivóvízkészlete is biztonságban van. Minden beruházás csak és kizárólag a legszigorúbb környezetvédelmi szabályok mentén jöhet létre, így is segítve a városban élőket.

Halász János beszélt a válságról és annak hatásairól is. Véleménye szerint a debreceni turizmus is visszaesett kissé, de ez a szakemberek szerint csak a szokásos téli időszaknak köszönhető. Például a reptér forgalma sem esett vissza, igaz azonban, hogy a mostaninál jobb eredményeket vártak. Ami az energiahelyzetet illeti, a képviselő elmondta, Debrecen városa a legnagyobb hazai energiaszolgáltatóval kötött megállapodás értelmében valamivel olcsóbban jut energiához. Igaz, így is jóval többet kell érte fizetni, mint tavaly. A város igyekszik okosan gazdálkodni. A debreceni intézmények a tél folyamán csökkentett üzemidőben fognak működni, de bezárásra nem kerül sor. Lesznek olyan tanuszodák, amelyeket egy rövid időre be kell zárni, de a diákok utaztatását már megszervezték, így senkit nem ér semmilyen hátrány. Összességében elmondható, Debrecen városa él, és élni akar. Jönnek a beruházások, amelyek mindegyike az itt élők érdekeit szolgálja.