Ferencz Orsolya: – Ennek a háborúnak így nem lehet nyertese

Ennek a háborúnak így nem lehet nyertese

 

Ferencz Orsolya, a Fidesz józsefvárosi önkormányzati képviselője, űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az orosz-ukrán háború okozta energiaválságról, és a lehetséges megoldásokról.

A politikus legelőször arról a kormányzati megnyilatkozásról beszélt, ahol felmerült, kinek is a feladata leginkább a szociálisan rászorulók segítése, támogatása. Mint hozzátette, egy normálisan működő jóléti társadalomban a polgárok egyrészt felelősek saját magukért, a környezetükben élőkért, a közösségükért, és természetesen az állam is felelős a polgáraiért. Ugyanakkor látni kell azt is, jegyezte meg Ferencz Orsolya, hogy a mostani válságos helyzetben a jóléti társadalmak mintha megroppannának. Az energiaválság és az abból is eredő recesszió új felelősségi pontokat jelöl ki.

          Az orosz-ukrán háború kapcsán azt is kiemelte a politikus, a magyar kormány, a miniszterelnök már 2014-ben is azt mondta a krími-válság kirobbanása után, hogy a szankciókkal Európa lövi lábon magát, ami sajnos be is következett. És mindezek megmutatkoznak a jóléti társadalmak megroppanásában is. Nem véletlen, hogy Európában szinte csak Magyarország az, amelyik a békéről és a béke megkötéséről beszél.

          Ferencz Orsolya határozottan kijelentette, pont a háború okozta energiaválság kapcsán érdemes arra is figyelni, hogy többen mondják azt, csökkenteni kell az orosz energia-függőséget, aminek egyrészt reálpolitikai, de túlnyomó részt morális okai is vannak. ez teljesen elfogadható, jegyezte meg. De ugyanakkor felmerül az a kérdés, a máshonnan érkező energiát, az azt szolgáltató országok milyen áron kínálják Európának. Lehet valaki itt is reálpolitikus, azaz mondhatják, a magas árak miatt ők is csak magas áron tudnak energiát adni Európának, de akkor miért hivatkoznak pont az oroszok miatt morális okokra. A reálpolitikának és a moralitásnak igenis meg kell egymás mellett férnie, mondta el Ferencz Orsolya. Például akkor, ha történetesen az oroszok és az ukránok közötti béke megszületésében az Egyesült Államok is közreműködne, ha ez valóban így történne, akkor egyrészt megvalósulna a reálpolitika és a morál együttélése, másrészt pedig az energiaválság is jelentősen csökkenne. De most az a helyzet, hogy a háborús konfliktus erősödik, sőt már megjelent a világűrben is. Aminek kapcsán csak azt lehet kijelenteni, hogy ennek a háborúnak így nem lehet nyertese