Yair Lapid izraeli miniszterelnök az ENSZ Közgyűlésének New York-i ülésszakán találkozott Liz Truss brit miniszterelnökkel

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.09.24.

Magyarország az egyik legélhetőbb, és legbiztonságosabb hely a zsidók számára, mondta Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

Már hatszor riasztották azonosítatlan orosz gépek miatt a NATO Baltic Air Policing (BAP) missziójának keretében a magyar Gripeneket.

Yair Lapid izraeli miniszterelnök az ENSZ Közgyűlésének New York-i ülésszakán találkozott Liz Truss brit miniszterelnökkel.

A világbékét a második világháború óta nem fenyegette ekkora veszély, mint most– jelentette ki Alekszandar Vucsics szerb államfő.

Belföldi hírek:

Magyarország az egyik legélhetőbb, és legbiztonságosabb hely a zsidók számára, mondta Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Ros hásáná és jomkipur kapcsán a nagykövet elmondta, ez minden zsidó, minden izraeli számára kiemelkedő ünnep, az ősök hagyománya. Ami azért is fontos, mert nem csak a vallásosok életében kiemelkedő, ilyenkor mindenki számvetést készít. Az emberek meglátogatják egymást, sokat beszélgetnek egymással. Yacov Hadas-Handelsman az 5782-es évet értékelve megjegyezte, mindenki számára váratlan volt az orosz-ukrán háború, ami mindenkit, így természetesen Izraelt is érintette. Elmondta, mind az izraeli külügyminisztérium, mind a háborús konfliktus szomszédságában lévő országokban működő izraeli nagykövetségek is sokat tettek a menekültek megsegítése érdekében. Azt is elmondta, egy komoly gazdasági válság van kialakulóban. Ugyanakkor minden nehézség ellenére Magyarország és Izrael gazdasági kapcsolatai folyamatosan fejlődnek, aminek még a koronavírus járvány sem vetett gátat. A két ország közötti kapcsolatok a felsőoktatás területén is fejlődnek. A remények szerint például egyre több izraeli diák fog a hazai orvosi egyetemeken tanulni. A művészeti felsőoktatásban is újból virágzik az élet a két ország között – mondta. A két ország közötti kapcsolatokat illetően a nagykövet megjegyezte, Izrael tisztelettel van Magyarország iránt, hiszen a magyar kormány továbbra is kiáll Izrael mellett, minden alkalommal hangsúlyozva, hogy Izrael államnak joga és kötelessége megvédeni saját polgárait.

Már hatszor riasztották azonosítatlan orosz gépek miatt a NATO Baltic Air Policing (BAP) missziójának keretében a balti országok légterét felügyelő magyar Gripeneket az elmúlt két hónapban – közölte a magyar gépeknek otthont adó, a litvániai Siauliában található légibázison tartott tájékoztatóján a BAC magyar parancsnoka. Ványik Attila elmondta, a misszió kezdete óta a magyar vadászgépek az éles riasztások mellett 36 gyakorló riasztást, illetve egyéb kiképzési feladatokat is teljesítettek. A BAP, amelyeknek keretében 2004 óta négyhavi váltásokban, rotációban védik a balti államok légterét a NATO tagállamai, most először magyar vezetéssel látja el feladatát – tette hozzá az alezredes. A magyar kontingens négy Gripen vadászgéppel és 77 katonával, úgynevezett Quick Reaction Alert feladatot lát el a cseh légierő támogatásával. Ez azt jelenti, hogy azonosítatlan repülőgép észlelése esetén a vadászgéppárnak 15 percen belül a levegőbe kell emelkednie harckész állapotban.

A magzati életek védelméért és a krízisben lévő várandós nők támogatásáért tevékenykedő 20 hazai civil szervezet közös nyilatkozatban állt ki a szívhangrendelet mellett. Többi között a Keresztény Orvosok Magyarországi Társaságának vezetősége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Magyar Bioetikai Társaság és a Tégy az abortusz ellen emlékeztetett: a szeptember 15-én hatályba lépett miniszteri rendelet értelmében módosult a magzati élet védelméről szóló törvény végrehajtási rendelete. A módosított rendelet szerint az abortuszhoz ezentúl szükség lesz egy szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított leletre, amely bizonyítja, hogy az egészségügyi szolgáltató „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt”, azaz a szívhangot egyértelműen bemutatta az édesanyának. Egyebekben az abortusz lehetőségét a rendelet nem érinti – írták. Közölték: „a magyarországi életvédő közösség” egybehangzóan üdvözli és támogatja az új rendeletet. Álláspontjuk szerint a gyermek szívdobbanásának hangja, a baba és az anya között így létrejött „találkozás” sok esetben fordította vissza az abortuszra készülő, magát kényszerhelyzetben érző édesanyát, akit gyermeke szívverése döbbentett rá arra, hogy „érző, fejlődő életet hord a szíve alatt”.

Külföldi hírek:

Az Egyesült Királyság fontolgatja nagykövetségének Jeruzsálembe való áthelyezését – közölte Liz Truss brit miniszterelnök izraeli kollégájával, amikor a két vezető az ENSZ Közgyűlésének New York-i ülésszakán találkozott. Truss tájékoztatta „Lapidot az izraeli brit nagykövetség jelenlegi helyének felülvizsgálatáról” – közölte Downing Street-i irodája. Lapid erre reagálva a következő tweetet írta: „Szeretnék [köszönetet mondani] jó barátomnak, Liz Truss brit miniszterelnöknek, aki bejelentette, hogy pozitívan fontolgatja a brit nagykövetség áthelyezését Jeruzsálembe, Izrael fővárosába”.

Yair Lapid miniszterelnök az ENSZ Közgyűlése alkalmából New Yorkban tett diplomáciai látogatása során találkozott Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral. Lapid miniszterelnök megjegyezte: elvárja, hogy a főtitkár intézkedjen az Izraellel szembeni diszkriminatív bánásmód orvoslása érdekében az Egyesült Nemzetek Szervezetében, különös tekintettel a vizsgálóbizottság tevékenységének leállítására. A miniszterelnök és a főtitkár tárgyalt az antiszemitizmus elleni küzdelemről és annak visszaszorítása érdekében tett lépésekről is. A miniszterelnök emellett hangsúlyozta, hogy a nyugati országoknak közös szükségük van a terrorizmus elleni küzdelemre.

Jevgen Kornicsuk, Ukrajna izraeli nagykövete a Newsru-nak adott interjújában ostorozta Avigdor Liberman pénzügyminisztert, miután az szerinte „semleges” volt az Oroszország és Ukrajna közötti háborúval kapcsolatban. Liebermannak a háborúról adott interjúját követően, amelyben nem ítélte el közvetlenül az oroszok ukrajnai akcióit, Kornicsuk azt mondta, hogy „elképzelhetetlen, hogy Liberman ne ítélné el határozottan a támadó felet”. Amikor korábban az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontjáról kérdezték, Liberman azt mondta, hogy „nagy zsidó közösségünk van Oroszországban és nagy zsidó közösségünk van Ukrajnában. Izraelben is nagy a bevándorlók közösségek vannak mind Ukrajnából, mind Oroszországból. A háború kitörése előtt mindkét országgal meglehetősen normális kapcsolataink voltak”. Liberman továbbá kifejtette, hogy Izrael maximális humanitárius segítséget nyújtott Ukrajnának, bár a segítség minden formáját nem lehet nyilvánosságra hozni. „A lehető legszélesebb körű segítséget nyújtjuk különböző alapítványokon és zsidó szervezeteken keresztül, még egy tábori kórházat is megnyitottunk”. Liberman tovább kijelentette, hogy „én nem Oroszországért, nem Ukrajnáért, hanem Izraelért vagyok” – valószínűleg ez a megjegyzés váltotta ki az az ukrán nagykövet kemény válaszát.

A részleges oroszországi mozgósítás miatt netán bekövetkező tömeges külföldre távozás esetén Lengyelország összehangolná lépéseit a balti országokkal – közölte Pawel Soloch, a lengyel nemzetbiztonsági iroda főnöke a Polsat News hírtelevízióban. Solochtól a műsorvezető azt kérdezte, hogy Lengyelországnak be kellene-e engednie az orosz elnök által meghirdetett mozgósítás elől menekülő embereket. A BBN főnöke válaszában elmondta: amennyiben valóban tömegesnek bizonyulna, emberek ezreit érintené a menekülés, az intézkedéseket össze kellene hangolni a térség többi államával, elsősorban a három balti országgal, de Finnországgal is. Soloch „hatásosnak” nevezte a közösségi médiában közzétett fotókat az orosz-finn határon több kilométeres sorokban várakozó fiatalemberekről. Közölte: Lengyelország egyelőre nem készül a jelenleg érvényes előírások módosítására, a helyzet azonban „dinamikusan változik”.

1999-ben Szerbiát támadta meg a NATO, s ezt követően ismerte el a Nyugat Koszovó függetlenségét. Most mindenki Ukrajna területi integritásáért száll síkra, de Szerbia esetében ez az elv már nem érvényesül. Erről is beszélt az ENSZ közgyűlésén Alekszandar Vucsics szerb államfő, aki azt is kifejtette, hogy milyen öt kulcskihívás előtt áll jelenleg a világ. „A világbékét a második világháború óta nem fenyegette ekkora veszély, mint most” – jelentette ki az ENSZ közgyűlésén a szerb államfő. Vucsics öt pontban foglalta össze, hogy miként látja a világ előtt álló kihívásokat. Ezek szerinte a béke megteremtése, a nemzetközileg elismert országok területi integritásának megvédése, az energiaválság kezelése, a szegényebb országok pénzügyi stabilitásának biztosítása, illetve az élelmiszerellátás. Az aktuális globális kihívások mindannyiunkat arra figyelmeztetnek, hogy a békés megoldásoknak nincs alternatívája – mondta a szerb államfő, hozzátéve, hogy Szerbia támogatja az összes ENSZ-tagállam területi egységét, beleértve Ukrajnáét is.

Beperelte Donald Trumpot, családi vállalkozását és három felnőtt gyermekét a New York-i főügyész, aki azzal vádolja őket, hogy éveken keresztül nem mondtak igazat a volt amerikai elnök vagyonáról a bankoknak és a biztosítóknak. Letitia James demokrata párti főügyész a New York-i manhattani bíróságon indított polgári peres eljárást, „többrendbeli csalással és félrevezetéssel” vádolta meg a The Trump Organizationt a 2011 és 2021 közötti pénzügyi kimutatások elkészítésekor. Azt is állította, hogy Trump hosszú idő keresztül arra használta vagyonát, hogy sikeres üzletemberként és politikusként láttassa magát és hírnevet teremtsen ezáltal, dollármilliárdokkal túlbecsültette vagyonát, hogy segítsen cégének kedvező pénzügyi feltételekhez jusson az ügyletek során, alacsonyabb kamatokat és az olcsóbb biztosítási fedezetet kapjon. A 214 oldalas kereset Trump felnőtt gyermekeit is felelősként nevezi meg, valamint a vállalat régi vezetőit, köztük a volt vezérigazgatót, aki a céget vezette, Allen Weisselberg pénzügyi igazgatót. A The Trump Organization világszerte szállodákat, golfpályákat és más ingatlanokat kezel, amelyeket Letitia James már több mint három éve vizsgál.

Időjárás:

Ma ismét tovább emelkedik a hőmérséklet. Este megvastagszik a felhőzet, és többfelé számíthatunk kisebb esőre. A hőmérséklet jellemzően 17 – 20 fok körül alakul.