Lesz elegendő energia itthon, de kérdés, hogy mennyiért

Lesz elegendő energia itthon, de kérdés, hogy mennyiért

Holoda Attila energetikai szakember, a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az energiaválságról, a lehetséges megoldásokról.

 

A szakember szerint nincs szükség pánikra, senki nem fog megfagyni. Van, és lesz elegendő földgáz a tárolókban. Azaz, lesz elegendő energia itthon, de kérdés, hogy mennyiért. A számlákon meglepően nagy összegek szerepelnek, vannak gondok az elszámolási renddel. Ennek elsősorban az az oka, hogy a kormány nem hagyott elegendő időt az MVM-nek a felkészülésre, noha már tavaly is lehetett tudni, hogy emelni kell az árakon. Ami az áremelkedést illeti, jegyezte meg Holoda Attila, azt is látni kell, hogy az egyedi leolvasóknál és az átalányt fizetőknél is előfordulhatnak problémák, oda kell mindenre alaposan figyelni. Itthon is egyre többen gondolják át, hogy mivel fűtsenek. Már vannak hűtő-fűtő, hőcserélős légkondicionálók, ezek korszerűek, sokkal jobb eloszlásban tudják biztosítani a meleget, mint a cserépkályha például. Azokban a lakásokban, ahol távfűtés van, egy fokkal egyszerűbb a helyzet, bár az is igaz, hogy korszerűtlenek a berendezések, és a lakások szigetelése is. Valamint az is gondot okoz, hogy nincs minden lakásban egyedi mérőóra. A kormány egyrészt úgy döntött, hogy nekifog a mérőórák felszerelésének, de ez hihetetlen sok időt vesz igénybe, és azt is tudni kell, hogy ezek egészen speciális szerkezetek.

Ami a hazai gázhelyzetet illeti, az itthoni tárolók 71%-ban vannak feltöltve, ez négy és félmilliárd köbmétert jelent, ami az éves fogyasztás 45%-a. Ugyanakkor ebből az adatból sok mindent le kell vonni, például az ipari fogyasztást is. De van elegendő energia, van hazai termelés, és délről is érkezik gáz. Európát több helyről éri el csővezeték, délről, északról és keletről egyaránt. Magyarország kőolajjal is el van látva, az is több forrásból érkezik. A kőolaj eljut a hazai finomítóig. Azért is jön folyamatosan a földgáz és a kőolaj, mert a magyar kormány elérte, hogy a szankciók hatálya alól kivonták a csővezetéken érkező szállítást. Oroszország így szállít Magyarországra, természetesen azzal is tisztában kell lenni, hogy a piaci árat kell megfizetni. Egész Európában, így Magyarországon is magasak a számlák, de látni kell, ilyen válságra még nem volt példa, ahol egyszerre van kőolaj,- földgáz,- és villamosenergia válság, valamint recesszió és infláció. Ami a villamosenergiát illeti, abból nincs, és nem is lesz hiány, hiszen egész Európában működnek atomerőművek, vannak alternatív források is, ugyanakkor a tárolás még nem megoldott.

 

Ami a lehetséges megoldásokat illeti, Holoda Attila szerint, miután Magyarország gazdag a termálvizekben, ezért azokat is fel lehetne használni, például a távfűtésnél előmelegítésre. Ám sajnos ezzel a lehetőséggel nem sok település élt még. Itt van például Budapest is, amelyik igen gazdag termálvizekben, de több mint tíz éve csak tervek készülnek a hasznosításra, ennél előrébb nem jutottak. Igaz, hogy ez egy igen költségigényes vállalkozás, de megtérülő. Nem lenne másra szükség, mint elhatározásra és politikai akaratra, a kormányzattal való együttműködésre.

          Magyarországon is vannak kísérletek kőolaj és földgázmezők feltárására, ám le kell szögezni, importra fogunk mindig szorulni. Vannak Európában is kísérletek arra, hogy leszakadjanak az orosz energiáról, hiszen Moszkva a háborús helyzettől függetlenül is él az energiával való zsarolással. Az izraeli miniszterelnök nemrégiben kijelentette, hogy akár pár héten belül is képesek lennének a tengeri fölgázmezőjükben a kitermelésre. Ám az is igaz, ez nem olyan egyszerű, hiszen itt egyrészt több országnak kell megállapodni, másrészt meg a szállítás nincs megoldva. Igaz, jelentős mennyiségről van szó, az európai igények bő 10%-át lennének képesek ellátni, és a megoldáshoz időre van szükség. Mindenkinek, így Magyarországnak is fontos lenne az Oroszországtól való függetlenedés energiaügyben, mindehhez európai megoldásokra és válaszokra van szükség.