Az Izraeli Védelmi Erők hétfőn közölték, hogy azonosították és megsemmisítették a Gázai övezetből Izraelbe vezető Hamász-alagutat

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.08.16. reggelén

A magyarságot, a biztonságot és a barátságot jelentik az Erzsébet-táborok – mondta Novák Katalin köztársasági elnök

Megérkezett a gazdák aratókoszorúja a Bazilikába.

Az Izraeli Védelmi Erők hétfőn közölték, hogy azonosították és megsemmisítették a Gázai övezetből Izraelbe vezető Hamász-alagutat.

Megállapodott a Moderna az Európai Unióval abban, hogy a jövőben az omikron vírusvariánst is tartalmazó vakcinákat fog szállítani.

Belföldi hírek:

A magyarságot, a biztonságot és a barátságot jelentik az egyházi alapítású Erzsébet-táborok – mondta Novák Katalin köztársasági elnök az Erzsébet-táborok 10 éves jubileumi ünnepségén Zánkán. Kifejtette: az Erzsébet-táborban az 1000 éves nemzethez való tartozást lehet megtanulni, azt, hogy mit jelent magyarnak lenni az Alföldön, Zalában, Tolnában, a Dunántúlon vagy éppen Borsodban, Kárpát-medence-szerte, a Felvidéken, a Délvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a diaszpórában. A köztársasági elnök hozzátette: a tábor a biztonságot is jelenti lelki és fizikai értelemben, a szülőknek nem kell aggódniuk gyerekeik miatt, emellett új barátságok szövődnek és a régi barátságok erősebbé válhatnak.

A magyar légierő az idei augusztus 20-ai ünnepen is megmutatja magát a Duna felett – mondta a Magyar Honvédség parancsnoka. Ruszin-Szendi Romulusz a Miniszterelnökség erkélyén személyesen is megtekintette az ünnepi parádéra gyakorlatozó pilótákat, s azt hangsúlyozta: fontos a gyakorlás, hogy méltóképpen ünnepelhessük a magyar államalapítást. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta: az idei ünnepre is látványos bemutatóval készülnek, a honvédség mellett civil gépek is lesznek. Kitért arra, hogy hétfőn is ülésezett az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. Valamennyi résztvevő arról számolt be, hogy az előkészületek rendben haladnak, semmi akadálya sincs az ünnepi programok megtartásának – mondta az államtitkár.

Megérkezett a gazdák aratókoszorúja a Bazilikába. A magyar gazdák összefogását jelképezi az a díszes Aratókoszorú, amely hétfőn ünnepélyes keretek között érkezett meg a budapesti Szent István-bazilikába. Az idei búzakoszorú jellegzetessége az „esőcsiga” motívum, mely a következő évi bő esőáldást jelképezi és amelynek most különösen nagy jelentősége van a gazdák számára. Az idei év Aratókoszorúját közel egy hónapon át tartó fonással, több ezer búzaszálból készítették el hajdúnánási gazdasszonyok. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében készült Aratókoszorút a szervezők képviseletében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, valamint Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a NAK országos alelnöke, Hajdú-Bihar megyei elnöke helyezte el a Bazilikában. Az ünnepélyes átadáson a búzakoszorút Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüskök, a Szent István-bazilika plébánosa áldotta meg. Az Aratókoszorú az augusztus 20-ai Ünnepi Körmenetben is részt vesz, de szeptember végéig megtekinthető lesz a Bazilika szentélyében is. Jakab István a koszorú átadása mellett ünnepi beszédében elmondta, hogy az aratókoszorú elkészítése és elhelyezése immár hagyománnyá vált. A koszorú áldozatos munkával készül, nagy tisztelettel hozták és hálásak, hogy átadhatják.

Már több ezren csatlakoztak az LMP által meghirdetett erdővédő körökhöz, amelyekkel az indokolatlan fakivágásokat akarják megakadályozni – közölte Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke. Az ellenzéki politikus azzal érvelt az erdővédő körök létrehozása mellett, hogy ott kell lenni minden olyan helyen, ahol „indokolatlanul felbőgnek a láncfűrészek”, és „botrányt kell csinálni” minden olyan fakivágásból, aminek nincsen racionális, magyarázható oka.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők hétfőn közölték, hogy azonosították és megsemmisítették a Gázai övezetből Izraelbe vezető Hamász-alagutat. A két útvonalat tartalmazó alagutat izraeli terület felé ásták, de nem keresztezte azt az újonnan épített földalatti érzékelő alagutat, ami pont a hasonló tevékenység kiszűrésére szolgál – írta az Israel Hayom. A most megsemmisített építményt a hadsereg még 2021-ben találta el a Falak őre hadművelet során, de a Hamász megpróbálta újjáépíteni, sőt fúrási munkálatokba is kezdett. „Ennek az alagútnak a semlegesítése azon titkos és ismert műveletek hosszú listájához csatlakozik, amelyek jelentősen károsították a Hamász terrorszervezet földalatti alagútprogramját, és továbbra is üldözni fogjuk őket” – mondta Nimrod Aloni dandártábornok, a gázai hadosztály leköszönő parancsnoka.

Izrael légicsapásokat hajtott végre Szíriában a helyi sajtó szerint. Az állítólagos izraeli légicsapások célpontjai a szíriai tengerparton fekvő Tartusz közelében voltak jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség. A csapásokat állítólag izraeli repülőgépek hajtották végre Libanon fölött – írja a Jerusalem Post. A bejelentett csapások alig néhány nappal azután következtek be, hogy a szíriai média arról számolt be, hogy izraeli harckocsik megfigyelőállásokat vettek célba Szíria Quneitra régiójában, az izraeli határ közelében, három ember megsebesítésével. Az ellenzékhez kötődő média azt állította, hogy az állások a Hezbollahhoz tartoznak. Szíriai jelentések szerint pénteken szórólapokat is ledobtak a térségben, amelyek a Hezbollahhal és iráni milíciákkal való együttműködéstől óvták a szíriai hadsereget. A Quneitrában bejelentett tankcsapásokat megelőzően a legutóbbi állítólagos szíriai izraeli csapások, amelyekről beszámoltak, július végén Damaszkusz közelében lévő helyszíneket céloztak, legalább öt szíriai katonát és a Hezbollah és más, Irán által támogatott milíciák legalább hét tagját megölve.

Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.  „Az ügyben senkinek nincs joga Iránt vádolni – szögezte le Nasszer Kanaáni, kiemelve, hogy a támadásért egyedül Rushdie-t és támogatóit lehet okolni, a szerző ugyanis „több mint másfélmilliárd muszlim érzékenységét sértette meg”. Hozzátette: az iráni kormány csak annyit tud az incidensről, amennyit az amerikai sajtó közölt. A szóvivő nyilatkozatára reagált Boris Johnson leköszönő brit miniszterelnök is, leszögezve: „őrültség” Rushdie-t hibáztatni az ellen elkövetett támadásért. „Ezt a támadást nemcsak (Rushdie) ellen követték el, hanem a szólásszabadság ellen is, a brit kormány pedig kiáll Rushdie és családja mellett, s ugyanígy kiáll a szólásszabadságért világszerte” – fogalmazott Johnson. Az indiai születésű, brit állampolgárságú Rushdie-t pénteken, egy New York-i pódiumbeszélgetésen érte több késszúrás. A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, állapotát stabilizálták, ám ügynöke, Andrew Wylie azt mondta, egyik szemét vélhetően elveszíti.

Hatalomra jutásuk egyéves évfordulóját ünnepelték hétfőn a tálibok Afganisztánban, az eseményt azonban beárnyékolja az országban dúló súlyos gazdasági és humanitárius válság. „Ez a nap a győzelem és az öröm napja az afgán nép és a muszlimok számára” – fogalmazott közösségi oldalán Bilál Karími, a tálib kormány egyik szóvivője.  Több különböző hírügynökség is arról számol be, hogy a radikálisok kisebb csoportokban, visszafogottan ünnepeltek Kabul utcáin, néhányan a levegőbe lőttek, mások a tálibok zászlóját lengették. A radikálisok tavaly augusztus 15-én ellenállás nélkül vették be Kabult, az Afganisztánban 20 éve állomásozó nemzetközi haderő pedig ezt követően kivonult az országból. A nemzetközi közösség egyelőre nem ismeri el a tálib kormányzatot, és garanciákat követel az emberi jogok, egyebek között a nők jogainak tiszteletben tartására. Hatalomra jutásuk után a tálibok ígéretet tettek, hogy nem térnek vissza 1996 és 2001 közötti uralmuk szigorú törvénykezéséhez, de azóta számos korlátozást vezettek be.

Narendra Modi indiai miniszterelnök az ígérte országa függetlenségének 75. évfordulóján, hogy a következő 25 évben fejletté teszi a szegénység sújtotta Indiát. Modi az újdelhi, mogul korabeli Vörös Erődben tartotta meg ünnepi beszédét. Azt mondta, a világ megítélése Indiáról megváltozott, már úgy tekintenek az országra, mint globális problémák megoldásának egyik kulcsszereplőjére. India az önellátás eszméje és a nemzetközi partnerség szellemében igyekszik kiváló eredményeket elérni a tudomány és a technológia területén, az ipar különböző ágazatait megteremtve törekszik az élelmiszer- és energiabiztonság elérésére – hangsúlyozta. Elmondta, hogy több milliárd dollárnyi befektetés áramlik az országba, amely így a gyártás egyik világközpontjává válik. Erőfeszítéseinek köszönhetően az 1,4 milliárd lakosú ország máris a vezető nemzetek közé emelkedett az informatika, a gyógyszeripar, az űrtudomány és a polgári atomenergia területén, mondta.

Megállapodott a Moderna az Európai Unióval abban, hogy a jövőben az omikron vírusvariánst is tartalmazó vakcinákat fog szállítani. Az új termékek hatósági értékelése jelenleg is folyik. Jelentős, a koronavírus elleni vakcinák beszerzését érintő változásról tudósított hétfőn az Európai Unió (EU) és a Moderna gyógyszerészeti vállalat. Mint a cég közölte, az omikront tartalmazó, úgynevezett bivalens oltásokról kötöttek megállapodást, amelynek révén erősebb, szélesebb körű és tartósabb védettség kialakítását várják a szakemberek. Stéphane Bancel, a vállalat vezérigazgatója a hír kapcsán erlmondta a megállapodásban részt vevő európai uniós tagállamoknak lehetőségük lesz az omikron vírusvariánst tartalmazó emlékeztetőoltás-jelölt alkalmazására, és védelmet biztosítani állampolgáraiknak a téli szezon előtt.

Jun Szuk Jol dél-koreai elnök bejelentette, hogy kormánya nagyszabású segélyezési tervet kínál északi szomszédjának, ha az megválik atomfegyvereitől. A politikus hangsúlyozta, hogy az atomfegyver-mentesítés „elengedhetetlen” a tartós béke megteremtéséhez a félszigeten. Szöul terve keretében élelmiszereket, energiát, valamint segítséget nyújtana az infrastruktúra – például a kikötők, repülőterek és kórházak – korszerűsítéséhez. A kezdeményezés révén fokozatosan és jelentősen javulna Észak-Korea gazdasága és népének életszínvonala, de csak abban az esetben, ha Phenjan leállítja nukleáris programját, és elkezdi atomfegyvereinek tényleges és érdemi felszámolását” – tette hozzá Jun. Az államfő javaslatát az 1945-ös japán gyarmati uralom végének évfordulója alkalmából tartott beszédében fejtette ki.

Időjárás:

Ma tovább melegszik az idő: a napi hőmérséklet helyenként már eléri a 35 fokot. Este mindenütt kitisztul az ég. Csillagfényes, fülledt, eseménytelen idő várható. A hőmérséklet jellemzően 23 – 35 fok körül alakul.