Tagadta felelősségét Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök a tavaly tavasszal Meronban történt katasztrófáért az ügyet vizsgáló bizottság csütörtöki ülésén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.07.22. reggelén

A  földgáz esetében 1729 köbméter/év, vagyis 144 köbméter/hónap, a villamos energiánál pedig 2523 kilowattóra /év , vagyis 210 kWh/hónap – fogyasztási szint alatt érvényes továbbra is a   a rezsicsökkentett ár.

Tagadta felelősségét Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök a tavaly tavasszal Meronban történt katasztrófáért az ügyet vizsgáló bizottság csütörtöki ülésén. 

Az orosz igazságügyi minisztérium keresetet nyújtott be egy moszkvai bírósághoz, amelyben azt követelte, hogy a Szochnutot – a  Nemzetközi Zsidó  Ügynökséget, –   töröljék az Oroszországban bejegyzett civil szervezetek listájáról.

Újból benyújtotta lemondását Mario Draghi olasz miniszterelnök csütörtökön, miután kudarcba fulladt a kormánykoalíció újjáélesztésére tett kísérlete.

Belföldi hírek:

A rezsicsökkentés egész Európában egyedülálló intézmény, amely a magyar családokat védi az energiaválságtól, és a jövőben is fennmarad – közölte a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön, az erdélyi Tusnádfürdőn tartott sajtótájékoztatóján, ahol bejelentette: a lakosság számára az átlagos fogyasztás felett is a valós piaci árnál alacsonyabb árakat állapítottak meg a villany- és gázfogyasztásra. Németh Szilárd közölte: meghatároztak egy limitet, ameddig a gázt és a villanyt mindenki rezsicsökkentett áron kapja, ez a limit a földgáz tekintetében 1729 köbméter/év, vagyis 144 köbméter/hónap, a villamos energiánál pedig 2523 kilowattóra évenként (kWh), ami 210 kWh havonkénti fogyasztásnak felel meg. Hangsúlyozta, bevezettek egy új tarifát, az úgynevezett lakossági piaci árat, amely jóval kisebb, mint a versenypiacokon tapasztalható ár: 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forintért kapják a magyarok kWh-ként az áramot, e fölött pedig 70 forint 10 fillérért. A valós, tehát a versenypiaci ára az áramnak 268 forint 90 fillér – mondta. Megjegyezte: a kedvezményes határig 23 forint 10 fillér az éjszakai áram a háztartások számára, e fölötti fogyasztásnál pedig 62 forint 90 fillér. Kitért rá: a földgáznál a kedvezményes tarifa az 1729 köbméter/év fogyasztásnál 102 forint köbméterenként, fölötte 747 forint, a valós piaci ár pedig 1020 forint. A hőszivattyúval rendelkező háztartásokról a rendelet nem szól, az eredetileg meghatározott, korlátlan fogyasztásig fennáll a hőszivattyú működtetésének tarifája, így ott a kedvezményes ár – 36 forint – lesz érvényben – ismertette.

Nem tartja szükségesnek a lakosság energiaáremelést az MSZP társelnöke, frakcióvezetője, aki szerint Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz azzal hazudta végig a választási kampányt, hogy az energiaárak fenntarthatók. Tóth Bertalan úgy értékelte a Németh Szilárd kormánybiztos által bejelentetteket, hogy folytatódik a dilettáns improvizáció.

Folyamatosan lehet jelentkezni a toborzóirodákban határvadásznak, várnak minden 18 és 55 év közöttit, aki Magyarország határának megvédésben közreműködne – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte, a határvadászok szűkebb feladatot látnak el, mint a rendőrök, ezért a kiképzésük is rövidebb időt igényel. Az alapkövetelmények közé tartozik a nyolc általános iskolai végzettség és a meghatározott fizikai állóképesség. Az alapvető követelményeknek megfelelő jelentkezők már a kiképzés alatt bruttó 300 ezer forintos fizetést kapnak. A sikeres vizsgázók közel 400 ezer forintot kereshetnek, a legjobb tíz százalék, akik extrémebb feladatokat végezhetnek majd, még magasabb fizetésre is számíthatnak – mondta el az államtitkár.

Rekordidő alatt elkészült a Lánchíd új acél útpályája, amely a régi, elöregedett vasbeton pályaszerkezetet váltotta fel. A behelyezett pályatáblák a híd teljes hosszán egybefüggő részt alkotnak, „ennek köszönhetően már végig lehet sétálni a Lánchídon”, a hídpályát várhatóan év végén visszaadják a forgalomnak – közölte az MTI a BKK információi alapján. Mint írják, a cég közleményében az szerepel, hogy alig egy évvel a pályaszerkezet bontásának kezdete és csupán 11 hónappal az új útpályát alkotó első acélelem behelyezése után már a Lánchíd teljes hosszában beépítették a vasbeton szerkezetet helyettesítő 94 darab acél pályatáblát. Hozzátették: a parti nyílásokban még folytatódnak az acélszerkezeti javítások. A két pillér között a végéhez közeledik a beépített új acéllemezek, a javított régi szerkezetek, valamint a láncok alsó szakaszának rozsdásodás elleni védelme. A Lánchíd korszerűsítése a tervek szerint 2023-ig tart, az útpálya már az év végén elkészül – olvasható a közleményben.

Külföldi hírek:

Israeli PM Benjamin Netanyahu

Tagadta felelősségét Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök a tavaly tavasszal Meronban történt katasztrófáért az ügyet vizsgáló bizottság csütörtöki ülésén. 2021. április 30-án 45 ultraortodox zarándokot, köztük legkevesebb tíz gyereket taposott agyon a tömeg Simon bar Jocháj sírjánál, a Lag Baomer ünnep évente ismétlődő legnagyobb civil rendezvényén. Az Izrael legnagyobb civil katasztrófáját vizsgáló bizottság kérdéseire Netanjahu azt mondta, hogy nem tudott a Meronban sok éve fennálló biztonsági problémákról. Közölte: az évente megtartott vallási szertartásért a vallásügyi minisztérium felelt, ő csak a koronavírus-járvány rendelkezései miatt, járványügyi szempontból avatkozott az esemény megrendezésébe 2021-ben.

Aviv Kohavi személyében az első izraeli vezérkari főnök, aki hivatalos látogatásra érkezett Marokkóba. A marokkói légierő tisztviselőivel tartott biztonsági eligazítások előtt az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, szerdán találkozott a helyi zsidó közösséggel Marrakes óvárosában. Marokkói körútja harmadik napján Kohavi megállt a marrakesi zsidó temetőben, és részt vett egy imaszolgálaton a Szlat al-Azama zsinagógában – áll a hadsereg közleményében, hozzátéve azt is, hogy a találkozón jelenvoltak a közösség tagjai, akik a jom kippuri háború idején harcoltak, majd visszatértek Marokkóba.

Az orosz igazságügyi minisztérium keresetet nyújtott be egy moszkvai bírósághoz, amelyben azt követelte, hogy a Szochnutot töröljék az Oroszországban bejegyzett civil szervezetek listájáról, ezzel beszüntetve tevékenységét, mert a szervezet tevékenysége sérti az orosz törvényeket. Július 28-án terveznek meghallgatást tartani a témában, amely meghatározza a szervezet jövőjét Oroszországban. „A bíróság megkapta a moszkvai Igazságügyi Minisztérium főosztályától a… Szochnut feloszlatásával kapcsolatos keresetet” – áll a bíróság közleményében, amelyet a RIA orosz hírügynökség adott ki. A Szochnut még nem reagált a hírre. ,,Az orosz zsidókat nem fogják túszul ejteni az ukrajnai háborúval” – írta Nachman Sáj diaszpóraügyi miniszter Twitteren. Az ügynökség oroszországi tevékenységének beszüntetése jelentősen megnehezíti a zsidók Oroszországból Izraelbe történő bevándorlását, valamint számos oktatási és jóléti tevékenységet, amelyet az ügynökség végez a zsidó közösségekben országszerte. Ha ez megtörténik, az Izrael és Oroszország közötti kapcsolatokban súlyos válságot okoz, jegyezte meg a Walla híroldal cikke.

Az Európai Unió Tanácsa csütörtökön elfogadta az Oroszország elleni hetedik uniós szankciócsomagot, amelynek értelmében importtilalmat vezetnek be az orosz aranyra, ezen belül az aranyból készült ötvöstermékekre is, továbbá szigorítják egyes csúcstechnológiai áruk exportellenőrzését. A tanács sajtóközleménye szerint az újonnan elfogadott intézkedések céljai között van az is, hogy szigorítsák az Oroszországgal szemben korábban bevezetett, már hatályos gazdasági szankciókat, illetve hatékonyabbá tegyék azok végrehajtását.

Újból benyújtotta lemondását Mario Draghi olasz miniszterelnök csütörtökön, miután kudarcba fulladt a kormánykoalíció újjáélesztésére tett kísérlete. Sergio Mattarella olasz államfő „tudomásul vette” Draghi lemondását, és arra kérte a távozó miniszterelnököt, hogy a továbbiakban ügyvivő kormányfőként folytassa munkáját – írta közleményében az elnöki hivatal. Egyelőre nem tudni, hogy az államfő feloszlatja-e a parlamentet, és előrehozott választásokat ír-e ki. Amennyiben igen, a voksolásra szeptember 25-én vagy október 2-án kerülhet sor. A kormány mandátuma 2023-ig szól. Mattarella a nap folyamán találkozik Maria Elisabetta Alberti Casellati és Roberto Fico házelnökkel.

A török külügyminiszter csütörtökön tagadta, hogy a török légierő állna az előző napi észak-iraki, nyolc civil halottal járó rakétatámadás mögött, amelyért az iraki kormány Ankarát tette felelőssé.  Mevlüt Cavusoglu a TRT Haber török állami hírtelevíziónak leszögezte: a Dahúk kormányzóságból jelentett rakétázást „terroristák” követték el, és hangsúlyozta: a török fegyveres erők iraki területen végrehajtott műveletei kizárólag a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen irányulnak.  Figyelmeztette egyúttal Bagdadot, hogy a valódi elkövetők igyekeznek Ankarára hárítani a felelősséget, s intette az iraki kormányt, „ne essen a terroristák csapdájába”. Szerdán legalább nyolc rakéta csapódott be a félautonóm, kurdok lakta Zakho körzetben lévő Barak üdülőövezetben, a támadásnak 23 sebesültje is van.

Gazdasági hír:

Megindult a gázszállítás a Németországot Oroszországgal összekötő Északi Áramlat-1 gázvezetéken a tíznapos évi rendszeres karbantartási leállás után. Az 55 milliárd köbméteres éves szállítási kapacitású gázvezeték július 11. óta nem üzemelt karbantartás miatt. Az üzemeltető Nord Stream AG tájékoztatása szerint a szállított mennyiség felfuttatása eltart majd egy ideig. A szállítások várhatóan egy darabig jóval a vezeték teljes kapacitása alatt maradnak. Az üzemeltető Nord Stream honlapján található adatok szerint az áramlás nulláról 29,284 GWh/h-ra nőtt közép-európai idő szerint csütörtökön reggel 6 és 7 óra között. Július 10-én, a karbantartási munkálatok megkezdése előtti utolsó üzemnapon az áramlások nagyjából ugyanezen a szinten voltak, éppen a 29 GWh/h felett.

Időjárás:

Ma még tovább melegszik a levegő. Este is marad a fülledt, csillagfényes, eseménytelen idő. A hőmérséklet várhatóan 26 – 40 fok között alakul.