„Az EU a szankciókkal is a háborút támogatja.”

„Az EU a szankciókkal is a háborút támogatja.”

 

Németh Szilárd a Fidesz alelnöke, kormánybiztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az európai energia- és szankciós politikáról, a rezsivédelemről, valamint az ársapkáról.

 

A politikus szerint a teljes európai energiapolitika hibás, amire Németország példáját hozta fel. Az elmúlt időszak német kormányai úgy döntöttek, hogy egy nem teljesen átgondolt zöldelmélet szerint alakítják át energiapolitikájukat. Ez annyira elhibázott volt, jegyezte meg a képviselő, hogy például a háztartási áram ára a németeknél jelentősen megemelkedett. Arról nem beszélve, hogy nem tudták megoldani a szélerőművek által termelt áram tárolását sem. Mostanra odáig jutottak, hogy a szénerőműveket indítják újra, hogy lehessen mivel az elektromos autóknak közlekedni, és ez teljes képtelenség.

              Németh Szilárd kijelentette, mindezek a lépések mögött Brüsszel akarata van. Az Európai Unió most egyfelől megszenvedi az orosz-ukrán háborút, másfelől például a tagországok fegyvereket szállítanak Ukrajnának, valamint az immár sokadik Oroszországgal szembeni szankció is csak problémákat okoz. Az EU a szankciókkal is a háborút támogatja. Magyarország, a magyar kormány a béke pártján áll, eddig a szankciók jelentős részét, nem szívesen, de támogatta, ám legutóbb az orosz kőolaj esetében a magyar miniszterelnök megérttette az európai vezetőkkel, hogy mik is a magyarok érdekei. Abban mindenki biztos lehet, ha Brüsszel az orosz földgázra is szankciót kívánna bevezetni, akkor Magyarország vétóval fog élni. Nem lehet mást tenni, hiszen mára bebizonyosodott, ezekkel a szankciókkal pont azok jártak sokkal rosszabbul, akik meghirdették azokat.

              A miniszteri biztos elmondta, a kormány számára továbbra is nagyon fontos a rezsivédelem.  A magyar lakosság hónapról hónapra látja a számlákon, hogy milyen jelentős összeget spórolnak meg. Ugyanígy fontos az is, hogy legalább október elsejéig megmarad az ársapka, jelenleg a magyarok közel a felét fizetik ki a mostani benzin és dízel áraknak. Az is biztos, jegyezte meg a politikus, hogy amennyiben a helyzet úgy kívánja, akkor ez a rendszer később is fennmarad. Végezetül azt emelte ki Németh Szilárd, hogy a magyar kormány nem csak most, hanem a jövő évi költségvetésben is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a nyugdíjak megőrizzék vásárlóértéküket.