Az izraeli Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy az Izrael és Ukrajna közötti vízummentességi megállapodás a háború elől menekülő ukránokra is vonatkozik

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.07.05. reggelén

A teljes európai energiapolitika hibás, mondta Németh Szilárd a Fidesz alelnöke, kormánybiztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn védelmi miniszterével találkozva gratulált az orosz csapatoknak a kelet-ukrajnai Luhanszk régiójának  „felszabadításához”.

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy az Izrael és Ukrajna közötti vízummentességi megállapodás a háború elől menekülő ukránokra is vonatkozik.

Ferenc pápa nem tervez lemondani a közeljövőben az egyházfői megbízatásról, és szeretne ellátogatni Moszkvába, valamint Kijevbe is .

Belföldi hírek:

Kiállunk a magyar érdekekért! – emelte ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a Facebook-oldalán. A kormánypárti politikus a bejegyzésében megosztott egy videót is, melyben a France 24 hírcsatorna kérdezte a jogállamisági eljárásról. Hidvéghi Balázs azt írta: a riporter „nagyon igyekezett” belé fojtani a szót, „nehogy a nézők véletlenül olyat halljanak, ami nem fér bele a brüsszeli mantrába”. Azonban – mint hozzátette – itt is elmondta: az egész jogállamisági eljárás csak egy ürügy. „Magyarországon a jogállam él és virul. Csakhogy a hagyományos keresztény értékek is” – szögezte le, hozzátéve, hogy Brüsszelt ez zavarja igazán.

A teljes európai energiapolitika hibás, mondta Németh Szilárd a Fidesz alelnöke, kormánybiztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában, amire példaként Németországot hozta fel. Az elmúlt időszak német kormányai úgy döntöttek, hogy egy nem teljesen átgondolt zöldelmélet szerint alakítják át energiapolitikájukat. Ez annyira elhibázott volt, jegyezte meg a képviselő, hogy például a háztartási áram ára a németeknél jelentősen megemelkedett. Arról nem beszélve, hogy nem tudták megoldani a szélerőművek által termelt áram tárolását sem. Mostanra odáig jutottak, hogy a szénerőműveket indítják újra, hogy lehessen mivel az elektromos autóknak közlekedni, és ez teljes képtelenség. Németh Szilárd kijelentette, az Európai Unió most egyfelől megszenvedi az orosz-ukrán háborút, másfelől a sok Oroszországgal szembeni szankció is csak problémákat okoz. Magyarország, a magyar kormány a béke pártján áll, eddig a szankciók jelentős részét, nem szívesen, de támogatta, ám legutóbb az orosz kőolaj esetében a magyar miniszterelnök megérttette az európai vezetőkkel, hogy mik is a magyarok érdekei.

A közalkalmazottak béremelését sürgette az LMP társelnöke hétfőn. Kanász-Nagy Máté tarthatatlannak nevezte a közalkalmazottak bérhelyzetét. Felhívta a figyelmet arra, hogy sajtóhírek szerint 2017 óta felére esett vissza a rendőrképzésre jelentkezők száma, és nagyon sokan hagyják el a rendvédelmi pályát. Az ellenzéki politikus ezt az alacsony bérekkel magyarázta. Szerinte egy kezdő rendőr fizetése pótlékokkal, túlórákkal alig éri el a nettó 200 ezer forintot.

A Kárpát-medencében élő magyarságnak ki kell állnia a jogaiért, a megmaradásért és a szülőföldön való boldogulásért – hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Szilágyi Péter a külhoni magyar joghallgatóknak magyarországi képzést is biztosító, 2012-ben indult Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíj idei ösztöndíjasait köszöntve a program céljának nevezte, hogy jól képzett, a nemzet iránt elkötelezett, a magyar és a többségi állam jogrendszerének szaknyelvét egyaránt ismerő jogászokkal rendelkezzen a külhoni magyar közösség. Eddig több mint kétszáz hallgató vehetett részt a programban az egész Kárpát-medencéből – ismertette. A kormánypárti politikus beszámolt arról, vannak olyan külhoni régiók, ahol a nemzetiségi jogok tekintetében „viszonylag jól állunk”, ugyanakkor olyanok is, mint Kárpátalja, ahol elveszik az elmúlt évtizedekben megszerzett jogokat. Szilágyi Péter egyebek mellett ezek között említette az anyanyelv-használathoz jogot.

Külföldi hírek:

A Franciaországból Izraelbe utazó utasok a héten megdöbbenve tapasztalták, hogy a holland Transavia légitársaság nem Izraelt, hanem Palesztinát tüntette fel az országok listáján. A hazautazó izraeli utasok elmondták, hogy többször is megpróbálták megtalálni Izraelt a listán, de eredménytelenül – számolt be a megdöbbentő esetről az Israel Hayom. „Próbáltuk megtalálni Izraelt, és előre kitölteni a check-in-t, de egyszerűen nem találtuk” – mondták az utasok az Israel Hayomnak. „Nem igazán értettük, hogy miért, és többször is ellenőriztük, és Izrael nem volt a listán, de Palesztina igen, ami őrültség”. Néhány héttel ezelőtt a Transavia tájékoztatta a gépre való felszállás előtt pillanatokkal utazó utasait, hogy az ország nem engedélyezi a helyét a Ben-Gurion nemzetközi repülőtéren. A hoppon maradt utazók megpróbáltak alternatív utat találni a hazajutáshoz, bár a legtöbben több napra Párizsban ragadtak. Izrael franciaországi nagykövetsége, a külügyminisztérium, valamint a határátkelő-, népesség- és bevándorlási hivatal közölte, hogy nem tudnak semmilyen ilyen korlátozásról.

A Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy az Izrael és Ukrajna közötti vízummentességi megállapodás a háború elől menekülő ukránokra is vonatkozik, jogosultak a három hónapra szóló Izraelben tartózkodásra. A Legfelsőbb Bíróság a belügyminisztérium tiltakozása ellenére helyt adott a petíciónak. Izrael több tucat ukránt deportált meghallgatás nélkül. Május elején Michal Agmon-Gonen, a Tel-Avivi Kerületi Bíróság bírája, aki elutasította a Népességi és Bevándorlási Hatóság több, az ukrán menekültek kitoloncolására vonatkozó határozatát, azt állította, hogy az izraeli belügyminiszter, Ajelet Saked megpróbált nyomást gyakorolni rá, hogy befolyásolja döntéseit. A hatályos rendeletek értelmében az ukránoknak nincs szükségük vízumra a legfeljebb három hónapos izraeli látogatáshoz. Márciusban Saked azt mondta, Izrael engedélyezi mintegy 20 000 ukrán maradását, akik turistavízummal rendelkeztek vagy illegálisan tartózkodtak az országban az orosz invázió előtt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn védelmi miniszterével találkozva gratulált az orosz csapatoknak a kelet-ukrajnai Luhanszk régiójának ahogy fogalmazott, „felszabadításához”. Putyin és Szergej Sojgu hétfői találkozóját a televízióban is közvetítették. Az elnök kijelentette, hogy a luhanszki térségben harcoló katonáknak kijár a pihenés, a többi katonai egységnek változatlanul folytatnia kell a harcokat. A szakadár – de csak Oroszország által elismert – Luhanszki Népköztársaság hadvezetése már a hétvégén jelezte, hogy sikerült elfoglalniuk a kulcsfontosságú Liszicsanszk városát. Sojgu vasárnap értesítette Putyint a szakadár terület sikeres „felszabadításáról”, és nem sokkal később a kijevi vezérkar is közölte, hogy az orosz támadások ellen védekező ukrán csapatok hosszas küzdelem után kivonultak Liszicsanszkból.

Új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, a migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek, és használják is ezeket a fegyvereket – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott. Kiemelte: kritikus időszakban került sor erre a találkozóra, hiszen „Európa drámai kihívások előtt áll”. Mint mondta: a Magyarország szomszédságában zajló háború és az arra adott szankciós válaszok tartósan háborús inflációs környezetet hoznak létre. „Emellett fokozódik a menekültválság, és egyre súlyosabb migrációs kihívásokkal kell szembe néznünk, ráadásul mi, magyarok – alapvetően egyedüliként – szembesülünk kihívással egyszerre délről és keletről, mondhatni kettős nyomás alatt állunk” – húzta alá Szijjártó Péter.

Ferenc pápa nem tervez lemondani a közeljövőben az egyházfői megbízatásról, és szeretne ellátogatni Moszkvába, valamint Kijevbe is – derült ki a hétfőn közzétett exkluzív interjúból, amelyet a katolikus egyházfő egy hírügynökségnek adott. A szombaton készült interjúban Ferenc pápa kijelentette: bár nem tervez a közeljövőben lemondani, nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy visszalép egyházfői pozíciójából, ha egészségügyi állapota miatt már alkalmatlanná válik feladatai elvégzésére. Ez azonban, mint fogalmazott, „Isten tudja”, mikor következik be. A pápa tagadta azt a híresztelést, hogy rákos volna, s nevetve hozzátette, hogy „neki legalábbis nem szóltak róla az orvosok”. A 85 éves katolikus egyházfőnek térdproblémák miatt le kellett mondania a július elején esedékes kongói és dél-szudáni látogatását, a hónap végi kanadai útja azonban változatlanul tervben van.

Traktoros blokád alá vették több áruház elosztóközpontját Hollandiában a nitrogén-oxid- és az ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó kormánytervek ellen tiltakozó farmerek, a hadsereg is készen áll a bevetésre, ha a nemzetbiztonságot veszély fenyegeti – írta a Dutchnews hírportál hétfőn. A holland média jelentése szerint a gazdák elzárták az A50-es autópálya vegheli bejáratát, ahol a Jumbo szupermarket elosztóközpontja található. A központ elé betonblokádokat helyeztek el. A Lidl heerenveni és az Aldi drachteni telephelyén traktorokkal zárták le az utakat. A tiltakozások több mint egy hete tartanak, a gazdák ugyanis attól félnek, hogy a kormány tervei veszélyeztetik a mezőgazdasági dolgozók egzisztenciáját. A holland kabinet átlagosan 40 százalékkal szeretné csökkenteni a mezőgazdaság nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátását, a természetvédelmi területek közelében pedig mintegy 100 százalékos kibocsátáscsökkentést ír elő.

Gazdasági hír:

Londoni makrogazdasági elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül. Az egyik tekintélyes londoni gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research tanulmánya szerint az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete óta egyértelműen érzékelhető az a fenyegetés, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az energiaexportot fegyverként használhatja az ukrán ellenállást támogató nyugati országok ellen. A cég szerint ha az orosz földgázszállítások valóban elapadnak, az európai kormányok először nem a háztartások, hanem az ipari létesítmények ellátását függesztenék fel. Ennek tovagyűrűző makrogazdasági hatása így attól függ, hogy az adott gazdaságok milyen arányban használnak földgázt az ipari termeléshez.

Időjárás:

Ma szeles, változóan napos-felhős idő lesz jellemző. Este többfelé várható zivatar, ám utána kitisztul az ég, élénk marad a szél. A hőmérséklet jellemzően 24 – 39 fok körül alakul.