Jáir Lapid izrael 14 miniszterelnöke éjféltől megbízott miniszterelnökké válik

Jáir Lapid izrael 14 miniszterelnöke éjféltől megbízott miniszterelnökké válik

Jáir Lapid külügyminiszter péntek éjféltől hivatalosan átveszi a miniszterelnöki posztot és az ideiglenes kormány élére áll, miután a Kneszet ma délelőtt megszavazta a feloszlatását.

A szavazás után Naftali Bennett távozó miniszterelnök és Lapid megölelték egymást és helyet cseréltek, így Lapid a miniszterelnöki székben ülhetett. Csütörtök délutánra tűzték ki a visszafogott formális hatalom átadási ceremóniát.

Bennett rotációs miniszterelnöki címen fog szolgálni, Lapid pedig megtartja a külügyminiszteri posztot. A kormány többi minisztere a helyén marad, a törvényhozók pedig nagyrészt áttérnek a törvényalkotásról a kampányolásra.

לפיד ב”יד ושם” לפני הכניסה ללשכת רה”מ: „אשמור על ישראל חזקה”עם פיזור הכנסת יצא לפיד ל”יד ושם” ומשם ימשיך לטקס מצומצם עם בכירי משרד ראש הממשלה. בהמשך יגיע עם רעייתו לפגישה בבית הנשיא – ובחצות ייכנס המינוי לתוקף. לפיד יעבור לדירת המאבטחים הסמוכה למעון הרשמי בבלפור, וביום שלישי יערוך את נסיעתו המדינית וייפגש עם עמנואל מקרון

הכנסת התפזרה, ובעוד קצת יותר מ-12 שעות ייכנס שר החוץ יאיר לפיד באופן רשמי לתפקידו החדש: ראש הממשלה ה-14 של ישראל. עם פיזור הכנסת יצא לפיד ל”יד ושם”, ואמר כי „מיד אחרי ההצבעה נסעתי ל’יד ושם’ כדי להבטיח לאבא שתמיד אשמור על ישראל חזקה, שתדע להגן על עצמה ולהבטיח את שלום ילדיה”.בשעות הצהריים יתקיים טקס מצומצם עם בכירי משרד ראש הממשלה ללא נוכחות כלי התקשורת, ומיד לאחר מכן יתחיל נפתלי בנט בפגישה החפיפה עם לפיד. בהמשך יגיע לפיד עם רעייתו ליהיא לבית הנשיא, לפגישה עם הרצוג ורעייתו מיכל

 

Lapid lesz Izrael 14miniszterelnöke, és Ehud Barak után az első, aki nem jobboldali párt vezetője. Az előrehozott választásokat, négy éven belül immár az ötödiket, november 1-jén fogják megtartani.

A 92 képviselői többség szavazatával a törvényhozók csütörtökön végül lehetővé tették a feloszlatást a napok óta tartó politikai viszályok után.

A koalíciós Jiszráel Beitenu és a Munkapárt bojkottálta a szavazást, tiltakozásul amiatt, hogy a jobboldali blokk megtagadta a kritikus infrastruktúráról, a metróról szóló törvény elfogadását.

,,Kisstílű politika megakadályozta a törvényjavaslat elfogadását” – mondta Merav Michaeli, a Munkapárt vezetője.

Egy másik szintén mellőzött törvényjavaslat egy törvény módosítása volt, amely nélkül Izrael nem tud eleget tenni azoknak a szükséges kötelezettségeknek, amelyek lehetővé tennék, hogy bekerüljön az amerikai vízummentességi programba.

Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető a plénum előtt tartott beszédében kijelentette, hogy a leköszönő rövid ideig szolgáló kormány megbukott, és az izraeliek személyes biztonságának romlását és a nemzeti büszkeség csökkenését idézte elő.

Netanjahu kritizálta a kormányt, amiért az iszlamista Ra’am párttal társult a koalíciójukban, annak ellenére, hogy Ra’am vezetője azt mondta, hogy a Likud vezetője hajlandó volt és megkísérelt az arab párttal koalíciót alkotni.