Magyarország szövetségesként tekint Izraelre

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.06.24. reggelén

Magyarország szövetségesként tekint Izraelre.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a HIV fertőzöttek kezeléséről.

A török rendőrség több személyt őrizetbe vett annak gyanújával, hogy célzott támadásokat terveztek izraeli diplomaták és turistacsoportok ellen Isztambulban.

Kihirdették csütörtökön Németországban a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt.

Belföldi hírek:

Magyarország szövetségesként tekint Izraelre, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a nemzetközi szervezetekben végre korrekt hozzáállásban részesüljenek a barátaink – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi-bejegyzésében, amelyben beszámolt arról, hogy telefonon beszélt Yair Lapiddal, Izrael leendő miniszterelnökével. Mint fogalmazott, újra felpörgött az amúgy sem unalmas belpolitikai élet Izraelben. A Kneszet feloszlatásáról szóló döntés után megkezdődött a felkészülés a következő választásra. „Várhatóan a jövő héten Yair Lapid külügyminiszter-kollégám veszi át a miniszterelnöki pozíciót. Telefonon beszéltünk és áttekintettük a kétoldalú kapcsolatokat” – ismertette. „Mi szövetségesként tekintünk Izraelre, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a nemzetközi szervezetekben végre korrekt hozzáállásban részesüljenek a barátaink. Jó lenne, ha szorosabb lenne az EU és Izrael együttműködése is, ezért szorgalmazzuk a társulási tanács ülésének mielőbbi összehívását. Elkötelezetten támogatjuk a béke megteremtésére irányuló törekvéseket és a terrorizmus elleni küzdelmet” – írta. „Büszkék vagyunk arra, hogy hazánkban a zsidó közösség biztonságban érezheti magát, továbbra is érvényes a zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben, és megemlékeztünk Raoul Wallenberg születésének száztizedik évfordulójáról is” – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Külföldön, több helyen is olyan módszerrel próbálkoznak az AIDS betegek kezelésére, hogy nem tablettákat adnak, amiket minden nap be kell venni, hanem egy injekciót, ami hosszú ideig elegendő a kezelésre, mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában. A szakember szerint ez egy nagyon izgalmas kísérlet, mert így az AIDS betegek nem kell, naponta azon gondolkodjanak, hogy bevették-e a szükséges gyógyszereket. Európában, Amerikában, Izraelben már alkalmazzák ezt a módszert, ez utóbbi országban például a HIV fertőzött terhes nőknek ajánlják. Magyarországon még ezt nem vezették be, de akár még az is lehet, hogy megtörténik. Ami az AIDS terjedését illeti, Szlávik János elmondta, az utóbbi bő két évben visszaszorulni látszik a fertőzés terjedése. Igaz, ennek elsősorban az az oka, hogy nem voltak nagyobb rendezvények, így a testi kontaktusok száma is jóval kisebb volt. Idéntől kezdve nyilvánvalóan változni fog a helyzet, hiszen beindulnak a nagy fesztiválok, a bulik is, így itthon is figyelni kell majd erre – mondta.

Budapesten, az új Puskás Arénában a közelmúltban nyílt kiállítás azoknak a sportolóknak az élettörténetét mutatja be, akik úttörő szerepet vállaltak a Magyarország és Izrael közötti kapcsolatok elmélyítésében. A Game Changers kiállítás a magyar zsidóság és Izrael kapcsolatának történetét meséli el a magyar sportot hasznosítva. A sportot mindig is a társadalmi mobilitás eszközeként használták, mivel a sportolókat csak a teljesítményük alapján ítélték meg. A stadionon kívüli kiállításon egykori sportolók fotói láthatók és történeteiket mesélik el. Minden sportoló képéhez rövid életrajz tartozik angol, magyar és héber nyelven. A kiállítás a magyar és az izraeli külügyminisztérium, a Magyar Sportminisztérium és a Magyar Labdarúgó Szövetség együttműködésében jött létre, mely a későbbiekben más helyszíneken is megtekinthető lesz Magyarországon és szerte a világon.

Külföldi hírek:

A török rendőrség állítólag a múlt héten több személyt őrizetbe vett annak gyanújával, hogy célzott támadásokat terveztek izraeli diplomaták és turista csoportok ellen Isztambulban, jelentette a Hürriyet Daily News. A török hírszerző ügynökség kapott egy tippet, miszerint az iráni titkosszolgálat ügynökei és helyi kollaboránsok számos emberrablást és több izraeli célpont, köztük egy volt izraeli nagykövet és felesége elleni támadást terveznek. A Moszad kémszolgálat állítólag magángépen hazaszállította az izraelieket. A jelentés szerint ez az oka annak, hogy múlt csütörtök este Izraelben szokatlan bejelentést tettek közzé, miszerint Isztambulban iráni osztagok vannak, és egy sor részletes útmutatót adtak ki az elővigyázatossági szabályokról a még mindig a török városban tartózkodó izraeliek számára. Csaknem tíz gyanúsítottat, köztük diákoknak álcázott iráni titkosszolgálati ügynököket valamint turistáknak és üzletembereknek álcázott forradalmi gárdistákat vettek őrizetbe egy rendőrségi akcióban múlt pénteken – írja a Hürriyet. Mindeközben Jáir Lapid külügyminiszter csütörtökön rövid látogatásra Törökországba indult, hogy találkozzon kollégájával, Melvut Cavusogluval.Naftali Bennett izraeli miniszterelnök hétfőn felfedte, hogy ,,Folyamatban van egy kampány Törökországban, és veszély fenyegeti a izraelieket Törökországban. Számos szinten dolgozunk, hogy megóvjuk polgárainkat” – nyilatkozta Bennett az újságíróknak Jeruzsálemben.

A diplomáciai utat nevezte az ukrajnai háború egyetlen lehetséges lezárási módjának Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval tartott közös sajtótájékoztatóján Teheránban. Amirabollahián azt vetette az Egyesült Államok szemére, hogy a NATO-n keresztül végzett tevékenységével hozzájárult az ukrajnai válsághoz, ám hozzátette, hogy Teherán álláspontja nem változott, és továbbra sem a háborút, hanem a diplomáciát tartja a vitás kérdések lezárásához vezető útnak. Szergej Lavrov kétnapos látogatáson tartózkodott az iráni fővárosba, és az IRIB iráni állami televízió tájékoztatása szerint Ebrahim Raíszi elnökkel is egyeztetett, ám erről a megbeszélésről egyelőre nem árultak el részleteket. Raíszi januárban ellátogatott Oroszországba, ahol Vlagyimir Putyin elnökkel is megbeszéléseket folytatott. Lavrov hangsúlyozta: Moszkva teljes mértékben támogatja a bécsi egyeztetéseket és az Irán elleni szankciók feloldását. “Remélem, hogy az Egyesült Államok jó döntést hoz majd” – fogalmazott az orosz miniszter.

Kihirdették csütörtökön Németországban a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt. Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy az Ukrajna ellen háborúzó Oroszország fegyverként használja az energiát, fel akarja hajtani az árakat, és megosztottságot akar előidézni az Ukrajna mellett kiálló országok körében. Moszkva ezért csökkentette a németországi földgázexportot, ami „külső sokkhatásként” gázellátási zavart okoz. A piac még képes a zavar kezelésére, az ellátás így biztosított, de „ha még nem is érezzük, gázválságban vagyunk” – mondta a miniszter. Az ellátás folyamatossága és a nyár „hamis biztonságérzetbe ringathat”, de ezt nem szabad hagyni, tudomásul kell venni, hogy a helyzet súlyos, és a tél az idén sem marad el, ezért takarékoskodni kell, hogy minél több gázt tárolhassanak el a fűtési szezonra – tette hozzá.

Elutasította a lengyel szejm csütörtökön első olvasatban az abortusztilalom liberalizálását célzó, több mint 200 ezer támogató aláírással benyújtott baloldali civil kezdeményezést. A tervezet elutasítása mellett a 460 fős szejmben 265 képviselő szavazott, köztük a kormányfrakció 225 képviselője, valamint a Lengyel Parasztpárt vezette ellenzéki frakció 19 tagja. A javaslat további megvitatásra bocsátását összesen 175 honatya támogatta, többségükben a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció tagjai (120 a jelenlévő 121 képviselőből), valamint a Baloldal frakció mind a 44 képviselője. A tervezet előterjesztői módosítani akartak a jelenlegi szabályozáson, amelynek értelmében abban az esetben megengedett az abortusz Lengyelországban, ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog, illetve ha a megfogant élet bűncselekmény – nemi erőszak vagy vérfertőzés – következménye. A tervezet értelmében a terhesség 12 hetéig megengednék, és térítésmentessé tennék az abortuszt, mely bizonyos feltételek mellett engedélyezett lenne a terhesség 12. hetén túl is.  A művi terhesség-megszakításról a 13 éven feletti lányok szüleik hozzájárulása nélkül dönthetnének.

Gazdasági hír:

A magyar kormányzati iránnyal nincs összhangban az Európai Parlament által szerdán megszavazott úgynevezett klímaadó – mondta Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A klímaadó arról szól, hogy a háztartásokra is kiterjesztenék az emisszió-kereskedelmi rendszert, ezáltal az EP véleménye szerint ebbe a teherviselésbe a háztartásoknak is be kellene szállni – fejtette ki az államtitkár Az európai zöld megállapodás végrehajtása – lehetőségek és kihívások című V4+Németország konferencián tartott előadását megelőzően. Kiemelte, a magyar kormány álláspontja nem változott: nem szeretné, ha ilyen plusz terhek hárulnának a családokra, ezzel szemben a nagy kibocsátóknak kell ezt a terhet fizetni. Az államtitkár úgy vélte, a magyar kormány nincs egyedül ezzel az állásponttal, főleg a mostani geopolitikai helyzetben, mert mint mondta a háború okozta infláció és magas energiaárak környezetében ez a plusz teher nagyon sok tagállamban komoly kihívásokat okozna.

Időjárás:

Ma is alapvetően napos idő várható. Este egy újabb hidegfront érkezik, ekkor szórványosan kialakulhatnak záporok, zivatarok. A hőmérséklet jellemzően 20 – 32 fok körül alakul.