A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.06.22. reggelén

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt.

Olyan kormányt fogunk alakítani, amely helyreállítja Izrael állampolgárainak nemzeti büszkeségét” – nyilatkozta  Benjámin Netanjahu választási győzelme esetére.

Teljes nukleáris leszerelést sürgetett az ENSZ-főtitkár Bécsben.

Németország nem támogatja, hogy az Európai Unióban határidőt vezessenek be a belső égésű motorral hajtott új járművek értékesítésének beszüntetésére.

Belföldi hírek:

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt; a megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár. Orbán Viktor a tárgyalás során hangsúlyozta: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, és mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is. A magyar miniszterelnök tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország immár közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására valamint még több ukrán diák fogadására is. Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.

Az orosz-ukrán háború okozta gazdasági válság ellenére is, a civil szféra jelentősebb támogatásban fog részesülni jövőre is, hiszen több mint tizenegy milliárd forint áll a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) rendelkezésére, hogy támogassa a különböző szervezeteket, mondta Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Ezek mindegyike nagyon fontos munkát végez, szemben azokkal a szervezetekkel, amelyek semmi mást nem tesznek, – jegyezte meg a helyettes államtitkár, – mint Magyarországot és annak kormányát ócsárolják. Voltak olyan kis szervezetek, amelyek a jelenlegi kormánnyal szembeállnak. Ezek például igényeltek támogatást, de Szalay-Bobrovniczky Vince szerint azt ők sem gondolhatták komolyan, hogy olyan projektekre, mint például az LMBTQ érzékenyítés, kaphatnak bármiféle támogatást. Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár megjegyezte, a magyar kormány továbbra is kiáll Izrael mellett minden olyan kérdésben, ami nem megy szembe a magyar érdekekkel. Itt két szuverén országról van szó, szerencsére az elmúlt években szinte alig volt olyan eset, amikor ezen két állam érdekei szemben álltak volna.

Az Európai Zsidó Szövetség (EJ) kitünette Pintér Sándor belügyminisztert a közbiztonság javításáért és az antiszemitizmus elleni küzdelemben végzett munkájáért – közölte az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) – Magyar Zsidó Szövetség. A kitüntetést Menachem Margolin rabbi, az EJA elnöke adta át – írták. A brüsszeli központú szervezet Budapesten tartott éves konferenciáján, hétfőn mutatta be azt a tanulmányt, amely nemzetközi kutatásokat összesítve, a zsidóság biztonságérzete, az antiszemitizmus vagy éppen az Izrael-ellenesség alapján rangsorolja az európai országokat. E kutatás szerint Magyarország, Olaszország után, a második „legbarátságosabb” a zsidósággal.

Nincs jelentős változás a szennyvíz koronavírus-koncentrációjában – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden a honlapján. Országos átlagban nem változott érdemben a szennyvizekben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, a 23. heti adatokhoz viszonyítva. Városaink többségét stagnáló tendencia jellemzi – írták. Hozzátették: a vizsgált budapesti agglomerációs települések – Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta -, valamint Debrecen, Kaposvár, Miskolc és Nyíregyháza esetében azonban emelkedő tendencia figyelhető meg.

Külföldi hírek:

Tom Nides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete hétfőn megerősítette, hogy Joe Biden elnök izraeli útja a tervek szerint halad függetlenül Naftali Bennett, miniszterelnök és Jáir Lapid, külügyminiszter hétfői bejelentésétől. Az Egyesült Államok legfőbb diplomatája hangsúlyozta, hogy az elnök látogatásának nincs köze ahhoz, hogy éppen ki a zsidó állam miniszterelnöke. Bennett és Lapid hétfőn megállapodott abban, hogy a jövő héten szavazást tartanak a 24. Kneszet feloszlatásáról, ami megnyitja az utat a három és fél éven belüli ötödik parlamenti választások előtt. Ha a szavazás eredményes lesz, a Jes Atid vezetője, Jáir Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke, és ő fogja fogadni a július 13-án, elnökként először Izraelbe látogató Bident. Nides megjegyzései összhangban voltak azzal, amit Biden tisztviselői hetek óta hangoztattak, miszerint az elnök látogatása az izraeli politikai helyzettől függetlenül folytatódik.

„Olyan kormányt fogunk alakítani, amely helyreállítja Izrael állampolgárainak nemzeti büszkeségét” – nyilatkozta az ellenzéki jobboldali Likud élén álló Benjámin Netanjahu választási győzelme esetére. „A barátaim és én széles nemzeti kormányt fogunk alakítani a Likuddal az élén, amely kivétel nélkül gondoskodni fog minden izraeli állampolgárról. Olyan kormányt, amely csökkenti az adókat, az árakat. És amely mindenekelőtt visszaadja a nemzeti büszkeséget Izrael polgárainak, hogy emelt fővel járhassanak az utcákon” – tette hozzá Netanjahu.

A francia nemzetgyűlési választásokat követően a szokásjognak megfelelően Élisabeth Borne miniszterelnök benyújtotta lemondását Emmanuel Macronnak, de az államfő nem fogadta el, hogy „a kormány a helyén maradhasson, és cselekvőképes legyen a következő napokban” – jelentette be az elnöki hivatal. Az államfő pártja és centrista szövetségeseinek Együtt! nevű koalíciója a választások vasárnapi második fordulójában elvesztette abszolút többségét a nemzetgyűlésben. Miután sem a baloldali szövetség, sem a jobboldali pártok nem szereztek elég képviselői helyet a többséghez, a kormánypárt mandátumvesztése bizonytalanná tette kormányzóképességét. Az Elysée-palota tájékoztatása szerint Macron megkezdte a „politikai konzultációkat a franciák érdekeit szolgáló, lehetséges konstruktív megoldások megtalálására”. Az államfő kedden és szerdán hivatalában fogadja a parlamentbe jutott pártok vezetőit, a miniszterelnök pedig délután hivatalában konzultál kormánya tagjaival.

Teljes nukleáris leszerelést sürgetett az ENSZ-főtitkár Bécsben, az atomfegyverek teljes betiltását előíró nemzetközi egyezmény (TPNW) részes államainak első találkozóján. „Semmisítsük meg ezeket a fegyvereket, mielőtt ők semmisítenek meg minket” – fogalmazott a háromnapos konferencia nyitóüléséhez intézett videoüzenetében António Guterres. Hozzátette, hogy világszerte mintegy 13 ezer nukleáris robbanófejről tudni. Tekintettel a válságokra és az államok egymás iránti bizalmatlanságára, ez egyenes út lehet a bolygó esetleges elpusztítása felé – fogalmazott. A konferencia témája az atomfegyvereknek az éghajlatra és az élelmiszer-ellátásra gyakorolt hatása. A 2021 januárjában hatályba lépett TPNW aláíró országai kötelezték magukat, hogy nem vesznek részt atomfegyverekkel kapcsolatos műveletekben. Az egyezményt 86 ország írta alá, és 65 ratifikálta.

A közép- és kelet-európai országok együttműködését nevezte „pozitív forgatókönyvnek” a jelenlegi geopolitikai helyzetre Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, aki a lengyel nagykövetek kedden kezdődött négynapos tanácskozásán szólalt fel Varsóban. A miniszterelnök úgy vélte: az évek alatt kialakult világrend jelenleg „kártyavárként omlik össze”, új, eddig nem látott méretű fenyegetések keletkeznek. A koronavírus (Covid-19) világjárványa „csak előjátéka volt a hatalmas, az egész világrendet elérő földrengésszerű változásoknak”, új körülmények keletkeztek egyfelől a demográfiai és technológiai átalakulások, a gazdasági válság, másfelől a világjárvány, majd az ukrajnai háború okozta feszültségek nyomán – fejtette ki Morawiecki. Az ukrajnai háború kapcsán úgy látta: Ukrajna és a szövetségesei „jogosultak arra, hogy erkölcsi értelemben győztesnek érezzék magukat”. Az erkölcsi győzelem viszont manapság „határozottan túl kevés, különösen akkor, ha olyan ellenféllel állunk szemben, aki semmiféle erkölcsi elvet sem tart szem előtt” – tette hozzá.

Figyelmeztető lövéseket adott le egy amerikai járőrhajó a Hormuzi-szorosban, miután az iráni Forradalmi Gárda naszádjai körbevették – jelentette be kedden az Egyesült Államok haditengerészete. A haditengerészet Perzsa(Arab)-öbölben állomásozó ötödik flottája közölte, hogy két járőrhajójuk, a Sirocco és a Choctaw County hétfőn, a szoroson áthaladva észlelte az iráni gárda gyorsnaszádjait, amelyek közül három egy ideig fej fej mellett haladt a Siroccóval, majd irányt változtatott.  A haditengerészt videofelvételt is közzétett az incidensről, melyet „veszélyesnek és feszültnek” nevezett. Teherán a bejelentést nem kommentálta. A Hormuzi-szoroson keresztül halad át a világ teljes olajszállításának mintegy 20 százaléka, az Ománi-öböl és az Indiai-óceán irányába. A térségben az utóbbi években több incidens történt az iráni Forradalmi Gárda és különböző felségjelű hajók között, a feszültség veszélyezteti a hajózás biztonságát is.

Gazdasági hír:

Németország nem támogatja, hogy az Európai Unióban határidőt vezessenek be a belső égésű motorral hajtott új járművek értékesítésének beszüntetésére – jelentette be Christian Lindner pénzügyminiszter Berlinben. A miniszter a német iparvállalatok szövetségének (BDI) éves tanácskozásán elmondta, hogy pártja, a szociáldemokratákkal (SPD) és a Zöldekkel kormányzó liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elutasítja a belső égésű motorok „de facto betiltását”, ezért az országot az EU-ban képviselő szövetségi kormány nem tudja támogatni az erről szóló uniós jogszabályjavaslatot. A piacgazdaságot a „technológiai nyitottság” élteti, és ezt az elvet nem szabad feladni, egy mégoly „nemes cél” érdekében sem – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az ökológiaiag fenntartható gazdaság kialakítása eleve hatalmas feladat, és nem szabad még nehezebbé tenni egy lehetséges technológia kizárásával.

Időjárás:

Ma már ismét melegedő, napsütéses idő lesz erős UV-sugárzással. Este egy hidegfront érkezik, helyenként zivatarokra számíthatunk. A hőmérséklet jellemzően 20 – 32 fok körül alakul.