„Vannak viták, viszályok, de megoldás is kell!”

„Vannak viták, viszályok, de megoldás is kell!”

 

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt Magyarország és az EU kapcsolatáról.

A politikus elmondta, hogy bár sokan úgy gondolják, hogy ő még mindig Brüsszelben dolgozik, de immár két és fél éve költözött vissza Magyarországra. Arról nem beszélve, hogy április 03. óta országgyűlési képviselő, valamint a most megalakult kormány minisztere is.

Jelenlegi munkájáról Navracsics Tibor megjegyezte, valóban tény, hogy Magyarország és az Európai Közösség több szerve között is vannak viták. Azt is lehet mondani, hogy vannak viták, viszályok, de megoldás is kell. Ezért is dolgozik a miniszter ezen, mert mint mondta, nem jók azok a viták, amik viszályokká válnak. Arra a kérdésre, hogy a vitáknak, viszályoknak mik lehetnek az okai, a politikus úgy felelt, az nem jó, ha a szakmai vitákat átszövik a politikai, ideológiai nézetkülönbségek. Egyszerűen meg kell maradni a szakmaiság szintjén. Navracsics Tibor példának hozta fel a korrupciót. Mint megjegyezte, folyamatosan kritikák érik a magyarországi korrupciót, ezekre a magyar kormány folyamatosan azt válaszolja, mindenki nézze meg, ismerje meg a hazai közbeszerzési szabályokat, és akkor a kritikák jelentős része elhamvad. Nincs, és nem is lehet semmifajta egységes mérce, vagy ha igen, akkor kiderül, hogy vannak jóval korruptabb országok a közösségen belül, amelyeket nem érnek ilyen támadások. A miniszter szerint, amennyiben a viták megmaradnak a szakmaiság szintjén, akkor azokra lehet megoldást találni, ebben az esetben pedig Magyarország hozzájuthat azokhoz az uniós forrásokhoz, amelyekre egyrészt nagy szüksége van, másrészt pedig, mint a Közösség teljes jogú tagjának, járnak neki ezek.

Arra a felvetésre, hogy mi lehet az oka annak, hogy leginkább Magyarország és Lengyelország van a viták, kritikák kereszttüzében, a politikus úgy felelt, Európában Magyarországot, a Közép-európai régiót, annak történelmét nem ismerik. Itthon egy diáknak ismernie kell a francia, spanyol, a német történelmet, ellenben egy ottani diáknak alig van ismerete arról, hogy miként is működik Közép-Európa. Lehet azt is mondani, hogy egzotikumnak tekintenek bennünket, noha például a francia történelemben jóval több az egzotikum, jegyezte meg a politikus.

Az is igaz, tette hozzá Navracsics Tibor, hogy a politikai viták is erősödnek, például a magyar kormánypártok közül a Fidesz is kikerült az európai jobbközép pártcsaládból. Ahogy az is igaz, most akár olybá tűnhet, hogy nincsen párbeszéd más politikai irányzatokkal, noha erre nagy szükség lenne. A politikus hozzátette, ő maga mindenféleképpen szorgalmazza a párbeszédet, olyannyira, hogy például Budapest főpolgármestere meghívásának fog eleget tenni a közeljövőben, mert mint mondta, a kommunikáció, a párbeszéd mindennél fontosabb.

      Navracsics Tibor az EU működése kapcsán beszélt az egységes és a minősített többség által meghozott döntésekről, azok hátteréről. Mint mondta, már a Kelet-európai bővítés előtt is voltak viták a minősített többség által meghozott döntések körül. Akkor ezek az északi és a déli tagállamok között voltak. Az északiak a döntés meghozatala előtt sokat vitáztak, de ha olyan eredmény született, amit ők nem támogattak, akkor azt is elfogadták. A déliek kevesebbet vitáztak, ellenben a nekik nem tetsző döntések egy részét egyszerűen nem tartották be. Most is vannak ilyen veszélyek, ezért is jobb az, amit a magyar kormány tesz a saját álláspontja, védelme érdekében. Az sem jó, tette hozzá a miniszter, hogy Magyarországon csak a kiemelt vészhelyzetek esetén, – mint például az árvizeknél – jött létre egyfajta nemzeti egység, noha más esetekben is nagy szükség lenne rá. Politikai okokból érthető, de nagyon nem szerencsés, hogy például a hazai ellenzék, amelyik itthon gyenge, de az európai pártcsaládjaik erősek, az EU-ban a magyar kormány ellen dolgozik.

Navracsics Tibor szerint az sem könnyíti meg az európai párbeszédet, hogy valóban túlságosan radikálisnak tekinthető a magyar politikai nyelvezet. Ez ellen mindenképpen tenni kell, csak nyugodt hangnemben lehet bármiféle kompromisszumot kötni, csak így juthat hozzá Magyarország az őt megillető forrásokhoz. Ahogy az ellen is tenni kell, hogy ne az terjedjen el a magyarokról, – és nem is szabad így viselkedniük, – hogy ők a legokosabbak, és mindenki más jóval butább.  A politikus hozzátette, ezen mindenféleképpen dolgozni kíván. Ugyan Európa teljes mértékben sokszínű, de léteznie kell egyfajta kulturális egységnek is, ahogy ezt az EU egyik legfontosabb alapítója, Robert Schumann is mondta egykor. Ami pedig a kultúrát illeti, a politikus azt is kiemelte, fontosnak tartja azt is, hogy Európa és a világ megismerje az országot, most, amikor Veszprém lesz a következő Európa Kulturális Fővárosa. Azaz, ne csak a viták jussanak a világnak Magyarországról eszébe, hanem a kultúra, a zene, az irodalom, a vendéglátás.