Románia további 32 használt amerikai gyártmányú F-16-os harci repülőgépet vásárol Norvégiától

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.06.18. reggelén

Válaszlevelet írt Orbán Viktor miniszterelnök annak a 44 európai parlamenti képviselőnek, akik a napokban közös levelet intéztek hozzá.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a terrorhullám megtörésére indított művelet részeként  razziákat végeztek Júdea és Szamária különböző pontjain.

Románia további 32 használt amerikai gyártmányú F-16-os harci repülőgépet vásárol Norvégiától.

Továbbra sem oldották fel a maszk használatát a tömegközlekedésben Olaszországban.

Belföldi hírek:

Válaszlevelet írt Orbán Viktor miniszterelnök annak a 44 európai parlamenti képviselőnek, akik a napokban közös levelet intéztek hozzá az ukrajnai háború kapcsán; a kormányfő válaszában kiállt a béke és Ukrajna megsegítése mellett, ugyanakkor elutasította Magyarország sértegetését, egyházi vezetők kitiltását és a józan ésszel szembemenő szankciós javaslatokat – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön. Orbán Viktor szerint az orosz-ukrán háború kapcsán Magyarország álláspontja kezdettől fogva világos volt, „elítéljük az Ukrajna területi szuverenitása elleni orosz támadást, a Budapesti Egyezmény megsértését. Békét akarunk.  Orbán Viktor leszögezte, Magyarország és polgárai nem sértő és kioktató hangnemet, hanem elismerést és köszönetet érdemelnek.

Az 1956-os forradalom mártírjait kivégzésük, haláluk után több évtizeddel temették el, „nem újra, hanem először” – jelentette ki Áder János volt köztársasági elnök. Áder János az Új Köztemető 301-es parcellájánál tartott megemlékezésen arról beszélt, hogy 1989 június 16-án „itt a temető távoli zugában végre kegyeleti temetés zajlott: részvét, tiszteletadás, megemlékezés”. Méltó a szabadságharcosokhoz és a magyar nemzethez méltó az igazsághoz; végtisztesség egy új kezdetért – hangoztatta, majd úgy vélekedett, hogy 1989. június 16 minden fájdalmas pillanatával együtt a remény napja volt.”Ezt a reményt élhetjük át azóta is, amikor nem engedjük át senki másnak a döntést saját sorsunk felett” – hangsúlyozta. Áder János megfogalmazása szerint „amikor gondoskodunk az emlékezés méltóságáról, amikor rendben tartjuk a sírokat, kopjafákat, a szabadságért teszünk”.

A felelős nemzeti politika feladata, hogy az ország gazdasági erejének függvényében a lehető legnagyobb védelmet és méltányosságot biztosítson minden nyugdíjas magyar ember számára – mondta Kövér László házelnök csütörtökön az Országos Nyugdíjas Parlament V. ülésén a Parlamentben. A világjárványra, az ukrajnai háborúra, valamint a világszinten növekvő bizonytalanságra utalva az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: ki kell mondani, hogy „az európai gazdaság és társadalom – és benne természetesen Magyarország is – olyan kihívások, változások és megpróbáltatások előtt áll, amelyekhez országunkban az általunk is megélt 1990-es rendszerváltoztatást kísérő gazdasági és társadalmi átalakulások voltak foghatóak”. A nyugdíjasok pontosan emlékeznek arra, hogy milyen árat fizettek a rendszerváltoztatást kísérő gazdasági és társadalmi megrázkódtatásokért – mondta. A nyugdíjasok élethelyzetének javítása meggyőződése szerint nem pártpolitikai versengés, hanem nemzeti együttműködés tárgyát kell képezze.

Az LMP minden törvényi akadályt elhárítana a dugódíj bevezetése elől Budapesten és az országban. Az ellenzéki párt egy jogszabálymódosítással azt is elérné, hogy a befolyó források az úthasználati díjjal élő önkormányzatokhoz kerüljenek. Az LMP már Tarlós István egykori főpolgármestertől követelte, de követeli Karácsony Gergely jelenlegi városvezetőtől is a dugódíj mihamarabbi bevezetését. Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese kijelentette: „a főváros a budapestieké, nem engedhetjük meg, hogy az autós forgalom kiszorítsa az itt élőket a városból”. Jelenleg ugyanakkor minden második autó kívülről érkezik a fővárosba. Szerinte a belvárosiak járnának a legjobban a dugódíjjal, mert csökkenne az átmenő forgalom, a szmog, az utak járhatóbbá válnának, a város élhetőbb és vonzóbb lenne.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a határrendőrség csapatai a terrorhullám megtörésére indított művelet részeként csütörtök éjszaka razziákat végeztek Júdea és Szamária különböző pontjain, többek között Szilwad, Kaddum és Hable falvakban. Az izraeli erők Hebron városában, a Júdea Regionális Dandár területén végrehajtott művelete során letartóztattak egy keresett férfit, akit terrorista tevékenységgel gyanúsítanak, valamint illegális “Carlo” -stílusú és egyéb fegyvereket koboztak el. Ezenkívül a határrendőrök több mint 100 000 sékel készpénzt foglaltak le, melyet terrorista tevékenységre szántak. Az izraeli erők Tulkarm városában, a Menase Regionális Dandár területén végzett tevékenységének részeként három terrorista tevékenységgel gyanúsítottat személyt tartóztattak le. Ezenkívül az erők Betlehem városában, az Etzion Regionális Dandár területén letartóztattak egy keresett személyt és fegyvereket foglaltak le. Az éjszaka folyamán 11 keresett személyt tartóztattak le Júdeában és Szamáriában.

Az izraeli bíróság egy kivételével minden vádpontban bűnösnek találta Mohammad el-Halabit, egy gázai szociális munkást, amiért több tízmillió dollárnyi összeget utalt át a Hamász terrorszervezetnek. Az izraeli erők 2016-ban tartóztatták le Halabit, a World Vision világszerte működő nagy tekintélyű keresztény humanitárius szervezet munkatársát, és megvádolták azzal, hogy a nonprofit szervezet pénzeszközeinek millióit utalta át a Hamásznak. Azóta fogságban tartják, a szerdai lítélet előtt 27 alkalommal teljesítette a bíróság az ügyészek kérelmét előzetes letartóztatásának meghosszabbítására. Letartóztatása óta több mint 160 meghallgatásra került sor, többségében zárt ajtók mögött, köztük a keresztkérdezést 2018-ban. A 254 oldalas ítélet, ahogy a Halabi elleni bizonyítékok nagy része, titkos. A sajtónak kiadott tömörített változatban a Beersevai Kerületi Bíróság nagymértékben Halabi Sabak belbiztonsági szolgálatnak adott vallomására hagyatkozott, amelyet azóta visszavont. „A vádlott különféle módokon tett vallomása részletes, koherens, az igazmondás jeleivel” – írta Natan Zlotchover bíró a határozatban, hozzátéve, hogy ezt további bizalmas bizonyítékok is alátámasztják. Halabi és a World Vision határozottan elutasította az ellene felhozott vádakat. Halabi az ügyvédje szerint fellebbezni kíván az ítélet ellen. Büntetésének kihirdetését július 10-re tűzték ki.

Románia további 32 használt amerikai gyártmányú F-16-os harci repülőgépet vásárol, ezúttal Norvégiától, az erről szóló törvénytervezetet csütörtökön fogadta el a bukaresti kormány – jelentette be Nicolae Ciuca román kormányfő. „A jelenlegi helyzetben megfelelő figyelmet kell fordítanunk a hadseregünk reagálóképességének megerősítésére. Fontos hozzátenni, hogy ez a beszerzés a román védelmi ipar fejlesztéséhez is hozzájárul, ugyanis az F-16-osok karbantartását és korszerűsítését Romániában fogják végezni” – mondta a miniszterelnök. Vasile Dincu védelmi miniszter tavaly decemberben kért felhatalmazást a bukaresti parlamenttől a beszerzési eljárás elindításához. Indoklása szerint Romániának legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőrajra van szüksége légtere védelméhez, eddig pedig 17 használt, új hajtóművel és elektronikával, korszerű fegyverzettel felszerelt F-16-os Fighting Falcont sikerült beszereznie Portugáliától.

Eljött a takarékos energiafelhasználás ideje Németországban, a helyzet komoly, minden megspórolt kilowattóra számít – közölte Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter azzal kapcsolatban, hogy a Gazprom orosz állami energetikai óriásvállalat csütörtöktől tovább csökkenti az Északi Áramlat-1 vezetéken Németországba szállított földgázmennyiséget. A Zöldek politikusa a minisztérium Twitter-oldalán közölt videóüzenetében kiemelte, hogy Vlagyimir Putyin pontosan azt teszi a földgázpiacon, amitől az Ukrajna elleni háború kezdete óta tartani lehetett, vagyis fokozatosan csökkenti az Európába irányuló szállítást, hogy szétzilálja és elbizonytalanítsa a piacot, felhajtsa a földgáz árát és egymás ellen fordítsa az európai országokat. Ez mutatja a lengyelországi, a bulgáriai és a dániai földgázszállítás visszafogása, és a Gazprom szándékosan „káoszba sodort” németországi érdekeltsége, az orosz tulajdonos tevékenysége miatt német állami felügyelet alá vont Gazprom Germania ügye is – fejtette ki Robert Habeck.

Továbbra sem oldották fel a maszk használatát a tömegközlekedésben, csütörtöktől ez alól kivételt csak a repülőgépek jelentenek – rendelte el az olasz egészségügyi tárca szerda este. A kormány június közepétől ígérte a még hatályos járványkorlátozások eltörlését, az utolsó napon azonban mégsem engedélyezte a mostanáig kötelező maszkhasználat teljes feloldását. Roberto Speranza egészségügyi miniszter rendelkezése szerint szeptember 30-ig továbbra is viselni kell az Ffp2 típusú maszkot a tömegközlekedésben, tehát a városi buszokon éppúgy, mint a vonatokon vagy hajókon. A maszkhasználat meghosszabbítása nem nyerte el a közvélemény tetszését, mivel a gyakran légkondicionálás nélküli buszokon, metrókon, vonatokon az Ffp2-maszk nehezen viselhető a kánikulában.

Gazdasági hír:

Idén megközelíti a 3300 milliárd forintot az adócsökkentések, nyugdíj- és béremelések összege – írta Facebook-bejegyzésében a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a kormány megvédi Magyarországot a háborús gazdasági válságtól, ezért megőrzi a családtámogatásokat, a nyugdíjak értékét, a béremeléseket, csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot. A bejegyzés szerint a munkát terhelő adók csökkentése 750 milliárd forintot, a családi adóvisszatérítés 685 milliárd forintot, a januári és a júliusi nyugdíjemelések 400 milliárd forintot, a 13. havi nyugdíj 370 milliárd forintot tesz ki. A honvédelmi és rendvédelmi dolgozók béremelése a 6 havi fegyverpénzzel 330 milliárd forint, az egészségügyi dolgozók béremelése 285 milliárd forint, a pedagógusok, felsőoktatási és egyházi dolgozók béremelése pedig 153 milliárd forint. A 25 év alattiak szja-mentessége 140 milliárd forintot, az igazságügyi, hivatali és kulturális dolgozók béremelése 86 milliárd forintot, a szociális ágazatban és a bölcsődékben dolgozók béremelése 71 milliárd forintot tesz ki.

Időjárás:

Ma szikrázó napsütés, gyenge, mérsékelt, vasárnap északnyugaton megerősödő D-i szél fúj. Strandidőre, erős UV-sugárzásra, fokozódó kánikulára kell számítani. Este nyugodt, csillagfényes égboltra számíthatunk. A hőmérséklet jellemzően 14 – 29 fok között alakul.