Óva intette az izraelieket a törökországi utazásoktól Jaír Lapid izraeli külügyminiszter

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.06.14. reggelén

Rontaná a versenyképességet az európai uniós irányelv elfogadása a globális minimumadóról – mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke.

Óva intette az izraelieket a törökországi utazásoktól Jaír Lapid izraeli külügyminiszter.

Ha Oroszország megtámadja Lengyelországot, 40 millió lengyel kész fegyverrel védeni hazáját – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

 Emmanuel Macron államfő és centrista szövetségesei  a szavazatok 25,75 százalékával az élen végzett a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában.

Belföldi hírek:

Rontaná a versenyképességet az európai uniós irányelv elfogadása a globális minimumadóról – mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke. Bánki Erik (Fidesz) kifejtette: összehívta a gazdasági bizottság ülését, amelyen egy határozati javaslatot fog a testület elé terjeszteni azzal a szándékkal, hogy azt fogadják el és továbbítsák az Országgyűlésnek. Ezzel azt szeretné elérni, hogy a parlament hozzon határozatot arról, hogy ellenzi a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv elfogadását – magyarázta. Megjegyezte: mindez nyilvánvalóan összefügg az orosz-ukrán háború okozta új világgazdasági helyzettel, különösen a háborús inflációval, valamint a háború másik súlyos következményével, a gazdasági válsággal. A politikus azt kifogásolta, hogy a szükséges szakértői munka nem megfelelő ütemben halad.

Várható volt a családtámogatások 2023-as bővítése, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök többször kijelentette, hogy a magyar kormány nem akarja a családokkal megfizettetni a jelenlegi gazdasági válság és a szomszédunkban elhúzódó háború árát – jelentette ki a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) alapítója. Király Nóra azt mondta: pozitív, hogy a magyar kormánynak pontos elképzelése van, hogy miként fogja kezelni a gazdasági válságot. Ezért hozta létre a kormány egy hónapja a rezsi- és honvédelmi alapot, és pontosan kijelölte azokat a területeket, ahonnan a következő évben a költségvetési hiányt fogják fedezni – tette hozzá. A 2023-as költségvetés tervezetéből – folytatta – körvonalazódni látszik, hogy megmarad a családtámogatások rendszere. A kormány kiemelten kezeli, hogy a magyar családok saját tulajdonú, felújított otthonban tudjanak élni, hiszen ez ad olyan biztonságot nekik, amelynek köszönhetően folyamatosan javulnak a demográfia mutatók – közölte a Ficsak-elnök.

Olajos János erzsébetvárosi polgár, önkormányzati képviselőjelölt a Heti Tv Pirkadat című műsorában elmondta folyamatosan járja a választókörzetet, már gyűjti a támogató aláírásokat. Eddig a körzetben élő szavazópolgárok közel harminc százaléka adta rá ajánlását. Hozzátette azt is a politikus, hogy mindez hatalmas felelősséggel jár. Arra a kérdésre, hogy amennyiben sikerül győznie, mi a legfontosabb célja, röviden úgy felelt: lavinát szeretnék elindítani. Olajos János szerint mindezt úgy kell érteni, hogy az önkormányzati választás esetén szakítani kellene az elmúlt több mint harminc év megszokott politizálásával. Új hangokra, új emberekre van szükség. Mint kijelentette, olyan emberek kellenek, akik valóban lehajolnak az utcán, hogy felszedjék a szemetet, nem várnak arra, hogy majd az önkormányzat megoldja, pedig annak az is lenne a dolga.

A Demokratikus Koalíció arra kéri a Fideszt, hogy szavazza meg azt a korábban benyújtott javaslatcsomagot, amely – egyebek mellett – nulla százalékra csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját. Barkóczi Balázs, a DK szóvivője arról beszélt, hogy májusban 25 százalékos szintre „gyorsult” az élelmiszerek inflációja. Az adatokat sorolva azt mondta, hogy a trappista sajt kilónkénti ára 800, míg a vajé csaknem 700 forinttal emelkedett. Érdemben nőtt a sertéskaraj, a százaztészta, a paradicsom, a pékáru és másik, majdnem háromtucatnyi élelmiszer ára is – tette hozzá.

Külföldi hírek:

Óva intett a törökországi utazásoktól Jaír Lapid izraeli külügyminiszter, és hétfőn felszólította az izraelieket, hogy ne utazzanak Isztambulba, s ha már ott vannak, a lehető leghamarabb térjenek vissza. Lapid arra figyelmeztetett, hogy valós és közvetlen veszély miatt ne repüljenek Isztambulba, és ha lehet, akkor Törökországba sem, s ha már ott tartózkodnak, a lehető leghamarabb térjenek vissza Izraelbe. A külügyminiszter azokra az iráni próbálkozásokra utalt, amelyekkel Iránból károkat próbálnának okozni a Törökországban lévő izraelieknek. „Ezek a terrorista akciók a szabadságra utazó izraeliek ellen irányulnak” – fogalmazott Lapid a pártja, a Van Jövő (Jes Atíd) frakcióülésének elején az izraeli parlamentben, a kneszetben. A külügyminiszter kijelentései azon vasárnapi jelentés kapcsán hangzottak el, miszerint Törökország a közelmúltban leleplezett egy iráni osztagot, amely izraeli célpontok elleni terrortámadásokat tervezett az országban.

Két és fél év európai uniós támogatás nélküli időszak után a Palesztin Hatóság reméli, hogy Ursula Van der Leyen uniós biztos keddre tervezett ramallahi látogatását követően ismét több százmillió eurós támogatásban részesülhet – írja a Times of Israel. A palesztinoknak nyújtott európai támogatás azért szűnt meg, mert Brüsszel azt vitatta, hogy a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatás egy részét ahhoz a feltételhez kösse-e, hogy a palesztin tankönyvekből eltávolítsák az Izrael elleni uszítást. A Palesztin Hatóság tankönyvei régóta viták tárgyát képezik. A megfigyelők a tanterveket az erőszak népszerűsítése és a terrorizmus dicsőítése miatt bírálták. A Palesztin Hatóság úgy védi őket, mint a nemzeti narratíva hű tükörképét. Van der Leyen hétfőn Tel-Avivba utazott, ahol izraeli és palesztin tisztviselőkkel folytatott megbeszéléseket. Hétfőn találkozott Yair Lapid külügyminiszterrel, majd kedden Ramallahba utazik, hogy találkozzon Shtayyeh-vel.

Továbbra is növekszik a migrációs nyomás az Európai Unió külső határain, legkiemelkedőbb a Nyugat-Balkánon kialakult migrációs útvonal, ahol a múlt év azonos időszakához képest háromszor annyi, több mint 40 ezer illegális határátlépést jegyeztek fel január és május között – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) hétfőn. A varsói központú uniós ügynökség tájékoztatása szerint január és május között mintegy 86 420 illegális határátlépést jelentettek az Európai Unió külső határain, ami 82 százalékkal több, mint a tavalyi év első öt hónapjában. Májusban a Frontex adatai szerint mintegy 23 500-an próbálták meg szabálytalanul átlépni az EU valamely külső határát, ami 75 százalékos növekedést jelent az előző év azonos hónapjához képest. A jelentés szerint az év első öt hónapjában az EU-ba vezető legaktívabb migrációs útvonalak között a nyugat-balkáni volt a legkiemelkedőbb, ahol 167 százalékos növekedés mellett 40 675 illegális határátlépést jegyeztek fel. Ez az EU határain regisztrált összes eset felét teszi ki. Májusban mintegy 12 ezren próbáltak ezen az útvonalon az EU területére jutni, számuk a múlt év azonos hónapjához képest megkétszereződött.

Ha Oroszország megtámadja Lengyelországot, 40 millió lengyel kész fegyverrel védeni hazáját – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Morawiecki a sziléziai Myszkówban vett részt egy sportlőtér megnyitóján. Felidézte: a nemrég elindított kormányprogram keretében minden járásban létesítenek a helyi lakosok által használható lőteret. Reményét fejezte ki, hogy az ott elsajátított készségek „kizárólag a lőtereken maradnak, és soha nem kell majd a harctéren használni őket”, ahogyan az ma Ukrajnában történik. Kiemelte egyúttal az ország elrettentő képességeinek szerepét. „A hadseregünk legyen olyan erős, hogy lehetőleg soha ne kelljen bevetni” – fogalmazott, felidézve az ókori mondást: ha békét akarsz, készülj a háborúra. Hangsúlyozta emellett a civil társadalom kiképzésének szerepét, amire – mint rámutatott – lehetőséget nyújtanak a myszkówihoz hasonló lőterek is.

Rekordalacsony részvétel mellett Emmanuel Macron államfő és centrista szövetségesei Ensemble! (Együtt!) elnevezésű koalíciója a szavazatok 25,75 százalékával az élen végzett a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában, de alig 21 442 vokssal előzte meg a Jean-Luc Mélenchon által vezetett baloldali összefogást (NUPES), amely 25,66 százalékos támogatottságot szerzett – derül ki a francia belügyminisztérium által hétfőn közzétett hivatalos végeredményből. A mintegy 48 millió francia állampolgár közül 23,3 millióan járultak az urnákhoz, ami 47 százalékos részvétel. Az csak a második fordulóban fog eldőlni, hogy az elnöki koalíció meg tudja-e tartani az abszolút többségét a parlament alsóházában, és Emmanuel Macron szabadon végre tudja-e hajtani a programját, vagy relatív többség mellett alkalmi szövetségesekre lesz szüksége a jobboldalról a kormányzáshoz.

Legalább 100 embert öltek meg a hét végén ismeretlen fegyveresek Burkina Faso északi részén – közölte az afrikai ország kormányszóvivője. A tájékoztatás szerint egyelőre vizsgálják a Seytenga nevű település elleni támadást, a területen megerősítették a biztonsági erőket, az ott élőket pedig 47 kilométerrel távolabb lévő helyre szállították. A 21 milliós Burkina Fasóban 2019 óta dúl súlyos humanitárius válság, emellett hét éve az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szövetséges dzsihadisták is rendszeresen lecsapnak az ország különböző régióiban. Mindeközben az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) a szudáni Dárfúrban kitört törzsi villongásokról adott hírt. A múlt héten jelentett összecsapásoknak a szervezet szerint körülbelül 100 halottja van.

Gazdasági hír:

Magyarország a jelenlegi GDP-arányos 1,6 százalékról 2030-ra 3 százalékra növeli a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat – mondta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjainak átadásán. Kiemelte, a polgári magyar kormány tisztában van azzal, hogy az ország jövőjének egyik kulcsa az innovációs kultúra és a kultúra innovációja. A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyének díjátadóján a kiemelkedő pályamunkákat is bemutatták. A bírálóbizottság 3 első, 3 második és 4 harmadik díjat ítélt oda, 12 pályázatot kiemelt dicséretben, további 27 pályázatot pedig dicséretben részesített.

Időjárás:

Ma napos, változóan felhős idő lesz jellemző. Este csillagfényes, már teljesen szélcsendes idő valószínű. A hőmérséklet várhatóan 16 – 27 fok között alakul.