„A rezsicsökkentés alanyi jogon jár.”

„A rezsicsökkentés alanyi jogon jár.”

 

Németh Szilárd a Fidesz alelnöke, kormánybiztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az energiahelyzetről és a rezsivédelemről.

 

A politikus elmondta, látni kell, Európában az orosz-ukrán háborúnak és az elhibázott brüsszeli szankciós politikának köszönhetően egy komoly energiaválság alakult ki. Nem véletlen, hogy a magyar kormány ebben a helyzetben is következetesen képviseli a magyar emberek érdekeit. Ezért is volt az, hogy a miniszterelnök a legutóbbi uniós csúcson nem járult hozzá ahhoz, hogy az EU-s szankciók teljeskörűen kiterjedjenek az olajra, így Magyarország továbbra is kaphat kőolajat a csővezetéken keresztül. Azt is megjegyezte a képviselő, hogy sajnálatos módon a földgázzal kapcsolatos szankciók kapcsán, Európa lábon lövi saját magát. A szankcionálókat jóval nagyobb kár éri, mint a szankcionáltakat. Ez nagyon komoly problémákat fog még okozni a közeljövőben. Mindenáron megoldást kell találni az energiaellátásra.

              Németh Szilárd szerint lehet olyanokat mondani, hogy Európában belátható időn belül csak elektromos autókkal lehet közlekedni, hiszen fontos, hogy minél kevesebb káros anyag kerüljön a levegőbe, de egy ilyen nagyléptékű átalakítás nem járhat azzal sem, hogy emberek százezrei veszítsék el a munkájukat. A politikus elmondta azt is, olyanok is elhangoznak már, mint legutóbb egy német politikustól lehetett hallani, hogy az emberek ne használjanak annyi klímát otthon, kevesebbet fűtsenek, kevesebb vizet használjanak. Felelőtlenség ilyeneket mondani, mert egyrészt ez nem jelent megoldást az energiaválságra, másrészt egy felelős politikusnak az ilyen mondatok után a választók szemébe kellene nézni inkább.

              A hazai helyzettel kapcsolatban Németh Szilárd megjegyezte, felháborodással olvasta a hétvégén, hogy két csepeli társasházban több lakó is százezer forint feletti számlát kapott a FŐTÁV-tól. Elképzelhetetlen, hogy a rezsivédelem mellett egy 52 négyzetméteres lakásban ilyen számla keletkezzen. Hivatkoztak egy dolgozó hibájára, valamint arra, hogy majd keresnek megoldást, javasolva azt, hogy a lakók fizessék ki a számlát, majd később a különbözetet lelakhatják. Ez elfogadhatatlan, a FŐTÁV-nak sztornóznia kellene a számlákat, és a főpolgármesternek pedig elnézést kellene kérnie az érintettektől. Nem csak azért, mert egy kisnyugdíjas nem tudja kifizetni ezt az összeget, hanem azért is, mert a képviselő szerint a baloldali politikusok azok, akik semmibe veszik a rezsivédelmet, a rezsibiztonságot. Németh Szilárd megjegyezte, kéri a közigazgatási hivatal vizsgálatát ebben az ügyben.