A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kormányzótanácsának határozata szerint, felszólítja Iránt, hogy teljes mértékben működjön együtt az ENSZ-ellenőrökkel

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.06.11. reggelén

Évről évre folyamatosan csökken az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a magyar ügyészséghez eljuttatott igazságügyi ajánlásainak száma.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kormányzótanácsának határozata szerint, felszólítja Iránt, hogy teljes mértékben működjön együtt az ENSZ-ellenőrökkel a három be nem jelentett nukleáris tevékenység gyanújával kapcsolatos vizsgálat során.

Nem kell szóba állni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hiszen Adolf Hitler náci diktátorral sem tárgyaltak a második világháborúban – fejtette ki Andrzej Duda lengyel államfő.

A brit belügyminisztérium friss adatai szerint május végére átlépte a 6,6 milliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért folyamodtak.

Belföldi hírek:

Évről évre folyamatosan csökken az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a magyar ügyészséghez eljuttatott igazságügyi ajánlásainak száma. Minden igazságügyi ajánlást nyomozás követ Magyarországon – közölte a Legfőbb Ügyészség. Az OLAF szerdán nyilvánosságra hozott 2021-es éves jelentése szerint a magyar ügyészség az uniós átlagot (35 százalék) jelentősen meghaladó mértékben, az OLAF által kezdeményezett ügyek 67 százalékában emelt vádat 2017 és 2021 között – közölték. Az OLAF az uniós pénzekkel összefüggő adminisztratív szabálytalanságokat vizsgálja, büntetőjogi tényállást nem állapít meg, bűnügyi bizonyítást nem végez. Erre sem felhatalmazása, sem pedig eszköze nincsen – ismertették. A magyar ügyészség – bár erre nincs törvényi kötelezettsége – Polt Péter legfőbb ügyész rendelkezése alapján az OLAF igazságügyi ajánlása nyomán valamennyi esetben elrendelte a nyomozást, vagy ha már folyamatban volt a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolták és abban értékelték – írták. Hangsúlyozták, hogy az egyes médiumokban megjelent téves értelmezéssel ellentétben, nincs olyan igazságügyi ajánlás, amelyben ne indult volna nyomozás, amellyel érdemben ne foglalkoznának a magyar hatóságok.

Globális kihívások fenyegetik a nemzetállamok létét – jelentette ki a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kurátora a szervezet sajtótájékoztatóján. Fricz Tamás azt mondta: az utóbbi hetekben globális szervezetek, mint a Világgazdasági Fórum (VF), a WHO (Egészségügyi Világszervezet) és az Európai Unió arra törekszenek, hogy a nemzetállamok fölé kerüljenek. Ezzel egy időben zajlott a WHO közgyűlése – folytatta -, amelyen azt javasolták, hogy pandémiás kérdésekbe a WHO-nak át kellene vennie a nemzeti kormányok feladatkörét és a szervezet elnöke dönthetne az egyes országokban bevezetendő intézkedésekről, a többi között a kötelező világoltásról is. A javaslatot szerencsére nem fogadták el – mondta a CÖF-CÖKA kurátora. Az Európai Unió pedig az elmúlt időszakban minden erővel arra törekszik, hogy konszenzuális döntés helyett többségi döntési mechanizmust vezessen be, amelynek célja egy szuperföderális Európa létrehozása – fogalmazott. A CÖF-CÖKA támogatja a magyar kormány nemzeti szuverenitást védő politikáját – hangoztatta Fritz Tamás.

Lezárult a Semmelweis Egyetem Pető András Karának energiahatékonysági fejlesztése, a több mint egymilliárd forintos beruházás során a budapesti Kútvölgyi úti épületben ablakokat cseréltek, redőnyöket építettek be, valamint korszerűsítették a fűtési rendszert. A projekt zárórendezvényén, a megújult épületben Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára felidézte, hogy 1985 áprilisában adták át – az akkor Pető-intézetként ismert intézmény – új épületét, és ahogy akkor, úgy most, a felújítás végeztével is ünnepelhetnek. Nemcsak egy sikeres projekt lezárását ünneplik most, hanem a tradíciót és az innovációt is, amelyet nem csak a Semmelweis Egyetem, hanem annak legfiatalabb kara is magáénak mondhat – emelte ki a helyettes államtitkár. Hankó Balázs úgy fogalmazott, hogy a felújításnak köszönhetően a hallgatók még jobban felkészülhetnek az interdiszciplináris, problémamegoldó gondolkodásra és a csapatmunkára. A jövőbe érdemes fektetni, és éppen az ilyen fejlesztések jelentik a legjobb befektetést, mivel azt segítik, hogy minden ember a lehető legteljesebb, legönállóbb életet élhesse – mondta.

Külföldi hírek:

A végső csapás a nyolcpárti izraeli kormánykoalícióra sok irányból érkezhet, de annyi biztos, hogy jönni fog. Ezután Izrael olyan kormányt kaphat, amilyen ideológiai árnyalatú kormányra a választók többsége egy éve szavazott — írja véleménycikkében David Horovitz, a Times of Israel főszerkesztője. Mára azonban a koalíció a végét járja. Először is, elvesztette szűk többségét. Most pedig még a 60-60-as paritást sem tudja megbízhatóan kezelni a parlamentben. Hétfő este közel sem sikerült összegyűjteni a szavazatokat ahhoz, hogy elfogadjanak egy rutinszerű törvényt, amely megújítja az izraeli törvények telepesekre való alkalmazását – a törvényt a jobboldali ellenzék leszavazta, annak ellenére, hogy teljes mértékben támogatta, így Netanjahu megmutathatja az izraelieknek, hogy kormányuknak egyszerűen már nincs meg az ereje a kormányzáshoz. A végső csapás a koalícióra bármikor és számtalan irányból érkezhet, de annyi bizonyosa, hogy jönni fog. És mivel a Naftali Bennett – Jair Lapid furcsa és végül is működésképtelen szövetsége után, az izraeli jobboldal visszaszerzi majd a hatalmat, valószínűleg hosszú időn át megtartja majd azt, és egyértelműen keményvonalas irányt vesz.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kormányzótanácsának határozata szerint, felszólítja Iránt, hogy teljes mértékben működjön együtt az ENSZ-ellenőrökkel a három be nem jelentett nukleáris tevékenység gyanújával kapcsolatos vizsgálat során. Az egyelőre figyelmeztető jellegű határozatot harminc ország szavazta meg, Oroszország és Kína ellenezte, míg India, Pakisztán és Líbia tartózkodott. Két év után ez az első alkalom, hogy az Ügynökség Kormányzótanácsa határozatot fogadott el Irán atomprogramját illetően, amely jelentős előrelépésnek számít a Teherán és az Egyesült Államok közötti, nukleáris megállapodáshoz való visszatérésről szóló, 10 hete kudarcba fulladt tárgyalásokat figyelembe véve. Naftali Bennett miniszterelnök üdvözölte a határozatot, mondván, hogy “jelentős döntésről van szó, amely feltárja Irán valódi arcát, hozzátéve, hogy Irán nem működik együtt a NAÜ-vel, és nem követi annak utasításait. A testület szerdai határozata egyértelmű figyelmeztetés: ha Irán továbbfolytatja tevékenységét, a vezető országoknak ismét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kell vinniük az iráni kérdést. Ugyanakkor hangsúlyozta, a határozatot megszavazó számos ország együtt dolgozott annak érdekében, hogy blokkolja és megakadályozza Iránt abban, hogy nukleáris fegyverekhez jusson.

Nem kell szóba állni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hiszen Adolf Hitler náci diktátorral sem tárgyaltak a második világháborúban – fejtette ki Andrzej Duda lengyel államfő. A jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusa a Bild cím lapban közölt interjúban kiemelte, hogy meglepődve szemléli a német kancellár és a francia elnök által az orosz államfővel telefonon folytatott tárgyalások folyamatát. Mint mondta, Olaf Scholz és Emmanuel Macron megbeszélései Vlagyimir Putyinnal „nem vezetnek sehová”, és csupán „legitimálják az orosz hadsereg Ukrajnában elkövetett bűncselekményeiért felelős embert”. Vlagyimir Putyin a felelős ezekért a bűncselekményekért, ő döntött Ukrajna megtámadásáról, az inváziós erők parancsnokai az ő irányítása alatt állnak – húzta alá Andrzej Duda.

A brit belügyminisztérium friss adatai szerint május végére átlépte a 6,6 milliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért folyamodtak. A statisztika a kérelmezők állampolgársági adatait egyelőre az idei első negyedév végéig tartalmazza: eszerint a magyarok által március 31-ig benyújtott kérvények száma meghaladta a 164 ezret. Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Azok az EU-polgárok azonban, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, továbbra is az országban maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, de ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos jogi elnevezéssel: letelepedett státusért (EU Settled Status) – kell folyamodniuk.

Öt sarkvidéki áramlat ér Ausztrália partjaihoz a következő két hétben, a kontinensország egyes részein 118 éve nem látott hidegekre kell felkészülni- adta hírül a Daily Mail című brit napilap. Az Ausztrál Meteorológiai Intézet tájékoztatása szerint az Antarktiszról és a Csendes-óceán déli részéről érkező áramlatok elsősorban az ország délkeleti térségében okoznak jelentős hideget. Brisbane-ben mínusz hat fokig süllyedhet a hőmérséklet vasárnapig – közölték, hozzátéve, hogy Queensland állam fővárosában utoljára 1904 júniusában mértek ilyen hideget. Sydney-ben 1989, Melbourne-ben pedig 1982 óta nem látott hidegre kell felkészülni. Az erős sarki örvények rendszerint hideg és száraz teleket eredményeznek.

Gazdasági hír:

Május végén az államháztartás központi alrendszere 2737,0 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium. Ezen belül a központi költségvetés 2879,0 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 150,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 8,6 milliárd forintos hiányt értek el. A költségvetési kiadások közül a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést, nyugellátásokra 2021,5 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra 892,0 milliárd forintot fordított a kormány május végéig – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.

Időjárás:

Matól javul az idő, de még élénk, erős É-i szél lesz a jellemző. Este  elszórtan egy-egy zápor, zivatar előfordulhat. A hőmérséklet várhatóan 18 – 28 fok között alakul.