„damaszkuszi nemzetközi repülőtéren keresztül érkező és induló járatok felfüggesztése”

Szíria pénteken leállította a damaszkuszi nemzetközi repülőtérre érkező és onnan induló járatokat, közölte a közlekedési minisztérium.

A minisztérium szerint a „damaszkuszi nemzetközi repülőtéren keresztül érkező és induló járatok felfüggesztése” műszaki fennakadások miatt történt, de a repülőtér egyik alkalmazottja azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy a létesítményt „érintették” a hajnali izraeli légicsapások.

,,Minden járatot legalább 48 órával el kellett halasztanunk, és néhány járatot átirányítottak az aleppói repülőtérre” – mondta a nevének elhallgatását kérő alkalmazott, mert nem jogosult nyilatkozni az ügyben.

A SANA állami hírügynökség megerősítette, hogy minden járatot felfüggesztettek, mert „egyes technikai berendezések nem működtek a repülőtéren”. Csapást nem említett.

A SANA órákkal korábban közölte, hogy izraeli vadászgépek légicsapásokat hajtottak végre Damaszkusztól délre.

Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt.

A helyi idő szerint hajnali 4:20-kor induló támadás, melyet a Golán-fennsík irányából indítottak, egy személy sérülését és anyagi károkat okozott, állította egy szír katonai tisztviselő a SANA-nak, szokás szerint megjegyezve, hogy a légvédelmi rendszereknek többnyire sikerült elfogniuk az ellenséges lövedékeket.

Ez volt a második Izraelnek tulajdonított légitámadás a héten. Hétfőn késő este a SANA arról számolt be, hogy izraeli rakéták szintén Damaszkusztól délre célba vették a szíriai hadsereg állásait, anyagi károkat okozva, de sérülés nem történt.

A szíriai állami média szerint izraeli rakéták május 13-án célba vették Szíria középső részét, öt ember halálát okozva, köztük egy civilt, és tüzet okozva a környéken lévő mezőgazdasági területeken.

Egy nappal a csapás után Moszkva és Damaszkusz légiereje közös gyakorlatot tartott Szíria felett – ez volt az első azóta, hogy Oroszország több mint három hónappal ezelőtt elindította az Ukrajna elleni invázióját – közölte kedden a szír védelmi minisztérium.

Izrael vörös vonalnak tekinti Irán tevékenységét északi határán, és többször támadásokat indított Iránhoz kapcsolódó létesítmények és fegyveres konvojok ellen, melyeket a libanoni Hezbollah terrorszervezetnek szántak. Az Irán támogatását élvező Hezbollah a szíriai kormányerők mellett harcol a polgárháborúban.

Oroszország 2015 óta folytat katonai hadjáratot Szíriában Bassár Aszad oldalán. Moszkva segített a szíriai hadsereg korszerűsítésében, beleértve a légvédelmi rendszereit is, és kiképezte azok irányítóit.

Oroszországnak óriási befolyása van Szíriában, de lehetővé teszi Izrael számára, hogy szabadon fellépjen az iráni tevékenység ellen.