Újabb tízmillió forint értékű gyógyszerszállítmányt küld Ukrajnába az Ökumenikus Segélyszervezet

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.06.07. reggelén

Újabb tízmillió forint értékű gyógyszerszállítmányt küld Ukrajnába az Ökumenikus Segélyszervezet.

Az amerikai elnök  közel-keleti útja részeként  június 23-án Izraelbe érkezik.

Nagy-Britannia is szállít az eddigieknél nagyobb hatótávolságú rakétarendszereket Ukrajnának az orosz invázióval szembeni védelem erősítésére .

Dél-Korea és az Egyesült Államok harcászati rakétákkal gyakorlatozott hétfőn Dél-Korea keleti partjainál, válaszul az Észak-Korea  előző napi rakétasorozatára.

Belföldi hírek:

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában kifogásolta a Mazsihisz alelnökének azt a gondolatát, hogy véleménykülönbség van a kormány és a zsidó szervezet között a Holokauszt alatti kormányzati működés tekintetében. A zsidó szervezet szerint a magyar kormány a felelősséget a német megszállókra, a nácikra terheli, pedig ez így ebben a formában nem igaz. Emlékeztetett arra a politikus, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2017 júliusában mondta azt, hogy az 1944. március 19. utáni magyar kormány nem védte meg a zsidó honfitársait, helyette inkább a náci kollaboránsok oldalára állt. Felidézte még Gulyás Gergely kancellária miniszter idei beszédét, amit a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján mondott, ahol a miniszter elmondta, az akkori kormány felelős volt a Holokausztban, a több százezer magyar zsidó elhurcolásában pedig még az akkori magyar közigazgatás is közreműködött. Mindezek fényében, jegyezte meg a helyettes államtitkár, érthetetlen, hogy a Mazsihisz alelnöke miért nyilatkozta ezt. A zsidó szervezet vezető tisztségviselője Brüsszelben azt is elmondta a csütörtöki konferencián, hogy nem szólhatnak bele abba, hogy a magyarországi tankönyvekben mi szerepeljen a Holokausztról és a zsidóságról. Szalay-Bobrovniczky Vince szerint ez sem állja meg a helyét, mert annak idején a zsidó szervezetek megbíztak egy szakembert, hogy képviselje az érdekeiket ebben az ügyben, az általa letett javaslatok jelentős része beépült a tananyagokba, ott szerepel a tankönyvekben.

Újabb tízmillió forint értékű gyógyszerszállítmányt küld Ukrajnába az Ökumenikus Segélyszervezet – mondta a szervezet elnök-igazgatója. Lehel László elmondta: a Hungary Helps program részeként lebonyolított magyar kormányzati akció után az Ökumenikus Segélyszervezet „nemzetközi konzorciumként” dán, finn, svéd, holland, angol gyűjtések alapján koordinálja a szállítmányok eljuttatását, ezúttal a beregszászi kórházba. A háború első hónapjaiban elsősorban élelmiszert és higiéniai eszközöket szállítottak, de Ukrajnában jelenleg nincs krónikus élelmiszerhiány, ezért fontosabb lett a gyógyszer, illetve a helyi igényeket felmérve egyre sürgetőbb a menekültek visszaköltözésének támogatása, a lakhatás problémájának megoldása.

Az ukrán-magyar határszakaszon 4225 ember lépett be vasárnap Magyarországra, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4945-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A beléptetettek közül a rendőrség 251 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták. Az ukrajnai háború elől vasárnap 412 ember, köztük 163 gyermek érkezett Budapestre vonattal – tudatta az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte hétfőn a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Külföldi hírek:

Az amerikai elnök tervezett közel-keleti útja részeként látogatást tesz Izraelben – írja a The Times of Israel. Joe Biden amerikai elnök június 23-án Izraelbe érkezik tervezett közel-keleti útja részeként – jelentették pénteken héber médiaorgánumok. A Fehér Ház egyelőre nem közölte Biden útjának időpontját, amelyet a Naftali Bennett miniszterelnökkel folytatott áprilisi telefonbeszélgetése után jelentett be. A Ynet hírportál szerint Biden a Ben Gurion repülőtéren való leszállást követően megtekint egy Vaskupola rakétaelhárító üteget, majd Jeruzsálembe utazik. A fővárosban várhatóan ellátogat a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumba, és megbeszélést folytat Naftali Bennett miniszterelnökkel és Isaac Herzog elnökkel. Másnap a hírek szerint meglátogat egy kelet-jeruzsálemi kórházat, mielőtt Betlehembe utazik, hogy találkozzon Mahmúd Abbásszal a palesztin hatóság elnökével.

Egy új földgázfúróplatform érkezett Izrael Földközi-tenger partjainál található Karish-mezőre, és várhatóan a következő hónapokban üzembehelyezik. A fejleményt Libanonban élesen kritizálták, mondván, ,,vitatott tengeri területről van szó, ahol minden tevékenység provokatív és ellenséges”. A földgáz fúrótornyot Izrael gazdasági vizein, az ország partjaitól mintegy 80 kilométerre nyugatra helyezték el. ,,Karish egy földgáztároló Izrael ENSZ által elismert kizárólagos gazdasági övezetében” – nyilatkozta egy vezető izraeli tisztviselő a Walla hírportál riportének. ,,A Libanonból hirtelen felbukkanó hazugságokat, amelyek azt állítják, hogy ez egy vitatott terület, az ENSZ cáfolni tudja, és ellentmond Libanon múltbeli álláspontjának.” ,,Míg Izrael felségterületén végez gázfúrásokat, Libanon miért nem teszi ugyanezt saját felségterületén? Miért nem él a libanoni kormány egy olyan lehetőséggel, amely nagy hasznot hozhat a libanoni népnek?” ,,Az Izraellel szemben megfogalmazott hazugságok és fenyegetések a libanoni kormány kísérlete arra, hogy elterelje a libanoni nép figyelmét korrupt vezetésükről és hozzá nem értésükről.”

Rosszabbodott az ukrán erők helyzete Szeverodoneckben, a kulcsfontosságú keleti városban, az orosz csapatokkal vívott heves harcok jelenlegi epicentrumában – közölte hétfő reggel Luhanszk megye kormányzója. Szerhij Hajdaj az 1+1 ukrán televízióban azt mondta, a harcok nagyon hevesek Szeverodoneckben. „Védőinknek sikerült ellentámadást indítaniuk és felszabadítaniuk a város felét, de a helyzet számunkra romlott” – fogalmazott. Tájékoztatása szerint tovább fokozódott Szeverodoneck és a szomszédos, magaslaton fekvő, a védelmi vonal megtartása szempontjából „stratégiai fontosságú” Liszicsanszk város ágyúzása. Mint fogalmazott, az oroszok „mindent lerombolnak a szokásos, úgynevezett felégetett föld taktikájukkal”, hogy „ne maradjon semmi, amit meg lehetne védeni”. Az ipari központ a legnagyobb, még ukrán kézben lévő település a Luhanszki területen, ahol az orosz katonák az elmúlt hetekben folyamatosan nyomultak előre, miután visszavonultak vagy kiszorultak a kelet-ukrán térség más részeiről, köztük a főváros, Kijev környékéről.

Nagy-Britannia is szállít az eddigieknél nagyobb hatótávolságú rakétarendszereket Ukrajnának az orosz invázióval szembeni védelem erősítésére – jelentette be hétfőn Ben Wallace brit védelmi miniszter. Wallace a BBC brit közszolgálati médiatársaság idézete szerint közölte, hogy London M270 típusú rakéta-sorozatvetőket ad át az ukrán fegyveres erőknek, ugyanazokkal a szigorú feltételekkel, amelyekkel az Egyesült Államok is kilátásba helyezte hasonló képességű, M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) típusú rakétarendszerek szállítását. E feltételek között elsődleges helyen szerepel, hogy Ukrajna nem használhatja ezeket a rakétarendszereket oroszországi célpontok elleni támadásokra. A brit védelmi tárca ismertetése szerint az M270 rakéta-sorozatvetők percenként tizenkét rakéta kilövésére alkalmasak. E precíziós vezérlésű rakéták hatótávolsága 80 kilométer, amely messze meghaladja az ukrán fegyveres erők által jelenleg birtokolt rakétaeszközök kapacitásait.

Kazahsztánban a szavazatok 77 százalékával jóváhagyták a kazah alkotmányreformot a közép-ázsiai országban vasárnap tartott népszavazáson, hogy lezárják az országot harminc évig vezető Nurszultan Nazarbajev volt elnök korszakát. „A népszavazás érvényesnek tekinthető” – közölte hétfőn a Központi Választási Bizottság elnöke, Nurlan Abdirov az eredmények kihirdetésekor. A népszavazásra bocsátott alkotmánymódosítások a kazah alaptörvény cikkeinek mintegy egyharmadát módosítják, és legfőképpen megszüntetik Nazarbajev „a nemzet feje” – címét, amely jelentős hatalommal ruházta fel. Egy módosítás előírja, hogy a vezetők rokonai nem tölthetnek be fontos kormányzati pozíciókat, ami egyértelműen a Nazarbajev családot célozza.

Dél-Korea és az Egyesült Államok harcászati rakétákkal gyakorlatozott hétfőn Dél-Korea keleti partjainál, válaszul az Észak-Korea által az előző nap indított rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták sorozatára. A múlt hónapban hivatalba lépett dél-koreai elnök, Jun Szuk Jol keményebb fellépést ígért északi szomszédjával szemben, és a májusi szöuli csúcstalálkozón megállapodott Joe Biden amerikai elnökkel a közös hadgyakorlatok és a közös elrettentő erő fokozásáról. Észak-Korea az idén több rakétakilövést hajtott végre, és Jun szerint Phenjan rakéta- és nukleáris fegyverprogramja olyan szintet ért el, amely már veszélyt jelent a regionális és a világbékére. Dél-Korea „folytatni fogja az alapvető és gyakorlati biztonsági képességek kiépítését, valamint az északi nukleáris és rakétafenyegetések elrettentését” – hangoztatta Jun egy, a dél-koreai emléknap alkalmából megtartott hétfői rendezvényen.

Gazdasági hír:

Több mint tizenegy százalékkal drágult a tölcséres fagylalt ára az Istat, olasz statisztikai hivatal szerint, amely a nyári kánikula beköszöntével közölte az egyik legtöbbet fogyasztott olaszországi élelmiszerre vonatkozó adatokat. Június első hétvégéjén több, mint 13 millió olasz lepte el a tengerparti üdülőhelyeket. Annál is több adag fagylalt fogyott el, ha a városokban maradt turistákat is számoljuk, akik a víz mellett fagylaltból fogyasztottak a legtöbbet – közölte az Istat.  A fagyi a tészta után a második legnagyobb mennyiségben vásárolt élelmiszer-termék.  Az Istat hozzátette, hogy nemcsak a mennyisége, az ára is emelkedett a fagylaltnak: több mint tizenegy százalékkal magasabb az ára, mint tavaly ugyanezen időszakban. Az alapanyagok közül a tej ára hat százalékkal, a cukor nyolc százalékkal, a tojás ára pedig 12 százalékkal emelkedett.

Időjárás:

Ma fülledt meleg, napos idő várható. Este felhősödés kezdődik, záporok, zivatarok alakulnak ki. A hőmérséklet jellemzően 16 – 30 fok között alakul.