Vlagyimir Putyin orosz elnök felelős a Németországban és a világ  távol fekvő térségeiben is érezhető válságért és áremelkedésért – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.06.02. reggelén

Nincs alternatívája az orosz olajszállítmányoknak, – jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Az LMP szerint még a gondolatát is el kell vetni annak, hogy Magyarországon újrainduljon az uránbányászat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök felelős a Németországban és a világ  távol fekvő térségeiben is érezhető válságért és áremelkedésért – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár.

Megvétózta a svájci kormány Dánia arra vonatkozó kérelmét, hogy svájci gyártmányú páncélozott járműveket szállíthasson az ukrán fegyveres erők támogatására.

Belföldi hírek:

Nincs biztonságos fizikai alternatívája az orosz olajszállítmányoknak, nemcsak az idei év végéig, de a belátható jövőben sem – jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a CNN hírtelevíziónak adott interjújában. Hangsúlyozta, hogy ez nemcsak Magyarországot, hanem általában a tengerparttal nem rendelkező országokat érinti Európában. Az államtitkár többek között Szlovákiát, Csehországot, Ausztriát és Bulgáriát sorolta fel azon országok között, amelyek földrajzi elhelyezkedésüknél fogva, valamint történelmi okokból jelentős mértékben támaszkodnak az orosz energiahordozókra. Kovács Zoltán kiemelte, hogy mindez nem választás, vagy az utóbbi egynéhány év politikájának kérdése, hanem az utóbbi harminc év hagyatéka, amellyel próbálnak megbirkózni. Az államtitkár mindemellett rávilágított, hogy  még mindig nagyon messze vannak attól, hogy ki tudjanak alakítani biztonságos alternatív forrásokat, csővezetékeket Európa, illetve a világ más térségeiből az energiaigények fedezésére.

Nagy sikerrel képviselte a magyar irodalmat a Petőfi Kulturális Ügynökség a debütáló SepsiBookon és a varsói könyvvásáron. Május 26-29. között rendezték meg az első SepsiBook Könyvvásár és Irodalmi fesztivált. A rendezvényen a Petőfi Kulturális Ügynökség standdal, hangoskönyvsátorral és több programmal volt jelen. A standokon való részvétel mellett 27-én délelőtt a PKÜ szerzői két középiskolában tartottak rendhagyó irodalomórát. A SepsiBookhoz hasonlóan a PKÜ standdal és programokkal vett részt a május 26-29. között megrendezett Tagri Ksiazki Warsawie könyvvásáron Varsóban.

Két járványsújtotta év után pénteken hajnalban újra elindulhat a csíksomlyói búcsúba az össznemzeti zarándokvonat, újra erőt meríthetünk magyarságunkból, a találkozásokból – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának kabinetfőnöke szerdán Budapesten. Szilágyi Péter a Keleti pályaudvaron – a zarándokvonatokat húzó Tamási Áron-mozdony avatásán – emlékeztetett arra, hogy az erdélyi író öröksége előtti tisztelgésből hirdették meg, születésének 125. évfordulója alkalmából a Tamási Áron-emlékévet. Az emlékév céljának nevezte, hogy olyan programokat tartsanak az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpóramagyarságnak, amelyek bemutatják Tamási Áron életművét, és „kapcsot tudnak teremteni” az elszakított nemzetrészek között. A zarándokvonatot húzó mozdonyt az író arcképe, egy tőle származó idézet és farkaslaki táj díszíti – ismertette Szilágyi Péter, jelezve, hogy június 4-én tartják a nemzeti összetartozás napját.

Az LMP szerint még a gondolatát is el kell vetni annak, hogy Magyarországon újrainduljon az uránbányászat. Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke azt mondta, Palkovics László technológiai és ipari miniszter bizottsági meghallgatásán felvetette az uránbányászat lehetőségének újragondolását. Keresztes László Lóránt szerint az uránbányászat nem jelentene előrelépést az energiafüggetlenség felé, ráadásul súlyos környezeti, gazdasági és biztonságpolitikai veszélyekkel járna. Hozzátette: több mint ezer baranyai ingatlan szenvedne komoly értékcsökkenést, ha a bányászatot újrakezdenék.

Külföldi hírek:

Szerda reggel késes terrortámadást kísérelt meg egy palesztin nő az Al-Arroub menekülttábor közelében, az Etzion Regionális Dandár területén, Betlehem környékén, közölték az Izraeli Védelmi Erők Twitteren. Az erők tűznyitással válaszoltak” – olvasható a hadsereg nyilatkozatában. Az izraeli csapatok körében sérülés nem történt, a terroristát ártalmatlanították. A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma Ghufran Haroun Hamed Warasnehként azonosította a terroristát, aki egy korábbi biztonsági fogoly volt. A minisztérium szerint belehalt sérüléseibe. A héten ez volt a második késelési kísérlet. Egy 15 éves kelet-jeruzsálemi palesztin késes terrortámadást akart elkövetni hétfőn az óvárosban, közölte a rendőrség kedden. A tisztek üldözőbe vették a gyanúsítottat és letartóztatták a Templom-hegy bejáratánál. A gyanúsított táskájában egy kés volt, a kihallgatás során beismerte, hogy terrortámadást akart végrehajtani.

Az izraeli légierő manővereket hajtott végre egy nagy távolságra lévő ellenséges államban végrehajtott támadás előkészítéséhez, mintegy száz repülőgép bevonásával, köztük vadászgépekkel, szállító- és üzemanyagtöltő repülőgépekkel. A repülőgépek a légierő több bázisáról szálltak fel Ciprus felé a Földközi-tengeren. A kiképzésre a Tüzes Szekerek hadgyakorlat végén kerül sor, amely ezen a héten Cipruson zajlik. Az Izraeli Védelmi Erők szerdai közleménye szerint a gyakorlat „nagy távolságú repülést, légi utántöltést és távoli célpontok csapását” foglalta magában, szimulálva az iráni nukleáris létesítmények elleni légicsapásokat. A 2015-ös nukleáris megállapodáshoz való visszatéréssel kapcsolatos növekvő bizonytalanság fényében, az Izraeli Védelmi Erők az elmúlt évben fokozta erőfeszítéseiket a teheráni nukleáris létesítmények elleni hiteles katonai fenyegetés előkészítésére.

Azonosították mindazokat, akik az utóbbi hetekben Szerbia területéről bombafenyegetést tartalmazó leveleket küldtek szerbiai intézményeknek – közölte Aleksandar Vulin belügyminiszter. A politikus közlése szerint január elseje és június elseje között a belügyminisztériumnak 1046 alkalommal kellett átvizsgálnia különböző épületeket bombafenyegetés miatt, míg az előző év ugyanezen időszakában csupán tíz bejelentés érkezett. A belügyi tárca vezetője kiemelte, minden olyan elkövetőt azonosítottak, aki Szerbia területéről küldte a fenyegetést, és mindegyikük ellen eljárás indult. Aleksandar Vulin azt is közölte, hogy azonosították azokat a külföldi helyeket is, ahonnan szintén érkeztek fenyegetések, az üggyel összefüggésben pedig felvették a kapcsolatot az érintett országok szerveivel. „Együttműködtünk az Europollal, az Interpollal, valamint az érintett országok rendőri és ügyészi hivatalaival, azaz a lengyel, a szlovén, az iráni és az ukrán kollégákkal, valamint a magyar hatóságokkal is közös munkát végeztünk a hasonló fenyegetések felderítésében” – magyarázta a szerb belügyminiszter.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Ukrajna elleni háborúja felelős a Németországban és a világ Ukrajnától távol fekvő térségeiben is érezhető válságért és áremelkedésért – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár Berlinben a szövetségi parlamentben. A kancellár hangsúlyozta, hogy „Putyin háborúja okozta ezt a válságot, és semmi más”. A háború sok ország számára „nagyon messze van, de a következmények nagyon is közel vannak”, éhínséggel, az energiaellátás és a biztonság megrendülésével fenyegetnek. Ezeknek az országoknak segíteni kell, a „legnagyobb szolidaritással” kell kiállni mellettük – mondta Olaf Scholz, aláhúzva, hogy „a globális dél feltörekvő demokráciáit” meg kell tartani szövetségeseknek. A válság hazai kezeléséről szólva kiemelte, hogy a lakossági terheket csökkentő intézkedések hatásosak, a havi 9 eurós közlekedési bérletért például valóságos roham indult. A csaknem ötven éve a legmagasabb, 7,9 százalékos inflációra utalva hozzátette: a kormány egyeztetést kezdeményez a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletekkel arról, hogy mi mindent lehet még tenni közösen az áremelkedés miatt kialakult „rendkívüli helyzetben”.

Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának február 24-i kezdete óta rekordszámú, csaknem 3 millió ukrajnai menekült kért ideiglenes védelmi státuszt az Európai Unió valamelyik tagországában – közölte az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) szerdán. A máltai központú uniós ügynökség jelentésében közölte: a február 24-én kezdődött ukrajnai orosz invázió kezdetét követően a megtámadott ország állampolgárai az elmúlt évek adataihoz képest márciusban nyújtották be a legtöbb, körülbelül 83 ezer menedékkérelmet. A nemzetközi védelem biztosítására benyújtott kérelmek száma meghaladta a 2015-2016-os menekültválság kiugró adatait is. Megjegyezték: az Európai Unió tagországaiban februárban regisztrált összes, mintegy 22 ezer menekültstátusz iránti kérelem legtöbbjét szintén ukrajnai állampolgárok nyújtották be. Számuk február 24. után körülbelül harmincszorosára ugrott a háború kezdete előtti adatokhoz képest.

Megvétózta a svájci kormány Dánia arra vonatkozó kérelmét, hogy svájci gyártmányú páncélozott járműveket szállíthasson az ukrán fegyveres erők támogatására – jelentette szerdán az SRF svájci televízió. A svájci kormány gazdasági államtitkársága (SECO) nem járult hozzá ahhoz, hogy Dánia Svájctól vásárolt, Piranha III típusú páncélozott harcjárműveket juttasson el Ukrajnába. Ha egy ország exportálni akar svájci gyártmányú fegyvereket vagy katonai felszereléseket, azt csak a svájci kormány engedélyével teheti meg, és a hatályos svájci törvények tiltják fegyverek exportját konfliktusövezetekbe.

Gazdasági hír:

Az üzemanyag literenkénti ára átlépte a két eurós lélektani határt Olaszországban, az infláció utoljára 1986-ban volt ennyire magas, és a jegybank előrejelzése szerint a válság jelentős demográfiai csökkenéshez vezet – adta hírül a Corriere della Sera. Június elsején történt a fordulat: a benzin és a dízel literenkénti ára is túllépte a két eurós árat a városi kutaknál. Az olaszok azt remélték, a kormány legalább jövő hétig visszatartja az áremelést, mivel a június 2-i nemzeti ünnep miatt milliók kelnek útra autóval a következő hétvégére. Júliustól újabb drágulás várható, mivel a közgazdász Mario Draghi vezette kormány csak addig garantálta az üzemanyagra kivetett adók felfüggesztését. A drága üzemanyag miatt hónapok óta tiltakozó halászok szerdán Róma belvárosában tüntettek.

Időjárás:

Ma alapvetően napos-gomolyfelhős, nyári idő lesz jellemző. Este csillagfényes idő lesz a jellemző. A hőmérséklet jellemzően 17 – 30 fok körül alakul.