A nemzeti összetartozás napja

A nemzeti összetartozás napja

Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, az autonómia ügyeiért felelős miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt június negyedikéről, a magyar nemzethez való tartozásról.

 

 

Szili Katalin elmondta, idén a Nemzeti Összetartozás napja pünkösd szombatjára esik, ami azért is jelentős, mert ilyenkor van a csíksomlyói búcsú, ez azt jelenti, hogy több százezer ember tehet együtt hitet a magyar nemzet mellett. Emlékeztetett arra, hogy 1920-ben ezen a napon írták alá a trianoni békediktátumot, ami az ország életében felfoghatatlan tragédiákat okozott. Arról nem beszélve, hogy nem volt még egyetlen egy olyan nemzet sem a történelemben, amelyet ilyen komolyan büntettek volna.

          2010-ben az országgyűlés úgy döntött, hogy ezt a napot a Nemzeti Összetartozás napjává teszi, azaz szándékaik szerint túlhaladják a történelmet. Persze, folyamatosan emlékezni kell Trianon igazságtalanságára, de mellette az a legfontosabb, hogy a jelenlegi állapot megtartása mellett gondolkodjon az ország a magyar nemzetről. Arról a nemzetről, amelynek része az az ember is, aki a határokon túl, vagy a diaszpórában él. Felhívta a figyelmet a politikus arra is, hogy az alaptörvény úgy fogalmaz, Magyarország felelősséget visel a határon túl élőkért is. Felelősséget viselni pedig azt jelenti, hogy minden lehetséges eszközzel segíteni és támogatni kell a magyar közösségeket, hogy a nemzet, a nemzet kultúrája, a nemzeti gondolkodás megmaradjon.

          Arról is beszámolt a politikus, hogy az elkövetkező napokban több olyan rendezvényen is részt fog venni, amelyek a Nemzeti Összetartozás napjához kapcsolódnak. Ahogy arról is beszámolt, rövidesen kiderül, hogy a miniszterelnök a továbbiakban is felkéri-e az autonómia ügyek képviseletére. Amennyiben így lesz, akkor örömmel folytatja munkáját.

          Szili Katalin elmondta, gyermekeibe is sikerült átültetni a nemzeti gondolkodást. Bár mindketten tanultak, éltek külföldön, de végül úgy döntöttek, hogy itthon maradnak, hogy szüleikhez hasonlóan Magyarországért dolgozzanak.