Azt kell keresni, amiben egyetértés van.

Azt kell keresni, amiben egyetértés van.

 

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt kárpátaljai és amerikai látogatásáról és azok tanulságáról.

 

 

A politikus elmondta, hogy parlamenti alelnökké történő megválasztása után az első útja Kárpátaljára vezetett, ahol azt mérték föl, hogy milyen anyagi, tárgyi és lelki támogatásra van szüksége az ott élőknek. Beszámolt arról is, hogy a magyar gazdák már tavaly ősz óta is folyamatos támogatásban részesítették az ott élőket, ami a háború kitörése óta még jelentősebbé vált. Mint elmondta, az elmúlt időszakban a hazai gazdatársadalom vetőmag, műtrágya és egyéb más tekintetben is közel 50 millió forint értékben nyújtott támogatást, ami ugyan fontos, de természetesen csak kis szelete annak a hatalmas segítségnek, amit Magyarország nyújt az Ukrajnában élőknek és a menekülteknek.

Az alelnök beszámolt arról is, hogy járt az USA-ban is, az ottani magyar közösség fesztiválján. Mint elmondta, hatalmas megtiszteltetés volt számára ezen a rendezvényen való megjelenés, mert volt alkalma látni, hogy miként őrzik meg magyarságukat még azok a sokadik generációs fiatalok is, akik szinte csak most kezdik el megismerni a magyar nyelvet. Természetesen Magyarország is számos kulturális programot szervezett erre a fesztiválra, de mindezek mellett sok gazdasági témájú beszélgetésre is sor került, amik a remények szerint a későbbiek során még termőbbé válhatnak. A politikusnak sikerült más megbeszéléseket is folytatni, mint megjegyezte, ezeken a hivatalos tárgyalásokon is azt hangsúlyozta, hogy a feleknek nem a különbözőségeket kell nézniük, hanem azt kell keresni, amiben egyetértés van.

A MAGOSZ elnöke elmondta azt is, hogy eddig minden politikusi és szervezetvezetői vállalását teljesítette, de vannak tervei a jövőre nézve is, ezért is döntötte el, hogy a MAGOSZ szeptemberi tisztújításán újból el kíván indulni az elnöki posztért.

A politikus fontosnak tartotta kiemelni, hogy sokszori megbeszélések után sikerült átadni a miniszterelnöknek azt a szakmai anyagot, ami Magyarország vízgazdálkodásának és vízhasznosításának a jövőjéről szól. Ez a koncepció akkor lesz teljes, ha azzal minden érintett fél, az állam, a gazdatársadalom, a szakmai szervezetek, valamint a környezetvédők egyetért. Az új magyar kormánynak lesz a feladata az, hogy ez megvalósuljon. Nyilvánvaló az is, hogy ennek komoly forrásigényei lesznek. A háború és a gazdasági válság is akadályokat gördíthet, de Jakab István szerint, ha ezt az ügyet társadalmasítjuk, azaz valóban igazi nemzeti összefogást lehet alkotni, akkor sikereket érhetünk el.