Jichák Herzog, Izrael államfője gratulált Novák Katalin köztársasági elnöknek

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.05.12. reggelén

Jichák Herzog, Izrael államfője gratulált Novák Katalin köztársasági elnöknek.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán megbeszélést folytatott politikusokkal a kormányalakításról a Karmelita kolostorban.

Fogyatkozik az ukrán kormány türelme az április elején megrekedt tűzszüneti tárgyalások folytatására az orosz féllel.

Az örmény ellenzék főbb erőit tömörítő mozgalom támogatói szerdán autós felvonulást tartottak a főváros, Jereván utcáin.

Belföldi hírek:

Jichák Herzog, Izrael államfője levélben gratulált és sok sikert kívánt Novák Katalin köztársasági elnöknek. Novák Katalin a gratuláló levelet szerdán osztotta meg a Facebook-oldalán és a Twitteren. Jichák Herzog angol nyelvű levelében azt írta: Magyarország megbízható szövetségese Izraelnek a nemzetközi fórumokon, és ott él az egyik legnagyobb zsidó közösség Európában. Izrael megbecsüli és értékeli kapcsolatát Magyarországgal – tette hozzá. Az izraeli államfő – aki levelében elkötelezettnek nevezi magát a két ország kapcsolatának mélyítésében – hivatalos látogatásra hívta Novák Katalint Izraelbe.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán megbeszélést folytatott politikusokkal a kormányalakításról a Karmelita kolostorban – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A tanácskozáson Csák János, Gulyás Gergely, Lázár János, Nagy István, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Palkovics László, Pintér Sándor, Rogán Antal, Semjén Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Varga Judit vett részt – ismertette a sajtófőnök. Orbán Viktor a közösségi oldalára az alábbi képet tette ki, „Alakulunk, egyeztetések az új kormányról.” bejegyzéssel. Az új tagok: Csák János, aki töbek között a MOL Csoport majd a T-Mobil Magyarország vezetője volt, Nagy Márton, aki a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és a Budapesti Értéktőzsde elnöke volt, Navracsics Tibor, aki korábban igazságügyminiszter majd külgazdasági és külügyminiszter volt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki korábban nagykövetként teljesített külügyi szolgálatot, és Lázár János, aki többek között 2014 és 2018 között a Miniszterelnökséget vezető miniszterként is dolgozott.

Már az alapvető élelmiszerek is luxusnak számítanak, a kormánynak pedig vállalnia kell a felelősséget az általa okozott élelmiszerdrágulásért – közölte a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője, alelnöke. Varju László azt írta, mára húsz éve nem látott magasságokba tört az infláció, a követhetetlen élelmiszerdrágulás pedig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése szerint oda vezetett, hogy az emberek kevesebb élelmiszert vásárolnak.

Rövidesen lejár a mostani főigazgatói ciklusa, de úgy gondolja, vannak még tervei, mondta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a Heti TV Pirkadat című műsorában. Hozzátette mindenképpen megpályázza egy újabb ciklusra a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségét. A főigazgató szerint az általa vezetett intézményben természetesen van helye a kortárs, modern műveknek, de az is igaz, hogy a repertoár túlnyomó többségét, mint a világ összes operájában egyaránt, a klasszikus darabok adják. A 19. századi olasz, német, francia darabok azok, amelyeket a közönség is nagyon szeret. Ezeknek a világa, legalábbis a partitúrájuk szerint, idézi vissza a klasszikus polgári világot. Hozzátette azt is, azért használta azt a kifejezést, hogy legalábbis a partitúrájuk szerint, mert az előadások többi részének követnie kell a változásokat, ezért is van az, hogy a népszerű operák 8-10 évente, a kevésbé ismertek 10-15 évente meg kell, újuljanak. A főigazgató elmondta azt is, hogy kiemelt feladatként kezelik a segítő szervezetekkel való együttműködést. Elmondta, fontos az, hogy a hátrányos térségekben élő gyerekek megismerkedhessenek az opera által nyújtott világgal.

Külföldi hírek:

A muzulmán hagyományőrző arab Raám párt visszatér az izraeli kormánykoalícióba – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A párt vezetője, Manszúr Abbász az izraeli parlamentben, a kneszetben tartott, s a yneten közvetített sajtótájékoztatóján bejelentette döntését, miszerint feloldják koalíciós tagságuk időleges befagyasztását, és visszatérnek a kormányzásba, amely jelenleg velük együtt a 120 tagú kneszet hatvan képviselőjével rendelkezik. „A Raám párt a józan hangot képviseli nem csak az arab, hanem az egész izraeli társadalomban, az egész lakosságban Izraelben, folytatjuk a politikai együttműködést az arab nemzetiségű izraeli polgárok javára” – jelentette be Abbász pártja visszatérését a koalícióba.

Shireen Abu Aqleh (51), az Al-Dzsazíra veterán riportere szerdán meghalt egy tűzharc során, amikor az izraeli biztonsági erők behatoltak a dzsenini menekülttáborba (Szamária, Palesztin Hatóság területe). Tom Nides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete szerint Abu Aqleh amerikai-palesztin állampolgár volt. Az al-Dzsazíra megszakította szokásos programját, hogy beszámoljon tudósítója haláláról. A Palesztin Hatóság elnöke szilárd alap nélkül vádaskodik Izrael ellen – mondta Naftali Bennett. Az izraeli kormányfő szerint jelenlegi adataink szerint nagy eséllyel fegyveres palesztinok – akik válogatás nélkül lövöldöztek – a felelősek az újságíró szerencsétlen haláláért. A palesztinokról még felvétel is készült amin dicsekednek, hogy ,’Eltaláltak egy katonát, a földön fekszik.’ Izraeli katona azonban nem sérült meg, ami növeli annak a lehetőségét, hogy palesztin terroristák voltak azok, akik lelőtték az újságírót – tette hozzá. Izrael felszólította a palesztinokat a közös patológiai vizsgálat és közös nyomozás indítására, minden rendelkezésre álló dokumentációra és megállapításra támaszkodva, hogy kiderüljön az igazság. Egyelőre a palesztinok ezt elutasítják.

Az Iráni Forradalmi Gárda szerdán csapást mért „terrorista csoportokra” az észak-iraki autonóm Kurdisztán régió székhelye, Erbil közelében – jelentette az Tasznim iráni hírügynökség. A gárda korábban is hajtott már végre támadásokat Észak-Irakban; márciusban a Teherán által terrorszervezetnek tekintett Iráni Kurdisztán Demokrata Pártja bázisaira mért csapást – tette hozzá az Tasznim. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. A gárda márciusban rakétákat lőtt ki Erbil irányába, a támadást akkor azzal indokolta, hogy a Moszad izraeli hírszerzés bázisokat tart fenn Erbilben. Ramadán Seríf, a fegyveres testület szóvivője egyúttal azzal vádolta Izraelt, hogy az iraki városból indított drónokkal hajtott végre támadást egy Szíriában található iráni katonai támaszpont ellen.

Ha Finnország úgy dönt, hogy történelmi lépésként benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, azt állampolgárainak biztonsága érdekében fogja tenni – mondta Sanna Marin finn miniszterelnök Kisida Fumio japán kormányfővel közös sajtótájékoztatóján szerdán Tokióban. Marin úgy látja, hogy Finnország NATO-csatlakozása megerősítené a nemzetközi közösséget, és a közös értékek melletti kiállás jelképe lenne. „Oroszország ukrajnai háborúja nemcsak az európai, hanem a globális biztonsági környezetet is megváltoztatta” – szögezte le a finn kormányfő. Marin szerint Oroszország nyíltan megszegte a nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányát. „A civilek elleni támadások folytatódnak” – mutatott rá. „Ezt egyetlen országtól sem szabad elfogadni, még kevésbé a Biztonsági Tanács egyik állandó tagjától” – tette hozzá.

Fogyatkozik az ukrán kormány türelme az április elején megrekedt tűzszüneti tárgyalások folytatására az orosz féllel, közölte szerdán délután Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, írta a CNN. Az ukrán elnök kiemelte, „továbbra is készek vagyunk tárgyalóasztalhoz ülni és egyeztetni egészen addig, amíg nem késő”. De Zelenszkij szerint „minden új Bucsával, minden új Mariupollal, minden olyan várossal, ahol halottak tucatjai fekszenek, minden nemi erőszakkal, ”minden új atrocitással a vágy és a lehetőség, hogy megegyezzünk eltűnik”, ahogy a konfliktus diplomáciai megoldásának lehetősége is egyre kevésbé elképzelhető” – szögezte le az ukrán vezető. Zelenszkij azonban az amerikai újságíróknak most is elismételte, teljesen biztos benne, hogy Ukrajna ezt a háborút megnyeri és minden területét visszaszerzi, és hogy az Európai Unió csak nyerne azon, ha Ukrajnát is felvenné tagjai közé: Már bizonyítottuk hadseregünk képességeit, erőt jelentenénk ezeknek az államoknak is” – osztotta meg Zelenszkij, miért lenne szerinte kölcsönösen előnyös EU-csatlakozásuk.

Az örmény ellenzék főbb erőit tömörítő mozgalom támogatói szerdán autós felvonulást tartottak a főváros, Jereván utcáin, hogy Nikol Pasinján miniszterelnök lemondását követeljék. Az aktivisták több száz autóval négy különböző irányból vonultak végig Jereván utcáin, hangszórókon keresztül kormányellenes jelszavakat skandálva. Sok autón Örményország és az el nem ismert Hegyi-Karabah Köztársaság állami zászlaja lengett. Az ellenzéki erők nagyszabású tüntetései május 1-je óta tartanak az országban. Azt állítják, hogy Pasinján békeszerződést készül aláírni Azerbajdzsánnal, amely Hegyi-Karabahot a szomszédos ország részeként fogja elismerni.

Gazdasági hír:

Az Európai Bizottságnak nincs olyan javaslata, amely kezelni tudná egy esetleges orosz olajembargó negatív hatásait, ezért a kormány az eredeti álláspontját fogja képviselni, miszerint ezen tilalom alól a csővezetékes szállításnak kivételt kell képeznie – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy hatalmas károkat okozna Magyarország számára, ha a brüsszeli javaslat a jelenlegi formájában hatályba lépne, az ugyanis teljes mértékben lerombolná hazánk jelenleg stabil lábakon álló energiabiztonságát. Aláhúzta, hogy az intézkedés az üzemanyagár körülbelül 55-60 százalékos növekedését eredményezné, szakértők literenként legalább 700 forintos benzinnel és 800 forintos gázolajjal kalkulálnak, ez ráadásul minden más termék árában is megjelenne. „Világossá tettük az Európai Bizottság számára, hogy mi csak akkor tudjuk megszavazni a javaslatot, ha a Brüsszel által kreált problémára Brüsszel megoldást is javasol” – szögezte le.

Időjárás:

Ma még melegebb levegő érkezik térségünkbe. A hőmérséklet megközelítheti a 30 fokot, bő 5 fokkal magasabban alakul a csúcsérték, mint ez ilyenkor megszokott. Este az ország északi felében számítani kell záporokra, valamint zivatarokra. A déli országrészben számottevő csapadék nem valószínű. A hőmérséklet jellemzően 13 – 30 fok között alakul.