Esztergom rangjának visszaállítása a magyarság régi adóssága – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.05.02.-reggelén

Esztergom rangjának visszaállítása a magyarság régi adóssága – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Dr. Bősz Anett lesz a DK főpolgármester-helyettese, jelentette a DK elnöksége.

Izrael hat hét után bezárta az Ukrajnában a lakosság szenvedésének enyhítésére létrehozott tábori kórházat.

Előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben Nancy Pelosi amerikai házelnök, a találkozóról Volodimir Zelenszkij ukrán elnök osztott meg videót vasárnap a közösségi-oldalán.

Belföldi hírek:

Esztergom rangjának visszaállítása a magyarság régi adóssága – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap azon szentmisén, amelyet Esztergom megyei jogú várossá válása napján tartottak az esztergomi bazilikában. A kormányfő országos jelentőségűnek nevezte a várost, amelyről azt mondta: minden magyarnak otthona, még akkor is, ha nem tud róla. Elmondta, a város az elmúlt években tettekkel bizonyította, hogy nemcsak történelme teszi az egyik legfontosabb magyar várossá, hanem polgárainak szorgalma, ereje, kultúrája és hazaszeretete is. A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy a város sorsa és a magyarság történelme szétválaszthatatlanul összefonódott. „Esztergom a mi szellemi központunk, egyben legfontosabb kapcsolatunk azzal a nyugati-keresztény civilizációval, amelynek több mint ezer éve részévé váltunk” – fogalmazott. Esztergom nélkül a magyar államiság is elképzelhetetlen lenne – mutatott rá. Ma azért vagyunk itt, hogy ezt az országos jelentőségű várost visszahelyezzük régi rangjába – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormány társadalompolitikai intézkedésekkel minden lehetséges módon segíteni akarja az édesanyákat – közölte a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője. Simicskó István anyák napjára emlékező közleményében hangsúlyozta, az anyává válás, a gyermeknevelés rendkívül sok felelősséggel és áldozatvállalással jár, „aminek a terheit a mi társadalmunkban a nőknek nem kell egyedül hordoznia”. Kiemelte, a kabinet rugalmas munkaidővel, családi adókedvezménnyel, az otthonteremtéshez nyújtott különféle támogatásokkal, a gyermeknevelést könnyítő ingyenes tankönyvekkel és közétkeztetéssel, valamint a négynél több gyermeket nevelők szja-mentességével támogatja az édesanyákat. A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott, a „nők családot megtartó, szeretetteljes odafigyelése koroktól, rendszerektől független, és ezt a hivatásukat

akkor tudják legjobban betölteni, ha saját maguk is anyagi, fizikai és mentális biztonságban érzik magukat”.

Ujhelyi István internetes platformon várja azok jelentkezését, akik részt vállalnának az MSZP megújításában – közölte a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője. Az ellenzéki politikus emlékeztetett: a közelmúltban mutatta be az MSZP „teljes újjászületését szorgalmazó, radikális és mély átalakulást” végrehajtani akaró elképzelését, amelynek részeként a párt az „Esély – Magyar Szociáldemokraták Pártközössége” nevet venné fel. Ujhelyi István közleményében hangsúlyozta, hogy a hozzá beérkezett vélemények „elsöprő többsége” egyetértő volt.

Dr. Bősz Anett lesz a DK főpolgármester-helyettese, jelentette a DK elnöksége. Gy. Németh Erzsébet, a DK eddigi fővárosi képviselője, fővárosi frakcióvezetője és főpolgármester-helyettese április 3-án országgyűlési mandátumot szerzett a választáson, ezzel pedig összeférhetetlenné vált korábbi pozícióival. A Demokratikus Koalíció elnöksége a úgy döntött, hogy Gy. Németh Erzsébet országgyűlési képviselővé válásával a DK listás fővárosi képviselője Élő Norbert, a DK fővárosi frakciójának, a legnagyobb fővárosi képviselőcsoportnak a vezetője Szaniszló Sándor, XVIII. kerületi DK-s polgármester lesz. A DK főpolgármester-helyettesnek Dr. Bősz Anettet, a párt országgyűlési frakciójának korábbi tagját jelöli. Hozzátették, a DK nagyon köszöni Gy. Németh Erzsébet eddigi fővárosi munkáját és sok sikert kíván neki az országgyűlési képviselői feladataihoz!

Külföldi hírek:

Ron Lusztig, az izraeli Cfat településen lévő Magyar Nyelvterületről származó Zsidóság Múzeumának igazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a szülei által 37 évvel ezelőtt alapított intézményről. Az igazgató örömmel számolt be egy nemrégiben megjelent könyvről, ami már Izrael minden állami iskolájába, közintézményébe és könyvtárába is eljutott, amelyben a múzeumot bemutatva állítanak emléket az alapítóknak. Mind a kötetben, mind a kiállításon külön foglalkoznak azzal a több ezer magyar családdal, akik anyagilag, valamint családi emlékekkel segítették a múzeumot. A gyűjteményben bemutatják egyrészt a magyar zsidóság szerepét Magyarország történelmében, gazdaságában és kultúrájában. Ugyanígy fontos szerepet kap azon dokumentumok bemutatása, amelyek a Holokauszt tragédiáját ábrázolják. De mindezek mellett, hangsúlyozta az igazgató, különlegesen fontos szerepet kap annak a bemutatása is, hogy mit tettek a magyarok új hazájuk, Izrael fejlődéséért. Ron Lustig kiemelte, nagyon fontos volt a magyar és az izraeli kormány közös döntése, hogy ennek a különleges múzeumnak egy nagyobb, modernebb épületbe kell költöznie. A sokkal látogatottabb Herzlia városába.

Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap reagált a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet vezére, Jachia Szinwar beszédére, amelyben felszólította az iszlamista Ra’am pártot, hogy lépjen ki a koalícióból. „Eljött az az idő, amikor lehullnak a maszkok, és mindenki számára világos, hogy ki mit akar. Az mindent elmond, hogy a Hamász meg akarja dönteni a kormányunkat. És ebben sem szabad hagyni, hogy Szinwar győzzön” – mondta Bennett. A ,,dollárral teli bőröndök” a Benjamin Netanjahu vezette előző kormány gyakorlata volt, mellyel lehetővé tette a katari segélyek készpénzben történő eljuttatását a Gázai övezetbe. Bennett kormánya véget vetett ennek a gyakorlatnak, egy új segélyelosztási mechanizmusra cserélve fel az Egyesült Nemzetek Szervezetének bevonásával. Gáza de facto ura, Szinwar szombaton kritizálta a Ra’amot, a Bennett miniszterelnök koalíciójában helyet foglaló iszlamista pártot. A Manszúr Abbász vezette Ra’am befagyasztotta tagságát a koalícióban és a Kneszetben az izraeli rendőrség al-Aksza mecsetbe való behatolásai miatt, bár a lépés egybeesett a parlamenti szünettel, és egyeztetté, a kormány vezetőivel.

Izrael hat hét után bezárta az Ukrajnában a lakosság szenvedésének enyhítésére létrehozott tábori kórházat – jelentette a The Jerusalem Post. Az izraeli tábori kórházban több, mint 6000 beteget láttak el. Megszüntetése és az izraeli önkéntesekből álló személyzet pénteki hazatérése azonban az egészségügyi minisztérium közleménye szerint nem jelenti azt, hogy Izrael abbahagyná a humanitárius segélyek nyújtását Ukrajnának. Az ideiglenes kórházat az izraeli külügyi és egészségügyi minisztérium hozta létre a Seba Kórház és más izraeli kórházak, valamint rendelőintézetek szakembereinek részvételével, a Shusterman Alapítvány, továbbá a Joint amerikai zsidó segélyszervezet támogatásával. A kórház március 22-én nyílt meg, és az Ukrajnában született néhai Golda Meir, izraeli miniszterelnökről kapta a nevét, aki egykor életre hívta a külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési, Együttműködési és Segítségnyújtási Osztályát. Ez a részleg felügyelte az izraeli tábori kórház működését is.

A német szövetségi kormány feladta az orosz kőolajimportot sújtó európai uniós büntetőintézkedéseket ellenző álláspontját, és már támogatja, hogy a közösség Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt korlátozza a behozatalt – jelentette a hétvégén a Handelsblatt című német üzleti lap és a dpa német hírügynökség. A fordulat hetekig tartó ellenállás után, szerdán történt az uniós tagállamok nagyköveteit összefogó brüsszeli testület – az állandó képviselők bizottságának – ülésén, amelyen Michael Clauß német nagykövet közölte, hogy országa nem csupán támogatja, hogy az EU meghozza a háború miatt Oroszországot büntető intézkedések újabb, hatodik csomagját, hanem „aktívan sürgeti”. Kifejtette, hogy egy sor orosz bank után a szektor legnagyobb szereplőjét, a Sberbankot is ki kell zárni a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból. Arról is szólt, hogy megérett az idő az orosz olajipart sújtó szankciókra.

Előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben Nancy Pelosi amerikai házelnök, a találkozóról Volodimir Zelenszkij ukrán elnök osztott meg videót vasárnap a közösségi-oldalán. A videón Zelenszkij megköszönte az Egyesült Államok

támogatását, Pelosi pedig Ukrajnának a szabadságáért folytatott küzdelmét méltatta. „Látogatásunkkal szeretnénk köszönetet mondani a szabadságért folytatott harcukért” – hangsúlyozta Pelosi. „Elkötelezettségünk mindaddig folyamatos, míg véget nem ér a küzdelem” – tette hozzá, megjegyezve, hogy az ukránok mindenkiért harcolnak. Pelosi a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki az ukrajnai háború február 24-ei kezdete óta felkereste az országot. Egy kongresszusi képviselőkből álló küldöttséggel érkezett előre be nem jelentett látogatásra Kijevbe.

Gazdasági hír:

Újabb útvonalon teljesít kereskedelmi szolgálatot az állami tulajdonú teherszállító repülőgép: a Qatar Airways-szel folytatott intenzív tárgyalások eredményt hoztak és a kínai útvonal üzemeltetése kiegészül a Budapest-Doha kereskedelmi légikapcsolattal is – írta hivatalos közösségi oldalán Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-posztja szerint „mindez azt jelenti tehát, hogy a magyar állami tulajdonban lévő, magyar légitársaság által üzemeltetett, magyar cég által karbantartott és magyar földi kiszolgáló által támogatott teherszállító repülőgép újabb útvonalon teljesít kereskedelmi célú szolgálatot, Ázsia után immáron a Közel-Keleten is”. Szijjártó Péter felidézte, hogy bő két évvel ezelőtt az egész világ megtanulhatta, hogy aki időt nyer, életet nyer. „A világjárvány kitörésekor nem csupán alig lehetett maszkot, lélegeztetőgépet vagy egyéb, a védekezéshez szükséges eszközt vásárolni, de ha sikerült is, jött a következő kérdés: mivel és mikor tudjuk ezeket hazaszállítani?” – emlékeztetett.

Időjárás:

Ma folytatódik a kissé fülledt, változóan felhős-napos, tavaszi időjárás. Este itt-ott felszakadozhat a felhőzet, de összességében sok marad a felhő. A hőmérséklet jellemző átlaga 12 – 22 fok között alakul.