Tízmillió forint értékű segélyszállítmányt küld Izrael Ukrajnába az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével.

A BreuerPress és a HetiTV 2022.04 13.reggeli hírei

A kormány hozzájárult, hogy az Európai Unió újabb 500 millió euróval támogassa az ukrán hadsereg megerősítését.

Csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ .

Tízmillió forint értékű segélyszállítmányt küld Izrael Ukrajnába az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével.

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta azt a jogszabály-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy az uniós tagállamok ebben az évben összesen 3,5 milliárd euróval nagyobb összeget kapjanak az Ukrajna elleni orosz háború miatt menekülők befogadásának megkönnyítésére.

Belföldi hírek:

 

 

 

A kormány hozzájárult, hogy az Európai Unió újabb 500 millió euróval támogassa az ukrán hadsereg megerősítését, azonban Magyarország továbbra sem fog fegyvereket szállítani Ukrajnának – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Csehországban. Szijjártó Péter sajtótájékoztatón ismét leszögezte, hogy Magyarország kiáll Ukrajna szuverenitása mellett. Hozzátette, hogy mintegy 600 ezer menekült érkezett eddig hazánkba a szomszédos országból, akiknek a hatóságok ellátást, szállást, illetve szükség esetén munkát és oktatást biztosítanak, miközben a kormány a valaha volt legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre. Szijjártó Péter rámutatott, hogy a kormány mind az öt eddigi szankciós csomagot támogatta, azonban Magyarország energiabiztonsága „vörös vonalat” jelent, így nem fogják megszavazni az orosz kőolaj- és földgáz importjára vonatkozó esetleges korlátozásokat.

Magyarország tagja marad a szövetségi rendszereknek, a NATO-nak és az EU-nak, erősítette meg Hollik István országgyűlési képviselő, a Fidesz kommunikációs igazgatója a miniszterelnök által korábban elmondottakat a Heti TV Pirkadat című műsorában. A NATO-t illetően felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány megértette, az előző amerikai elnök szavait, ezért is kezdett haderőfejlesztésbe, így rövidesen eleget tud tenni kötelezettségvállalásának, hogy a GDP két százalékát fordítja a honvédelmi kiadásokra. Mindez azt jelenti, és ezt a NATO és az Európai Unió is tudja, hogy a sok vita ellenére, Magyarországra lehet számítani, ez utóbbit bizonyította be a magyar kormány az ukrán menekültválság kapcsán is. Hollik István arra a kérdésre, hogy az orosz-ukrán háború miatt válságkormányzásra lesz-e szükség itthon, úgy felelt, az biztos, hogy a most megválasztott képviselőkre sűrű

időszak vár, hiszen a májusban megalakuló országgyűlés szavaz bizalmat az új kormánynak, majd alkotja meg a jövő évi költségvetést, amely válaszokat fog adni a gazdaságot érintő kérdésekre.

Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója, a Jobbik korábbi elnöke az InfoRádió műsorában az ellenzéki pártok bukásához vezető okokról beszélt, valamint ismételten odaszólt a Jobbik jelenlegi elnökének, Jakab Péternek. „Lehet, hogy a parizeres akciók vagy a krumpliszsák rázogatása a parlamentben komoly tetszésindexet szerzett mondjuk a DK szavazói körében, és lehet, hogy a DK szavazói rá tekintettek mini Feriként ebben a szituációban, de ez nem jelent szavazatot” – fogalmazott Vona Gábor. A Jobbik korábbi elnöke szerint a jelenlegi pártelnök előválasztási bukásából le kellett volna vonni a konzekvenciákat, de ez nem történt meg, ugyanis az előválasztás után is csúcsra járatták a parizer-kampányt.

Csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Azt írták: a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban csökkent. Salgótarjánban, Szekszárdon és Szolnokon számottevő csökkenés tapasztalható, a vizsgált minták közül egyedül Kecskeméten mértek enyhén emelkedő tendenciát – jegyezték meg. Az NNK tudatta azt is, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 19 mintavételi hely esetében az „emelkedett”, míg Egerben, Szekszárdon és Veszprémben a „mérsékelt” tartományba esik. Hozzátették: a járványhullám leszálló ágára jellemző módon a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja hosszabb időtávot tekintve lassan, ingadozva, de egyértelműen csökken.

Külföldi hírek:

Tízmillió forint értékű segélyszállítmányt küld Izrael Ukrajnába az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével, a tartós élelmiszert és higiénés szert magába foglaló adomány nagy részét Kárpátaljára, kisebb részét Lemberg városba szállítják. A 13 tonnás segélyszállítmány hétfői átadásakor Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete köszönetet mondott a segélyszervezet támogató közreműködéséért. A nagykövet közölte azt is: múlt pénteken landolt Debrecenben az a charter légi járat, amely összesen 12,5 tonna orvosságot, gyógyszerkészítményt és orvosi eszközt szállított Izraelből Magyarországra, majd a szállítmányt a lehető leggyorsabban Lembergbe vitték.

Az elmúlt napok viharos politikai válsága és az országot megrázó terrortámadások közepette Naftali Bennett miniszterelnök egyidejűleg nyilatkozott a három legnagyobb izraeli médiának. Bennett bevállalva a koalíció elmúlt napok során átélt válságos helyzetét, elismerte, hogy hibákat követett el, elsősorban a saját frakcióján belül kialakult feszültség kezelése során, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a továbbiakban a belpolitikai ügyekre és a kormány összetartására összpontosít, kizárva egy alternatív koalíció fikcióját és ezen belül az együttműködést Benjamin Netanjahu ellenzéki vezetővel. Bennett keretbe foglalva a jobboldali cionista szavazók kritikáját, ismét hangsúlyozta a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozva,

hogy félretéve a nézeteltéréseket az ország egysége érdekében sikerült kormányt alakítania, véget vetve az évekig egymást erő eredménytelen kormányalakítással záruló választásoknak.

Az európai uniós tagországok közötti rendőri együttműködést koordináló Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) művelet indított azzal a céllal, hogy segítse a tagállamokat az ukrajnai háború miatt uniós szankciós listára felvett orosz cégek és magánszemélyek vagyonára vonatkozó nyomozásban – tájékoztatott a hágai székhelyű szervezet. A szervezet honlapján közzétett információk szerint, az Oscar elnevezésű műveletet az Europol, az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége (Eurojust) és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) közösen indította el. A művelet támogatja a tagállamokat a szankcionált oroszok vagyonára irányuló nyomozásban, és segíti a nemzeti hatóságokat a kereskedelmi és gazdasági büntetőintézkedések kijátszásának megelőzésében. Az Oscar művelet legalább egy évig tart majd, és számos különálló nyomozást foglal majd magában.

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta azt a jogszabály-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy az uniós tagállamok ebben az évben összesen 3,5 milliárd euróval (mintegy 1300 milliárd forinttal) nagyobb összeget kapjanak az Ukrajna elleni orosz háború miatt menekülők befogadásának megkönnyítésére – közölte az uniós tanács kedden. A tájékoztatás szerint az intézkedés azoknak a tagállamoknak a támogatására irányul, amelyek fogadják és elszállásolják a háború elől Ukrajnából a területükre érkező menekülteket. Lehetővé teszi, hogy a tagállamok gyorsabban hozzáférjenek az infrastruktúrára, lakhatásra, felszerelésekre, valamint foglalkoztatási, oktatási, társadalmi befogadási, egészségügyi és gyermekgondozási szolgáltatásokra fordítható uniós forrásokhoz. A kiegészítő támogatás az Ukrajnából érkezett és befogadott menekültek számától függően áll majd a tagállamok rendelkezésre.

Oroszország újraindítja Hold-programját – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök a távol-keleti Vosztocsnij űrrepülőtéren kedden, az űrhajózás napja alkalmából megtartott kitüntetési ünnepségen. „Folytatjuk az új generációs szállítójármű és a nukleáris űrenergetikai technológiák létrehozását, amiben nyilvánvalóan nagyon jó eredményeink és egyértelmű előnyeink vannak. Újraindítjuk a Hold-programot” – mondta az orosz államfő. Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország minden tervét meg fogja valósítani az űrszférában, annak ellenére, hogy kívülről megpróbálják akadályozni a fejlődését. Alekszandr Mitykin, a Lavocskin Tudományos és Ipari Társaság elektromos rendszerekért felelős helyettes főkonstruktőre a RIA Novosztyi hírügynökség szerint pénteken közölte, hogy Oroszország – 46 évi kihagyás után – a tervek szerint augusztus 22-én ismét missziót indít a Holdra. A Luna 25 automata állomás a Föld körül keringő égitest déli pólusán gyakorolja a lágy leszállást és kutatásokat fog végezni a Hold felszínén.

Svédország és Finnország szuverén döntésén múlik, hogy csatlakoznak-e a NATO- hoz; a szervezet nem zárkózik el az új tagok felvétele elől – mondta Rob Bauer holland admirális, az észak-atlanti szövetség katonai bizottságának elnöke kedden Szöulban. Bauer újságírók előtt hangsúlyozta: senkit sem kényszerítenek rá, hogy csatlakozzon a NATO-hoz, vagy hogy szállítson fegyvereket Ukrajnának. Szöuli látogatásán Bauer az ukrajnai háborúról, illetve Dél-Korea és a NATO katonai együttműködéséről tárgyalt. Bauer látogatása egybeesett Volodimir Zelenszkij ukrán

elnök dél-koreai parlamenthez intézett hétfői beszédével, amelyben katonai segítséget, egyebek között páncélozott járműveket és légvédelmi rakétákat kért Szöultól. A NATO-tisztségviselő elmondta: megvitatta Zelenszkij kérését dél-koreai tisztviselőkkel, de álláspontjuk továbbra is az, hogy egyelőre csak emberélet kioltására közvetlenül nem alkalmas eszközöket szállítanak Ukrajnának. Szöul eddig egyebek között golyóálló sisakokat és orvosi csomagokat küldött az országba.

Gazdasági hír:

Kiválasztották a V0 teherforgalmi vasútvonal nyomvonalsávját, az új teherforgalmi folyosó Budapestet délről elkerülve kelet-nyugati irányban biztosít majd összeköttetést meghatározó ipari és gazdasági központok között – közölte az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László kiemelte: az előkészítés alatt lévő V0 teherforgalmi vasútvonal Záhonytól Győr térségéig teremt majd korszerű vasúti teherszállítási kapcsolatot. A keddi döntéssel a Szolnok-Kecskemét- Székesfehérvár-Győr irányú összeköttetés nyomvonalsávját határozták meg. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a vasúti teherszállítás most nem versenyképes Magyarországon, a naponta közlekedő mintegy 400 tehervonatot meg kellene duplázni, de a jelenlegi hálózatok ezt nem bírják el.

Időjárás:

Ma országszerte szikrázóan napos idő várható.
Este is marad a nyugodt, csillagfényes, szélcsendes idő. A hőmérséklet jellemzően 5 – 19 fok között alakul.