Blinken üzenete a Nemzetközi Roma Napon

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Nemzetközi Roma Nap alkalmából kijelentette: „Az Egyesült Államok nevében minden jót kívánok a romáknak ezen a különleges napon, amikor a romák gazdag kultúráját, nyelvét, örökségét és törekvéseit ünnepeljük világszerte, beleértve az amerikai romák generációit, akik segítettek felépíteni és tovább fejleszteni a roma közösséget az Egyesült Államokban.”

Antony Blinken nyilatkozatában hozzátette, hogy „ma azt is felismerjük, hogy a világ romái közül sokan továbbra is marginalizálódástól, rendszerszintű diszkriminációtól, hontalanságtól és erőszaktól szenvednek. Ez a bánásmód és kirekesztés megakadályozz sok romát abban, hogy a politikai, társadalmi és gazdasági szférában kiaknázza teljes potenciálját. Európa legnagyobb etnikai kisebbségeként elismerjük azokat a kihívásokat, amelyekkel az Ukrajnából elmenekült romák szembesülnek Putyin elnök indokolatlan és brutális támadásával országuk ellen.”

Az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy

„Az Egyesült Államok felszólítja az összes kormányt, hogy tartsa be nemzetközi kötelezettségeit, tartsa tiszteletben minden ember emberi jogait, és biztosítson méltányos hozzáférést az anyakönyvezéshez, a lakhatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a közszolgáltatásokhoz. Elítéljük a fanatizmust minden formában – beleértve a tartós romaellenes bigottságot is –, és hangsúlyozzuk, hogy támogatjuk a romák és szintik helyzetének javítására irányuló cselekvési tervet az EBESZ-térségben.

Minden egyén szabadnak és egyenlőnek születik méltóságában és jogaiban, és az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a minden fajhoz és etnikumhoz tartozó tagok befogadása és méltányossága iránt, az USA-ban és külföldön egyaránt. A Nemzetközi Roma Nap emlékére megerősítjük a romák iránti elkötelezettségünket szerte a világon.”

WBPI / Forrás: USA Department of State